Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Секрети Російської лазні

Історія російської лазні, напевно, набагато глибше, ніж ми можемо собі це уявити. Чомусь багато хто недооцінює цивілізованість російського народу, вважаючи, що вся його історія при ближчому розгляді виявляється самої справжнім літописом дикості і відсталості. Як же вони помиляються, ці скептики! Насправді російська лазня - чи не найдавніша, оскільки її виникнення відноситься приблизно до того ж періоду, що й саме зародження племені слов'ян! Ще й писемності як такої не було, а ми вже бачимо в усній народній творчості згадування про лазню і її цілющу силу.

Адже в банної процедурі як би зливаються воєдино дві найбільш сильні природні стихії - вогонь і вода. Стародавні слов'яни, як відомо, були язичниками за своїм віруванням і поклонялися самим різним богам. І найбільш «сильними», отже, найбільш шанованими були бог сонця і вогню і богиня дощу і води. Поєднуючи ці дві сили під час банної процедури, древні слов'яни як би залучали їх на свою сторону і таким чином переймали частина їх могутності. Язичницьке свято Івана-Купала теж, до речі, йде корінням в глиб древніх слов'янських вірувань. Стрибаючи через вогонь, наші далекі предки намагалися «спалити» зло і хвороби, очистити свою душу. А нічні купання в річці або озері уособлювали єднання з матінкою-природою і прилучення до її життєвим силам.

Практично у всіх билинах і переказах ми можемо помітити відгомони древніх вірувань в цілющу і очисну силу води. Наші предки знали, що здоров'я пов'язане з чистотою. Виниклі з таких «туманних здогадів» оповіді про «мертвої» і «живу» воду оповідають про те, що чистий «жива» вода має цілющу силу. Баня вважалася берегинею «живої» води і здоров'я, оскільки вона як би підсилювала і направляла життєву енергію людини в потрібне русло.

Баня спочатку вважалася символом подолання всього поганого, що може оточувати людину в земному житті, а в більш пізній час вона стала уособленням дружності і домівки. У російських казках Іванушка вимагає від Баби-Яги спочатку попарити його в лазні, нагодувати, напоїти та спати укласти, а потім вже розпитування вести. Ці уявлення про гостинність збереглися в селах аж до наших днів, і зараз гостю, постукав у будинок, в першу чергу запропонують попаритися в лазні, а потім запропонують стіл і ліжко. Баня в житті російської людини завжди мала настільки важливу роль, що в стародавніх літописах XI-XII століть, в яких розповідається про звичаї «русичів», часто-густо ми знаходимо згадки про «мильнях».

Лазні називалися «мильні», «мовніца», «мовью», «Влазнія» і «Мовний». Ще в договорі з Візантією (відноситься до 907 року) русичі спеціально обмовляли, що російські посли, які прибули в Константинополь, будуть «творити мовь» вони схочуть. Лазні згадуються і в «Повісті временних літ» (945 рік), і в статуті Києво-Печерського монастиря (966 рік). У ті давні часи монахи Києво-Печерської лаври були дуже добре обізнані в питаннях медицини, оскільки вони мали можливість читати праці давньогрецьких медиків, а саме грецька медицина вперше звернула увагу на користь парної лазні.

Прагнучи перевірити отримані відомості, ченці стали будувати лазні і спостерігати за тим цілющим ефектом, який вони виробляли на хворих і «страждущих». Коли лікувальні властивості лазень були повністю підтверджені, при лазнях стали влаштовувати щось на зразок лікарень, і такі лазні називалися вже «закладами для нездатних». Це були, ймовірно, найперші лікарні на Русі. Російську лазню не порівняти ні з європейськими, ні з азіатськими купальнями. Російська лазня на відміну від них набагато сильніше впливає своїм жаром. Неодмінний атрибут російської лазні - березовий віник - б'є розпалені тіла на повну потужність. Здається, що це не лазня, а катування.

Так і думали в усі часи іноземці, що потрапили в справжню російську лазню. У парній під ударами віників їм здавалося, що «смерть їх прийшла і стоїть на порозі». А ось після баньки іноземці відзначали, що відчувають себе чудово. Дивовижні, гострі відчуття, пов'язані з російською лазнею, залишаються назавжди в пам'яті чужинців. Слава про російську лазню-цілительки поширюється по всьому світу. У багатьох зарубіжних книгах давнину і наших днів мандрівники діляться своїми враженнями про Росію. А хіба можна зрозуміти російський характер, не побувавши в російській лазні? Російські лазні своєю цілющою силою завоювали любов багатьох людей за межами нашої країни. Шанувальники російських бань будують їх і у Франції, і в Америці. Потрапивши в Канаду, наш співвітчизник може відвести душу в Сандуновских лазнях.

Вони побудовані по прототипу Сандуновских лазень в Москві. Приваблива сила і цілюща здатність російських лазень загальновизнані. В одній із стародавніх арабських рукописів збереглося спогад одного мандрівника, який побував на Русі і попарився в лазні. З цього джерела стало відомо, як наші предки влаштовували лазні: «... Вони будували дерев'яний будинок невеликий за розмірами. У ньому було тільки одне невелике віконце, яке розташовувалося ближче до стелі. Всі щілини між колодами конопатили деревної смолою, змішаної з лісовим мохом. В одному з кутів хати знаходиться вогненний вогнище, обкладений камінням. Також в лазні була велика бочка з водою. Коли вогнище розгорається, камені оббризкують водою, а двері і вікно закупорюють. »

Російська лазня вражала уяву іноземців, які звикли до купалень з теплою водою. Тому росіяни, які після палючої баньки пірнали в ополонку, бачилися чужинцям богатирями. Пристрій бань перетерплювало ніяких змін протягом довгого часу, залишилося воно таким і донині. А ідея ця не змінилася, але ось її втілення змінилося. Спочатку лазні представляли собою невелику дерев'яну хатинку, зрубану з цілісних колод. Баньки намагалися ставити біля водойм, щоб не зазнавати труднощів з водою. Внутрішній устрій лазні таке: приблизно третина всього приміщення займає піч-кам'янка. Внизу розпалюється вогонь, який нагріває покладені зверху камені, а також опалює приміщення лазні. Коли камені розжаряться, вогонь гасять, трубу закривають заслінкою і паряться, поливаючи камені водою, щоб утворювалася пара.

Паряться, піднімаючись на полки (наголос на другому складі), які представляють собою щось на зразок драбини з чотирма-п'ятьма широкими сходинками. Чим вище на полиць забирається людина, тим спекотніше і «ядренее» пар. На останньому полиці, майже під стелею, ризикують паритися тільки найвитриваліші і міцні парильники, яким байдуже 100-градусна спека.

Це так звана біла лазня. Спочатку її будували тільки з колод, але потім з'явилися лазні з цегли. Перша згадка про цегляної лазні ми знаходимо в літописі 1090 року, а побудована вона була в місті Переяславі.

Якщо є біла лазня, то, природно, повинна бути і лазня чорна, - скажуть уважні читачі і будуть абсолютно праві! Була така лазня. Спочатку, ще до появи білих бань, російський народ століттями топив баньки по-чорному. Справжніх знавців такої лазні зараз залишилося мало, але ця ідея не згасає. Досить широко поширена помилка, що паритися по-чорному - це задихатися від кіптяви і гару в маленькій кімнаті біля відчинених печі. З тих, хто так вважає, немає жодної людини, на власному досвіді випробував, що таке чорна лазня.

Боятися того, що паритися по-чорному скоро перестануть зовсім, не слід. По всій Росії багато місць, де перевага віддається исконно русской традиції. Лазні в селах

Середнього Уралу, Західного Сибіру та інших місцях побудовані відповідно до заповітами предків, які знали толк в справжній лазні. Там кажуть: «Чорна лазня білого відмиє».

Так в чому ж відмінність чорної лазні від білої? Тільки в способі опалення приміщення. Адже сам будиночок (як під білу, так і під чорну баню) вибудовувався однаково і був дуже невеликим. У ньому було всього лише дві маленькі кімнати з досить низькою стелею. Висота стелі відповідали росту дорослого чоловіка. Невеликі розміри лазні дозволяли як слід її протопити. Головна відмінність лазні, яка топиться по-чорному, від всіх інших - це відсутність димоходу.

Двері в лазню робилася дуже міцною, без щілин. Для того щоб вона щільно закривалася і не було протягу, перед дверима робили дерев'яний приступок. Перша кімната цього будинку-лазні називається передбанником. Його обладнали з максимумом зручностей. У передбаннику стояла лава і вішалка для одягу. Передбанник за розмірами значно менше самої лазні, від якої його відділяла тонка дерев'яна перегородка. Таку перегородку воліли робити з липи або сосни. У перегородці зроблені двері, яка щільно закривалася, перешкоджаючи тим самим проникненню диму і пари в передбанник.

В одному з кутів лазні перебувала піч, на якій лежали великі круглі камені-валуни. Поруч з піччю стояла діжка з великим запасом води. У лазні було одне маленьке віконце, і воно розташовувалося над пічкою. Таким чином, баньку можна було провітрювати за потребою. Як вже говорилося, піч в чорній лазні була без труби, так що дим і кіптява надходили безпосередньо в парилку. Природно, після першої ж спроби затопити лазню таким способом стіни і стеля парної ставали закопченими, і кіптява ця зовсім не піддавалася видаленню. Ось за цей чорний колір стін і стелі стали баню називати чорною. Після того як лазня натопиться, всі вікна і двері відкриваються для того, щоб дим вийшов назовні і повітря в парильні став свіже.

Звичайно, ніхто не починав паритися доти, поки весь дим не вивітриться, інакше в такій лазні запросто можна було вчадіти. Провітривши баньку, її треба підготувати до того, щоб можна було в ній паритися. Для цього баню «опарівают»: спеціальним скребком проводять по стінах, змивають зайву кіптява, обливши стіни гарячою водою зі зграї, і тільки після цих маніпуляцій «піддають пари», плеснув води на кам'янку. Ось цей спосіб паритися і отримав назву «чорного». Він є найбільш древнім і бере свій початок, образно кажучи, в російській печі.

Адже ще задовго до того як з'явилися лазні, русичі парилися в печах. Як це відбувалося? Досить нехитро, але тим не менш дуже дотепно. Використовувалося абсолютно чудова властивість російської печі зберігати жар ще довго після того, як була приготовлена ​​їжа або випечені хліби. Прибравши з жерла печі кіптява і золу, намагалися вимити стіни, на піддон настилали солому, там же ставили кадочку з водою і клали віник. Далі була потрібна допомога: той, хто париться першим, сідав на лопату або навіть на звичайну дошку, а помічник обережно всувають його в жерло. Заслінка печі щільно закривалася, і людина починала паритися. Побризкавши водою на стінки печі, отримували зовсім чудовий запашний пар із запахом щойно спеченого хліба.

Коли парильник хотів вибратися з печі, він стукав по заслінки, і його виймали з печі таким же способом, яким поміщали туди. Взагалі цей процес дуже нагадував печення хліба: немов коровай, «ставили» людини в піч, а коли він «підрум'янюємо» від спека, швидко виймали. Напарившись, людина обливався холодною водою, а якщо поблизу була річка, то біг і поринав у річку. Найімовірніше, купання з гарячою водою були не дуже поширеними, набагато частіше просто парилися, чергуючи це з холодними обливаннями. А ось голову мили дуже дивно (в сучасному розумінні).

Для миття волосся спочатку використовувалася деревна зола! Вірніше, не сама зола, а так званий луг, який виготовляли з золи. Тільки потім стали мити голову яйцем, саме цей древній спосіб зберігся до наших днів. І зараз багато красунь, бажаючи зберегти красу і блиск волосся, по-старому миють їх яйцем. Це чи не найкраще підтвердження мудрості наших предків, коли сучасна людина продумано відмовляється від модних патентованих косметичних засобів, віддаючи перевагу над ними кошти народні, випробувані століттями!

Якщо ми захочемо простежити весь «шлях» розвитку російської лазні, то буде він ось яким: спочатку - російська піч, в якій могли паритися після приготування їжі і печива хлібів. Потім тісне пічне гирлі «розширилося» до розмірів землянки, яка опалювалася по-чорному. Кам'янки як такої ще не з'явилося, замість неї в центрі землянки громадилася купа каміння, на яку і плескали воду. Дим виходив не тільки через вхідний отвір землянки, а й через щілини в даху. Потім тісний і низенька землянка «підросла», ставши невеликим будиночком, наполовину вкопаних в землю. Такі чорні лазні опалювалися печами і в них уже була окрема кам'янка і кілька полків. І тільки вже після цього русичі стали оснащувати свої чорні лазні грубними трубами, щоб дим не накопичувався в парильні, а виходив назовні. Так з'явилися лазні білі, - спочатку дерев'яні, а потім і кам'яні.

Але з появою білої лазні чорна лазня не здала своїх позицій - вони стали існувати одночасно. І до цього дня у багатьох селах можна зустріти лазні, які топляться як по-білому, так і по-чорному. Росіяни завжди були досить демократичні і тому намагалися враховувати інтереси всіх жителів села, села чи міста, будуючи лазні двох типів. Адже до сих пір є люди, яким лазня, топлене по-чорному, подобається набагато більше. Вони стверджують, що пар в чорній лазні більш запашний і корисний, ніж у білій, бо тільки в лазні, топлене старовинним способом, зберігається особливе, якесь древнє відчуття домашнього затишку і тепла.

Напевно, саме ці почуття відчували первісні мисливці, які повернулися з полювання: всі тяготи позаду і нарешті можна розслабитися і відпочити, насолоджуючись спокоєм. А сучасній людині, якого цивілізація позбавила від суворої необхідності боротися з дикими звірами і зі стихією за своє існування, іноді буває просто необхідно відчути себе древнім мисливцем і воїном, здатним до важкої фізичної праці. Адже ніде правди діти, наші сучасники-чоловіки стали більш зніженими в порівнянні зі своїми мужніми предками.

А чорна банька своїми первісними відчуттями, мабуть, будить в них якусь родову, генетичну пам'ять, яка як би повертає їх в ті суворі часи. І це так здорово! Ненадовго відчувши себе воїном, чоловік намагається зберегти в собі це почуття: коли він знає, що від його хоробрості і рішучості багато що залежить, він веде себе зовсім по-іншому. Він і справді стає більш мужнім, в ньому з'являється якесь особливе спокійне гідність, та брутальність, яка поступово втрачається в нашому рафінованому, цивілізованому суспільстві. Це точно. Перевірено на практиці!

Взагалі-то це, звичайно ж, не наукова теорія - щодо генетичної пам'яті, яку «будить» спекотна російська лазня, топлене чорним способом. Але ж з ними (з чоловіками, в сенсі) і справді щось відбувається, адже вони якимись іншими виходять з російської лазні! Хочете перевірити - їдьте в якусь глуху сільце, в якій ще збереглася старовинна чорна лазня. Гарантовано, що Ваш цивілізований супутник, самим «кровожерливим» вчинком якого була обробка м'ясного філе, купленого Вами в супермаркеті, після відвідування чорної лазні виявить гаряче бажання відправитися на полювання. Ви просто будете до глибини душі здивовані що відбулися.

А крім того, після такої лазні і з тілом щось відбувається: воно стає більш слухняним, гнучкість і грація якісь майже звірині з'являються, та й весь організм років на десять молодіє! Дивовижно! А медики знайшли наукове пояснення «цілющим» властивостями чорної лазні: виявляється, дим містить особливі антисептичні речовини, що знищують хвороботворні бактерії і мікроби. Ось чому чорна баня так корисна.

Звичайно, зараз не у кожного є така можливість - на собі випробувати дію чорної лазні, та й не кожен може її витримати. Що гріха таїти, з незвички в чорній лазні і учадіти недовго, тим більше якщо людина до цього взагалі ніколи не парився в лазні! Але будь-якому під силу паритися в білій лазні: це і приємно, і не менш корисно.

Споконвічна російська біла лазня з боку виглядала блідо. Дерев'яна хатинка стояла наполовину вросла в землю.

Це заважало вітрам продувати баню, тим самим швидко її охолоджувати. Крім цього, таке «приземлене» розташування лазні було дуже зручно для правильного розміщення печі та димаря. На відміну від чорної лазні над цією височіла димова труба. Приміщення лазні поділялося на дві частини. Передбанник (менша частина) влаштовувався за традицією просто, але з урахуванням потреб. Безпосередньо лазня, або парилка, займала більшу частину. Основний її пам'яткою була піч з димоходом.

Піч - серце лазні - мала кілька рівнів. Самим нижнім рівнем була невелика виїмка - піддавали. Над ним розташовувалася піч. Від печі в стіні тяглися димоходи. А на печі знаходився шар каменів. Діжка з водою поруч з піччю дозволяла по необхідності додавати пар. Така конструкція печі забезпечувала гарну «тягу» при горінні, а також вентиляцію для банного приміщення. Дуже часто з цієї причини парилки в білій лазні були без вікон.

Повітря в такій лазні завжди насичений киснем. Він не менш жаркий, ніж в лазні, яка топиться по-чорному, але не такий пекучий і терпкий. У такій лазні в повітрі практично не відчуваються продукти горіння, а панують тільки аромати дерева, віника і лікувальних відварів.

Не викликає сумнівів той факт, що без лазні, яка топиться по-білому, не обійтися тим, хто відчуває через будь-яких хвороб труднощі з диханням. Чистий ароматний пар такої лазні діє на легені очищающе. Дихання в ароматної лазні подібно інгаляції. Такі лазні і стали прототипами сучасних лазень, які успадкували від традиційних російських лазень їх лікувальну силу. Серед любителів лазні дуже багато творчих і винахідливих людей, які використовують свої знання для того, щоб максимально наблизити давню конструкцію лазні до сучасних умов. А це дуже актуально, адже все частіше люди користуються не лазнею, а ванною або душем.

У більшості людей зараз мало можливості мати свою дерев'яну лазню. Але держава надає підтримку при будівництві загальних лазень. На багатьох підприємствах, при стадіонах і в будинках відпочинку є першокласні лазні. Вони обшиті деревом і дають прекрасний пар. Нерідко під лазні обладнуються будівлі, спочатку не призначалися для цих цілей.

Існують лазні в підвальних приміщеннях, кам'яних будівлях. У таких випадках дещо важче домогтися справжнього незаперечного пара, особливо якщо стіни лазні викладені кахельною плиткою. Крім цього, в громадських лазнях зазвичай збирається багато людей.

Випаровування від безлічі розпалених тел впливає на вологість повітря. Лазні з підвищеною вологістю переносяться людиною складніше, ніж сухі лазні. Температура в них не велика. Звичайно, парної ефект в таких лазнях залишається сильним, але шкірі важче очищатися і «дихати». Часто зустрічаються громадські лазні, в яких немає кам'янки, а пар надходить в парну по трубі з підсобного приміщення, де топиться піч. Технічна доставка пара в парну - дітище цивілізації. Вона хороша тим, що рухом вентиля Ви можете зменшити або збільшити подачу пари.

Багато людей дуже люблять баню, але громадські лазні не приносять їм бажаного задоволення. Таким людям не варто розлучатися зі своєю мрією про власну лазні. Спробуйте знайти вихід: спорудити лазню, виходячи зі своїх коштів і територіальних можливостей. Уми багатьох інженерів займала конструкція сучасної лазні. Так і з'явилися варіанти пристрою лазні в умовах міської ванної кімнати. При певному старанні і майстерності виконання лазня в міській квартирі може бути прекрасної якості. По-перше, Вам варто подумати про обшивці стін у ванній кімнаті. Для цього можна пристосувати березові дошки.

Збийте з дощок знімні щитки. Таким чином, Ви зможете перетворювати ванну кімнати в баню, «одягнувши» стіни в ароматне дерево. По-друге, змайструєте дерев'яний полиць і вмонтуйте його в стіну над ванною. Ви можете зробити полиць знімним або складним.

Без кам'янки в справжній лазні не обійтися. У міській квартирі це теж можна влаштувати. Встановіть міні-електропіч на одному рівні з полком. У металевий посуд покладіть потрібну кількість круглих каменів і поставте на електропіч. Тепло від нагревається печі впливає на камені. Сбризгівая розжарені камені водою, Ви отримаєте справжній пар.

У випадку з міні-електропіччю Вам слід бути особливо уважним і обережним.

При організації такої лазні стежте за безпекою і справністю електропроводки і розетки. «Оголений» контакт при зіткненні з водою може стати причиною замикання і навіть пожежі. Вилки розетки і вимикачі абсолютно не підходять для такої лазні. Вони надто небезпечні. Для того щоб уникнути серйозних проблем під час проектування і будівництва лазні, звертайтеся до послуг фахівців протипожежної служби.

Повітрю міської лазні можна надати запашний і цілющий аромат рослин, якщо помістити під стелею букет трав. Ви також можете залити відвар трав в ванну.

Цілюще аромат, піднімаючись, буде впливати на Ваше тіло і полегшувати дихання. Ще один спосіб попаритися в міський ванній кімнаті досить простий, але ефективний при деяких захворюваннях опорно-рухового апарату або при бажанні позбутися від зайвої ваги. Для цього Вам будуть потрібні дві дерев'яні рами. Вони повинні бути збиті «гратами». Одна з них послужить лежанкою. Друга буде виконувати функцію спинки сидіння. Рами повинні повторювати форму ванни і міцно закріплюватися в ній. У ванну наберіть невелику кількість гарячої води - приблизно 5-6 літрів. Раму, зроблену «гратами», закріпіть на відстані 20-25 см від води.

На цій рамі і розміщується бажаючий попаритися. Під спину і голову встановлюється друга рама. Таким чином людина знаходиться над водою, яка парить. На завершення цієї банної конструкції Вам потрібно накрити ванну товстим полотном. Зробіть це ретельно, так, щоб не було витоку пара. Таким чином, тільки голова не париться в такої екстравагантної лазні.

Пар в замкнутому просторі ванни досить терпкий, і це підсилює цілющий вплив лазні на Ваше тіло. Запропонована конструкція достатня економна. Звичайно, до цієї лазнею вона не зрівняється, але все ж дещо!

Справжня російська лазня зараз велика розкіш. Розтоплювати піч дровами або вугіллям бажаючих залишилося мало. До того ж більшість людей має баню на дачі. Тому часу на «лазневі приготування» у них небагато. Прискорити процес нагрівання лазні можна за допомогою нових технологій. Можливо, саме через те, що більшість бань зараз працюють на електриці або на газі, попаритися в лазні, натопленій по-чорному, вдається тільки в селах. Там ще живі традиції і знання, що «чорна» лазня миє по-білому.

Дачні баньки - теж непоганий вихід з «банного» кризи. Баня на дачі може бути зовсім крихітною, розрахованої на те, що в ній будуть паритися 2-3 людини. Заможні люди можуть дозволити собі грандіозне банний споруда з кімнатою відпочинку, басейном, душовою і ін. Ви можете побудувати окремий банний будиночок або розмістити баню під одним дахом з дачею. Матеріал для будівництва лазні Ви можете використовувати будь-який, виходячи з власних міркувань з цього приводу. Деревом досить обшити парну, і тоді аромат дерева стане духом Вашої лазні.

Так само Ви зможете уникнути проблем з підвищеною вологістю повітря. Невелика лазня будується в російських традиціях: передбанник і парна. Більш розширений варіант лазні містить у собі велику кількість приміщень, перше з яких - це передпокій. У цій кімнаті знімають вуличне взуття і верхній одяг. Наступна кімната - передбанник, або роздягальня. Тут людина звільняється від натільної білизни. З передбанника шлях один - в баню безпосередньо. У деяких випадках вона влаштовується з урахуванням всіх банних пристрастей господаря. У центральному залі такої лазні середня температура і незначний пар. Стоять лавки або лежанки. У цій кімнаті можна помитися. Масаж теж краще робити тут, тому що температура повітря тут дуже підходить для цієї процедури.

Звідси можна потрапити в кабіну сухого спека і пара. Парна обігрівається гарячим повітрям, він надходить по трубах і регулюється вентилем. Крім цього, в парильні варто кам'янка, яка нагрівається за допомогою електропечі, так що при бажанні завжди можна піддати парку. Чудова російська традиція - занурюватися після лазні в холодну воду - реалізується і в сучасному варіанті лазні. По можливості можна влаштувати при лазні басейн. Його конструкція повинна дозволяти Вам часто міняти воду в басейні.

Також він повинен мати систему підігріву - це допоможе Вам створити потрібну температуру води в басейні. Крім басейну або замість нього Вам слід побудувати при лазні душ. Для нього спорудити спеціальну душову кабінку з подачею холодної і гарячої води. Дуже зручно в душі користуватися краном-змішувачем, який дозволяє приймати душ з водою потрібної температури.

Кімната відпочинку є місцем приємного проведення часу після лазні. Пристрій цієї кімнати залишається пріоритетом господаря. Без чого Ви не уявляєте собі відпочинку після лазні? Телевізор, холодильник з пивом, самовар, диван і багато іншого може виявитися в кімнаті відпочинку за Вашим бажанням. Час не залишило баню без технічних змін. Властивості лазні залишаються колишніми, а сама конструкція змінюється, в деталях пристосовуючись до нового часу. Це стосується не тільки маси зручностей, якими сучасна людина звик себе оточувати. Зміни відбулися і з піччю. Не всі прагнуть зробити процес нагріву лазні газовим або електричним. Залишилися і ті любителі попаритися, які віддають перевагу печі.

Сучасний варіант банної печі ускладнився за рахунок деталей. Топка обов'язково має піддавали, що дозволяє легко прибирати з печі попіл. Піддавали стало значно довше, ніж було раніше. Воно забезпечує також тягу, без якої вогонь в печі був би слабший. Камери з камінням, які служать для отримання спека, захищені шаром піску.

Пісок оберігає камені від швидкого охолодження, зменшує втрату тепла. Будова димоходу лазні дуже схоже на кімнатну конструкцію димаря. Різниця лише в тому, що виїмка димоходу над самою піччю робиться ширше і заповнюється камінням. Чим більше каменів, тим спекотніше парити буде банька.

Піч здавна клали майстри-пічники. І зараз такі фахівці не перевелися. Тому, якщо Ви не зараховуєте себе до майстрів пічного справи, зверніться за допомогою людини, яка володіє це тонка справа. Часом незнання точної технології будівництва лазні призводить зовсім не до тих результатів, які очікувалися. Так що, відбудовуючи баньку на своїй дачній ділянці, треба постаратися передбачити всі несподіванки і не фантазувати з технологією будівництва, а чітко слідувати інструкціям фахівців і завжди пам'ятати народну мудрість:

ХТО РОБИТЬ НА АВОСЬ, У ТОГО ВСЕ ХОЧ БРОСЬ

ШВИДКИЙ Поспех ЛЮДЯМ НА СМІХ.

ХОРОБРИЙ ДАНИЛО І кує, І ДУЕТ, І САМ НЕ ЗНАЄ, ЩО БУДЕ.

Зате вже відбудувавши баньку, можна буде зі спокійною совістю збирати лазневі приналежності і топити її пожарче, як то кажуть, «під перший візит».

джерело

Переглядів: 756


А хіба можна зрозуміти російський характер, не побувавши в російській лазні?
Так в чому ж відмінність чорної лазні від білої?
Як це відбувалося?
Без чого Ви не уявляєте собі відпочинку після лазні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама