Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Циссус: опис, розмноження, догляд, вирощування, хвороби, фото, види.

  1. види циссуса
  2. Чим циссус відрізняється від роіціссус
  3. способи розмноження
  4. Догляд за циссуса В ДОМАШНІХ УМОВАХ
  5. ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ
  6. ЦВІТІННЯ
  7. ПОЛИВ
  8. ПІДГОДІВЛЯ
  9. ТЕМПЕРАТУРА
  10. ОБРІЗКА
  11. Пересадка
  12. Хвороби, шкідники і проблеми вирощування
  13. цвітіння
  14. період спокою

Рослина циссус відноситься до сімейства виноградних і по суті являє собою кімнатний виноград. У сімействі більш ніж 300 видів рослин, які проростають в тропічних і субтропічних смугах.

Свою назву циссус отримав від грецького слова, яке в нашій мові означає плющ.

Циссус часто заводять будинку, так як ця рослина добре проростає, дуже невибаглива. Майже всі циссус представляють собою ліани, які, подібно до виноградній лозі, чіпляються за опори за допомогою спеціальних вусиків. Це основна його відмінність від плюща - плющ чіпляється за опори від коренів.

Циссус вирощувати дуже легко, але розміщувати їх слід поруч з гратами або інший опорою. Можна висаджувати рослини і без опори, але тоді вони повинні бути посаджені в підвісних горщиках.

Ця домашня ліана практично ніколи не цвіте, але якщо зацвітає - ви можете спостерігати дрібні квітки, зібрані в помилкові парасольки. Іноді, навіть в домашніх умовах, рослина дає плоди - дрібні, непоказні ягоди.

У народі циссус називають берізкою або виноградом, за те, що листя рослини дійсно схожі на листя берези, а саме воно відноситься до категорії виноградних. У народі циссус називають берізкою або виноградом, за те, що листя рослини дійсно схожі на листя берези, а саме воно відноситься до категорії виноградних

види циссуса

Незважаючи на те, що в дикій природі налічується досить велика кількість різновидів кімнатного винограду, до кімнатних умов пристосоване всього кілька з них. Циссус ромболістний (лат. Cissus rhombifolia) - один із самих невибагливих видів циссуса, що набули поширення в домашньому квітникарстві. Назва «ромболістний» вказує на форму листя рослини, яка нагадує ромб. В цілому, циссус ромболістний - це ліана з довгими, гнучкими, кучерявими стеблами, опушеними коричневими волосками і ромбовидними листям яскраво-зеленого кольору. Одна з особливостей циссуса ромболістного - його бурхливе зростання і розвиток навіть при кімнатному утриманні.

Рослина розповзається в різні боки і обплітає будь-яку відповідну опору за допомогою вусиків, розташованих на стеблах. Саме цей вид в народі називається кімнатної берізкою. Існує кілька сортів, виведених на основі виду, таких, наприклад, як: «Ellen Danica» - з кавалками візерунчастими листям; «Mandianna» - з великими глянсовими листям, сорт стійкий до перепадів температури; «Fionia» - з великими різьбленими листям. [!] Циссус ромболістний часто називають роіціссус ромбічним. Це невірно: роициссус ромбічний - абсолютно самостійну рослину з Південно-Східної Африки, яке не пристосоване для домашнього вирощування. Циссус антарктичний (лат. Cissus antarctica) - другий за популярністю вид ампельного рослини. Через схожість листя з виноградними отримав назву «Кімнатний виноград».

У дикій природі циссус антарктичний - сильно кучерява, повзуча ліана з одревесневающим стеблом. У кімнатній культурі кучеряве якості рослини не втрачаються, але стебло, при цьому, залишається гнучким і пластичним. Циссус різнокольоровий (лат. Cissus discolor Planch) - вельми рідкісний різновид ліани. Цей сорт досить вимогливий до умов утримання (висока вологість і температура повітря), тому, незважаючи на незвичайне забарвлення листя, нечасто вирощується як кімнатна рослина. Циссус різнокольоровий відрізняється від інших видів оригінальним візерунком на листках: світло сріблясті плями на темному тлі, зворотна сторона листа пофарбована в червоно-бузковий колір. Циссус чотирикутний, кактусовидні, круглолистний, железістоножковий і інші види практично не зустрічаються в якості домашньої культури. Окремі рідкісні екземпляри можна знайти тільки в колекціях ботанічних садів.

Чим циссус відрізняється від роіціссус

Ці рослини часто плутають, що не є випадковість. Вони належать до одного сімейства - Виноградових. Але різноманітність роіціссус не таким значним - всього близько 12 видів. У нього довгі пагони з безліччю розгалужень. Форма листа округленими. Поширений в Центральній Тропічній Африці. Найвідоміший вид роіціссус, що вирощується в кімнатних умовах, до слова сказати, досить рідкісний - капский. А роициссус ромбічний, який плутають з циссуса ромболістного в культурі практично не вирощується.

Роіціссус, як і циссус, є невибагливою рослиною. Окультурені види дуже добре адаптуються в домашніх умовах. Легко переносять тінь, високі і низькі температури.

способи розмноження

Розмноження циссуса можна робити декількома способами:

Догляд за циссуса В ДОМАШНІХ УМОВАХ

МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ І ОСВІТЛЕННЯ

Квітка відмінно росте на підвіконнях самих різних напрямків. Без проблем розвивається на достатньому видаленні від вікон. Яскраве сонячне світло рослина не переносить. Ідеальне освітлення - розсіяне світло. Може рости в найтемніших куточках приміщень, циссус - тіньолюбні рослина, але при цьому використовують штучне підсвічування.

Знайте! При розміщенні рослини біля південного вікна його листя будуть великими, насичено зеленого забарвлення.

Влітку рекомендується виносити рослину на балкон, прикриваючи від сонячних променів і захищаючи від вітру.

ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ

Рослина в молодому віці рекомендується обприскувати регулярно. Обприскування дорослого квітки проводять влітку періодично, хоча рослина може легко обходитися без цієї процедури. Взимку рослина потребує регулярного обприскуванні. Щоб допомогти рослині пережити зиму йому один раз в місяць влаштовують душ, обмиваючи листя від пилу.

ЦВІТІННЯ

Квітки циссуса непоказні, дрібні. Утворюють невеликі зелені суцвіття у вигляді кисті. Після завершення цвітіння з'являються кулясті червоні ягоди. Цвіте рослина в культурі дуже рідко.

ПОЛИВ

Поливають циссус рясний навесні і влітку, не можна допускати ні пересушування земляної грудки, ні застою вологи в піддоні. Рясний полив потрібно рослині в вегетаційний час. Використовують тільки м'яку воду. Періодичність поливу рослини залежить від кімнатних умов.

Необхідно поливати квітку тільки після того, як просохне верхня частина грунту. Восени полив скорочують, уважно стежачи за станом рослини. Не можна допустити пересихання грунту і коріння. Взимку поливають мінімально.

ПІДГОДІВЛЯ

Удобрюють рослина мінеральних і органічних добривами, з високим вмістом азоту, для декоративно листяних кімнатних рослин, чергуючи їх. При нестачі азоту на краях листя виникають плями бурого кольору. Період внесення підгодівлі березень-жовтень. Періодичність 1 раз в 10-15 днів.

Увага! При стабільній температурі і висвітленні протягом усього року у рослини відсутній період спокою і його потрібно удобрювати круглий рік.

ТЕМПЕРАТУРА

Рослина влаштовують звичайні температурні умови як кімнатні, так і офісні. У зимовий період ідеальна температура 14-16 ° С, а влітку 18-26 ° С. Але рослина здатна пристосовуватися до коливань температури плюс мінус 3 градуси. Так в літній час квітка добре себе почуває при + 30 ° С, а взимку при + 10 ° С.

ОБРІЗКА

Ранньою весною, перед початком вегетації виконують прищипування верхівок стебел і обрізку. Дані дії, служать поштовхом до нового розгалуження і рослина буде пишним. Обрізають пагони наполовину, а нові паростки і верхівки пагонів прищипують. Таким чином отримують рослина більш рунисте.

Якщо рослина вже досить доросле омолоджуючу обрізку або вирощують молоді рослини. Для пишності рекомендується висаджувати в один горщик 2-3 рослини.

Знайте! Циссус, що вирощується на опорі як ампельна рослина, обрізають так, щоб сформувати пишну густу шапку з листя рослини.

Пересадка

Пересаджують квітка в молодому віці щорічно, навесні. Доросла рослина пересаджують при необхідності. Трапляється це раз в 2-3, а то і чотири роки. Пересаджуючи квітка рекомендується використовувати горщики для рослин невеликих розмірів, так як у циссуса коренева система розвинена не сильно. Для пересадки беруть перегній, пісок, торф, листову і дернову землю (співвідношення 1: 1).

Хвороби, шкідники і проблеми вирощування

Циссус в цілому досить стійкий до хвороб і шкідників. Основні комахи-шкідники, угрожающін кімнатному винограду - борошнистий червець і щитівка. Борошнистий червець - округле комаха білого кольору, панцир покритий білястим нальотом, щитівка - комаха з коричневим восковим панциром. Якщо популяція шкідників невелика, з ними можна справитися досить простими способами - механічним видаленням і промиванням рослини, а також застосуванням настоїв тютюну, часнику, апельсина. Коли комах занадто багато, на допомогу квітникарю прийдуть сучасні інсектициди, успішно справляються навіть з самими стійкими шкідниками. Циссус в цілому досить стійкий до хвороб і шкідників

Практично всі хвороби, що вражають циссус, виникають через неправильне догляду за рослиною. Розглянемо основні з них: На листі циссуса з'явилися плями, листова пластина чорніє, рослина інтенсивно скидає листя. Ймовірна причина - перелив і перезволоження грунту. Необхідно значно скоротити поливши. Якщо стан квітки погіршилося, перевірте коріння на наявність кореневих гнилей, при необхідності видаліть уражені ділянки і пересадите циссус в новий субстрат. [!] Однією з ознак зайвого поливу є виникнення подур - невеликих білих комах, плазунів або стрибають на поверхні субстрату.

Подури вологолюбні і з'являються тільки на заболочених, перезволожених ґрунтах. Листя циссуса сохнуть, облітають, скручуються. Найчастіше таке явище спостерігається в влітку, в спеку, або взимку, в період інтенсивного опалення - занадто висока температура повітря несприятливо позначається на стані ліани. Якщо немає можливості перемістити циссус в більш прохолодне місце, можна спробувати підвищити вологість повітря за допомогою інтенсивних обприскувань. Циссус практично припинив рости, стебла одревесневелі, чи не з'являються нові пагони. Це симптоми того, що коріння обплели весь земляний кому, а пітательнае речовини з грунту перестали надходити в необхідній кількості. Рослині стало занадто тісно в його горщику.

В цьому випадку можна пересадити циссус в нову, більш об'ємну ємність, або омолодити рослину. Для цього необхідно взяти кілька молодих пагонів, укоренити їх і висадити в нову миску. Якщо молоді вкорінені живці не ростуть, причина, швидше за все, в занадто великий мисці. Об'ємний земляний кому не встигає просихати між поливами і грунт заболачівается. В таких умовах молоде рослина розвиватися не буде. Необхідно пересадити циссус в меншу за обсягом тару. Листя циссуса пожовкли між жилками, самі жилки залишилися зеленими. Швидше за все, причина - межжілковий хлороз. Це захворювання виникає через дефіцит заліза, магнію та інших поживних речовин. Для лікування хлорозу необхідно внести залізовмісні і інші комплексні мінеральні добрива в дозі, рекомендованій виробником. В цьому випадку можна пересадити циссус в нову, більш об'ємну ємність, або омолодити рослину

цвітіння

У природі циссус цвіте охоче і навіть плодоносить. У домашніх умовах - це вкрай рідкісне явище. Хоча бувало, що при належному догляді циссус антарктичний підносив сюрприз і радував господарів нехай скромним, але цвітінням.

період спокою

Яскраво вираженого періоду спокою у циссуса не спостерігається. Навіть в взимку рослина здатна розвиватися, хоча не так активно, як влітку. Створювати в холодну пору року будь-яких додаткових умов не потрібно. Досить буде обмежити полив і припинити підгодівлю.

Унікальність циссуса полягає в невибагливості і швидкому зростанні. При правильному підході до догляду можна з легкістю створювати шедевральні композиції. Циссус стане чудовим тлом для різних квітучих рослин.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама