Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Що таке інтелектуальна власність

[ назад ]

ВСТУП

Поняття "інтелектуальна власність" визначено міжнародним правовим актом - Конвенцією, що засновує Всесвітню організацію інтелектуальної власності (Стокгольм, 14 июля 1967 г.), до якої наша країна приєдналася в результаті її ратифікації Указом Президії Верховної Ради СРСР від 19.09.68. У Конвенції дана наступне формулювання:

    "інтелектуальна власність" включає права, що відносяться до:

msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist>   літературних, художніх і наукових творів,   виконавської діяльності артистів, звукозапису, радіо- і телевізійних передач,   винаходів у всіх областях людської діяльності,   науковим відкриттям,   промисловим зразкам,   товарних знаків, знаків обслуговування, фірмових найменувань та комерційних позначень,   захист від недобросовісної конкуренції,   а також всі інші права, що стосуються інтелектуальної діяльності у виробничій, науковій, літературній і художній областях літературних, художніх і наукових творів, виконавської діяльності артистів, звукозапису, радіо- і телевізійних передач, винаходів у всіх областях людської діяльності, науковим відкриттям, промисловим зразкам, товарних знаків, знаків обслуговування, фірмових найменувань та комерційних позначень, захист від недобросовісної конкуренції, а також всі інші права, що стосуються інтелектуальної діяльності у виробничій, науковій, літературній і художній областях. msimagelist>

Це визначення використовувалося в ряді нормативних актів РФ з питань міжнародного науково-технічного співробітництва.

IV частина Цивільного кодексу Російської Федерації (далі - IV ч. ГК), введена в дію з 1 січня 2008 року, внесла істотні зміни в законодавство країни у сфері інтелектуальної власності (ІВ). У новому документі термін ІС майже не згадується, мова йде про результати інтелектуальної діяльності, про прирівняних до них засобів індивідуалізації і про права на те й інше.

У IV ч. ГК (ст. +1225) дається більш широкий перелік охоронюваних результатів інтелектуальної діяльності і засобів індивідуалізації, ніж наведений вище:

msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> 1) твори науки, літератури і мистецтва; 2) програми для електронних обчислювальних машин (програми для ЕОМ); 3) бази даних; 4) виконання; 5) фонограми; 6) повідомлення в ефір або по кабелю радіо або телепередач (мовлення організацій ефірного або кабельного мовлення); 7) винаходу; 8) корисні моделі; 9) промислові зразки; 10) селекційні досягнення; 11) топології інтегральних мікросхем; 12) секрети виробництва (ноу-хау); 13) фірмові найменування; 14) товарні знаки і знаки обслуговування; 15) зазначення походження товарів; 16) комерційні позначення. msimagelist>

Про права на перераховані об'єкти йдеться в ст. 1226:

На результати інтелектуальної діяльності і прирівняні до них засоби індивідуалізації (результати інтелектуальної діяльності та засоби індивідуалізації) визнаються інтелектуальні права, які включають виключне право, що є майновим правом, а у випадках, передбачених цим Кодексом, також особисті немайнові права та інші права (право слідування, право доступу та інші).

Сенс поняття "виключне право" розкривається в ст. 1229:

Громадянин або юридична особа, що володіють виключним правом на результат інтелектуальної діяльності або на засіб індивідуалізації (правовласник), має право використовувати такий результат або такий засіб на свій розсуд будь-яким не суперечить закону способом ...
Правовласник може на свій розсуд дозволяти або забороняти іншим особам використання результату інтелектуальної діяльності або засоби індивідуалізації.

З вищенаведеного випливає, чтоправо на результат інтелектуальної діяльності (далі - РІД) є нематеріальним благом, яке для правовласника є винятковим (Тобто монопольним, що належить одній особі), що дає йому можливість безперешкодно використовувати РІД і захист від недобросовісної конкуренції. Це право може бути передано іншій особі (фізичній або юридичній) на платній основі або безоплатно на розсуд правовласника.

26 червня 2000 року в другому засіданні Консультативного комітету з питань політики Всесвітньої організації інтелектуальної власності була прийнята Всесвітня декларація з інтелектуальної власності , В якій повідомляється про важливість охорони прав інтелектуальної власності для розвитку економіки і культури.

Правова охорона об'єктів інтелектуальної власності ( ОІВ ) Здійснюється в розвинених державах для регулювання майнових (економічних) і немайнових (моральних) правовідносин, що виникають у зв'язку зі створенням і використанням ОІВ . Регламентація цих відносин проводиться в основному в рамках двох традиційних гілок права: патентного і авторського. Під дію першої з них підпадають відносини в зв'язку з винаходами , корисними моделями , товарними знаками та ін. об'єктами промислової власності . А друга пов'язана з правовідносинами, що стосуються літературних, наукових, мистецьких, музичних творів та ін. об'єктів авторського права . Однак деякі ОІВ , Які поширені порівняно недавно, не піддаються регулюванню в рамках двох згаданих гілок законодавства. такі ОІВ прийнято називати нетрадиційними , І для них використовується спеціальне законодавство. До їх числа відносяться комерційна таємниця , топології інтегральних мікросхем , селекційні досягнення та ін.

Захист прав і законних інтересів авторів, власників патентів та інших власників прав на РІД здійснюється в судовому та адміністративному порядку. Спільним є судовий порядок , Тому що захист прав в адміністративному порядку здійснюється лише у випадках, прямо вказаних у законі. адміністративний порядок використовується, наприклад, при подачі заперечень на експертний висновок в Палату по патентних спорах Роспатенту, подачі заяви до федерального антимонопольний орган (його територіальне представництво) про порушення правил добросовісної конкуренції організацією, що використовує запатентований винахід чи зареєстрований товарний знак без згоди власника авторських прав. Палата має право винести обов'язкове для виконання рішення з питань експертизи, а антимонопольний орган - припис про усунення порушення та застосувати до порушника встановлені законом санкції. Рішення, прийняте в адміністративному порядку, може бути оскаржене в суді будь-якої зі сторін. Винятком є суперечки, які стосуються компетенції Палати з патентних спорів.

Судові санкції проти порушників прав на РІД можуть бути цивільно-правовими (відшкодування завданих збитків, повернення незаконно отриманої технічної документації, заборона порушнику її використовувати і т.д.) і кримінально-правовими (штрафи, позбавлення волі).

Додаткові відомості - в перерахованих нижче статтях IV ч. ГК РФ.

Найменування документа ZIP-файл

Статті ГК РФ:

Ст. 1229. Виключне право

1, 3K

Ст. 1248. Спори, пов'язані із захистом інтелектуальних прав

1K

[ назад ]

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама