Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як підгодувати бджіл восени

  1. Заходи безпеки при підгодівлі бджіл восени
  2. Важливе !!!
  3. Наостанок розповім одну історію.

Питання про те, як підгодувати бджіл восени виникає у бджолярів з припиненням головного хабар або відразу після осінньої ревізії

Питання про те, як підгодувати бджіл восени виникає у бджолярів з припиненням головного хабар або відразу після осінньої ревізії.

У цій статті ви дізнаєтеся про те, як це зробити, про способи, терміни і цілі заходу. Поговоримо з початку про цілі.

Осіння підгодівля бджіл проводиться:


  1. Якщо потрібно повністю створити запас кормів в зиму.
  2. Якщо потрібно замінити неякісні корми.
  3. Якщо потрібно поповнити існуючі запаси кормів.
  4. Якщо в природі немає підтримуючий хабар, то для стимулювання яйцекладки матки.

Так вже під час останнього відбору меду ще при наявності хабар бджоляр вирішує: чи він повністю викачує мед і буде підгодовувати бджіл восени або залишає його для зимівлі.

Бджолам зимувати все - таки краще на меду. Але бувають і винятки: якщо бджоли наносили нектар з медоносів, з яких мед сильно зацукровується або наявність великої домішки падевого меду.

У всіх перерахованих вище випадках відразу після відбору меду і проведення осінньої ревізії необхідно створити запаси кормів для зимівлі.

Бувають також випадки, що корми є і вони якісні, але друкованого меду мало. Створюється враження, що бджолам не вистачило 2 3 дня хабар, щоб запечатати мед.

У цьому випадку також необхідно знати, як підгодувати бджіл восени.

Також при відсутності підтримуючий хабар восени багато бджолярів стимулюють яйцекладку матки. Такий прийомом захоплюватися занадто не варто.

Необхідно пам'ятати, що в зиму йдуть бджоли , Що не брали участі в медозборі і не годували личинок.

Також наявність пізнього засіву в бджолиних сім'ях створює умови для розмноження кліща варроа, що згубно впливає на Ваших подочечних.

Стельова годівниця на 1.5 літра сиропу.

Прийнявши рішення підгодувати бджіл восени, бджоляр під час ревізії прибирає з гнізда бджолиної сім'ї зайві стільники і ставить спеціальні годівниці.

Для цих цілей краще всього використовувати стельові годівниці на 1 - 3 літри сиропу.

Якщо годівниць немає, то можна використовувати звичайні напувалки зі скляними банками.

Можна також наливати сироп в запасні порожні стільники, використовувати пластикові пляшки з дірочками або фасувальні пакети .

Всі перераховані способи підгодівлі бджіл, крім стельового годівниці, мають той недолік, що кожен раз доводиться відкривати бджолине гніздо і всередину, за заставну дошку, ставити сироп, якщо використовуються вулика лежаки.

Якщо врахувати, що всі заходи необхідно робити пізно ввечері або вночі, то цим можна спровокувати бджіл на агресію.

У багатокорпусних вуликах таку годівницю можна ставити в порожній корпус або магазин. У стелі вулика необхідно залишити невеликий прохід для бджіл. Таким чином бджоли заберуть сироп і складуть його в стільники.

Для підгодівлі бджіл восени готують цукровий сироп або медову ситу.

Для повного створення запасу кормів в зиму, заміни неякісних кормів або поповнення запасів використовують цукровий сироп.

Сироп восени розводять гущі, ніж навесні. Для цього на один літр кип'яченої води додають два кілограми цукру. Але для стимулюючої підгодівлі можна розвести сироп і 1 х 1.

Можна для стимулюючої підгодівлі використовувати також і медову ситу. Її розводять також на 1 кг меду один літр кип'яченої води. Мед додають у вже остигнула до 50 градусів воду.

Для підгодівлі бджіл восени необхідно використовувати свіжий, тільки що приготовлений сироп. А тому необхідно розрахувати його дозу.

Для стимулюючої підгодівлі необхідна доза в 100- 200 грам сиропу або медової ситі на одну сім'ю.

А для повної підгодівлі бджіл необхідно порахувати кількість сімей, годівниць і разову дозу сиропу. Але якщо все-таки сироп залишиться, то нічого страшного. Його можна якийсь час зберігати в холодильнику або підвалі.

Його можна якийсь час зберігати в холодильнику або підвалі

Стельова годівниця в розібраному вигляді.

Приготувавши необхідну дозу сиропу або медової ситі, деякі бджолярі додають в нього різні стимулюючі біодобавки або ліки.

Можна додати в сироп, також і сушений гомогенат личинок трутнів .

Заходи безпеки при підгодівлі бджіл восени

Підгодовувати бджіл восени, як і в інший час, необхідно тільки ввечері, коли припиниться років бджіл.

Необхідно розрахувати, індивідуально для кожної сім'ї, дозу сиропу, щоб до ранку, бджоли його весь забрали. Тому що, вранці бджоли будуть шукати джерело хабар і на пасіці можливо злодійство .

Роздавати сироп бджолам необхідно ще теплим, але і не дуже гарячим. Холодний сироп бджоли будуть брати гірше.

Температуру я перевіряю, доторкнувшись пластиковою пляшкою з сиропом до щоки. Таким чином, відразу чутно, якщо він занадто гарячий. Далі з пляшок розливаю сироп по стельовим годівниць.

Якщо використовується поїлка з банкою, то перевертати її потрібно над вуликом, щоб не пролити сироп на землю. Поїлку з банкою необхідно тихенько поставити за заставну дошку, щоб не потривожити бджіл, або на стелю вулика, якщо банку ставитися в магазин (другий корпус).

Іноді в практиці використовував запасний порожній сот. Для цього його необхідно поставити над ємністю похило і потихеньку налити в осередку сироп по обидві сторони рамки. Таким способом можна вмістити в рамку до 2- 3 літрів сиропу. Таку рамку також ставлять за заставну дошку.

Роздаючи сироп або медову ситу бджолам, необхідно стежити, щоб корму не потрапили на вулики або землю. Якщо таке трапилося, то вулик протерти, а на землі пролився сироп засипати піском.

Необхідно також пам'ятати, що підгодовувати бджіл восени можна до певного етапу.

Щоб поповнити або замінити кормові запаси в зиму необхідно годувати бджіл тільки до початку другої декади вересня. До 10 вересня в моїй місцевості сироп перероблять ще літні бджоли. Пізніше вже перероблятимуть бджоли, що могли б піти в зиму.

Необхідно також врахувати, що переробка цукрового сиропу сильно слабшає бджолині сім'ї. слабким сім'ям краще поставити зайві рамки з медом від сильних сімей.

Я перші роки своєї практики бджільництва також підгодовував бджіл восени. Але потім відмовився від такого прийому.

Мої сім'ї при зимівлі на меду стали набагато сильніше, що збільшило показники пасіки по товарному меду.

Стимулюючої підгодівлею також не користуюся. Бджолині сім'ї регулюють самі, коли і скільки буде сіяти їх матка.

Але, не дивлячись на мої погляди на зимівлю бджіл, під рукою завжди є все потрібне для того, щоб вчасно поповнити запаси кормів. У практиці бджільництва все може трапитися.

У цій статті ви дізналися про те, як підгодувати бджіл восени, про способи, терміни і її метою.

Важливе !!!

При годуванні сиропом остерігайтеся крадіжки на пасіці. Не годуйте бджіл довше 10 вересня на сході і в центрі України. Слабким сім'ям краще поставити запасні рамки з медом з інших сімей.

Цукровий сироп не може повністю замінити натуральний мед. Зимівля на меді підсилює і оздоровлює ваші родини, що відбивається на кількості товарного меду.

Наостанок розповім одну історію.

У мене є знайомий бджоляр, що кожен рік заводить навесні бджіл. А причина цього явища в тому, що він щороку відбирає весь мед у бджіл. У вересні їздить відпочивати на море. А в жовтні поповнює кормові запаси.

Його зношені пізнім взятком бджоли не доживають до весни !!!

Відео, про використання звичайної поїлки.

Вам була корисна стаття? ⇨
Натисніть на кнопку соц. мереж !!! ⇨

Будь ласка, оцініть статтю в рейтингу !!!

Вам була корисна стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама