Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Калина. Догляд, вирощування, розмноження. Сорти і види. Фото. - Ботанічка.ru

  1. Використання
  2. Особливості
  3. розмноження
  4. види
  5. Калина вильчатая - Viburnum furcatum.
  6. Калина гордовина - Viburnum lantana.
  7. Калина Давида - Viburnum davidii.
  8. Калина зубчаста - Viburnum dentatum.
  9. Калина канадська - Viburnum lentago.

Калина - давньослов'янське слово, що позначає, по припущенню одних учених, чагарник, який росте на болоті, а на думку інших, - вказує на яскраво-червоний, як би розжарений колір плодів. У багатьох слов'янських народів червоний колір вважається символом дівочої краси, любові і щастя. Калина - «весільне дерево». Наречена перед весіллям дарувала нареченому рушник, розшите листям і ягодами калини. Квітами її прикрашали столи, весільні короваї, дівочі вінки. Пучок плодів калини з червоної стрічкою клали на частування, якими наречений і наречена пригощали гостей. У середній смузі Росії здавна пекли пироги-калинники: протерті плоди калини укладали між листям капусти і запікали. Пиріг цей був схожий на чорну корж і мав запах, злегка нагадує запах валеріани. Багато легенд складено про цю рослину. В одній з них розповідається про те, як дівчата повели ворогів в лісову гущавину, щоб врятувати близьких і рідних від неминучої загибелі. З крові загиблих дівчат виросли кущі калини з червоними ягодами. На Русі з калиною пов'язували сільськогосподарські роботи. Це відображено в приказках: «ячмінь сіють, поки калина цвіте», «дощ на Килину (7 квітня) - хороша буде калина, якщо погана яровіна».

©   CaroKattie
© CaroKattie

Калина, (лат. Viburnum) - вид чагарників (рідше - дерев) роду Калина (Viburnum) сімейства адоксових (Adoxaceae).

Рід налічує близько 200 видів, поширених в помірній і субтропічній зоні Євразії, більшій частині Північної Америки і Північної Африки.

Ростуть у вигляді листопадних, іноді невеликих дерев. Більшість видів калини тіні і вологолюбні. У всіх видів супротивні, рідше мутовчатое розташування листя. Листя з прилистки цільні, лопатеві або пальчасто-лопатеві. Квітки білі, іноді рожеві, зібрані в шитковідниє суцвіття і представлені двома типами: безплідними - з великим оцвітиною і плодущимі - вельми скромними, дрібними, узкотрубчатимі. Червоні або синяво-чорні плоди - кістянки, здебільшого їстівні. Розмножуються живцями, відводками, насінням. Тривалість життя - 50-60 років.

Житель середньої смуги Росії добре знайомий з калиною завдяки широкому розповсюдженню одного з видів цього роду - калини звичайної (Viburnum opulus). У дикому стані її можна зустріти майже в кожному лісі - на узліссі, просіці, галявині. Вирощують калину і в палісадниках сільських будинків, і на дачних ділянках, і навіть в міських посадках. Звичайну калину росіянин давно оцінив як невибагливий чагарник, який з вдячністю відгукується на найпростіший догляд, обдаровуючи натомість яскравим цвітінням, пишним осіннім убранням листя і великою кількістю красивих і корисних плодів. Однак є інші види, культура яких в умовах відкритого грунту також можлива і в нашій країні.

©   ndrwfgg
© ndrwfgg

Використання

Калини дуже декоративні. Більшість з них цвіте в кінці травня і початку червня, завершуючи весняне буйство фарб своїми білими, рожевими або жовтуватими суцвіттями. Цвітіння тривале, іноді розтягується на дві або три тижні. Одні види (калина звичайна, вильчатая, Саржента, трехлопастная) мають дуже великі, до 12-15 см в діаметрі, зонтиковидні суцвіття, що складаються з двох типів квіток. У центрі «парасольки» знаходяться дрібні трубчасті плодущие квітки, які згодом дають ягоди. А по краю розташовуються великі і більш яскраві стерильні, основним завданням яких є залучення комах-запилювачів. У інших видів (калини Буреінская, зубчаста, монгольська, гордовина, гордовина канадська, Райта, сліволістная) суцвіття сформовані тільки плодущимі квітками, але їх розмір, яскравість і тонкий аромат також вражають. Все калини - хороші медоноси.

Гарні калини і своїми листами. У калин звичайної, трилопатевої і Саржента вони лопатеві, що складаються з 3 або 5 часток (за формою вони чимось нагадують листя клена гостролистого). У калини Буреінской, вильчатого, зубчастої, монгольської, Райта, сліволістная і у обох гордовина листя незвичній для нас овальної або еліптичної форми. Літнє фарбування - від світло-зеленого до насиченого темно-зеленого кольору, але восени все калини расцвечиваются в найяскравіші тони теплої частини спектра - від жовтого до кармін-червоного. Великий поет був точний, порівнюючи кущ калини з палаючим вогнищем. На тлі такого багаття іноді буває важко розгледіти ягоди. Найбільш незвичайні листя калини вильчатого: великі, до 25 см завдовжки, округло-яйцеподібні листові пластинки порізані вибагливою сіткою рельєфних зморшок. Восени вони забарвлюються відразу декількома квітами - на одному аркуші можна одночасно бачити зелені, жовті, червоні, малинові, червоно-коричневі й фіолетові плями.

Славляться калини і своїми плодами. Ягоди у більшості видів набувають забарвлення вже в серпні. Вони контрастно виглядають на тлі густої крони, радують око протягом всієї осені і прикрашають кущі навіть взимку. У одних видів плоди червоні або рожево-помаранчеві, в зрілому стані соковиті, як у калини звичайної. Інші види дають чорні ягоди з сизим або блакитним нальотом. Але є і такі калини, у яких в кисті є плоди двох кольорів: одні з них, зрілі, - чорні і блискучі, інші, незрілі, червоного кольору. Такий контраст особливо гарний і привабливий. Він характерний для калини гордовина і калини вильчатого.

Про їстівних властивості плодів калин є суперечливі відомості: хтось повідомляє про їх виняткову цінність, а хтось пише про отруйні властивості. Це так і не так. Плоди практично всіх видів калин їстівні (подобається їхній смак чи ні - це інше питання), але вживати в їжу слід тільки повністю зрілі ягоди і знати при цьому міру. В іншому випадку можливі блювота і діарея. Достовірно відома їстівність плодів калини звичайної, Саржента, трилопатевої. Їх соковиті червоні ягоди втрачають терпку гірчинку після промерзання, а також при переробці в желе, варення, пюре, при вялении ягід. Їх плоди не тільки смачні, але і володіють цілющими властивостями: нормалізують кров'яний тиск і покращують травлення. У народі плоди звичайної калини використовуються як вітамінний, загальнозміцнюючий, потогінний і сечогінний засіб, а також і як легке проносне. Серед калин, що мають червоні плоди, калина трехлопастная вважається найприємнішою на смак і тому у себе на батьківщині, в Північній Америці, називається «журавлинною» калиною. Ягоди чорноплідної калин (Буреінской, сліволістная, гордовина канадської) також придатні в їжу, мають солодкуватий і трохи борошнисту м'якоть.

У деяких видів калин відомі дуже красиві декоративні форми, що відрізняються від своїх диких предків незвичайними рисами зовнішнього вигляду. Найвідомішим садовим культивар звичайної калини є Бульденеж (Boule de Neige, або Sterile, Roseum). На російську мову з французької назва цього сорту переводять як Снігова куля, або Снігова куля (хоча простіше і зрозуміліше було б назвати його «сніжок»), тому що головною його особливістю є великі, до 10 см в діаметрі, кулясті суцвіття сніжно-білого кольору , що складаються тільки з стерильних квіток. Плодів такі кущі не дають, але велика кількість «сніжок», розвішаних по всьому кущу в кінці травня, завжди дивує. У калини звичайної є також форма Компактум (Compactum). Ця рослина досить скромних розмірів, до 1,5 м у висоту і в діаметрі, але по цвітіння і плодоношення цей сорт не поступається дикої калині. Існує також і справжня карликова форма - щільний кулястий кущик, рідко перевищує в діаметрі 1 м. Забавні «кульки» темно-зеленого кольору дуже цікаво виглядають на газоні поряд з садовими формами хвойних рослин, але цвітуть і плодоносять рідко. У калини гордовина найбільш відомі в культурі культивари Варіегатум (Variegatum) і ауреум (Aureum). Перша форма чудова мармуровим малюнком жовтих і світло-зелених плям на зморшкуватих листі, у другого культивари листя зеленувато-жовта.

Є ще цілий ряд видів калин, вирощування яких в середній смузі Росії було б дуже цікавою справою, якби не слабка зимостійкість. Це калина Карльса (V. carlesii), к. Вічнозелена (V. tinus), к. Зморшкуватолиста (V. rhytidophyllum), к. Давида (V. davidii), к. Запашна (V. odoratissimum), к. Пахуча (V . farreri), к. японська (V. japonicum), а також цілий ряд гібридів (V. x. burkwoodii, V. x. bodnantense, V. x. caricephalum). Вони красиві і незвичайні, багато є вічнозеленими рослинами, мають сильний і приємним ароматом квіток. Деякі з цих видів витримують стрижку в класичних зелених огорожах. У нашому суворому кліматі іноді, при дуже ретельному догляді і ретельному укритті рослин на зиму, вдається зберегти їх живими. Але в цьому випадку про цвітіння і тим більше стрижці доведеться забути. Ці види калин годяться для півдня і крайнього півдня Росії.

©   anemoneprojectors
© anemoneprojectors

Особливості

Місцезнаходження: більшість видів калини непогано ростуть і плодоносять в умовах півтіні. Завдяки густий кореневій системі вони добре зміцнюють грунт на схилах і укосах. Садові форми калин слід висаджувати на самих освітлених, сонячних місцях дачної ділянки. Тільки в цих умовах вони повністю проявлять свій декоративний потенціал. Для калини на садовій ділянці підберіть місце з надлишковим зволоженням і оптимальної кислотністю грунту, що дорівнює 5,5-6,5. Якщо в саду є водоймище, то кращого місця для калини годі й шукати.

Посадка: садять калину навесні або восени. Розмір ями 50 х 50 см. Крім торфу в яму необхідно додати фосфору 40 - 50 г, калію і азоту по 25 - 30 г. При посадці саджанець заглиблюють на 3 - 5 см. Що з'являються при цьому додаткове коріння покращують приживлюваність. Відстань між рослинами 1,5 - 2,0 м.

Догляд: підживлення проводять двічі: до початку вегетації і перед початком листопада. Навесні вносять: азот - 50 г, фосфор -40 г і калій - 30 г на квадратний метр. Восени дають тільки фосфор і калій в два рази менше весняної дози. Добрива розсипають поверхнево, потім грунт мотижать або перекопують, поливають і мульчують. Для формування деревця залишають один потужний втечу, всі інші видаляють. Протягом трьох років виганяють один пагін, який і стане стовбуром дерева. Висота штамба 1 - 1,2 м. Омолоджувати калину слід, зрізуючи все старі гілки на висоті 15 - 20 см від поверхні грунту. Калини чорна, вильчатая, Карльса, лавролістная, або вічнозелена, зморшкувата придатні для вирощування тільки на півдні Росії, але іноді їх вдається зберегти і в садах середньої смуги Росії, якщо надійно укрити на зиму або отримати загартовані саджанці з розплідників.

Захист від шкідників і хвороб: калина часто уражається калиновим короїдом (Листоїди), який з'їдає все листя, залишаючи від них тільки жилки. Для боротьби з ним рослини обробляють 0,2% -ним хлорофосом. На стовбурах і гілках може з'явитися запятовідная щитівка. Проти неї застосовують 0,1% -ний розчин карбофосу. Для профілактики таких захворювань, як плямистість і борошниста роса, протягом усього сезону рекомендується обробка тютюновим, часниковим або цибульним настоєм.

©   pizzodisevo (first of all, my health)
© pizzodisevo (first of all, my health)

розмноження

Все калини розмножуються живцями, відводками, насінням.

Насіннєве розмноження калин має ряд особливостей. Висіяне після 6-7-місячної стратифікації насіння починає проростати тільки в серпні: спочатку в зростання рушає корінець і подсемядольное коліно, зародкова брунька залишається в спокої. Вихід сім'ядоль на поверхню і скидання покривів відбувається навесні наступного року. З огляду на цю обставину, грядки з посівами калин слід вкривати в першу зиму листом і торфом. Для прискорення проростання насіння застосовують стратифікацію в два етапи при змінній температурі. Для початку зростання корінця необхідна температура + 18-20 ° С, а для проходження стану спокою -3 ... -5 ° С. Тому після 2,5-3 місяців теплої стратифікації насіння поміщають на 3-4 місяці в умови холодної стратифікації і лише потім висівають в грунт. Норма висіву насіння 8-15 г, схожість 54-88%. При посіві восени свіжозібраних насінням сходи з'являються тільки через рік. Перші два роки сіянці ростуть повільно, а з третього року їх зростання посилюється. Рослини насіннєвого походження плодоносять через 4-5 років. Урожай плодів з добре розвиненого рослини у віці 10-15 років становить 10-25 кг.

Декоративні форми краще розмножувати зеленими живцями. Краще вкорінюються живці з 2-3-річної деревини. Зелені живці можна укоренити, якщо вони зрізані в період активного росту пагонів. Укорінюваність живців висока. В умовах штучного туману при температурі 22-25 ° С виходить 100% -ве укорінення. При нестачі тепла укореняемость різко знижується. Живці заготовляють, починаючи з першої декади червня до кінця липня. Серпневі живці вкорінюються лише на 50%. Держак формують в такий спосіб: втеча розрізають на частини довжиною 7-10 см з двома-трьома міжвузлями. Над листям верхній зріз роблять прямим, під листям нижній - косим. Листя можна вкоротити наполовину, два нижніх листа видаляють зовсім. Після обробки гетероауксином живці висаджують в розсадник під плівку. Субстрат складається з торфу і піску, узятих в рівних обсягах. Вегетативно розмножені рослини вступають у плодоношення через 2-3 роки.

Нерідко дають відведення від низько розташованих гілок.

Нерідко дають відведення від низько розташованих гілок

види

Калина Буреінская, або бурятская, або чорна - Viburnum burejaeticum.

Зустрічається на півдні Приморського і Хабаровського краю, в Північно-Східному Китаї, Північній Кореї. Зростає в хвойно-широколистяних лісах на багатих ґрунтах. Тіньовитривалий гигрофила.

Зовсім не схожий на калину звичайну сильноветвящийся, розлогий чагарник до 3 м заввишки, іноді невелике деревце з розкидистою, ажурною кроною, сірим стовбуром і голими, світлими, жовтувато-сірими гілками. У Москві 40-річні рослини мають висоту 2,8 м, діаметр крони 2,2-2,8 м.Лістья еліптичні, інколи яйцевидні (7,5 х 5 см), на вершині гострі, з острозубчатимі краєм, зверху темно-зелені , з рідкісними волосками, знизу світліше, густоволосістие уздовж жилок; жовтувато-білі, непоказні квітки (тільки плодущие) зібрані в складні, шитковідниє суцвіття до 10 см в діаметрі. Плоди з чорної, блискучою шкіркою і солодкою, борошнистою м'якоттю, їстівні, до 0,8 см в діаметрі.

Калина вильчатая - Viburnum furcatum.

Поширена на Сахаліні, Курильських островах, в Японії і Кореї, де росте по гірських схилах в лісах з кам'яної берези, в підліску хвойних і змішаних лісів і на узліссях. Вона утворює чагарникові зарості на вирубках і гарі. Вельми декоративний чагарник з дуже красивими великими листками, яскравими білими квітками і червоними плодами. Рослина декоративно з моменту відростання до листопада. Навесні листя червонувато-коричневі, восени - яскраво-пурпурові з красивим малюнком з вдавлених жилок. Прикрашають рослину білі квіти і яскраво-червоні плоди.

Калина гордовина - Viburnum lantana.

Одна з найвідоміших і найкрасивіших калин з чорними плодами, до того ж і с'едобнимі.Распространена в Середній і Південній Європі, Малій Азії, Північній Африці, на Північному Кавказі. Мається на заповідниках Кавказу, європейської частини Росії. Зростає в підліску широколистяних лісів. Світлолюбний мезофіт.

Калина Давида - Viburnum davidii.

Родина Західний Китай.

Карликовий вічнозелений чагарник висотою близько 1 м, з горизонтально зростаючими, симетрично розташованими пагонами. Крона компактна. Зростає повільно. У культурі висота його 0,5-0,8 м. Діаметр крони в два рази більше. Дуже декоративні листя - шкірясті, вічнозелені, супротивні, еліптичні, довжиною 7-15 см, шириною до 8 см, темно-зелені. Характерні глибокі паралельні жилки. Квітки біло-рожеві, зібрані в зонтикоподібних суцвіття діаметром до 8 см. Цвіте в червні. Плоди 6 мм довжиною незвичайної блакитного забарвлення, дозрівають в жовтні.

Калина зубчаста - Viburnum dentatum.

Родина Північна Америка. По болотах і сирих заростях чагарників.

Це високий (3,5-5 м) густоветвистий чагарник з гладкою світло-сірою корою. Крона шірокораскідістая, діаметром 5,5 метра. У Москві 30-річні рослини мають висоту 3,3-3,5 м, діаметр крони 2,5-2,8 м. Листя яскраво-зелені, незвичайної форми округлі, з глибокими прямими жилками, що закінчуються великими зубцями по всьому краю листа, довжиною 3-8 см. Квітки білі, дрібні, зібрані в суцвіття діаметром 6 см. Цвіте в червні-липні, в природі в травні-червні. Плоди темно-сині, дрібні, 6-8 см завдовжки, численні, гіркуваті на смак, охоче поїдаються птахами.

Калина канадська - Viburnum lentago.

У природі росте в східній Канаді, заходячи в США. На скелястих схилах пагорбів, на лісових узліссях, берегах річок і боліт, до 800 м над ур. моря, разом з іншими листяними і хвойними деревами.

Високий листопадний чагарник або невелике деревце до 6 м заввишки, з яйцевидної кроною; широкоовальнимі, загостреним листям, довжиною до 10 см, гладкими, блискучими, дрібнозубчастими по краю, яскраво-зеленими - влітку і різноманітних червоних тонів - восени. Дрібні плодущие, кремово-білі квіти зібрані в щитковидні суцвіття до 12 см в діаметрі. Цвіте протягом 10-15 днів. Плоди - синьо-чорні, з сизим нальотом, до 1,5 м, їстівні. В процесі дозрівання вони змінюють своє забарвлення від зеленої до синьо-чорної і практично все літо, до осені прикрашають рослину.

В процесі дозрівання вони змінюють своє забарвлення від зеленої до синьо-чорної і практично все літо, до осені прикрашають рослину

Всі види калини декоративні, багато хто має гарні і різноманітні декоративні форми. Бажані у всіх видах посадок. Дуже ефектні на тлі кленів, лип, беріз, ялин та горобин. Стерильна форма калини добре зберігається в зрізку. Калини на садовій ділянці - це не тільки красиві, але і корисні, медоносні, лікарські та їстівні рослини. В аматорських садах найчастіше вирощують калину гордовина, канадську і звичайну.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама