Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно митися в сенто? Кілька рекомендацій для початківців

  1. Можна нічого не брати з собою!
  2. Знімаємо взуття, платимо і йдемо в роздягальню
  3. У роздягальні повністю роздягаємось і йдемо в банну кімнату
  4. Дочиста миємося і заходимо в басейн
  5. Розслабляємося в просторому басейні
  6. Після лазні заповнюємо недолік рідини в організмі
  7. Сента - місце зустрічей і спілкування

Сента - це традиційні японські громадські лазні, їх історія налічує сотні років, і навколо них склалася певна культура. Людина, вперше потрапляє в сенто, може трохи розгубитися, не знаючи, як саме слід приймати ванни. Вибери партнера, великий любитель і знавець сенто Фуро Вакудзо розповість про те, як правильно поводитися в японській лазні, щоб ви не соромилися, зайшовши туди вперше.

Можна нічого не брати з собою!

Щоб наочно показати, як користуватися японськими лазнями , Ми зайшли в «Такараи» - Сента, розташоване в токійському районі Адат. Бачачи це пишність епохи Сева (1926-1986), на хвилину завмираєш, перш ніж зважитися підняти завісу-норен перед входом, - але не потрібно соромитися, зараз ми розповімо, як тут себе вести. Прекрасно, якщо у вас з собою чистий одяг, шампунь, ополіскувач, мило та інші лазневі приналежності. Однак навіть якщо їх немає - все в порядку, можна заходити і без нічого. Отже, ми заходимо.

За занавеской- норен панує дух старої Японії епохи Сева За занавеской- норен панує дух старої Японії епохи Сева

Зручно, якщо з собою є пакет або сумка, куди можна скласти мокрі рушники, мило та інші приналежності Зручно, якщо з собою є пакет або сумка, куди можна скласти мокрі рушники, мило та інші приналежності

Знімаємо взуття, платимо і йдемо в роздягальню

Коли ми проходимо за занавеску- норен, в передпокої (Генкай) ми бачимо шафи для взуття. Якщо дерев'яна плашка-ключ стирчить у замку - осередок вільна. Ставимо всередину взуття, закриваємо і виймаємо плашку - осередок закрита. У «Такараи» плашку-ключ ви зберігаєте до догляду, а в деяких сенто ключ здають на зберігання на приймальні стійці.

Варто мати на увазі, що дуже велика взуття може і не поміститися в клітинку Варто мати на увазі, що дуже велика взуття може і не поміститися в клітинку

Плата за користування сенто, яку ми оплачуємо у приймальні стійки, по всьому Токіо становить 460 ієн. При необхідності тут можна купити ний набір. Далі ми йдемо в роздягальню - в чоловіче і жіноче відділення ведуть свої входи, завішені занавескамі- норен. Ті сенто, де влаштовано місце для розпорядника на узвишші (Бандай), теж працюють приблизно так само. Часто бувають сенто, в яких входи в будівлю зроблені роздільними, для чоловіків і для жінок.

У приймальні стійки можна купити бритву, зубну щітку, рушник У приймальні стійки можна купити бритву, зубну щітку, рушник

У роздягальні повністю роздягаємось і йдемо в банну кімнату

У роздягальні ми знімаємо одяг і нижню білизну, складаємо в шафку разом з іншими своїми речами і плашкою-ключем від взуттєвої осередки. Ключ від шафки надягаємо на зап'ясті, і, прикриваючись маленьким рушником, йдемо в банну кімнату, захопивши з собою необхідне приладдя - шампунь, бритву і т. П. У банної кімнаті зазвичай багато пара і висока вологість, тому двері щільно закриваємо за собою.

Шафка закривається на ключ, але собо цінні речі туди складати не варто, краще залишити їх на зберігання на приймальні стійці Шафка закривається на ключ, але собо цінні речі туди складати не варто, краще залишити їх на зберігання на приймальні стійці

Дочиста миємося і заходимо в басейн

Збоку від входу беремо ний стільчик і зграю і йдемо до місць для миття, влаштувалися перед краном. Перед тим, як заходити в загальний басейн, слід дочиста вимитися. Намагайтеся митися так, щоб вода від вашого душа не потрапляла на інших людей. Якщо вода з крана занадто гаряча, її розбавляють холодною водою.

Перед тим, як заходити в басейн, потрібно добре помитися Перед тим, як заходити в басейн, потрібно добре помитися. Якщо ви залишаєте місце для миття, складіть ваші лазневі приналежності там, де вони нікому не завадять

Розслабляємося в просторому басейні

Прибираємо свій стільчик і зграю і прямуємо до басейну. Одне з правил сенто - не опускати свій рушник в басейн. Зазвичай його кладуть на голову. Не забувайте також прибрати свої лазневі приналежності - зграю і інше - так, щоб вони не заважали іншим. Якщо вода в басейні дуже гаряча, можна за згодою оточуючих трохи розбавити холодною водою, але не варто робити її занадто прохолодною. Незважаючи на розміри басейну, плавати в ньому не варто.

Час розслабитися Час розслабитися. Коли людей багато, намагаємося поступатися один одному і не заважати іншим

Занурювати рушник в басейн не потрібно Занурювати рушник в басейн не потрібно. Зазвичай його кладуть на голову

Після лазні заповнюємо недолік рідини в організмі

Перед тим, як виходити в роздягальню, рушник слід віджати і гарненько витертися. Заходити в роздягальню, залишаючи після себе мокрі сліди, дуже некультурно. Охолонути і обсохнути вам допоможе вентилятор, який виступає піт обтирає рушником. Коли перестали потіти, ми перевдягаємося. Після лазні для поповнення нестачі рідини дуже добре йде молоко або інші напої, які можна придбати у будівництва. Якщо ви опинилися в «Такараи», Фуро Вакудзо особливо рекомендує після лазні відпочити на веранді (енгава) і помилуватися садом. Дуже добре поєднувати напої та неспішний відпочинок на веранді.

Повільний відпочинок на веранді з боку чоловічого відділення Повільний відпочинок на веранді з боку чоловічого відділення

У сенто зазвичай продаються напої в пляшках - молоко, кава з молоком, фруктові молочні напої У сенто зазвичай продаються напої в пляшках - молоко, кава з молоком, фруктові молочні напої

Сента - місце зустрічей і спілкування

Сенто цікаво ще й іншим - Фуро Вакудзо каже, що крім розслаблення і відпочинку після лазні там можна цікаво поспілкуватися з різними людьми. Йому, наприклад, подобається, як люди похилого віку приходять туди в компанії друзів і жваво розмовляють про найрізноманітніші речі. Можливо, такі місця, де люди роздягаються догола, щоб помитися, як ніби переносять їх в дитинство, і їх тягне на невимушене спілкування.

Сам Вакудзо часто водить в сенто тих, хто не дуже з ними знайомий. Він каже, що йому подобається відвідувати громадські лазні і одному, і в компанії. Можна збирати компанію друзів, які люблять сенто, і ходити разом. Можна шукати особливі сенто і планувати вихідні з відвідуванням цих лазень, а можна заходити в них і мимохідь, коли гуляєте по місту. Нам би хотілося, щоб і зарубіжні гості, подібно Вакудзо, полюбили сенто і стикнулися із старовинною культурою громадських лазень.

Вакудзо любить невимушене спілкування в лазнях сенто / Все більше стає сенто нового типу, де іноді проходять виступи артистів розмовного жанру, музичних колективів (фотографія зроблена в сенто «Косуги» при храмі Коендзі) Вакудзо любить невимушене спілкування в лазнях сенто / Все більше стає сенто нового типу, де іноді проходять виступи артистів розмовного жанру, музичних колективів (фотографія зроблена в сенто «Косуги» при храмі Коендзі)

Збір матеріалу і текст: Вага Наофумі (plant Q)
Фотозйомка: Като Кумадзо
Модель, надання фотографій: Фуро Вакудзо
Допомога в створенні статті: Суспільство поширення культури сенто Адат

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама