Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Терморегулятор для електричної теплої підлоги: види, функції, встановлення та підключення своїми руками

  1. Функції і переваги
  2. типи термостатів
  3. Типи датчиків теплої підлоги
  4. установка терморегулятора
  5. Установка датчика теплої підлоги
  6. підключення
  7. підсумки

Система теплих підлог складається з двох елементів: обігрівального контура і регулятора температури. Причому регулятори теплої підлоги можуть мати ще кілька назв: термостати і терморегулятори, так як вони відповідають за підтримання однакової (статичної) температури.

Функції і переваги

Основна функція термостата для теплої підлоги - утримувати задану температуру. Це досягається шляхом включення / вимикання підігрівають елементів. Виходить, що регулятор теплої підлоги економить електроенергію, адже система включається тільки періодично, коли контрольована температура знижується. Тому, при наявності такого пристрою, опалення виходить більш економним, і, не дивлячись на те, що пристрій недешево, воно окупається в термін від декількох місяців до одного року (залежить від вартості обраної моделі).

Тому, при наявності такого пристрою, опалення виходить більш економним, і, не дивлячись на те, що пристрій недешево, воно окупається в термін від декількох місяців до одного року (залежить від вартості обраної моделі)

Інфрачервона тепла підлога під ламінат укладали багато. За відгуками - гріє прекрасно

Є ще один плюс у такого рішення - при справній роботі датчика гріють елементи не будуть перегріватися, що збільшить термін їх експлуатації і запобіжить виходу з ладу нагрівачів через перевищення температури.

Система може працювати і без термостата. Але тоді функції цього пристрою доведеться виконувати людині: вмикати / вимикати підігрів в міру необхідності. При такому влаштуванні та комфорт буде нижче, і економії не буде. До того ж існує ризик перегорання гріючих кабелів, якщо ви забудете або не вчасно вимкніть систему.

типи термостатів

Регулятор температури підлоги може бути трьох видів:

  • Електро-механічні терморегулятори. За зовнішнім виглядом і принципом дії вони нагадують аналогічний пристрій на прасці: є перемикач, поворотом якого ви задаєте необхідну температуру. Це найдешевші і найпростіші в експлуатації пристрою.

    Електромеханічний терморегулятор для електріческото теплої підлоги

  • Цифрові. Дорожчі моделі. Вони управляються не з допомогою коліщатка з градуюванням, а за допомогою кнопок (тактильних або сенсорних - залежить від моделі). Зазвичай мають ще цифровою клавіатурою, на якій відображається поточна температура і / або встановлюється значення.

    Цифрові регулятори - мають трохи більше «просунутий» вид

  • Програмовані терморегулятори для теплої підлоги (їх ще називають «програматор статі»). Найдорожчі моделі, але з великим функціоналом. Є модифікації, які дозволяють задавати стан підлоги по годинах дня, тобто з можливістю запрограмувати температурний режим на тиждень, а є такі, якими керувати можна через комп'ютер або планшет, деякі мають пульт дистанційного керування.

    Одна з моделей програмованого термостата для електричної теплої підлоги. На корпусі розташований датчик температури повітря

Зрозуміло, що чим більше функцій і можливостей має регулятор теплої підлоги, тим дорожче пристрій. А наскільки вам потрібні ці функції - вирішувати вам. Але однозначно можна сказати, що для ванною або кухні використовувати програматори статі недоцільно, адже вони відвідуються незалежно від часу. Тому ідеальні вихід тут - механічні або цифрові пристрої. Причому при установці системи в ванній або басейні термостат розташовують за її межами: вони не переносять високої вологості, в кухні, басейні і т.д. до пристрою не повинні долітати бризки.

Чого ще не потрібно робити, так це використовувати одне керуючий пристрій для двох різних приміщень. Наприклад, небажано поєднувати ванну і кухню, хоч зазвичай потужності це зробити дозволяють. Просто в цьому випадку доведеться виставляти загальну температуру для двох приміщень. І якщо ви виставите ту, при якій комфортно буде в ванній, то в кухні буде явно жарко. Якщо ж виставите «по кухні», то у ванній будете мерзнути. І так практично з будь-якими приміщеннями. Якщо все-таки є бажання використовувати один терморегулятор для теплої підлоги на два приміщення або два контури, то потрібно застосувати двоканальні моделі, які дозволяють управляти обома контурами незалежно.

Регулятори для теплої підлоги можуть бути накладними. Виглядають вони не дуже привабливо, але якщо ви всю електрику з УЗО і автоматом будете ховати в спеціальній шафі, то зовнішній вигляд неважливий

Типи датчиків теплої підлоги

Різні моделі термостатів можуть регулювати температуру підлоги або повітря. Залежить це від типу датчика, який сумісний з пристроєм. Вибір типу датчика залежить від того, яку функцію виконує підігрів. Якщо система додаткова і її завдання - підвищення комфорту, використовують датчик температури підлоги. Адже за обігрів повітря в цьому випадку відповідає інша система, а завдання водяного або електричного підігріву - створити і утримувати комфортну температуру тільки під ногами. Цей датчик для терморегулятора статі є виносним. Підключається до спеціальних клем на корпусі. Сам контролюючий елемент знаходиться на кінці електричного кабелю, при укладанні розташовується посередині між витками нагрівального елементу на підлозі на відстані не менше 50см від стіни.

Сам контролюючий елемент знаходиться на кінці електричного кабелю, при укладанні розташовується посередині між витками нагрівального елементу на підлозі на відстані не менше 50см від стіни

Датчики температури теплої підлоги - невеликий пристрій на кінці довгого кабелю. Заводиться в закріплений на підлозі шматок труби, який розташований між нагрівальними елементами

Якщо гріють елементи встановлюються в стяжку , То датчик теплої підлоги розміщують в розчині, але тільки в трубі або гофрошланг. Тоді при поломці його легко буде замінити, просто відключивши від клем і потягнувши за дроти, потім потрібно буде вставити справний і підключити його. При установці датчика для плівкового теплої підлоги його не обов'язково розміщувати в трубі. Так як при такому типі підігріву стяжки немає і, при необхідності, замінити його можна, розібравши частину підлогового покриття. Хоча, все-таки доцільніше витратити трохи більше часу при монтажі і зробити штробу під трубу для датчика, ніж потім розбирати / збирати всю конструкцію для кожної заміни.

У тому випадку, коли тепла підлога - основна система опалення, потрібно датчик, який контролює стан повітря. Найчастіше ці датчики вбудовані в корпус терморегулятора для теплої підлоги. Є також моделі, які працюють з двома датчиками одночасно. В обох випадках вибираючи місце для установки, необхідно враховувати, що саме цей прилад визначає температуру повітря. Тому розташовувати його потрібно так, щоб на нього не потрапляли сонячні промені (вони будуть нагрівати корпус, і температура буде визначатися неправильно). Варто уникати і тих місць, де бувають протяги. Вони теж будуть впливати на вимірювання стану повітря, але вже в інший бік - занижувати реальний показник. Також поруч не повинні бать прилади та пристрої, які активно виділяють тепло.

установка терморегулятора

Монтаж обладнання повинен проходити при температурах повітря від 0оC до + 45оС. Розташовується регулятор температури підлоги на одній зі стін на висоті від 0,4 м до 1,7 м. Його потрібно розмістити так, щоб на нього не потрапляли прямі сонячні промені, бризки і протяги. При виборі висоти врахуйте, що якщо в родині є маленькі діти, то пристрій бажано розмістити на висоті, де воно буде не доступно для дітей: їх дуже приваблюють кнопки / екрани / коліщатка. Тому краще встановити в недоступному для дітвори місці.

Тому краще встановити в недоступному для дітвори місці

Вибрати місце для установки термостата потрібно грамотно

За способом установки існують два типи термостатів для теплої підлоги: накладні і врізні. Під врізні необхідно зробити отвір в стіні і встановити туди стандартну монтажну коробку - більшість моделей прекрасно в ній розміщуються. Накладні кріпляться прямо до поверхні стіни і додаткових робіт не вимагають, але мають не найпривабливіший вигляд.

Для забезпечення захисту від короткого замикання і для запобігання ураження електричним струмом, перед терморегулятором статі встановлюється ПЗВ і / або автоматичний вимикач. Дивіться схему, на ній пунктиром вказано підключення занулення при двухпроводной мережі. УЗО можна ставити не скрізь, але в приміщеннях з підвищеною вологістю їх встановлюють обов'язково. Так як в цьому випадку обладнання виходить багато, має сенс заховати все в монтажний шафа. Врахуйте, що працювати з електроживленням можуть тільки люди, які мають відповідну підготовку. Тому, якщо встановлюєте термостат для теплої підлоги своїми руками, а відповідної підготовки немає, то для цієї частини обов'язково запросіть електрика.

Тому, якщо встановлюєте термостат для теплої підлоги своїми руками, а відповідної підготовки немає, то для цієї частини обов'язково запросіть електрика

Електрична схема підключення терморегулятора теплої підлоги із заземленням або занулением (пунктиром)

Після установки монтажної коробки в стіні у напрямку до підлоги необхідно зробити штроби під укладку висновків нагрівальних елементів (кабелів, матів або плівок). У цю ж канавку або в штробу поруч укладається труба / гофрошланг під датчик температури підлоги. Канавка може бути одна. Тоді вона робиться досить широкою, щоб можна було без проблем розмістити всі дроти і трубу. Можна для проводів кожного опалювального контуру зробити окремий канал, причому іноді їх укладають теж в труби / гофрошланг. У цьому випадку ремонт буде легше - висмикне дроти від непрацюючих контурів, попередньо відключивши їх від терморегулятора, а на їх місце вставите інші від справного контуру. І не потрібно буде добити стіну.

Від місця установки датчика в стіні і підлозі робиться штроба, в яку потім укладається гофрована труба. У неї буде опускатися датчик температури підлоги

Установка датчика теплої підлоги

Штроба під датчик йде по стіні до рівня підлоги, а потім по підлозі на відстань не менше 50см від стіни. Причому щоб вимірювання були правильними, бажано контролюючий елемент розміщувати посередині між нагрівальними елементами, а не поблизу одного з них. У канавку укладаєте трубу або шланг (за рекомендацією виробника). Один кінець заводите в монтажну коробку, другий, той який в підлозі буде, надійно ізолюєте, щоб в нього не потрапив розчин. Використовувати можна ізоляційну стрічку, накрутивши її в декілька шарів, зробити заглушку з пінопласту і т.п. Закріпивши шланг / трубу, в нього заводите датчик температури підлоги: просто опускаєте його у відповідний отвір.

підключення

Після того, як укладені нагрівальні елементи ( кабелі , Мати, плівки ) Дроти від них заводять в монтажну коробку, де встановлений терморегулятор для теплої підлоги. Потім за схемою, яка є на корпусі зі зворотного боку пристрою, всі дроти підключаються. Тільки після цього підключений до джерела живлення.

Тільки після цього підключений до джерела живлення

Схема підключення кабелів, зазаемленія і датчика температури є на зворотному боці корпусу терморегулятора теплої підлоги

Тепер можна провести тестове включення (до заливки стяжки або укладання підлогового покриття) щоб переконатися, що система працює. Для цього перевіривши правильність підключення проводів і надійність їх кріплення, виставляєте найменшу температуру, включаєте УЗО. Потім виставляєте на термостаті 30оС (максимальна температура по Сніпу). Якщо система працездатна, чути клацання - реле підключило контур в роботу. Через кілька хвилин всі частини гріючих елементів повинні бути теплими. Тепер якщо температуру знову виставити на мінімум, повинен знову почутись клацання відключення живлення. Після цієї перевірки можна вважати що установка терморегулятора теплої підлоги завершена і можна починати заливку стяжки або укладати підлогове покриття .

Якщо система не включається, швидше за все, справа в датчику. Це взагалі, досить поширене явище - вихід його з ладу. Так що не лякайтеся. Коштують вони трохи, змінюються просто. Щоб перевірити справність, вимірюєте опір датчика теплої підлоги. Отримані дані порівнюєте з паспортними. Є різниця - датчик несправний. Виймаєте поламаний, вставляєте новий, ще раз все тестируете. Має запрацювати.

підсумки

Установка термостата і датчика теплої підлоги - не найскладніше заняття, цілком під силу для самостійного монтажу. Єдина складність - підключення до мережі електроживлення і заземлення / занулення. Для цих робіт бажано запросити електрика. З іншими етапами установки цілком можна впорається своїми руками.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама