Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Що таке мінеральні добрива, користь і шкода від їх застосування

  1. Опис мінеральних добрив
  2. Користь мінеральних добрив, шкода від їх надлишку
  3. Сучасні мінеральні добрива

Навіть далекі предки представники рослинного світу, що з'явилися на землі більше 400 мільйонів років тому мали спеціальні клітини, які допомагали їм існувати на планеті. За їх допомогою рослини могли засвоювати воду, мінеральні солі і атмосферні газоподібні речовини. З усіх цих неорганічних речовин, під дією енергії сонця, рослини синтезували органічні сполуки, це все давало їм можливість рости, розвиватися і розмножуватися .

Для нормального росту і плодоношення сучасні культурні рослини потребують регулярних підгодівлі. Додатково потрібні речовини вони можуть отримувати з добрив. Постараємося дізнатися, що таке мінеральні добрива і для чого вони потрібні.

зміст:

Опис мінеральних добрив

Сучасні рослини в процесах перетворення неорганічних речовин в органічні, подібні до тих, які росли на землі мільйони років тому. Сьогодні вони так само потребують води, атмосферних газах і мінеральних речовинах. Дикоростучих представникам флори вистачає тієї кількості неорганічних речовин, які утворюються природним чином. Інша справа, вирощування культурних рослин.

Потреба в неорганічних речовинах у них набагато більше, так як вони повинні створити запаси поживних речовин в плодах або насінні . Крім того, при регулярному вирощуванні одних і тих же культур на одній і тій же землі здатне сильно виснажити грунт і послужити основною причиною не тільки зниження кількості і якості врожаю, а й стати викликати зниження толерантності рослин до хвороб і шкідників.

Крім того, при регулярному вирощуванні одних і тих же культур на одній і тій же землі здатне сильно виснажити грунт і послужити основною причиною не тільки зниження кількості і якості врожаю, а й стати викликати зниження толерантності рослин до хвороб і шкідників

Мінеральні добрива можна визначити як неорганічні хімічні сполуки з підвищеним вмістом речовин, необхідних для життєдіяльності рослин. Потрібні неорганічні елементи мінеральних добрив повинні входити до складу солей, які добре розчиняються у воді.
Перш за все, мінеральні добрива повинні містити в доступній для рослин формі три наступних хімічні елементи:

  • N - азот
  • P - фосфор
  • K - калій

Отже, рослини потрібно підгодовувати калійними, азотними або фосфорними добривами. Якщо в мінеральному добриві міститися солі тільки одного елемента, то таке добриво відноситься до простих. Їх ще називають односторонніми. Коли діючих речовин два або три, то таке мінеральне добриво відносять до комплексним або багатостороннім.

До простих азотних добрив можна віднести перш за все аміачну селітру і сечовину. Хлорид калію відноситься до калійним добривам. До фосфорних можна віднести фосфоритне борошно. Найзручніше користуватися не односторонніми, а багатосторонніми мінеральними сумішами.

Користь мінеральних добрив, шкода від їх надлишку

Недолік азоту в грунті безпосередньо впливає на загальний стан рослини і його плодоношення. При нестачі цього елемента рослини зупиняють своє зростання, листя втрачають забарвлення, бліднуть. Різко падає врожайність. Рослина може навіть загинути. У зв'язку з тим, що азот може вимиватися водою, то його не слід вносити з осені. Оптимально вносити азот в період вегетації кілька разів.

Потрібно пам'ятати, що надлишок азотних мінеральних добрив може стати причиною подовження вегетації без утворення плодів, насіння і стати причиною надмірної наростання великої маси наземних частин. При нестачі фосфору листя темніють, стають темно - червоними, плодоношення і дозрівання затягується. Найчастіше недолік фосфору рослини мають на кислих грунтах .

Ситуацію можна змінити внесенням фосфатів. Надлишок цього елемента не має важких наслідків ні для рослини, ні для людини. Він засвоюється рослинами у міру потреби.

Недолік в грунті калію шкодить наземним частинам рослин. Листя починають підсихати з країв, пагони стають тонкими, вся рослина дрібніє. При нестачі калію рослина втрачає витривалість і зимостійкість. Надлишок калію шкідливий тим, що рослини починають погано засвоювати азот. При надлишку цієї речовини листя світлішають, з'являється мозаїчність, листя опадає.

В даний час все добрива випускаються на хімічних виробництвах У торгову мережу надходять як сухі мінеральні суміші, так і рідкі розчини. Крім звичних форм, є і нові сучасні форми випуску мінеральних добрив.

Сучасні мінеральні добрива

Традиційні мінеральні добрива можна вносити в землю двома способами:

  • в сухому вигляді в грунт
  • у вигляді водного розчину для поливу і обприскування

в сухому вигляді в   грунт   у вигляді водного розчину для поливу і обприскування

Однак, сучасна промисловість налагодила випуск комплексних добрив у вигляді паличок. У поживні мінеральні палички для рослин Вікторія входять не тільки перераховані вище елементи, але і:

  • мідь
  • бор
  • магній
  • марганець

До паличок додається інструкція, найчастіше вони застосовуються для ягідних багаторічних культур. Для полуниці або суниці досить восени увіткнути під корінь паличку на всю довжину. Наступне внесення мінеральних підгодівлі паличками Вікторія потрібно через рік. Овочеві палички призначені для підгодівлі овочів, починаючи з фази 5 - 6 справжніх листків на огірках, кабачках, динях, кавунів.

Діють протягом усього періоду росту і дозрівання врожаю. Під помідори, перці, баклажани палички вносять через 10 днів після того, як розсада буде пересаджена у відкритий грунт . Переваги цієї форми мінеральних сумішей в тому, що вони містять весь набір елементів, які засвоюються рослиною поступово.

Мінеральні добрива у вигляді паличок зручні для тих садівників, які не можу часто відвідувати свою ділянку і своєчасно вносити мінеральні добрива. Рішення про те, вносити чи не вносити мінеральні добрива залишається за садівниками, городниками, квітникарями.

Відео про те, як вибрати мінеральні добрива:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама