Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вимоги до пожежних драбин по ГОСТу

  1. Будівельні норми
  2. Загальні технічні вимоги
  3. Конструкція маршової зовнішніх сходів
  4. Особливості вертикальної сходи
  5. огородження
  6. матеріали виробництва

У будівництві сходів для евакуації, аварійного виходу, пересування пожежних важлива кожна деталь. Є правила, згідно з якими роблять металеві пожежні сходи. Вони описані в Гості 53254-2009. Корисно буде вивчити і розібрати їх докладніше.

Будівельні норми

При будівництві звертають увагу не тільки на ГОСТ, але і на СНиП 21-01-97, оскільки в них перераховані вимоги до будівель з точки зору пожежної безпеки. Зокрема, йдеться про те, що будівля забезпечують шляхами евакуації. Що стосується ППБ (правил пожежної безпеки) , То в них конкретно не зазначені вимоги до пожежних драбин. Повідомляється лише про необхідність забезпечення евакуаційними виходами в такій кількості, щоб можна було швидко залишити приміщення під час пожежі.

В СНиП наведено класифікацію сходів і сходових клітин з точки зору призначення і розташування щодо будівлі - внутрішні в сходових клітках (1), внутрішні відкриті (2) і зовнішні відкриті (3). Правила говорять, що ухил маршової конструкції може становити не більше 6: 1 (80,5 °). Розміщувати пожежні конструкції типу 3 можна тільки біля глухих стін без вікон.

Окрема увага приділяється категорії Ф 1.1. Це будівлі, в яких знаходяться найбільш безпорадні люди - маленькі діти в дитячих садах, літні люди в будинках для людей похилого віку, інваліди. У них, згідно СНиП, ширина маршу для евакуації повинна становити мінімум 1,35 м. Якщо в будинку на одному поверсі, виключаючи перший, одноразово можуть перебувати 200 або більше осіб, то ширина пожежного маршу повинна становити 1,2 м. Детальний пристрій зовнішніх сходів описано в Гості.

Загальні технічні вимоги

Параметри пожежної драбини багато в чому залежать від її призначення. Для евакуаційних сходів вимог ГОСТ більше, оскільки по ним спускаються звичайні люди без спеціальної підготовки. Важливо забезпечити безпеку і зручність їх пересування.

У маршових сходів для евакуації ступені роблять шириною мінімум 25 см, а огорожу висотою мінімум 1,2 м У маршових сходів для евакуації ступені роблять шириною мінімум 25 см, а огорожу висотою мінімум 1,2 м. Ширина від тятиви до тятиви повинна становити 90 см або більше. Це дозволяє евакуювати людей різного віку і комплекції.

Маршові сходи встановлюють там, де висота підйому становить більше 20 м. У всіх інших випадках можна кріпити вертикальну сходи. Якщо вона не перевищує 6 м, то її роблять без огорожі, а якщо висота більше 6 м, то обов'язково має бути огорожа.

Між сусідніми маршами і ділянками огорож на них повинен залишатися зазор в 7,5 см або більше. Зазор необхідний для протягування пожежного рукава. Його наявність вимагає ГОСТ і СНиП (будівельний норматив). Майданчик пожежної драбини будь-якого типу повинна мати розмір 50 см на 60 см або більше.

Монтажні стики готової до використання конструкції не повинні мати гострих країв. Всі деталі міцно з'єднують між собою, а пожежна драбина в цілому надійно прикріплюється до стіни. ГОСТ забороняє тріщини в місцях прикріплення несучих елементів. В цілому конструкція повинна витримувати спеціальні випробування. Сходинки витримують вагу в 180 кгс. Якщо пояснювати спрощено, то це еквівалентно маси в 180 кг, яка покоїться в центрі ступені.

Робочі креслення пожежної драбини затверджуються заздалегідь, після перевірки відповідності ГОСТу. Окремо для кожної конструкції розраховується випробувальна навантаження на балку, майданчик і сходовий марш. Для огорож передбачено загальна вимога - витримувати 54 кгс, прикладених горизонтально.

Конструкція маршової зовнішніх сходів

З великої висоти спускатися складно, тому для будівель вище 20 м по ГОСТу встановлюють пожежні сходи маршової конструкції З великої висоти спускатися складно, тому для будівель вище 20 м по ГОСТу встановлюють пожежні сходи маршової конструкції. Між маршами у них передбачені майданчики, на яких можна перепочити.

Маршова сходи призначена для евакуації звичайних людей, тому повинна бути обладнана огорожею. Основними елементами конструкції пожежної драбини є ступені, косоури (різновид тятиви, до якої кріпляться ступені), опорна планка і куточок. Вимоги ГОСТу наступні.

  • Кут нахилу маршу до горизонталі складає 45 °, 60 ° або 80,5 ° з висотою ступенів 20 см і 30 см (для останніх 2-х варіантів).
  • Довжина ступенів між тятивами (балками) мінімум 50 см.
  • Ширина сходинки 20 см або більше.
  • Ширина пожежної драбини по зовнішньому краю балок мінімум 60 см.
  • Висота огорожі 1 м або вище.

Маршові майданчики евакуаційних сходів для дитячих садків, інтернатів та інших дошкільних установ роблять з суцільного рифленого металу. Сходинки роблять з ґратчастих штампованих або просічно-витяжних листів.

Відстань від останнього ступеня до землі має бути не більше висоти ступені, щоб можна було легко зійти. ГОСТ дозволяє зробити саму нижню секцію висувною. У цьому випадку вона повинна висуватися без заїдання і надійно фіксуватися.

Особливості вертикальної сходи

Зовні різних споруд висотою менше 20 м встановлюють вертикальні сходи для пожежних і ремонтних потреб. Вимоги ГОСТу до пожежних драбин, розташованим строго вертикально, простіше, оскільки їх конструкція нехитра.

  • Висота ступенів не більше 35 см.
  • Ширина сходового полотна без огорожі мінімум 60 см, а з огорожею мінімум 80 см.
  • Відстань від останнього ступеня до землі не більше 1,5 м.

Такі параметри обрані за усередненими антропометричними показниками, щоб підніматися і спускатися було зручно людині будь-якої комплекції і зростання Такі параметри обрані за усередненими антропометричними показниками, щоб підніматися і спускатися було зручно людині будь-якої комплекції і зростання. Припустиме відхилення від стандартів ГОСТ на 5%, але не більше.

Якщо вертикальна зовнішні сходи з огорожею, то його висота може становити 1 м. Поручні, як каже ГОСТ, повинні закінчуватися не вище, ніж 2,5 м від поверхні землі.

Якщо вертикальна драбина виходить на покрівлю, то роблять площадку. Її довжина становить мінімум 80 см. На покрівлі часто присутня огорожу. Воно не повинно перетинати майданчик, ускладнюючи перехід рятувальників, пожежних, співробітників ремонтних служб.

Сходинки вертикальних пожежних сходів , Точно так же, як маршових, роблять з рифленого металу, який не дозволяє підошві ковзати. На ступенях по ГОСТу повинні бути отвори, тому використовують гратчасті або просічні листи. Взимку це не дає накопичуватися снігу. На таких щаблях не затримується сміття і вільно стікає вода, їм не страшно обмерзання.

огородження

Огорожа знижує ризик впасти вниз, і виконується найчастіше у формі витягнутих дуг, приварених до балок. Під час спуску людина відчуває себе в безпеці, і навіть якщо у нього закрутиться голова, він зможе спертися на поручні. Висота огорожі складає зазвичай 1 м.

Оскільки пожежні роботи можуть вестися і на даху, в Гості 53254-2009 вказують вимоги до огорожі даху. Його висота над покрівлею повинна бути мінімум 60 см. Якщо встановлено парапет, то огорожу можна зробити нижче. Від 60 см віднімають висоту парапету і отримують потрібну установку.

матеріали виробництва

Пожежні сходи роблять металевими або бетонними. Допускається застосування інших негорючих матеріалів, які не виділяють токсичні речовини при нагріванні. СНиП та ГОСТ забороняють використовувати для будівництва дерев'яні елементи.

Оскільки сходи з металу, її ґрунтують і покривають захисним шаром фарби Оскільки сходи з металу, її ґрунтують і покривають захисним шаром фарби. Клас покриття має бути V або вище, відповідно до Держстандарту про лакофарбових покриттях 9.032-74. Не допускається фарбування в різні кольори і відтінки, розміри включень можуть бути не більше 2 мм. Застосовують також оцинковані пожежні вироби, які відрізняються високою стійкістю до ржавіння.

Кріпильні елементи (анкерні болти, опори, куточки) повинні бути міцними, забезпечувати надійне з'єднання.

Металеву конструкцію збирають із секцій, кожна завдовжки максимум 3 м. Зварювання виконують професіонали, оскільки зварювальні шви є слабким місцем, і повинні бути зроблені з особливою ретельністю. Зварні шви зачищають і шліфують. На готової конструкції не повинно бути слідів корозії і окалини.

Інші корисні статті:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама