Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Зовнішня каналізація в приватному будинку своїми руками: як прокласти і які труби краще використовувати

  1. Чавунні і металеві труби ↑
  2. ПВХ і пластикова каналізація ↑
  3. Вибір труб для застосування в умовах підвищених навантажень ↑
  4. Розмітка траєкторії і вибір місця для автономної каналізації ↑
  5. Підведення трубопроводу до центральної каналізації: підготовчий етап ↑
  6. Ухил і глибина: правила монтажу трубопроводу ↑
  7. Копка траншеї і зміцнення стінок ↑
  8. Укладання труб: важливі моменти ↑
  9. Ізоляція: захист каналізації від промерзання ↑

Перед тим, як прокласти зовнішню каналізацію, власникові будинку або дачі доведеться замовити і узгодити проект монтажу комунікацій. Починати роботи без підписаного представниками «архітектури та водоканалу» документа - не можна. До розробки проекту варто звернутися в організацію, яка спеціалізується на будівництві інженерних мереж і прорахувати кілька можливих варіантів облаштування водовідведення:

  • Підключення до загальної міської системі.
  • Установка приватної очисної станції.

Схема зовнішньої каналізації

Залежно від стану центрального трубопроводу, відстані до передбачуваного місця врізки, розрахунки покажуть економічну доцільність облаштування автономної каналізації або врізки в центральну магістраль.

Вибираючи, які труби краще купити для збірки зовнішньої каналізації, потрібно врахувати кілька факторів:

Деталі для монтажу каналізаційного трубопроводу

  • Тип грунту, кліматичні умови: у вологому середовищі необхідно використовувати стійкий до корозії матеріал.
  • Технічні особливості експлуатації: необхідні вироби підвищеної міцності та стійкості до атмосферного і хімічного впливу, особливо якщо трубопровід прокладають на ділянці поблизу доріг, АЗС.
  • Наявність спеціальних інструментів: деякі матеріали з'єднуються холодної та гарячої зварюванням і не призначені для самостійної збірки. Якщо займатися каналізацією буде майстер, краще довірити вибір йому.

Чавунні і металеві труби ↑

Єдина перевага виробів із чавуну і сталі - міцність матеріалу і стійкість до зовнішнього механічного впливу, яка досягається максимальною товщиною стінок. Чавун практично не використовується при облаштуванні приватних каналізаційних трубопроводів.

Чавун - міцний, але важкий і недовговічний матеріал

Недоліки матеріалу:

  • Складність з'єднань: необхідна зварювання. Зварні шви - слабке місце в конструкції, схильне до корозії. Саме в місцях з'єднань виникають течі, тріщини.
  • Неоднорідність структури і пориста внутрішня стінка. На нерівній поверхні відкладається наліт з щільних стічних мас, що згодом звужує внутрішній діаметр труби.
  • Схильність до корозії. Труби з металу, навіть при обробці спеціальними антикорозійними захисними засобами, недовговічні. Термін служби трубопроводу не перевищує 25 років.

Схильність до корозії, складність в установці - недоліки чавунних труб

Крім експлуатаційних недоліків, вироби з чавуну мають занадто велику вагу. Транспортувати і встановлювати своїми руками чавунну зовнішню каналізацію не можна.

ПВХ і пластикова каналізація ↑

Замість важкого і недовговічного чавуну використовують легкі пластикові труби. Каналізаційні вироби для зовнішніх робіт маркують кольором: всі вироби пофарбовані помаранчевою фарбою. Випускають труби різного діаметру, який підбирають в залежності від місця укладання (всередині або зовні житлового будинку), обсягу стоків (розраховують, виходячи з кількості осіб, які проживають в будинку).

Вироби для збірки каналізації з ПВХ

Основні матеріали виготовлення зовнішньої пластикової каналізації:

  • Поліпропілен. Матеріал маркують літерами ПП. Це самий міцний і довговічний матеріал, але вартість таких труб вище, ніж з інших матеріалів.
  • Поліетилен. Маркування - ПЕ. Збірка поліетиленового трубопроводу виконується гарячим зварюванням спеціальним апаратом.
  • Полівінілхлорид. Для самостійної збірки зовнішньої каналізації, труби з ПВХ - оптимальний вибір. Вироби коштують недорого, випускаються з готовими заводськими сполучними елементами, ущільненими вологостійкими прокладками.

Крім труб, знадобляться перехідники, коліна, муфти для врізки, розгалужувачі та трійники, ремонтні резервуари. Додаткові деталі та труби повинні бути виготовлені з одного матеріалу. Бажано зібрати всю систему з виробів однієї марки.

Вибір труб для застосування в умовах підвищених навантажень ↑

Існують особливі вимоги до матеріалу виготовлення труб зовнішньої каналізації, проведеної на складних ділянках. Стінка труби для укладання під дорожнім полотном повинна витримувати значні вагові навантаження, протистояти деформації і промерзання.

Гофровані двошарові труби для застосування в складних умовах

Використовують вироби з комбінованого матеріалу - металопластику. Внутрішня поверхня - гладка, зовнішня - виготовлена ​​у вигляді гофри з ребрами жорсткості для більшої міцності.

Металопластиковий трубопровід великого діаметра

Металопластикові труби можна використовувати на окремих відрізках, де трубопровід піддається сильному тиску і є обмеження доступу для проведення ремонту.

Питання, як зробити з мінімальними вкладеннями зовнішню каналізацію в приватному будинку так, щоб не пошкодити велику площу ділянки, вирішується в залежності від обраного типу облаштування водовідведення. Особливості рельєфу можуть обмежити можливості планування траєкторії укладання каналізації.

Розмітка траєкторії і вибір місця для автономної каналізації ↑

Перед розробкою схеми прокладки трубопроводу на ділянці необхідно вибрати місце для поглиблення резервуара. Визначають точку установки септика згідно з правилами: ємності повинні бути віддалені від будинку, джерела води, дороги і сусідських ділянок.

Автономна станція з відведенням очищених стоків на дренажний полі

Складно визначити правильно глибину установки - якщо доведеться регулярно викачувати осад, то вкопувати резервуар глибше, ніж на 3 м - недоцільно. Через технічні особливостей обслуговування автономних очисних станцій доводиться встановлювати трубу зовнішньої каналізації на глибину вище рівня замерзання грунту.

Метраж і діаметр трубопроводу розраховують по планованому добовому обсягу стоків. Для приватної каналізації житлового будинку, яку можна облаштувати своїми руками, досить труб діаметром до 150 мм.

Обов'язково розраховують загальний кут ухилу прокладки труб: від місця виходу стоку з дому до входу в резервуар, і планують траєкторію так, щоб уникнути поворотів, різкої зміни висоти.

Підведення трубопроводу до центральної каналізації: підготовчий етап ↑

Правильно виконати підведення труб до центральної магістралі простіше, ніж до автономного септика: міська каналізаційна труба розташована на глибині, що знаходиться нижче точки промерзання. На ізоляції труб вдасться заощадити - утеплити потрібно тільки частина, що примикає до місця виходу з дому.

Схема підведення локального трубопроводу до центральної магістралі

При велику віддаленість будинку від точки врізки можуть виникнути складності, які доведеться врегулювати до початку робіт:

  • Якщо на запланованій траєкторії є об'єкти, на яких заборонено проводити роботи, доведеться робити обхід, що збільшить загальну вартість облаштування каналізації.
  • Потрібно отримати дозвіл, якщо труба проходить через приватний ділянку, об'єкт соціальної інфраструктури.

Остаточний розрахунок кількості труб і вибір матеріалів проводять тільки після узгодження технічних умов.

Ухил і глибина: правила монтажу трубопроводу ↑

Головні технічні параметри, які потрібно врахувати, - глибина укладання і мінімальний кут нахилу зовнішньої каналізації. Важливо не допустити відхилень від мінімальних і максимальних показників.

Типові помилки монтажу трубопроводу зовнішньої каналізації

Якщо обраний занадто малий нахил, то рідина в трубопроводі буде застоюватися через малій швидкості перетікання. Взимку застій чреватий замерзанням на неглибоких відрізках. Недолік нахилу призводить до засмічення магістралі, особливо в місцях повороту.

Наслідки установки каналізації під занадто великим нахилом:

  • Висока швидкість зливу провокує зрив затворів в сифонах - з'являється стійкий неприємний запах усередині приміщення.
  • Є ризик виникнення зворотного переливу при великих обсягах рідини, що потрапляє в слив.
  • Щільні відходи залишаються в трубі при високій швидкості зливу, що призводить до появи засмічень.

Головні моменти: нахил і коректна глибина

Визначити самостійно, який ухил повинен бути біля зовнішньої каналізації, можна 2 способами: використовувати готові значення відхилення рівня для труб різного діаметру або застосувати формулу для точного розрахунку.

Співвідношення ступеня заповнення і кута нахилу

За формулою розраховують рівень наповненості труби. Якщо прийняти за одиницю повністю заповнений водою просвіт, то значення, яке вважається допустимим для зовнішньої каналізації, має скласти від 0,5 до 0,8. Тобто труба повинна бути заповнена на 50 - 70% від внутрішнього діаметра. Якщо показник, розрахований при розподілі значення висоти рівня всередині труби на її діаметр, знаходиться в допустимих межах, значить, кут нахилу визначено вірно.

Мінімальні значення нахилу

Щоб не ускладнювати планування складними обчисленнями, краще використовувати дані про ухил магістралі в землі, розраховані під стандартні діаметри трубопроводу. Помноживши перепад, зазначений в сантиметрах на погонний метр, на відстань від точки виходу з дому до врізки, отримують загальну висоту нахилу. Необхідно врахувати, що максимальний допустимий ухил зовнішньої каналізації не повинен перевищувати 15о.

Установку труб зовнішньої каналізації з ПВХ, поліпропілену можна виконати без спеціальної техніки, якщо довжина траншеї не перевищує 5 - 10 м, і не запланована врізка в магістраль. Якщо облаштовують автономну систему, всі роботи проводить організація, яка дає гарантію на обладнання. При підготовці до врізки в міську мережу прокладку трубопроводу виконують завчасно, використовуючи техніку для риття траншеї.

Головне правило укладання ПВХ труб: розтрубом до потоку

Копка траншеї і зміцнення стінок ↑

Перед початком земляних робіт проводять розмітку лінії, по якій запланована установка труб зовнішньої каналізації. По всій довжині встановлюють маяки і простягають стрічку.

Малогабаритна техніка впорається з риттям швидше

Визначають глибину траншеї в місці виходу стоку з фундаменту і в точці з'єднання з резервуаром або магістраллю. Орієнтуючись по цим показникам, планують ухил дна. Викопують грунт на ширину, достатню для вільного знаходження однієї людини. Якщо запланована укладання стандартної труби діаметром 110 мм, то достатня ширина траншеї - всього 60 см.

Невеликої глибини траншею можна викопати самостійно

Витягнутий грунт складують на одній стороні. Бажано підкласти міцну плівку - це полегшить процес зворотної засипки. Дно і стінки поглиблення ретельно утрамбовують. При ущільненні грунту стежать, щоб на поверхні не було великих каменів: булижники, камені діаметром від 30 см, доведеться витягти з ями.

Дно має бути рівним і твердим

Перевіряють нахил, особливу увагу приділяють плавності схилу і гладкості дна: труба повинна лягти всією поверхнею на тверде рівне підставу. Проводять засипку піску або гравію.

піщана подушка

У деяких випадках, особливо на пухкому грунті, виконують подвійну засипку - на шар гравію укладають піщану подушку. Засипку утрамбовують.

Гравій - перший шар підсипки

На складних відрізках може знадобитися заливка розчину для формування міцного жолоби, або використання готових бетонних виробів для траншеї. Таке зміцнення стінок доцільно провести в місцях, де каналізаційна труба знаходиться на найменшій глибині і на відрізку в 1 - 1,5 м від місця входу в будинок. Якщо загальна довжина трубопроводу становить всього кілька метрів, каналізацію по всій протяжності варто облаштувати бетонним жолобом.

Укладання труб: важливі моменти ↑

У приватному будинку зібрати зовнішню каналізацію з ПВХ труб можна своїми руками. Перед укладанням трубопроводу проводять зміцнення отвори виходу з фундаменту. Щоб захистити з'єднання в стіні від розтріскування на морозі, всередину пробитого отвору встановлюють шматок азбестового труби, а після установки і перевірки каналізаційної труби додатково утеплюють і герметизують зазори.

У точках врізки потрібна додаткова ізоляція

Труби укладають у напрямку від точки врізки в автономну або загальну каналізацію. Якщо використовують ПВХ вироби, то з'єднують відрізки розтрубами. Монтаж розтруба - у напрямку до потоку. Перед остаточною фіксацією приміряють вхід і відзначають відстань, на яке повинна увійти наступна труба в розтруб. Залишають невеликий зазор (до 0,5 см) до позначки, щоб при розширенні і звуженні при перепаді температури не відбулося пошкодження стінок і ущільнювачів.

Укладання труб з пластику провести складніше. Необхідний апарат для зварювання. Готові з'єднання перед установкою в жолоб перевіряють на герметичність.

Дотримуються плавність поворотів, з'єднують відрізки декількома колінами

Місця поворотів з'єднують в кілька прийомів, якщо кут близький за значенням до 90о. У точках різких поворотів встановлюють ревізійні колодязі, які знизять навантаження на складному відрізку. Після початку експлуатації оглядові резервуари використовують для проведення профілактичних чисток і ремонту.

На відрізках з різкою зміною напрямку облаштовують ремонтні резервуари

У місцях врізки трубу з'єднують з резервуаром спеціальної деталлю або перехідником. Для стикування з центральною магістраллю використовують адаптер з патрубком, відповідним діаметру труби, що підводить.

Перевірка нахилу

Ізоляція: захист каналізації від промерзання ↑

Трубопровід, покладений на глибину нижче точки замерзання грунту, не вимагає термоізоляції. Обов'язково утеплюють зовнішню каналізацію приватних будинків з прокладеним на невеликій глибині трубопроводом.

Ізоляційний матеріал у вигляді жолоба фіксують до установки в траншею

Як термозахисту застосовують:

  • Рулонні матеріали - мінеральну вату, плівку. Виконують обмотку після укладання і перевірки з'єднань.

Вата випускається у вигляді обмотки і муфт

  • Пінополістирольну шкаралупу. Муфти з пінопласту легко надягають на трубу, випускаються різного діаметру.

Утеплення полістирольних розбірним жолобом

  • Термокабель. Електричний кабель використовують для підігріву ділянки трубопроводу, встановленого на відкритому повітрі або безпосередньо під верхнім шаром грунту. Зафіксований на трубі провід підключають до мережі. Електропровід вимагає додаткового захисту - трубу укладають в жорсткий короб.

Схема ізоляційної муфти з електрокабелем

Звіт про встановлення локальної зовнішньої каналізації без допомоги професійних будівельників.

Що дешевше: виконувати монтаж каналізації самостійно або довірити установку зовнішньої розводки фахівця? Зекономити не вдасться: надто багато нюансів, від яких залежить, чи буде система нормально працювати. Найменші промахи у визначенні нахилу, глибини приведуть до того, що всю каналізацію потрібно буде переробляти. А ремонт неправильно прокладеного трубопроводу обійдеться дорожче, ніж професійний монтаж - доведеться розбирати трубопровід, змінювати траєкторію укладання, регулювати нахил. Самостійно провести комунікації без помилок вдасться тільки на ідеально рівній ділянці при невеликій довжині гілки.

Що дешевше: виконувати монтаж каналізації самостійно або довірити установку зовнішньої розводки фахівця?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама