Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно політьвать: помідори, виноград, полуницю, дерева в саду

Полив сільськогосподарських культур заповнює різницю між потребами рослин у воді і тією кількістю, яка забезпечує природа. Оптимальний режим - це зрошення з урахуванням погоди, виду рослин, фази розвитку.

Оптимальний режим - це зрошення з урахуванням погоди, виду рослин, фази розвитку

Правильний полив городу повинен бути ретельним, змочування тільки верхнього шару землі веде до розвитку дрібних корінців, погіршення харчування. Глибоке зволоження забезпечить потреби рослин на кілька днів і стимулює зростання основних коренів. Вони допомагають овочам та іншим культурам легше пережити посуху.

Основні правила поливу овочів

Коренева система томата легко поглинає воду, а надземна частина економно її витрачає. Потрібно правильно поливати помідори на стадії розсади - через кожні 5-7 днів. Надмірне зрошення молодих томатів призводить до додаткового зростання пагонів, листя, зменшення квітів і плодів.

Надмірне зрошення молодих томатів призводить до додаткового зростання пагонів, листя, зменшення квітів і плодів

Зростає потреба в воді в період цвітіння і плодоношення, коли помідори поливають 2 рази в тиждень або частіше. При дозріванні врожаю кількість води не зменшується, але число зрошень скорочується. Поливати томати потрібно так, щоб грунт був вологим на глибину не менше 40-50 см. Легше вирощувати помідори на грядках і рясно зволожувати по борознах.

Легше вирощувати помідори на грядках і рясно зволожувати по борознах

Перець - вимоглива до води культура, росте і плодоносить при поливі 2-3 рази в тиждень. Кількість зрошувальної води в прохолодну погоду повинно бути нижче, ніж в спекотні дні. Щоб правильно поливати перець, слід враховувати фази розвитку і кращий спосіб подачі води. На дощування ця культура відгукується краще, ніж на полив по борознах між грядами. На 1 м2 грунту потрібно 10-12 л води.

На 1 м2 грунту потрібно 10-12 л води

Огірки особливо вимогливі до вологи під час цвітіння і плодоношення. Потрібно правильно поливати огірки, щоб вони не розривалися захворюваннями. Коли з'являться квітки і зав'язі, то оптимальним буде полив через 3-5 днів. Використовують 250 л зрошувальної води на 10 м2 ґрунту через 2-3 дня.

Полив дерев, виноградника і полуниці

В саду поливати дерева необхідно 3-4 разів під час вегетації, з урахуванням погоди і клімату району обробітку. Якщо зволоження достатнє або надмірне, то поливають 2 рази (в червні і на початку серпня). Перший раз бажано дати вологу деревах перед початком цвітіння.

Навколо стовбура влаштовують валик з грунту радіусом 1,5 м і висотою близько 20 см. Воду наливають в цей пристовбурні кола з розрахунку 40 л на 1 м2 проекції крони. Саджанців, молодим і карликових дерев полив потрібен частіше, але не такий рясний, з зволоженням ґрунту на глибину до 60 см.

Вважається правильним полив винограду в жарку і суху погоду, якщо вже починає жухнут трава. Теплолюбний виноград здатний переносити нестачу вологи, в деяких регіонах його вирощують на богарних землях, сухих схилах.

Але краще плодоносить ця культура при оптимальному поєднанні температури і вологості. Головне, поливати виноград рясно, на велику глибину, але не часто (2-3 рази за весь вегетаційний період).

Головне, поливати виноград рясно, на велику глибину, але не часто (2-3 рази за весь вегетаційний період)

Полуниця - вологолюбна культура, але вона не переносить надмірної вологи. При застої води на поверхні грунту загнивають вуса і ягоди. Поливати полуницю потрібно в міру висихання грунту.

Навесні краще застосовувати дощування, яке допомагає позбутися від деяких шкідників і очищає листя від пилу. Влітку проводять полив рано вранці один раз в тиждень. Обережно, уникаючи попадання на кущики, наливають воду на грунт (10-20 л на 1 м2).

Корисні рекомендації

Піщаний ґрунт занадто швидко пропускає воду. В такому випадку зменшується надходження вологи до коріння, що призведе до недобору врожаю, зниження його якості. На легких ґрунтах в розпал літа буде потрібно щоденний полив рослин, використання компосту, щоб утримати воду.

Глинистий грунт поливають рідше, додають органічні добрива. Надмірна кількість вологи викликає заболочування цього типу грунту. Поширена помилка садівників і городників полягає в використанні холодної води. Вона гірше засвоюється кореневою системою, створюючи тільки ілюзію поливу.

Якщо посіви в'януть, то це може бути пов'язано з нестачею, низькою температурою або з надлишком води. Щоб визначити, коли рослини потребують поливу, досить натиснути на поверхню землі пальцем. Грунт повинна бути вологою, але не сирою. Полив потрібно, якщо верхній шар вже підсох.

Мінуси занадто частого поливу:

  • створює ідеальні умови для перенесення грибкових та інших захворювань;
  • сприяє пошкодження слимаками і равликами;
  • призводить до вимивання цінних поживних речовин в нижні горизонти грунту;
  • викликає заболочування і погіршення постачання підземних органів киснем, послаблює кореневу систему.

Полив - один з основних прийомів агротехніки, від правильності і своєчасності його застосування безпосередньо залежить зростання і розвиток сільськогосподарських культур.

Якщо враховувати всі вимоги і правильно поливати сад, то можна підвищити врожайність, а також якість плодів і ягід. Хороший ефект дає обробка верхнього шару землі після поливу тирсою, сухою травою, торфом. Мульчирующий шар зберігає вологу і оберігає від бур'янів.

Дякую Вам за додавання цієї статті в:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама