Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Білий наліт на листках винограду: причини і лікування

  1. хвороби
  2. оїдіум
  3. Перша допомога рослинам
  4. Чи є шанс у хворого винограду

У винограду маса переваг, але є і недоліки, наприклад, недостатньо стійкий імунітет.

Виростити виноград не складно, але багатий урожай смачних і солодких ягід ви зможете зібрати, тільки якщо забезпечите йому правильний догляд. Доглянуті сильні і здорові рослини мають більш міцний імунітет, ніж слабкі і недоглянуті, але дуже часто хворіють і вони.

Як уберегти цю культуру від хвороб, і що робити, якщо ви помітили білий наліт на листках і плодах?

хвороби

На перший погляд може здатися, що білий наліт не становить серйозної небезпеки для рослини. Але насправді все інакше.

Білі плями на лозі повинні викликати у вас тривогу, адже це симптом грізного захворювання, яке може привести до поразки чагарнику або його загибелі.

Уважно огляньте лозу, ягоди і листові пластини.

  • Якщо листя і плоди здаються припорошеними борошном, то це говорить про те, що виноград хворий оїдіумом. Дивно, але на зірваних листочках або ягідки білий наліт через деякий час зникне.
  • Масляні плями жовтого кольору на лозі, які після дощу стають білими і пухнастими, є ознакою мілдью.

У винограду маса переваг, але є і недоліки, наприклад, недостатньо стійкий імунітет

негайне лікування

Чим раніше буде розпочато лікування, тим більше шансів отримати хороший результат. Від того, наскільки оперативно і правильно ви відреагуєте, буде залежати не тільки смак і величина ягід, але в більшості випадків, життя всієї рослини.

Щоб лікування дало хороший результат, потрібно знати, як визначити діагноз, грунтуючись на зовнішні ознаки.

Щоб лікування дало хороший результат, потрібно знати, як визначити діагноз, грунтуючись на зовнішні ознаки

оїдіум

  • Білий наліт стає темним, на листках з'являється жовтизна, вони засихають. Якщо ви бачите, що сухі мертве листя не обсипаються, уважно до них придивіться - напевно вони вражені оїдіумом.
  • Грибок швидко вражає нові рослини, на них з'являється білий наліт.
  • Пізньої осені і взимку виноград, уражений оїдіумом, гине протягом 2-4 тижнів.

Чому дане захворювання являє собою серйозну небезпеку для рослини? Вся справа в тому, що зростання ураженого винограду зупиняється. Тривожним сигналом є чорні цяточки, саме вони і є ознакою того, що кущ гине.

Грибок псує і губить плоди. Близько половини всього врожаю стають білими і млявими, ті ягоди, які не покриті борошнистим нальотом, позбавлені смаку і м'які.

Грибок стійкий до низьких температур, навіть якщо стовпчик термометра показуватиме менше 0С, збудник не загине. Збудник спокійно «перезимує», а з настанням весни продовжить свою руйнівну роботу. Хвороба швидко передається від однієї рослини до іншої, за короткий час вся плантація може виявитися ураженої.

Причин виникнення оїдіуму кілька:

  • часті дощі;
  • відсутність вологи;
  • суха і спекотна погода;
  • грунт, в якій недостатньо поживних речовин;
  • занадто густа посадка.

Мілдью або несправжня борошниста роса

Щоб виявити прояв цього грізного захворювання, потрібно заглянути під листову пластинку. Якщо її внутрішня сторона буде покрита пухнастим нальотом, значить, ваша лоза хвора. На жаль, виявити захворювання на початковій стадії дуже складно, найчастіше воно визначається, коли хвороба вже завдала рослині серйозної шкоди.

Спочатку на листках з'являються жовтуваті плями, потім вони стають коричневими, після чого сохнуть і осипаються. Грибок прекрасно почуває себе взимку. Умовою, комфортним для його розвитку і розмноження вважається температура 10С.

Спочатку вірусною інфекцією уражається верхня частина лози, потім та опускається все нижче і нижче, плоди заражаються в останню чергу. Ягоди стають темно-бурими і швидко висихають, вживати в їжу такий продукт не можна. Дивно, але грибок оселяється навіть на вусиках рослини.

У спекотні дні навіть фахівець з точністю 100% не зможе виявити це захворювання, а ось в похмуру погоду помітити пушок на багато легше.

Хороший результат дає використання контактних фунгіцидів, наприклад, бордоської рідини. У цієї групи препаратів є одна особливість - контактну дію. Якщо не обприскати нижню частину листя, то мілдью буде продовжувати відчувати себе на ній абсолютно комфортно.

Якщо все, що ви робите, не дає позитивного результату, єдино правильним рішенням є вилучення та знешкодження уражених кущів. Але будьте обережні, спори бактерій можуть близько 20 років жити в землі, чекаючи нову здобич.

Але будьте обережні, спори бактерій можуть близько 20 років жити в землі, чекаючи нову здобич

Перша допомога рослинам

Що робити, якщо ви виявили на листі винограду білий наліт?

  • Приготуйте рожевий розчин марганцю. Кущі потрібно обприскувати їм раз в 10-14 днів. Розчин повинен потрапляти не тільки на верхню, а й на нижню частину листа, тому потрібно заглядати під кожен кущик. Найкраще приступати до обробки до початку активного росту і цвітіння. Навіть якщо ознак названих вище захворювань у вас немає, профілактична обробка два рази в рік не завадить. Не рекомендується обробляти лозу під час цвітіння, щоб повністю виключити можливість потрапляння розчину з ягодами в наш організм.
  • Щоб уникнути ситуації, коли у вірусу з'явитися імунітет до препаратів, їх потрібно міняти. Зверніться за консультацією в садовий магазин, там допоможуть вам підібрати ефективне і дієве засіб. В одному сезоні можна використовувати, наприклад, три різних препарату, чергуючи їх.
  • Розчин з перегною. 2/3 обсягу великий бочки заповнюють перегноєм, наливають доверху водою, накривають прозорим склом або плівкою. Розчин настоюється тиждень, кожен день його ретельно перемішують. Потім розчин проціджують, наповнюють їм пульверизатор, і починають процес обробки. Таким чином, можна не тільки позбутися від борошнистої роси, але ще і підгодувати рослина живильними речовинами.
  • Як показує практика, хороший результат дає використання Фітоспорін. Цей препарат не тільки дозволяє зупинити діяльність грибка, але і активізує захисні сили рослини, що в подальшому відіграє для нього важливу роль.
  • Якщо ступінь ураження досить висока, можна зробити розчин сірки. 100 г сірки розводять в 10 л води до повного розчинення. Обприскують лозу щотижня, але з початком цвітіння обробку слід припинити. Це ж засіб можна використовувати і для профілактики, але для його приготування сірки потрібно взяти менше. В такому випадку розчином сірки виноград обробляють навесні, перед початком цвітіння, під час дозрівання ягід, і останній раз - восени.

Важливо!

Щоб не обпекти листя препаратами, їх наносять за допомогою обприскувача, тонкими струмками. Обробка повинна проводитися рано вранці або після заходу сонця.

У день обробки температура повітря повинна бути не нижче + 20С.

Під час лікування, і деякий час після вживати в їжу плоди не рекомендується.

профілактика

Як відомо, будь-яке захворювання легше попередити, ніж вилікувати. Наївно вважати, що якщо, як вам здається, ви доглядаєте за рослиною добре, то шанси того, що воно може захворіти мінімальні. Вірус може бути занесений вітром, і навіть саме доглянуте рослина не тільки може загинути саме, але і погубити оточуючі.

  1. Кущі обприскують протигрибковими препаратами в перші теплі весняні дні, обробку повторюють пізньої осені.
  2. Відразу ж після відкриття лозу можна обробити рожевим розчином марганцівки, перед укриттям лозу теж обробляють.
  3. Потрібно не допускати виснаження ґрунту. Дана культура постійно потребує поживних речовинах, тому грунт швидко виснажується, ось чому внесенням добрив ми перешкоджаємо виникненню грибка. Можна використовувати спеціальні суміші, доречні підгодівлі, що містять магній, калій і фосфор.

Навесні будуть доречні мінеральні та калійні добрива, полив розчиненим гноєм, перегноєм або торфом.

Важливо!

Досвідчені садівники радять підкласти під корінь шматок заліза. Зростання чагарнику на збагаченої грунті прискориться, його розвиток і цвітіння будуть активними.

  1. Виноград любить вологу, світло, йому потрібно багато простору. Якщо хоча б одна з цих вимог ви не дотримуєтесь, значить будьте готові до того, що його здоров'я і якість ягід будуть залишати кращого. Листя будуть добре обдуватися вітром, якщо лозу своєчасно підрізати і підв'язувати. Зайві пагони потрібно вчасно обламувати, видаляти пасинки і бур'яни.

Не забувайте про полив, навесні, особливо в спекотні дні його роль для зростання і розвитку винограду важко переоцінити.

Чи є шанс у хворого винограду

На жаль, дуже часто хвороби залишають винограду мало шансів на порятунок. Якщо ви бачите, що всі спроби врятувати лозу марні, не втрачайте час, поки ви сподіваєтеся на «авось» можуть постраждати здорові кущі. Хворі рослини викопують, виносять за територію ділянки і спалюють. Але роблять це не на ділянці, а далеко від нього. Пам'ятайте, що вірусна інфекція розноситься вітром, і ймовірність того, що вона знову опиниться на вашому винограднику, дуже велика.

Перші рік-два землі дають можливість відпочити. Але це не означає, що про ділянку ви можете геть забути. Грунт постійно перекопують, регулярно вносять добрива. Таким чином, відновлюється склад грунту, вона збагачується корисними компонентами, мінералами і мікроелементами.

Деякі садівники, особливо новачки, помиляються, стверджуючи, що для боротьби з мілдью або Імодіум досить обривати уражені листя і ягоди. Чагарник не може залишатися здоровим, просто хвороба проявляється на листках і плодах.

Важливо!

Для того, щоб грибок не зашкодив за короткий час всьому винограднику, кущі потрібно садити на рекомендованому відстані, не близько один до одного.

Отже, хороший і своєчасний догляд - ще не гарантія того, що ваш виноградник буде здоровий. Хоча, для гарного росту і розвитку кущів це дуже важливо. Іноді власники ділянок безтурботно відмахуються, мовляв, листя побіліли після дощу, значить, винні несприятливі погодні умови, вигляне сонечко, і наліт зникне сам по собі. Згаяний час буде сприяти активному розвитку грибка, значить, за цим піде загибель лози і псування врожаю.

Головне - спостерігати за станом лози, щоб своєчасно поставити діагноз. Якщо ви новачок і досвіду у вас обмаль, то зверніться за консультацією до досвідчених садівників, вони і підкажуть вам що робити в такому випадку. Пам'ятайте, тільки регулярна профілактична обробка - надійний захист вашого виноградника.

Як уберегти цю культуру від хвороб, і що робити, якщо ви помітили білий наліт на листках і плодах?
Чому дане захворювання являє собою серйозну небезпеку для рослини?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама