Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кизил з ранньої весни до пізньої осені

Найчастіше садівники висаджують кизил як декоративну рослину через дуже раннього його цвітіння. Всього п'ять градусів тепла потрібно для розкриття яскраво-жовтих квіток, і близько двох тижнів гілки кизилу, ще без листя, бувають буквально обліплені ними.

Цвіте кизил дуже рано: з кінця березня до середини квітня. На жаль, тривалі весняні заморозки здатні погубити врожай. Фото: Kenpel / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0.

Ще лежить сніг, а кизил вже цвіте.

Ранній сорти кизилу Настя.

Ранній сорти кизилу Сонячний.

Кизил середнього терміну дозрівання. Сорт прикубанських.

Кизил середнього терміну дозрівання. Сорт Самохваловскій.

Пізній сорт кизилу Артемій.

<

>

Давно використовують кизил і як живопліт. Для цього саджанці висаджують часто, через один метр, і незабаром вони змикаються, а їх висоту регулюють обрізанням.

Але багато, напевно, пробували смачне кизилове варення; зварити таке варення можна з плодів свого саду. Урожай збирати легко: достатньо підстелити мішковину і струсити все плоди. Дозріває кизил в кінці літа (ранні сорти) або на початку осені (пізні сорти). Форму і колір визначає сорт. Всі звикли до кизилу темно-червоному, але він буває рожевий і навіть жовтий.

Відомо, що кизил - культура південна, але отримати непоганий урожай можна і в центральній частині Росії, і навіть в більш північних її широтах, хоча ягоди будуть не такі солодкі, як на півдні. У Тамбовської області, де я живу, це рослина добре плодоносить і зимує навіть без укриття - на відміну від інших рідкісних культур: шовковиці, гумі, ожини.

Перерахуємо сорти кизилу, включені до Держреєстру селекційних досягнень Російської Федерації. Всі вони зимостійкі, не пошкоджуються шкідниками та хворобами.

Сорт прикубанських. Отримано в 2004 році в Кубанському аграрному університеті. Середнього терміну дозрівання, універсального призначення. Плоди до 5,4 г, подовжено-грушоподібної форми і темно-червоного забарвлення. М'якоть червона, ніжна, соковита, кисло-солодкого смаку. Кісточка велика, але не відділяється від м'якоті. У плодах більше 8,5% цукрів, до 1,6% кислот і понад 25,6 мг% аскорбінової кислоти. Дегустатори оцінюють смак плодів на 4,6 бала (з п'яти можливих).

Дерево середньоросле, кулястої форми, зі злегка никнуть гілками.

Сорт Артемій. Включений в Держреєстр селекційних досягнень РФ в 2017 році. Пізній, універсального призначення. Середня маса плодів трохи більше 6,1 г, вони мають форму маленьких пляшечок і темно-червоне забарвлення. М'якоть червона, досить щільна, соковита, приємна на смак. Кісточка дуже маленька і легко відділяється від м'якоті. У кожному плоді 9,0% цукрів, більше 1,7% кислот і до 118 мг% аскорбінової кислоти. Дегустатори одностайні в оцінці цього сорту - п'ять балів.

Росте деревце повільно, приймає кулясту форму з досить густою кроною. Відмітна особливість - сіра, лущиться кора на штамбі і пластинки листя, увігнуті в формі човники.

Сорт Настя. Отримано в 2017 році. Термін дозрівання - ранній, універсального призначення. Середня маса плодів ледь перевищує 5,1 г, вони мають форму краплі і яскраву, червоне забарвлення. М'якоть червона, груба, але дуже соковита і приємного смаку. Кісточка маленька, легко відділяється від м'якоті. У кожному плоді більше 11,1% цукрів, близько 0,9% кислот і до 124 мг% аскорбінової кислоти. Вища оцінка плодів - п'ять балів.

Росте деревце повільно, приймає среднезагущённую овальну крону.

Сорт Самохваловскій. Включений до Держреєстру РФ в 2017 році. Термін дозрівання - середній, плоди універсального призначення, масою до 7,6 г, вони майже чорні і можуть мати різну форму, але частіше грушоподібної. М'якоть теж чорна, дуже соковита, але хрящувата. Кісточка досить велика і погано відділяється від м'якоті. У кожному плоді трохи більше 11,3% цукрів, понад 1,9% кислот і до 143 мг% аскорбінової кислоти. Оцінка дегустаторів - п'ять балів.

Деревце среднерослое, густий овальної форми.

Сорт Сонячний. Включений до Держреєстру РФ в 2017 році. Ранній сорт, універсального призначення. Плоди дрібні, їх маса ледь перевищує 4,1 г, мають овальну форму і жовте забарвлення. М'якоть теж жовта, дуже ніжна, соковита, буквально тане в роті, за оцінкою дегустаторів заслужено має п'ять балів. Кісточка в плодах невелика, легко відділяється від м'якоті. У плодах більше 13% цукрів, трохи більше 1,5% кислот і до 122 мг% аскорбінової кислоти.

Деревце виростає не дуже високим, має среднезагущённую пірамідальну крону.

У північних регіонах країни для посадки необхідно вибирати сорти з раннім терміном дозрівання.

Як виростити кизил

В саду краще відвести для кизилу відкрите місце, куди не потрапляє тінь, і забезпечити надійний захист від північного вітру, посадивши біля стіни будинку, паркану або будь-якого іншого будови.

Можна посадити саджанці на схилі південного орієнтування, зробивши вздовж нього канавки глибиною 0,5 м для затримання вологи. Надалі кизил закріпиться на схилі і навіть сприятиме його укреп-лення.

Головне - не висаджувати кизил на заболоченій грунті або на періодично затоплюваних ділянках, де подовгу накопичується тала або дощова вода.

Для отримання врожаю краще посадити в саду два різних сорти, що цвітуть у свій час. Якщо місця в саду для другого саджанця немає, висадіть поблизу рано зацвітають рослини: проліски, конвалії, тюльпани, які будуть залучати комах-запилювачів.

До посадки тримайте саджанець у відрі з водою. Якщо припускаєте висаджувати лише через добу, рослина краще прикопати і злегка полити.

При виборі саджанця раджу зупинитися на двухлетки, гілки та кора не повинні мати значних пошкоджень, заломів і напливів. Обов'язково огляньте кореневу систему саджанця, вона повинна мати кілька відгалужень і довжину до 40 см. Погано, якщо коріння будуть сухими або надмірно вологими. Це свідчить про те, що рослина пересушили, а потім довго тримали у воді.

Кизил непогано росте на будь-якому грунті, проте ізлюб-лені його грунти - легкі, родючі і добре дренованих.

Висаджувати саджанці в саду можна як восени (кінець вересня-жовтня), так і навесні (після відтавання грунту). Саджанці з закритою кореневою системою саджають в будь-який час.

Посадочні ямки краще копати виходячи з обсягу кореневої системи, тобто вони повинні бути на 2 см ширше і глибше кома коренів. В основу посадкової ямки обов'язково насипте дренаж (1-2 см). Це може бути бита цегла, керамзит, галька; вони не дозволяють застоюватися вологи у коренів. Далі зробіть «живильну подушку» з суміші рівних часток річкового піску, перегною і звичайної садової землі. Присмачите її мінеральними добривами - 25-30 г аміачної селітри, 35-40 г суперфосфату, 250-300 г деревної золи і полийте. Встановіть на сирому ґрунті саджанець і акуратно розправте коріння. Коренева шийка саджанця (місце переходу коренів в стовбур) повинна бути на 2 см нижче рівня грунту. Зверху присипте живильним грунтом, ущільните, вилийте відро води і замульчируйте перегноєм шаром 5 см, якщо це осінь, і 1,5-2,0 см, якщо посадка проводиться навесні.

Все втечі на саджанці можна вкоротити на третину довжини, але, якщо коренева система без пошкоджень, цілком можна цього і не робити.

На наступний рік навесні видаліть бур'яни, грунт гарненько прорихліте. На початку червня полийте посадки і замульчируйте поверхню перегноєм (2 см). В середині червня на живильному, чорноземної грунті внесіть нітроамофоску 5-7 г під рослину. На біднішою сірих лісових грунті потрібні додаткові підгодівлі: на самому початку вегетації під кожну рослину добре внести розчин аміачної селітри (15-20 г), восени - сульфат калію (10-12 г). Особливу увагу доводиться приділяти кизилу, що росте на піщаному грунті: навесні під кожну рослину потрібно внести відро компосту і 20-25 г аміачної селітри. Всю суміш розподіліть по верхньому шару грунту, закладіть в неї і вилийте відро води.

У літній період непогано внести під саджанці по відру коров'яку і компосту. Можна полити рослину настоєм деревної золи (600 г на відро води).

Восени вже після збору врожаю під кожну рослину рекомендується всипати 450-550 г деревної золи і 70-90 г суперфосфату.

Кизил досить посухостійкий, проте, якщо тривалий час не було дощу, саджанці полийте. Головне не допустити сильного пересихання кореневої системи кизилу. Щотижня виливайте під рослину відро води. До поливу грунт подрихліте, а після поливу - замульчируйте шаром торфу або перегною завтовшки 1 см.

Найбільше волога потрібна кизилу на самому початку вегетації, тобто навесні, і приблизно за 2 тижні до збору врожаю, тобто в серпні, а також ще через 2-3 тижні. Це так звані вологозарядковий поливи, коли потрібно вилити 5-6 відер води під кожну рослину.

Що стосується формування, то, зрізавши через 2 роки після посадки центральний провідник, можна перетворити кизил в кущ. Якщо ви хочете, щоб кизил ріс деревом, сформуйте штамб на висоті 20-30 см і періодично очищайте його від утворюються пагонів.

На зиму молоді рослини, особливо в регіонах, де переважає помірний клімат, замульчируйте шаром торфу або перегною (15 см), а пізно восени накрийте картонними коробками, набитими стружкою, соломою або тирсою. У більш дорослих рослин гілки зв'яжіть і оберніть кількома шарами укривного матеріалу, що пропускає повітря.

Незважаючи на те що кизил - південна культура, він легко переносить мороз до 30оС, а якщо навіть страждає від холоду, то добре відновлюється.

Фото автора.

***

Господині - на замітку

Все з кизилу

Шечаманди (грузинський вегетаріанський суп з кизилом). 250 г кизилу, 500 мл води, 2 зубчики часнику, 1 гілочка м'яти, 1 цибулина, 1 ст. л. муки.

Кизил розім'яти і протерти через друшляк. Сік, що виділився перелити в окремий посуд. Вичавки і кісточки залити водою і прокип'ятити 6 хвилин. Потім процідити і в киплячий відвар додати дрібно нарізану цибулю і борошно, розведену водою. Варити 10 хвилин, додати сік, розім'яту часник і дрібно нарізану м'яту. Варити ще 5 хвилин.

Риба під кизиловим соусом. 1 кг риби, 80 г вершкового масла, 250 г кизилу, 2 зубчики часнику, кріп, сіль за смаком.

Рибу змастити маслом і запекти в духовці. Кизил відварити в невеликому обсязі води і протерти через друшляк. Додати часник і подрібнити блендером до консистенції пюре. Посипати кропом і посолити. За бажанням можна додати в соус перець. Залити рибу приготовленим соусом.

Фальшиві оливки. 500 г зеленої кизилу, 250 мл винного оцту, 250 мл води, 2 лаврові листки, 2 ст. л. зерен гірчиці, 1 ч. л. солі, 5 горошин чорного перцю, 2-3 зубчики часнику, шматочок червоного пекучого перцю.

Всі компоненти змішати і залити сумішшю чисті плоди кизилу. Прокип'ятити 5 хвилин і відразу ж розлити в стерильні баночки, закупорити кришками, перевернути і залишити на 2-3 дня.

Оцет з кизилу. 1,5 кг кизилу, 1,5 л води, 200 г цукру, 1-2 гілочки м'яти.

Кизил розім'яти, додати воду, м'яту, цукор і перекласти в банку. Зав'язати марлею в два шари і залишити на 2-3 місяці в темному місці. Готовий оцет злити з осаду.

Варення з кизилу. 1 кг кизилу, 1,5 кг цукру, 300 мл води.

Кизил бланшувати протягом 1 хвилини в окропі. Зварити сироп: для цього цукор залити водою і підігріти до повного розчинення. У киплячий сироп перекласти ягоди. Варити на слабкому вогні 5-8 хвилин, періодично знімаючи піну, але не помішуючи. Потім зняти з вогню і остудити. Варення прокип'ятити ще 2 рази по 5-8 хвилин з проміжками для охолодження.

Кизил, протертий з цукром. 1 кг кизилу, 2 кг цукру.

Стиглі плоди промити в проточній воді і протерти через сито. До отриманої маси додати цукор, добре перемішати і розкласти в чисті сухі банки. Зберігати в холодильнику.

Настій з свіжого кизилу. 1 ст. л. плодів, 1 склянку окропу.

Пити настій протягом дня, розділивши на кілька порцій. Корисний для зміцнення імунітету.

Настій із сушених плодів кизилу. 1 ч. Л. плодів, 1 склянку окропу.

Залити плоди окропом, накрити кришкою, укутати і настоювати протягом 15 хвилин. Рекомендується при застуді.

Наталя Замятіна.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама