Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лук жовтіє: чим полити, народні засоби рецепти

  1. Пожовтіння листя у цибулі: причини і ознаки їх прояву
  2. брак вологи
  3. Недостатня кількість поживних речовин
  4. Ураження рослин шкідливими комахами
  5. Несприятливі погодні умови
  6. Грибкові та біологічні захворювання
  7. Лук жовтіє, ніж полити - народні засоби від хвороб і шкідників
  8. Пожовтів цибулю: чим полити від цибулевої мухи
  9. Чим полити лук від черв'яків
  10. Хімічні методи і препарати для підгодівлі лука
  11. застосування Триходерміну
  12. Обробка лука метронидазолом
  13. підсумок

Жовтіє цибулю, ніж полити і підживити

Лук вирощують не тільки у відкритому грунті, на дачній ділянці, а й в зимових теплицях, а також у домашньому городі на підвіконні. Брак добрив, паразити і захворювання можуть стати причиною в'янення зелені. Розглянемо, чому жовтіє цибулю, ніж полити і підживити культуру, щоб не втратити весь урожай.

Пожовтіння листя у цибулі: причини і ознаки їх прояву

При нормальному зростанні і розвитку стебла цибулі починають в'янути в серпні і вересні, що свідчить про готовність цибулин до збору.

При нормальному зростанні і розвитку стебла цибулі починають в'янути в серпні і вересні, що свідчить про готовність цибулин до збору

Пожовтіння пера цибулі через нестачу вологи

Якщо пір'я жовтіють навесні або на початку літа - це ознака неправильного розвитку культури. Причин цього явища може бути кілька:

  • нестача вологи;
  • недостатня кількість поживних речовин;
  • ураження рослин шкідливими комахами;
  • несприятливі погодні умови;
  • грибкові та бактеріальні захворювання.

брак вологи

Лук дуже вимогливий до частоти і якості поливу. Без достатньої кількості вологи, особливо в посушливий період, краї листя рослин жовтіють і відмирають, а коріння пересихають, що призводить до втрати врожаю.

У фази появи сходів і листя (в першій половині літа) цибулю слід поливати не менше 2 разів на тиждень. На наступних етапах росту і розвитку - 4-5 разів на місяць. Виробляти полив найкраще до полудня, причому виключно під корінь.

Використовувати слід тільки м'яку воду, температура якої становить 18-25 градуси за Цельсієм. Норма витрати на кв. м - 6-8 літрів. Після поливу, коли верхній шар грунту підсохне, обов'язково проводять розпушування.

Недостатня кількість поживних речовин

Поширена причина пожовтіння пера цибулі - недолік азоту в грунті. При його дефіциті листя наростають дуже повільно, на вигляд вони короткі і товсті, спочатку світло-зеленого кольору, а потім жовтіють.

В цьому випадку необхідно внесення під рослини азотовмісних добрив. Але, чим підгодувати лук, щоб не пожовтів? Для цього відмінно підійде розчин, що складається з настояного гною і сечовини. На 10 л води - 1 ст. органіки (коров'яку або пташиного посліду) і 1 ст. л. сечовини.

Ураження рослин шкідливими комахами

Серед городніх культур цибулю найбільш схильний до ураження комахами. Пошкодження шкідниками викликає пожовтіння пера і може стати причиною втрати всього врожаю.

Цибулева муха особливо активна в період розвитку зелені цибулі - в квітні і травні. Вона відкладає яйця на стебло, під листя або в пухкий грунт грядок недалеко від рослин. З'явилися через 8-10 личинки - білі дрібні черв'яки забираються в цибулину і харчуються лусочками. Уражені рослини відстають у рості, листя у них в'януть, а через деякий час стають жовтувато-сірими і засихають.

Якщо в стеблі лука виявлені дрібні ниткоподібні черви білястого кольору - це стеблевая нематода. Паразити пробираються всередину рослин, де харчуються соком. При цьому перо цибулі деформується, стає зморщеним, покритим прожилками жовтуватого відтінку.

При цьому перо цибулі деформується, стає зморщеним, покритим прожилками жовтуватого відтінку

Чим полити лук від черв'яків в пір'ї, захист від нематоди

Цибулева міль завдає великої шкоди врожаю, особливо активний паразит в посушливу погоду. Гусениці молі, активізувалися в коні весни, проникають в листя, і харчуються ними. Пошкоджене перо, починаючи з верхівки, жовтіє і сохне. Чим полити, щоб цибуля не половів в такому випадку? Найдієвіший спосіб - обприскування посадок влітку від метеликів і появи гусениць інсектицидами Іскра або Дачник.

Несприятливі погодні умови

Однією з причин моментального пожовтіння листя можуть стати і кліматичні умови, наприклад, занадто посушливе або дощове літо. Надійним захистом урожаю від загибелі послужить теплиця або наземний парник, де пір'я цибулі будуть завжди зеленими і соковитими.

Надійним захистом урожаю від загибелі послужить теплиця або наземний парник, де пір'я цибулі будуть завжди зеленими і соковитими

Якщо жовтіє цибулю, причиною може бути гниття цибулини

Грибкові та біологічні захворювання

Найпоширенішими хворобами, ознакою яких є жовтизна пера, вважаються іржа і гниль донця. На листі рослин, уражених іржею, утворюються світло-жовті трохи опуклі плями, після чого пір'я сохнуть і відмирають. При гнилі денця рослини жовтіють повністю, а потім в'януть.

Лук жовтіє, ніж полити - народні засоби від хвороб і шкідників

Щоб отримати рясний урожай цибулі в першу чергу слід дотримуватися сівозміни, терміни посіву і посадки цибулин. Щоб уникнути зараження овочів збудниками хвороб потрібно використовувати тільки здоровий посадковий матеріал, добре прогрітий і просушений перед посадкою. Грунт на грядках, перед самим посівом, знезаразити розчином мідного купоросу: на 10 л води 1 ст. л. гранул.

гранул

Вирощування цибулі спільно з морквою

Пожовтів цибулю: чим полити від цибулевої мухи

Відмінною профілактичним заходом від цибулевої мухи є розміщення грядок цибулі і моркви по сусідству, а також опудривание посадок сумішшю золи і тютюну (беруться в рівних пропорціях). При виявленні черв'яків овочі слід полити розчином, що складається з тютюнового пилу, господарського мила і меленого червоного перцю. Для його приготування 200 гр. тютюну заливають 2-3 л гарячої води, настоюють три дні. Потім доливають води до 10 л, додають по одній ложці мила і перцю.

Потім доливають води до 10 л, додають по одній ложці мила і перцю

Опудривание лука сумішшю золи і тютюнового пилу

Чим полити лук від черв'яків

Рослини, уражені стебловий нематодою, на початку червня необхідно підживити розчином сульфату амонію. Розвести 2 ст. л. препарату в відрі води і полити овочі, з розрахунку 4-5 літри на кв. м. площі. В якості профілактики насіння, перед посівом в грунт, потрібно на 15-20 хв. помістити в розчин кухонної солі (5 ст. л. на 5 л води).

Хімічні методи і препарати для підгодівлі лука

У домашніх умовах, особливо якщо цибуля вирощується на перо, обробляти його будь-якими отрутохімікатами не рекомендується. У разі необхідності краще скористатися біологічними фунгіцидами, які не завдадуть шкоди людському організму.

застосування Триходерміну

Щоб посеред сезону не виник питання: цибуля севок жовтіє, ніж полити - цибулини перед висаджуванням слід обробити фунгіцидом Тріходермін. Для вимочування на один кілограм севка готують розчин з 30 г суспензії і 3 л води. Під час вегетації посадки додатково обприскують біопрепаратом Фітоспорін-М або Гамаір (3-4 рази).

Під час вегетації посадки додатково обприскують біопрепаратом Фітоспорін-М або Гамаір (3-4 рази)

Вимочування лука-севка перед посадкою в розчині Триходерміну

Обробка лука метронидазолом

Одним з найефективніших засобів від пожовтіння пера вважається антибактеріальний препарат метронідазол, який можна купити в кожній аптеці.

Одним з найефективніших засобів від пожовтіння пера вважається антибактеріальний препарат метронідазол, який можна купити в кожній аптеці

Метронідазол - ефективний засіб від шкідників цибулі

Він швидко і якісно знищить шкідників і тим самим врятує урожай. Для обробки рослин 4 таблетки розчиняють в 10 л води. Отримати розчин поливають грядки з розрахунку 4-6 л на 1 кв. м.

підсумок

Отримати багатий урожай міцних цибулин і здоровою зелені під силу кожному городникові, який знає: як і чим полити лук, щоб не жовтіло перо. Користуйтеся перевіреними засобами і народними рецептами для захисту культури від хвороб і шкідників, стежте за своєчасним посівом і зможете досягти ідеального результату.

Але, чим підгодувати лук, щоб не пожовтів?
Чим полити, щоб цибуля не половів в такому випадку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама