Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розчин для кладки печі з цегли: пропорції, приготування та вибір готової вогнетривкої суміші

  1. Який розчин краще використовувати
  2. Глиняно-піщаний розчин
  3. вибираємо пісок
  4. вибираємо глину
  5. замішуємо розчин
  6. Глиняно-шамотний вогнетривку склад
  7. Цементно-піщаний розчин
  8. готові склади
  9. порошкоподібні суміші
  10. термостійкий клеї

Під час кладки печі велике значення має вибір матеріалу для розчину. Від нього залежить міцність всієї конструкції і її довговічність. Неправильно обраний або намішано розчин може стати причиною занадто довгого висихання печі, а також її розповзання в майбутньому, що не тільки погіршить функціональність вогнища і тягу, але також призведе до потрапляння в приміщення чадного газу.

Який розчин краще використовувати

Для кладки печі можна використовувати різні види розчинів, як виготовлені самостійно, так і куплені в магазині. Кожен з них має свої переваги, особливостями вибору і наведення.

Однозначно сказати, на який розчин потрібно класти піч, не можна - для кожної області печі використовується певний вид суміші.

Якщо ви не бажаєте купувати готові розчини через те, що вони дорогі, розподіл сумішей відбувається наступним чином:

  1. Фундамент - або робиться монолітним або викладається цеглою на цементно-піщану суміш.
  2. 2 перші ряди печі (підошва) - також застосовується цементно-піщаний розчин, часто з додаванням невеликої кількості вапна, для додання «підошві» пластичності і міцності.
  3. Опечье, горнило, теплоакумулююча зона над ним, витік димоходу, распушки, можуть бути викладені на звичайний глиняно-піщаний розчин.
  4. Для топливника використовують каолін, так як він має більшу температурної витримкою необхідної для топки. Особливо це актуально для печей, в яких топкова камера викладена з вогнетривкої цегли, адже шамотна глина і цей матеріал мають однорідним складом, а отже, найкращою адгезією.
  5. Шийка димової труби і оголовок, кладуться на цементно-піщаний розчин, так ці частини печі потребують особливого захисту від вимивання атмосферними опадами.

З технічної точки зору для фундаменту і пічного димоходу підійдуть суміші на основі вапна. Але вапно шкідлива для шкіри і дихальних шляхів, тому не використовується для кладки всередині приміщень.

Глиняно-піщаний розчин

Глиняно-піщаний розчин

Використовується для опечье, димоходу всередині приміщення, распушки. Можна також викладати на цей нього горнило, якщо піч низько або среднетемпературная.

переваги:

  • Варто матеріал недорого, в окремих випадках його можна добути безкоштовно;
  • Екологічно чистий
  • Жароміцний і жаростійкий;
  • Пластичний.

Мінуси - довга підготовка матеріалів до експлуатації, використання в печах низького або середнього прогріву або тільки в «тілі» печі, виключаючи топливник.

вибираємо пісок

Пісок можна купити в будівельному магазині або добути самостійно. Потрібно використовувати річковий (намивний) або кар'єрний (середньозернистий), очищений від пилу і сміття за допомогою методу просіювання через сито, з діаметром отворів не менше 1,5 мм. Однак навіть просіювання часто не рятує від присутності домішок, що погіршують якість майбутнього розчину, тому потрібна додаткова його обробка.

Для цього:

  1. Візьміть трубу, приблизно 2 см діаметром і довжиною в 6 см. Також можна використовувати звичайну пластикову пляшку з-під напоїв.
  2. До низу труби робиться підведення шланги, а порожнина заповнюється піском приблизно на третину.
  3. Забезпечте подачу води через шланг, таким чином, щоб пісок не вимивався, а брудна вода з спливли домішками, переливалася через краї трубки або пляшки.
  4. Процедура триває до тих пір, поки вода не буде практично прозорою.
  5. Пісок потрібно просушити, виклавши його на чисту плівку.

вибираємо глину

Глина - матеріал, що складається з мінералу каолініту. Її можна добути на власній ділянці або запитати у кого-небудь з місцевих жителів, хто недавно рив яму для будь-яких цілей.

Звичайну глину також можна купити в магазині. Вона продається в фасування, в герметично закритих мішках. Однак це зовсім не означає, що її відразу можна використовувати в кладці. Перед цим обов'язково просійте її через сито і визначте жирність нижчевикладеним способом.

Верхній пласт глинистих покладів зазвичай змішаний із землею та іншими небажаними в кладці домішками з поганою адгезією. Оптимальним вибором вважається пласт глинистих покладів з глибини 2 - 3 метри.

Однак і це не все критерії для вибору. Занадто худа глина розсипчаста, занадто жирна при висиханні розтріскається і дасть усадку. Визначити, чи відповідний перед вами матеріал, можна дослідним шляхом.

  1. Скачайте з мокрої глини 2 кульки, діаметром, приблизно 5 см.
  2. Один зімніть у вигляді коржа, а другий, так і залиште.
  3. Покладіть зразки сохнути в природних умовах, без доступу спека, вітру і атмосферних опадів.
  4. Через 3 дні огляньте їх. Якщо на виноградному або кульці з'явилися тріщини, значить глина жирна і варто взяти або іншу, або виснажити її додаванням більшої кількості піску при виготовленні розчину.
  5. Шарик потрібно кинути на підлогу, з висоти 1 метр. Якщо він розбився, в матеріалі багато органіки і зайвих домішок. В ідеалі, він повинен повністю зберегти свою форму.

замішуємо розчин

Пропорції матеріалів:

  • Жирна глина / пісок - 1/2;
  • Відповідна глина / пісок - 1/1.

Вважається, що «худу» глину використовувати можна, зменшивши кількість доданого в неї піску. На практиці ці дії малоефективні, гарну адгезію вона володіти все одно не буде.

Процедура приготування виглядати наступним чином:

  1. Для приготування розчину висипте в чисту ємність глину і додайте трохи чистої води. Розмішайте і залиште на 2 доби для розмокання, періодично помішуючи.
  2. Протріть розчин через сито, з осередками в 2-3 мм.
  3. Додайте пісок у зазначеній вище пропорції і розмішайте. Воду вливайте поступово, консистенція стандартна - «густа сметана». Розчин однорідний, він повинен сповзати з кельми плавно, а не падати і не прилипати.

Раніше в суміші для кладки печі додавали сіль. Робилося це з метою вигнання нечисті від домівки. Пізніше люди забули, навіщо клали сіль, склалося поширена помилка, що вона підсилює міцність розчину. Насправді, крім плям на поверхні, які вам доведеться роками щодня відтирати з цегли, нічого хорошого ви не отримаєте від таких експериментів.

Глиняно-шамотний вогнетривку склад

Глиняно-шамотний вогнетривку склад

шамот - це біла каолінова глина пройшла термічну загартування під впливом високих температур. Колір її - кремово-білий або сіро-коричневий.

Підходить для будь-якої області печі від опечье до кінця «тіла», однак коштує дорого і використовується з шамотнимі піском і цеглою через однакового коефіцієнта температурного розширення, тому на нього викладають зазвичай тільки паливники в високотемпературних пристроях і для довговічності конструкції в будь-який печі.

переваги:

  • Жароміцність до 1800 градусів;
  • Надійність в експлуатації.

Мінуси - висока вартість компонентів, неможливість виготовлення в домашніх умовах.

Можна придбати в будь-якому спеціалізованому магазині. Зрозуміло, на упаковці вказано як правильно його наводити, але якщо такої інформації немає - інструкція нижче.

При виборі шамоту, зверніть увагу на особливі знаки на його упаковці. Буква «У» означає - утилізувати і така суміш для печі не підійде.

Якщо ви купуєте готову суміш, беріть ту, на якій вказано, що вона складається з шамотної глини і такого ж піску фракції до 0,5 мм.

Для приготовлення:

  1. Засипте порошок в ємність;
  2. Залийте чистою водою, поки порошок повністю під нею не сховається;
  3. Залиште в такому вигляді на 3 дні періодично помішуючи;
  4. По закінченні цього часу як слід розмішайте суміш;
  5. За необхідності додайте воду або порошку стільки, щоб при розмішуванні вийшла консистенція густої сметани.

Змішуйте каолін виключно з шамотною піском, так як у них однакове температурне розширення.

Цементно-піщаний розчин

Цементно-піщаний розчин

Шийку димової труби, оголовок і фундамент печі, викладають на цементно-піщаний розчин. Звичайно, пластичність і температурна витримка у нього гірше, ніж у глини, зате він добре тримає всю конструкцію печі в фундаментної кладки і не розпливається під впливом атмосферних опадів на димоході.

Тіло печі, горнило, інші частини конструкції, що піддаються високотемпературному впливу, на цемент класти строго не рекомендується!

Для пічної кладки беруть цемент з маркіровкою М 400-600.

Пропорції з піском - 1/6 або 1/3. пісок відбирається за тим же принципом, що і для глиняного розчину.

Для збільшення міцності, часто додають вапно. Пропорції цемент, вапно, пісок - 1/1/6 або 1/3/6.

готові склади

Звичайно, зручніше скористатися готовими суміші кладки, які потрібно буде лише розбавити водою і розмішати за інструкцією. Перевага очевидно, не потрібно намивати пісок, просівати компоненти, чекати набухання глини. Багато з них навіть прискорюють процес кладки, так як володіють швидкою схвативаемость. Але якщо у вас обмежений бюджет, скористайтеся дешевшим варіантом, викладеним вище.

До готових кладки матеріалів відносяться порошкоподібні суміші та клеї для кладки печей.

порошкоподібні суміші

порошкоподібні суміші

Спеціальні порошкоподібні суміші для кладки печей. Зазвичай це приготовлені, стандартні розчини для кладки - глиняні (глина-пісок, шамотні суміші), цементні, вапняні, що вимагають розведення водою.

переваги:

  • Компоненти вже відібрані і очищені;
  • Зазвичай додаються спеціальні модифікатори, поліпшуючі пластичність, міцність, жаростійкість;
  • Інформація про область використанні і наведенні є на упаковці.

Мінуси - обходяться дорожче, ніж самостійне виготовлення.

При покупці суміші звертайте увагу на її консистенцію. Не купуйте суміші з грудочками, відкриті пачки з рук або ті, що зберігалися в сумнівних умовах.

термостійкий клеї

термостійкий клеї

переваги:

  • Інформація про розчині є на упаковці, в тому числі, рецептура його виготовлення;
  • Приготування розчину займає близько півгодини;
  • Швидко схоплюються;
  • Відмінна міцність і вогнестійкість.

Мінуси - висока вартість.

Клейові суміші діляться на 3 типи:

  1. Глина + цемент, пісок, пластифікатор ШАМОТНОЕ волокно. Витримка до 1200 градусів. Найдешевший вид жаростійкого клейового матеріалу. Однак у нього слабка адгезія і неможливість підгонки цегли, без зниження міцності Ставити на таку суміш цегла необхідно відразу рівно, що під силу тільки досвідченим пічника.
  2. Алюмосилікатний цемент + глина, кварцовий пісок, пластифікатор рідке скло. Середній за ціною, зате має гарну цепкостью, тримає температури до 1360 градусів. Мінуси - недовговічний. Термін служби - 25 років.
  3. Алюмосилікатний цемент + глина, кварцовий пісок, пластифікатор талькохлорітовая борошно. Відмінна адгезія, міцність, жаростійкість до 1500 градусів. Мінус - висока ціна.

Якщо ви ніколи раніше цього не робили і не бачили на практиці, наш порада така - запросіть людини, що володіє досвідом в цій сфері. На відміну від камінів, печі затримують в димовій трубі продукти згоряння і найменша тріщина через неправильно намішано суміші кладки, практично гарантує отруєння людей чадним газом, а іноді розвал кладки і пожежа.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама