Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кравцова Марина | Діти і гроші | Журнал «Шкільний психолог» № 5/2004

  1. БЕЗПЕЧНА ГРА
  2. МИСТЕЦТВО ВИТРАЧАТИ ГРОШІ
  3. ПОРАДИ ЧЕСЬКОГО ПСИХОЛОГА
  4. СПЛАЧУВАТИ ДІТЯМ?
  5. розгледіти ПРОБЛЕМУ
  6. ПАМ'ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ
  7. Марина КРАВЦОВА

C овременного діти дуже рано знайомляться з функцією і роллю грошей в житті людини. Вони бачать, що батьки платять гроші в магазині і купують їм щось. Вони чують розмови про гроші вдома, по телевізору, на вулиці. Вони рано розуміють: гроші дозволяють отримати бажане, і починають прагнути до самостійного використання грошей.
Саме в початковій школі у багатьох дітей формується ставлення до грошей, і саме в цьому віці можна ще щось виправити.

БЕЗПЕЧНА ГРА

Мама семирічного Михайла поділилася своєю тривогою: «Син ніколи грошима не цікавився, а тепер тільки про них і каже, запитує у мене, що скільки коштує» Мама семирічного Михайла поділилася своєю тривогою: «Син ніколи грошима не цікавився, а тепер тільки про них і каже, запитує у мене, що скільки коштує». Але найбільше її стривожило, що син став малювати гроші.
Інтерес до грошей закономірний, він проявляється вже у дворічних дітей. Наприклад, дитина може будувати з монеток вежі або «пекти млинці». У цьому віці дитина бачить, що гроші відіграють важливу роль в житті дорослих, але ще не розуміє їх функцію і по-своєму використовує ці привабливі блискучі штучки, які так часто бачить в руках у батьків.
Наступна стадія знайомства з грошима - спроба їх відтворити, створити. Паперова валюта з'являється в дитячих іграх приблизно в чотирирічному віці. Дитина бачить, що все монетки і купюри різні, вони відрізняються розміром і кольором. Старанно вирізаючи з паперу кружечки і прямокутники різного розміру, розфарбовуючи їх, діти прагнуть максимально точно скопіювати оригінал.
У цих іграх немає нічого дивного або небезпечного - діти намагаються долучитися до ще однієї сфері дорослому житті. У них є багато іграшкових копій дорослих речей: машинки, інструменти, меблі. Тепер до них додаються і гроші. Іноді інтерес до зовнішнього вигляду грошей в старшому віці може перерости в хобі - заняття нумізматикою.
Практично одночасно з малюванням грошей починається наступна стадія знайомства з грошима - оволодіння їх соціальною функцією. Діти починають відтворювати в своїх іграх ситуацію з життя дорослих - обмін грошей на конкретні речі. Чотирирічні діти грають в магазин, а більш старші захоплюються настільними іграми, наприклад, «Менеджер» або «Монополія». Таким чином діти вчаться не тільки рахувати, а й планувати, співвідносити свої можливості з реальністю.
Деякі батьки бояться, що іграшкові гроші створять у дітей відчуття легкості їх отримання. Швидше знецінюють гроші віртуальні ігри. А в рольових або настільних іграх дитина може простежити закономірності: було стільки-то монет (купюр), купив іграшку (будинок) - залишилося менше або зовсім не залишилося.
З реально існуючими грошима, нехай навіть іграшковими, розлучитися складніше, ніж з віртуальними. Повертаючи мільйонами в комп'ютерних іграх, дитина не може уявити, про яку суму йдеться.

МИСТЕЦТВО ВИТРАЧАТИ ГРОШІ

Американський психолог Алан Фромм вважає, що «мистецтво користування грошима відображає наше вміння контролювати свої бажання», і вчитися цьому мистецтву слід саме в дитинстві. Учити дитину дбайливо і раціонально розпоряджатися грошима можна починати, як тільки він почав виявляти цікавість до цієї сторони життя. Кишенькові гроші, скарбнички, прилучення дитини до повсякденних покупок і, звичайно ж, батьківський приклад - ось основні способи навчити дитину економії і дбайливості.
Найбільш частий питання, яке задають батьки, прийшовши на консультацію: з якого віку починати давати дитині кишенькові гроші і якою має бути їх сума? Чи не вплине це негативно - розпестять, виховає легковажне ставлення до грошей?
Насправді наявність грошей, якими дитина може розпорядитися так, як забажає, привчає дитину до самостійності. Зазвичай необхідність в кишенькових грошах виникає, коли дитина вступає до школи. Саме в школі у дітей з'являється постійна спокуса і можливість купити щось в буфеті. Кишенькові гроші можна видавати дитині раз на тиждень або щодня. Найкраще ознайомитися з цінами в буфеті і давати дитині на день суму, якої вистачить на покупку шоколадки або соку. Якщо гроші видаються тільки на шкільний обід, то краще дозволити малюкові здачу залишити собі і витратити за своїм бажанням. Інакше замість обіду він стане купувати собі різні ласощі, та ще й спробує приховати це від батьків.
Якщо дитина мріє про якоїсь великої і дорогої речі, можна запропонувати йому завести скарбничку, куди він зможе складати зекономлені кишенькові гроші, гроші, подаровані близькими, і т.д. Зрозуміло, що не на кожну річ можна накопичити необхідну суму таким способом. Але якщо в плани батьків все одно входила покупка бажаного, то можна заздалегідь домовитися з дитиною, яку частину йому необхідно зібрати, а яку додадуть рідні.
Багатьох батьків хвилює те, що дитина може «неправильно» витратити свій капітал. Але навіть якщо дитина накупить на всю суму шоколаду, а потім буде маятися животом, то для нього це стане більш вражаючим уроком, ніж батьківський заборона. Наступного разу так бездарно він свої гроші не витратить. Не слід забувати, що сенс кишенькових грошей саме в тому, що дитина може розпоряджатися ними на свій розсуд.

ПОРАДИ ЧЕСЬКОГО ПСИХОЛОГА

Чеський психолог Зденек Матейчек пропонує батькам наступну схему грошових відносин з 6-10-річними дітьми.
1. Виділити дитині невелику суму на кишенькові витрати. З цими кишеньковими грошима він може робити все, що забажає. Може витратити, роздати, втратити або зібрати. Батьки не контролюють дитину і не вимагають звіту.
2. Завести якийсь фонд, який складуть гроші батьків, гроші дитини, накопичені гроші, отримані в подарунок і т. П. З цим фондом дитина також може робити все що завгодно, але попередньо повинен запитати згоди батьків. Адже цей фонд складений з коштів батьків та дитини, обидві сторони доповнюють його і повинні домовитися про те, що і коли купити. Вирішальне слово в спірних випадках належить, проте, батькам.
3. Наступний фонд - великий і солідний, якого не стосуються кожен день. Він призначений на довготривалі цілі. Накопичення теж йде довше - півроку, рік. А потім разом батьки і діти урочисто відправляються на покупку того, на що збирали гроші. Це наочний спосіб показати, що заощадження приносять велику користь. Крім того, відкладене виконання бажання - гарне тренування характеру. І нарешті, найбільшу радість приносить та покупка, яку передчували і діти і дорослі.
За взаємною згодою можна переводити гроші з нижчого фонду в вищий, це цілком логічно і сприяє ощадливості.

СПЛАЧУВАТИ ДІТЯМ?

Одного разу я попросила учнів другого класу розповісти, як вони допомагають своїм батькам по дому. Один хлопчик сказав: «Я їм витираю пил і прибирати у своїй кімнаті, а вони мені за це платять». Восьмирічна дитина був твердо впевнений, що, прибираючи власну кімнату, він робить велику послугу батькам, раз вони йому за це платять.
Інший першокласник ідеально виконував письмові завдання з російської мови вдома і відмовлявся написати розбірливо хоч слово в класі. В ході бесіди з ним з'ясувалося, що бабуся платить йому рубль за кожну красиво і без помилок написаний рядок. А вчитель адже не платить ... Прикладів можна наводити багато: за грошову винагороду діти погоджуються випити неприємні ліки або з'їсти суп.
До грошового заохочення найчастіше вдаються батьки, що зневірилися іншими способами змусити дитину щось зробити, навіть не замислюючись про згубні наслідки такої поведінки. Даремно педагоги застерігають батьків від спокуси мотивувати дитину за допомогою грошей. На жаль, сьогодні все частіше чуєш від батьків, що вони платять синові чи доньці за хороші оцінки, за вчасно зроблене домашнє завдання, за прибрані іграшки і т.д.
Однак результатом навчання має бути не тільки оцінка, а й знання. І заохочення дитина повинна отримувати тільки з боку вчителя, саме воно повинно стати головним стимулом. Отримані знання та навички формують у дитини відчуття власної компетентності: я це знаю, я це можу. А акуратно розкладені на столі речі, відсутність бруду і пилу в кімнаті дають можливість легко знайти все, що потрібно, покликати гостей, створюють затишок і комфорт. Це те природне винагорода, яку отримує дитина, вивчив урок, прибрати в своїй кімнаті, до цієї мети він повинен прагнути.
В іншому випадку змінюється шкала цінностей: дитина прагне досягти позитивного результату (гарної оцінки або прибраній одягу) заради грошової винагороди. І вчиться, і забирається, і гуляє з собакою він не для себе, а для батьків. Така дитина домагається винагороди будь-якими способами: починає списувати, обманювати. Можливий підсумок - відмова від навчання і пошук більш ефективного заробітку. Крім того, дитина звикла отримувати грошову винагороду за свою допомогу, навряд чи стане допомагати кому-небудь безкорисливо.

розгледіти ПРОБЛЕМУ

Самі по собі гроші не мають будь-якого негативного чи позитивного впливу на дитину. Але саме вони (а точніше - неправильне до них ставлення) можуть стати причиною досить неприємних ситуацій.
У віці 6-7 років у багатьох дітей виникає інтерес до справжніх грошей: їм хочеться самостійно щось купити. Іноді втілення цього бажання призводить батьків у замішання, так як дитина може запозичити гроші у батьків без попиту. Такі ситуації лякають батьків і інтерпретуються ними як злодійство. Однак більшість дітей надходять так з наступних причин:
- дитина щиро вважає, що всі гроші в сім'ї загальні і він має повне право їх брати;
- дитина знає, що якщо він попросить у батьків грошей, то його почнуть докладно випитувати, навіщо вони йому потрібні, прочитають довгу нотацію про те, з якими труднощами дається кожна копійка, та ще й пояснять, що у нього і так все є.
Дитина, яка не вміє розпоряджатися грошима, може потрапити в неприємну ситуацію. Восьмирічний Дмитрик розтратив видані йому на обіди на тиждень гроші і, побоюючись батьківського гніву, придумав цілу детективну історію про старшокласників, відняли у нього гаманець.
Однак не завжди відсутність досвіду поводження з грошима і прагнення мати власні гроші на кишенькові витрати є причинами дитячих проступків. Батьки четвероклассников були стурбовані тим, що з деяких пір їх діти стали просити великі суми на кишенькові витрати. Причиною нових вимог виявився Вася - новенький хлопчик. Він показував, що у нього в гаманці є п'ятсот рублів, і хвалився, що може їх витратити, як захоче. Він купував всім хлопчикам кока-колу і чіпси в буфеті. Насправді ці гроші йому давали, щоб він розплатився з репетитором, а пригощав він хлопців із зекономлених кишенькових грошей. Але такими розмовами він прагнув привернути до себе увагу, завоювати авторитет у однолітків.
У третьокласника Миті не було модною і популярною електронної гри, і він дуже заздрив її власникам: навколо них кожну зміну збиралися однокласники, їх приходу чекали, їм намагалися догодити, щоб отримати можливість пограти в гру. Митя запропонував господарям гри здавати її однокласникам на прокат за гроші. Він був касиром, призначав суму і час прокату. Виручені гроші ділилися на рівні частини між ним і власниками гри. Таким чином Митя став головною фігурою в класі, тепер всі слухалися його.
Наведені приклади наочно показують, що деякі діти дуже рано намагаються використовувати гроші для задоволення своїх комунікативних потреб - завоювати популярність, звернути на себе увагу, отримати владу. Уже в 8-9-річному віці вони вважають, що це єдиний і дієвий спосіб домогтися бажаного.
За подібними вчинками ховаються серйозні особистісні та педагогічні проблеми.

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ

Потреба мати власні гроші нерозривним чином пов'язана з прагненням дитини до самостійності.
Накопичені або отримані в подарунок гроші дитина має право витратити так, як йому хочеться.
Виділяйте дитині на кишенькові витрати стільки, скільки може дозволити ваш сімейний бюджет, навіть якщо на ці гроші можна всього лише раз в тиждень щось придбати в шкільному буфеті поза програмою. Нехай дитина з ранніх років розуміє ціну грошам.
Привчайте дитину до того, що взяті в борг гроші необхідно завжди віддавати, і бажано в термін. Інакше оточуючі перестануть йому довіряти.
Відмовляючись що-небудь купити дитині, краще не пояснювати це відсутністю грошей, особливо якщо він прекрасно бачив у вас в гаманці великі купюри. Поясніть, що на сьогоднішній день всі покупки у вас розплановані і на бажану для нього річ грошей не передбачено. Можливо, до наступного походу в магазин дитина забуде про своє бажання. Якщо ж він «марить» цією річчю, то можна запропонувати йому почекати до дня народження, Нового року і т.д. Учіть дитину планувати витрати. Наприклад, збираючись в парк, обговоріть з ним, скільки грошей і на що ви збираєтеся витратити. Постарайтеся не виходити за поставлені рамки. Інакше дитина вирішить, що ваші плани нічого не значать, досить влаштувати істерику - і він все отримає.
У різних туристичних поїздках виділяйте дитині невелику суму, яку він зможе витратити на свій розсуд. Так приємно буде подарувати своїм рідним або друзям самостійно куплену дрібничку.
Потреба мати власні гроші нерозривним чином пов'язана з прагненням дитини до самостійності Не варто дарувати дитині гроші із зазначенням, на що він повинен їх витратити. Інша справа, якщо дитина давно мріє про щось і ваш подарунок допоможе здійснити цю мрію.
Якщо ви запропонували дитині накопичити грошей, то дайте йому можливість поповнювати скарбничку. Нехай він, наприклад, залишає собі здачу після походу в магазин. Інакше для поповнення своїх коштів він може знайти інше джерело, не завжди законний.
Якщо дитина, накопичував гроші на певну річ, раптом передумав її купувати і вирішив витратити гроші на щось інше, не слід йому перешкоджати. Але він повинен розуміти, що ви йому цієї речі теж не купите, що він таким чином від неї відмовився остаточно.
З дитиною, які взяли гроші без попиту, слід серйозно поговорити. Ні в якому разі не слід називати цей вчинок злодійством або загрожувати міліцією і в'язницею. Скажіть йому: «Ми звикли тобі довіряти, і нас дуже засмучує те, що ти не спитав у нас, перш ніж взяти ці гроші. А раптом вони були відкладені на щось важливе, наприклад на твою нову куртку, і нам не вистачить саме тієї суми, яку ти взяв? »
Якщо дитина занадто цікавиться грошима, використовуйте цей інтерес для освітніх цілей. Зверніть увагу дитини на зовнішній вигляд грошей, їх символіку, відмінності валют різних країн, на історію походження грошей, на матеріали, з яких їх виготовляють. Постарайтеся провести паралелі між цим інтересом і тими предметами, які проходять в школі: географією, історією, біологією і, природно, математикою.
Навчання - це найважливіша обов'язок школяра, але це не його робота, тому не платите йому грошей за приготування уроків і хороші оцінки. Платою за старанне навчання є позитивна оцінка і набуті знання. Учень повинен бути активним, а не пасивним учасником процесу навчання. Інакше він так і не навчиться самостійності. Дитина буде орієнтований не на те, щоб дізнаватися нове, вчитися чомусь, а на те, щоб отримати оцінку.

Марина КРАВЦОВА

Спонсор публікації статті: Моніторинг обмінників BestChange.ru. Інтернет ресурс BestChange.ru розміщує обмінні пункти з найактуальніших напрямків обміну, включаючи конвертацію WMR - Moneybookers . Все обмінники проходять сувору перевірку, що гарантує захист Ваших коштів, і максимальну вигоду від операцій.

Найбільш частий питання, яке задають батьки, прийшовши на консультацію: з якого віку починати давати дитині кишенькові гроші і якою має бути їх сума?
Чи не вплине це негативно - розпестять, виховає легковажне ставлення до грошей?
СПЛАЧУВАТИ ДІТЯМ?
А раптом вони були відкладені на щось важливе, наприклад на твою нову куртку, і нам не вистачить саме тієї суми, яку ти взяв?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама