Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

В Україні будують будинки за технологіями нового покоління

Різних методів і технологій, за якими будують будинки - великі і маленькі - в наш час безліч. Застарілі технології благополучно сусідять з новітніми. Один з традиційних методів будівництва - монолітне житлове будівництво, в якому, здавалося б, змінити нічого неможливо. Однак, в Україні вже побудовано більше 10 000 будинків за новітньою технологією, яку можна назвати новим етапом в розвитку монолітного домобудівництва - технологією нового покоління «Термодім».

Крім того, що будинок повинен бути надійним, функціональним і затишним, його експлуатація не повинна обходитися занадто дорого. В наш час, в зв'язку з постійним подорожчанням енергоресурсів, фактор хорошій теплоізоляції, що дозволяє істотно економити на опаленні, стає все більш актуальним.

Який сенс жити у великому красивому будинку, якщо на його опалення будуть йти суми абсолютно неприйнятні для людей із середніми доходами, - вважає Генеральний директор компанії «Валькірія» Олександр Бурлаченко, з яким розмовляє Перша Національна енциклопедія будівництва ProfiDom.com.ua

А.Бурлаченко: Проблема економії енергоресурсів вже давно стала актуальною в багатьох країнах, де енергоносії досить недешеві. В останні роки, в Англії і США навіть відродилося будівництво будинків з найдавнішого матеріалу - саману (суміші глини, піску, соломи і води).

Будинки з саману, справді, дуже добре тримають тепло. Товсті стіни (товщиною 60 см) за літо акумулюють тепло, а взимку поступово віддають його назад. Якщо будинок спланований правильно - відсутні вікна і двері, що виходять на північ, а сонячні промені вільно проникають в приміщення, такий будинок дуже економний в експлуатації. У ньому тепло взимку і прохолодно влітку.

Правда, для більшості сучасних людей жити в саманному будинку кілька екзотично, та й технологія будівництва не кожному припаде до смаку. (Суміш місять ногами до отримання потрібної консистенції, потім подають вилами на стіни, де її потрібно утрамбовувати і підрізати кінці, щоб стіни були рівними, або роблять з саману цеглини і укладають їх, використовуючи як розчин рідку глину.).

ProfiDom: Дійсно, далеко не всі люди настільки оригінальні, щоб будувати самановий будинок, але, тим не менше, всі хочуть, щоб житло добре тримало тепло, а будівництво було недорогим і технологічним. Як же вийти з цього становища з мінімальними витратами, яка альтернатива?

А.Бурлаченко: Вже 30 років існує цікава розробка, яка широко використовується багатьох країнах Європи, Канаді та США. Це - будівництво будинків з пінополістирольних блоків. Для цього використовують спеціальний будівельний пінополістирол, що має низку унікальних властивостей.

Він негорючий, міцний, не вбирає вологу, і володіє вражаючими теплоізоляційними властивостями - 10 см пінополістиролу еквівалентні 1,8 м стандартної цегляної кладки або 2,5 м монолітного бетону.

ProfiDom: У нас, звиклих до традиційних бетонним або цегляним коробок, відразу виникає питання - чи буде міцним і надійним будинок, побудований з такого «несерйозного» матеріалу?

А.Бурлаченко: Буде і міцним і надійним !!! На чому грунтується моє твердження? Бетон - традиційний матеріал, що не викликає сумніву в своїй міцності і надійності, а пінополістирол - ідеальний утеплювач. Поєднання цих характеристик дозволило створити ефективну і вигідну технологію будівництва - «Термодім», що має ряд переваг, як для будівельника, так і для замовника.

Ця технологія зараз використовується там, де будинок повинен бути міцним, надійним і грунтовним - одним словом на століття. У той же час, полістирол - просто подарунок для архітекторів, його пластичність дозволяє реалізувати практично будь-яку фантазію. Унікальність цього матеріалу така, що, використовуючи стандартні блоки, можна ефективно створювати будь-які архітектурні форми: «Термодім» може мати стіни і прорізи будь-якої конфігурації. І, замість великовагових громіздких конструкцій, з'являться легкі витончені деталі прикраси будівель.

ProfiDom: Розкажіть, будь-ласка детальніше про цю технологію.

А.Бурлаченко: Технологія будівництва з пінополістирольних термоблоків виключно проста. Пустотілі блоки розміром 1000х250х250мм мають горизонтальні і вертикальні порожнечі і спеціальні пази, за допомогою яких їх можна легко і просто з'єднувати один з одним.

По ходу будівництва, порожнини блоків армуються і заливаються звичайним важким бетоном. В результаті отримуємо стіни з монолітного бетону в термоупаковке. При цьому бетону не потрібно ніяких додаткових добавок і вібротромбованія. Бетон можна готувати прямо на будмайданчику. Виклали три ряди блоків, залили бетоном і викладаємо далі. Якщо є можливість використовувати бетононасос, можна відразу залити стіну висотою в 3 метри.

ProfiDom: А в чому особливості термоблоків, вони не розходяться під масою залитого бетону?

А.Бурлаченко: По суті, термоблок - основа технології будівництва. Він складається з двох пінополістирольних плит, з'єднаних один з одним пластиковою або такою ж пенополистирольной перемичкою, і виконує кілька важливих функцій.

По-перше, служить незнімною опалубкою для бетону, чим значно спрощує процес будівництва, і по-друге, - є утеплювачем стіни з двох сторін і надає їй унікальні теплоізоляційні властивості і, третє, дозволяє значно знизити витрати на будівництво.

За рахунок того, що стіни з термоблоків майже в два рази тонше, ніж стандартні цегляні, внутрішній простір будинку стає більше. Наприклад, при зведенні будинку 10 × 10 м, при незмінних зовнішніх розмірах будівлі, можна отримати до 15 м² додаткової площі.

ProfiDom: Виходить, що побудувати «Термодім», або будинок в стилі «термо» - досить просто, з цим може впоратися, практично будь-яка людина?

А.Бурлаченко: Збірка блоків - заняття не складніше, ніж будівництво іграшкового будинку з деталей дитячого конструктора. Стіни і кути виходять рівними з правильною геометрією. Ця робота не вимагає залучення кваліфікованих мулярів, що благотворно позначається на бюджеті.

Якщо задум архітектора вимагає стикування блоків не під прямим кутом, то за допомогою ножівки блоку надається потрібна форма прямо на будмайданчику. За діючими нормами допускається будівництво «термодомів» висотою до п'яти поверхів, хоча в деяких країнах будують подібні будинки заввишки до 22 поверхів!

ProfiDom: Стіни - стінами, тут, все зрозуміло! Але виникає питання перекриттів, їх же не зробиш з термоблоків ...

А.Бурлаченко: Все дуже просто: перекриття можуть бути будь-якими - залізобетонні плити, балки з дерева або металу. Для побудови підходить звичайний стрічковий фундамент, або фундамент у вигляді монолітної залізобетонної плити.

Оскільки вага стіни з термоблоків значно менше аналогічної цегляної стіни, то і фундамент під неї потрібно не настільки ґрунтовний. Так, квадратний метр залитих бетоном термоблоків важить 350 кг, а квадратний метр стандартної цегляної стіни - 960 кг.

ProfiDom: З Вашої розповіді випливає, що ця технологія - будівництво з термоблоків, - і є оптимальним шляхом вирішення проблеми надійності, теплоізоляції і відносну дешевизну.

А.Бурлаченко: Звичайно! Судіть самі - пінополістирол - речовина інертна і абсолютно нешкідливе. З нього, навіть, виготовляють одноразовий посуд. Спеціальні добавки роблять його непривабливим для гризунів і комах. Він, практично, не пропускає воду, але, при цьому, пропускає повітря, щоб стіни «дихали». Будинок із термоблоків чудово поглинає все шуми, але головна перевага - це, звичайно ж, термоізоляція. Якщо не забути утеплити дах, то необхідність в опаленні може виникнути, лише, з приходом морозів. При цьому, досить протопити один раз, щоб комфортна температура трималася кілька днів.

Термодім економічний не тільки в експлуатації, але і при будівництві. Самі блоки дуже легкі. Для їх транспортування і переміщення не потрібні ні особливі механізми, ні витрати. За один раз можна перевезти кількість блоків, необхідне для побудови двоповерхового будинку. При цьому, ніяких проблем з навантаженням-розвантаженням не виникає. Для роботи не потрібні кваліфіковані будівельники. Такий будинок цілком можливо побудувати власними силами.

Як бачимо, технологія будівництва з термоболоков може бути дуже приваблива для тих, хто звик рахувати свої витрати, має творчий підхід до будівництва та хоче жити в теплому і затишному будинку, не несучи при цьому надмірних витрат на обігрів приміщень.

ProfiDom: Технологія зведення «термодомів», або будинків в стилі «термо», якою займається Ваша компанія, по своїй суті, дуже нагадує традиційну технологію монолітного домобудівництва. Там теж є опалубка, яка заливається бетоном, правда, опалубка - знімна. І стіни вимагають подальшого утеплення.

А.Бурлаченко: Сучасна технологія «Термодім» є новим етапом у розвитку монолітного домобудівництва. Ця технологія має ряд економічних переваг в порівнянні з традиційними методами спорудження будівель. Значно знижуються терміни будівництва і скорочується перелік необхідних матеріалів і техніки: для будівництва котеджів не потрібні крани і самоскиди, а бригада робітників з 3-4 чоловік зводить стіни одного поверху за 4-5 днів

При цьому, «Термодім» можна будувати і взимку - на властивості пінополістиролу погода практично не впливає. Термоблок служить свого роду термосом для бетону і надійно захищає його від морозу, а використання добавок в бетон позбавляє від необхідності погоджувати плани з будівельними сезонами і дозволяє будувати в холодні пори року, за винятком зимового періоду з температурою навколишнього середовища нижче -25C °.

Термоблок служить свого роду термосом для бетону і надійно захищає його від морозу, а використання добавок в бетон позбавляє від необхідності погоджувати плани з будівельними сезонами і дозволяє будувати в холодні пори року, за винятком зимового періоду з температурою навколишнього середовища нижче -25C °

І все це, - тільки на етапі будівництва. В подальшому ж, винятковий теплоізоляційний ефект пінополістиролу, дозволяє значно знизити витрати на обігрів і кондиціонування приміщень. Вартість обладнання для обігріву такого будинку значно нижче, адже нам не слід гріти стіни, а тільки повітря всередині будинку. Такий будинок зігріє свого господаря в зимову холоднечу, а влітку забезпечить приємну прохолоду.

Редакція ProfiDom.com.ua дякує компанії «Валькірія» за надані фотоматеріали

Як же вийти з цього становища з мінімальними витратами, яка альтернатива?
ProfiDom: У нас, звиклих до традиційних бетонним або цегляним коробок, відразу виникає питання - чи буде міцним і надійним будинок, побудований з такого «несерйозного» матеріалу?
На чому грунтується моє твердження?
ProfiDom: А в чому особливості термоблоків, вони не розходяться під масою залитого бетону?
ProfiDom: Виходить, що побудувати «Термодім», або будинок в стилі «термо» - досить просто, з цим може впоратися, практично будь-яка людина?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама