Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як працюють системи крапельного поливу для теплиці, основні види та їх застосування

  1. Переваги крапельного поливу в теплиці
  2. Технології крапельного поливу
  3. Системи поливу крапельними стрічками
  4. Крапельний полив під землею
  5. Крапельний полив під тиском
  6. Крапельний полив на конкретних прикладах
  7. Огірки на краплинному поливі
  8. Помідори на краплинному поливі
  9. Лук на краплинному поливі

Теплиці і парники будуються для отримання максимальних врожаїв в умовах недостатньо теплого клімату Теплиці і парники будуються для отримання максимальних врожаїв в умовах недостатньо теплого клімату. При цьому рослини в теплиці відчувають деякий недолік освітлення. Тому більшість тепличних комплексів, призначених для промислового виробництва овочів, використовують спеціальні фітолампи, що вирішують цю проблему. Більшість садівників нашої країни користуються теплицями в літній період, при великої протяжності світлового дня і рідко стикаються з проблемою нестачі освітленості, при використанні якісних покриттів для парника.

Друга, ще більш важлива проблема вирощування рослин в теплиці - відсутність природних опадів. У багатьох регіонах проблеми посухи або недостатнього зволоження грунту зустрічаються і на відкритому грунті. Єдиним надійним методом боротьби з цим явищем є установка системи крапельного поливу в теплиці, тому що дозволяє не тільки вирішити питання з зрошенням, а й усуває проблеми з переливами.

Переваги крапельного поливу в теплиці

Якщо встановлений автоматичний крапельний полив в теплиці, рослини отримують вологу і поживні речовини в мікродозах, які необхідні їм у даний момент Якщо встановлений автоматичний крапельний полив в теплиці, рослини отримують вологу і поживні речовини в мікродозах, які необхідні їм у даний момент. Тому не відбувається накопичення надлишкових мінеральних речовин (нітратів) в плодах. Крім того, розпушена грунт, прокультивувати перед посадкою, залишається такою ж повітропроникною. Це забезпечує кореневу систему рослин таким потрібним для неї киснем.

Технології крапельного поливу

Джерелом води для краплинного поливу є звичайний водопровід або пластикова ємність з теплою водою. У приватних господарствах зазвичай використовується крапельна стрічка для безнапірних самопливних систем поливу, яка підключається до ємності, встановленої на відкритому сонячному місці. У найпростішій системі, коли вода нагрілася, потрібно просто відкрити кран. За системою трубок і перехідників рідина потрапляє в спеціальну стрічку, що має мікроотвори. Будуть политі всі рослини в найвіддаленіших куточках теплиць або відкритих грядок.

Системи поливу крапельними стрічками

Те ж обладнання може працювати і в автоматичному режимі Те ж обладнання може працювати і в автоматичному режимі. Досить придбати крапельний полив з контролером КПК 24К. Крім крапельної стрічки і трубок, в його склад входить невеликий автономний насос, що працює від батарей і управляє пусковий пристрій. Здається певна періодичність включення поливу - від декількох разів на день, до одного разу на місяць. Бочка підключається до водопроводу через поплавковий клапан. Таким чином, рослини в теплиці будуть забезпечені водою без людської участі, до тих пір, поки не закінчаться батарейки.

Схожими характеристиками володіє набір для крапельного поливу Урожай 2. Він дозволяє організувати напівавтоматичний полив площі до 50 квадратних метрів. У його комплект входить 60 метрів крапельної стрічки і 6 конекторів для організації 6 окремих ліній поливу. Це дозволить зробити пристрій крапельного поливу в теплиці великих розмірів.

При самостійному облаштуванні системи зрошення варто звернути увагу на італійські лінії виробництва обладнання для крапельного поливу, які відрізняються від китайських аналогів в кращу сторону. Вони поєднують в собі максимальну економічність і високу надійність. Мають підвищену стійкість до засмічення і легко очищаються спеціальними складами. Існують товстостінні стрічки з багаторічним терміном використання і тонкостінні, якими можна користуватися протягом 1-3 років.

Крапельний полив під землею

При всіх перевагах використання крапельних стрічок, під час їх експлуатації вода потрапляє на поверхню грунту. Тому частина вологи випаровується, не встигаючи досягнути кореневої системи рослин. Для вирішення цієї проблеми, і досягнення максимальної економічності, були розроблені системи поливу з використанням окремих крапельниць для кожної рослини. Наприклад, крапельний полив Сеньйор Помідор складається з таких крапельниць.
При всіх перевагах використання крапельних стрічок, під час їх експлуатації вода потрапляє на поверхню грунту
Його особливостями є:

  • потрібна вологість при малому використанні води, вона дозовано подається під корінь, засвоюється до 95%;
  • кожна рослина отримує свою порцію води, земля на необхідної глибині не висихає, коріння концентруються в одному місці;
  • отвори в крапельницях більше, ніж в стрічці - вони менше засмічуються;
  • грунт на поверхні і повітря сухі, що знижує ризики грибкових захворювань рослин;
  • насіння бур'янів, з верхніх шарів грунту, не проростає.

Можна купити крапельний полив з насосом в теплиці Синьйор Помідор, оснащений автоматикою. Її великою перевагою є повна енергонезалежність. За електроживлення відповідає сонячна батарея. Вона заряджає акумулятор, до якого підключений контролер. Насос буде автоматично запускатися з будь-якими зручними інтервалами. Тому, прикореневій крапельний полив за допомогою цієї системи буде працювати все літо і дуже економно витрачати воду.

Крапельний полив під тиском

Використання ємності як джерела води для краплинного поливу зручно на невеликих площах, але не підходить для виробництва овочів в промислових масштабах. Тільки тиск магістрального водопроводу або спеціального насоса дозволяє експлуатувати поливальні лінії довжиною 100 м і більше. При використанні самопливного поливу - єдина можливість внесення водорозчинних добрив - просто додати їх в воду. Робити це доведеться при кожній підгодівлі, автоматизація крапельного поливу буде неповною.

Для масового вирощування в великих теплицях такий підхід не годиться, використовується фертигація при краплинному поливі - послідовне внесення добрив в воду.

Як вносяться добрива через крапельний полив, які з них найкраще використовувати можна прочитати тут .

Внесення добрив через крапельний полив

Є кілька методів фертигації:

  1. Найпростіший спосіб - використання удобрительной ємності. Це бак, який має два крана, вхідний і вихідний. При відкритті вхідного бака, під дією перепаду тиску в нього потрапляє вода. На дно ємності засипані сухі водорозчинні добрива. Вихід приєднаний до основного зрошувального шлангу. В результаті добрива повільно розсмоктуються в воді і надходять в систему. На початку добрив більше і вони швидше розчиняються. Коли їх майже не залишається, концентрація розчину дуже слабка.
  2. Більш досконалий спосіб передбачає використання інжектора Вентурі. Це свого роду трійник з конусними звуженнями на кінцях. Шланг з фільтром, приєднаний до одного кінця, опускається в ємність з концентрованим розчином добрив. Через два інших виходу проходить рух води під тиском. Цей потік створює розрядження, і поживна суміш піднімається по шлангу, в невеликих дозах домішується до води. Це забезпечує стабільне зміст добрив в розчині.
  3. Найсучасніше пристрій це гідравлічний дозатор для краплинного поливу в теплиці, іноді званий Дозатрон. Він вдає із себе невеликий насос, встановлений в ємності з розчином добрив. А обертання йому передається від турбіни, встановленої в потоці води. Чим більше швидкість води, тим швидше працює насос, збільшуючи надходження добрив. Вони потрапляють в спеціальну камеру, і з неї, з основною масою води, в зрошувальну систему. Це дозволяє досягти максимальної точності кількості внесених добрив.

У професійних системах крапельного поливу зазвичай здійснюється точний контроль і корекція тиску води на вході в систему У професійних системах крапельного поливу зазвичай здійснюється точний контроль і корекція тиску води на вході в систему. Це необхідно для того, щоб кількість розчину, що досягає найвіддаленіших ділянок, було номінальним. Але тиск на початку крапельної лінії може бути надмірною. Тому, всі використовувані крапельниці мають редуктор, що приводить тиск до потрібних параметрах. Як наслідок - всі рослини, що знаходяться у величезній теплиці, підключені до одного трубопроводу, отримують однакову кількість води і поживних речовин.

Крапельний полив на конкретних прикладах

Для вирощування кожної культури на городі потрібен індивідуальний догляд: свої умови посадки, норми поливу, внесення добрив та інше. Далі будуть розглянута організація крапельного поливу на прикладі деяких овочевих культур.

Огірки на краплинному поливі

Найпоширеніше рослина, що вирощується в теплицях - це огірки Найпоширеніше рослина, що вирощується в теплицях - це огірки. Вони не дуже вимогливі до догляду, але потребують постійно високої вологості і температури. Тому крапельна система поливу огірків не буде занадто складною. Рослини сильно розростаються, тому немає сенсу садити їх занадто щільно.

Слід спорудити теплу органічну грядку із зібраних в минулому році рослинних залишків, трави, перепрілого гною, родючої землі. Після висадки розсади або насіння, потрібно прокласти капілярну стрічку по кожній лінії з рослинами. Огірки люблять часті поливи. За допомогою автомата або вручну полив можна включати 1-2 рази на день, з розрахунку до 1 літра на квадратний метр, до цвітіння. У процесі цвітіння і плодоношення огірки споживають дуже багато води - норма збільшується до 3-4 літрів щодня.

Помідори на краплинному поливі

Томати більш вимогливі до догляду Томати більш вимогливі до догляду. Вони можуть захворіти від високої вологості повітря. Тому доцільно зробити в теплиці своїми руками крапельний полив помідор, з використанням індивідуальних кореневих крапельниць.

Для грядки використовується родючий грунт і повністю перепрілий органіка. Перед висадкою розсади, в кожну лунку виливається по кілька літрів води. Використовується окремий шланг з крапельницями на кожну лінію томатів на грядці. Перший тиждень розсаду краще не поливати. Наступний етап - полив 2-3 рази в тиждень з розрахунку 20-30 літрів на квадратний метр в тиждень. У процесі появи квіткових зав'язей, полив зменшують до 2 літрів на тиждень на рослину. Коли помідори наливаються, потрібно поливати вже по 5 літрів на тиждень на кущ. А під час дозрівання - полив різко зменшують або зовсім припиняють при вологій погоді. Крапельний полив помідорів збереже поверхню грунту сухий, вологість повітря в теплиці низькою, і захистить томати від фітофтори.

Лук на краплинному поливі

Кожен садівник знає, як непросто за один сезон виростити цибулю-ріпку з насіння Кожен садівник знає, як непросто за один сезон виростити цибулю-ріпку з насіння. Масова технологія виконання крапельного поливу цибулі в теплицях підтверджує тезу про велику ефективність цієї технології. Лук висаджується в 8 рядів на грядку, на неї укладається 2 ряди крапельної стрічки. Одна стрічка зрошує 2 ряди праворуч і ліворуч від себе.

При інтенсивному землеробстві, використовують комплексні мінеральні добрива, що забезпечують всі потреби рослин при кожному поливі. Витрата води збільшують від сходів до формування цибулин. Починають з 3 л в день, і доводять до 7 літрів в день на квадратний метр. Спочатку переважають азотні добрива, на завершальному етапі - калійні та фосфорні. Повне дотримання агротехніки дозволяє збирати 10 кг цибулі з 1 м. Кв. Всі бажаючі купити крапельний полив з насосом в теплиці мають досить великий вибір наборів і комплектацій. Вибирати треба, виходячи з площі теплиці, і типу висаджуються.

Сама установка краплинного поливу своїми руками з хороших комплектуючих не представляє складності.

Той, хто самостійно зібрав теплицю, зробив в ній високі грядки, і з організацією крапельного зрошення легко впорається.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама