Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фітофтора на помідорах: як боротися, відео та фото

  1. Причини появи фітофтори
  2. Чи можуть суперечки зберігатися в насінні
  3. Чи можна запобігти захворюванню
  4. Чим обробити помідори проти фітофтори
  5. мідь
  6. часниковий настій
  7. Молочні продукти
  8. сольові розчини
  9. стійкі сорти

Жаданий урожай красивих, соковитих помідорів. Цієї миті чекає кожен городник. Але в один жахливий день виявляє, що з'явилася фітофтора на помідорах в теплиці або у відкритому грунті. Що робити? Адже під загрозою весь урожай. І начебто все передбачено і зроблено правильно, щоб врятувати урожай. Але на жаль, захворювання виявляється сильнішим людських зусиль. Треба негайно вирішувати, як врятувати помідори від цієї напасті.

Треба негайно вирішувати, як врятувати помідори від цієї напасті

Причини появи фітофтори

Важливо знати не тільки як боротися з цим жахливим захворюванням, яке вражає тільки томат, а й причини появи фітофтори. Навіть при ретельній попередній обробці, щось спровокувало черговий прояв.

Важливо! Необхідно контролювати стан помідор. На ранніх стадіях від захворювання можна позбутися.

Фітофтора, або фітофтороз, це захворювання грибкового походження. Небезпека захворювання в тому, що грибки потрапляють в землю і ідеально переносять морозу. З приходом теплих весняних днів починають прогресувати, вражаючи нові, молоді рослини.

Перші ознаки - це поява невеликих плям на стеблах і листках. Їх кількість швидко збільшується, пізніше уражаються плоди. І вже ознаки фітофтори на помідорах цілком очевидні. Це чорні гнильні плями, що розростаються по всьому помідору.

Вже має бути зрозуміло, що суперечки заражають землю. Тому, якщо на ділянці в минулому сезоні було це захворювання, то буде воно і в цьому. Навіть якщо насіння, розсада, молоде рослина було оброблено різними засобами. За кілька днів активізувався вірус може знищити весь урожай.

Чи можуть суперечки зберігатися в насінні

Досвідчені селекціонери рекомендують все уражені рослини просто знищити. Краще спалити і не на ділянці. Спори настільки життєздатні, що про жар відкритого вогню для них не є небезпечним. Разом з попелом вони можуть поширитися по всій ділянці і заразити грунт.

Важливо! Уражені плоди помідорів і кущі ні в якому разі не можна викидати в компост. Так ви заразите ще і добриво для ділянки.

Фітофтори, як і її суперечки досить складно знищити. Найсприятливіші умови для її швидкого розвитку - це волога. Тому, якщо деякі господарі примудряються зібрати насіння з хворого рослини, то наступний урожай може спіткати та ж доля.

Це однозначно заражена культура. Уражені рослини і плоди необхідно тільки знищувати, а землю обробити дезінфікуючими препаратами.

Більш того, якщо боротьба з фітофторою на помідорах в теплиці відбувалася, то дезінфікувати необхідно не тільки грунт, але і все, що знаходиться в теплиці. Це відноситься до стін, доріжках, покриттю. Ось така складна боротьба має бути, якщо просто проігнорувати або упустити важливий момент, коли тільки з'являється фітофтора і її ознаки ледь помітні.

І все це буде відбуватися рік від року, так як розвивається захворювання досить швидко. Особливо якщо створити для цього такі сприятливі умови:

  • сприятлива температура - 15 градусів, тому найбільш прогресує захворювання в серпні, коли ночі стають холоднішими;
  • висаджувати щільно розсаду не рекомендоване, це ще одне сприятливе умова для прогресування захворювання;
  • полив здійснювати краще під корінь, так як мокре листя - це сприятливе середовище для суперечка.

Серед городників побутує думка, мовляв посушливе літо і висока температура можуть знищити захворювання. Це не так! Його знищити зможе тільки людина, використовуючи підручні засоби і методи.

Чи можна запобігти захворюванню

Це зробити цілком реально і починати боротьбу необхідно ще задовго до висадки рослин. Уже хворі помідори набагато складніше піддаються лікуванню. Що можна зробити заздалегідь:

  • знешкодити грунт, це можна зробити бордосской сумішшю, яка містить мідний купорос і вапно;
  • насіння перед посадкою витримати в слабкому розчині марганцівки, 30 хвилин буде достатньо, після чого їх необхідно промити проточною водою;
  • поливати рослину тільки під корінь, обприскування проводити тільки спеціальними складами;
  • контролювати стан нижнього листя, саме звідти починається ураження;
  • обривати заражені або зайве листя, а також пасинки;
  • залишати на стеблі листя на гілках, де є зав'язі або квіти;
  • висаджувати розсаду на добре провітрюваних ділянках;
  • не використовувати для посадки ділянку, де раніше було відмічено захворювання.

знешкодити грунт, це можна зробити бордосской сумішшю, яка містить мідний купорос і вапно;   насіння перед посадкою витримати в слабкому розчині марганцівки, 30 хвилин буде достатньо, після чого їх необхідно промити проточною водою;   поливати рослину тільки під корінь, обприскування проводити тільки спеціальними складами;   контролювати стан нижнього листя, саме звідти починається ураження;   обривати заражені або зайве листя, а також пасинки;   залишати на стеблі листя на гілках, де є зав'язі або квіти;   висаджувати розсаду на добре провітрюваних ділянках;   не використовувати для посадки ділянку, де раніше було відмічено захворювання

Заходи не складні, але вони ефективні, як профілактичний метод. Також можна між рядами укласти шматки поліетиленової плівки, щоб виключити контакт листя з грунтом. Відмінний спосіб, ніж обробити помідори від фітофтори, це мульчування грунту.

Мало хто знає, що це захворювання спочатку вражає бульби картоплі. Тому садити помідори поруч з картоплею не рекомендоване. Щоб трохи захистити рослину, можна по периметру висадити своєрідний бар'єр з соняшнику, кукурудзи, квасолі або гороху.

Також в якості профілактики обробляють рослина і грунт такими препаратами, як триходермин, Фітоспорін. Вони допоможуть запобігти розмноження суперечка і прогресування захворювання.

Культура потребує постійного догляду. Більш того, її необхідно загартовувати. Це не становить особливих труднощів. Земля повинна мати достатню кількість корисних речовин, які можуть надійти в землю шляхом внесення золи.

Важливо! Підживлення рослин дріжджами проводити обережно, так як цей компонент сприятливий для фітофтори.

Добрива, що містять азот, вносити не бажано. Це перегній, пташиний послід, трав'яні настої. Відмінний профілактичний засіб, а також методи боротьби із захворюванням - це обприскування під корінь розчином борної кислоти. Головне, не втратити час!

Чим обробити помідори проти фітофтори

Наскільки б не сильні були заходи, вистояти не вдалося. Фітофтора на помідорах як боротися в цьому випадку. Те, що перераховано вище, допоможе уникнути таких наслідків. Але захворювання досить сильне і може з'являтися навіть після обробки сильним препаратом.

Не варто впадати у відчай, навіть в патологічному випадку, можна допомогти рослині. Фітоспорін необхідно використовувати протягом усього вегетативного періоду. Але крім цього, є й інші методи. це:

  • мідний дріт від фітофтори;
  • часник;
  • молоком, кефіром або обприскування молочною сироваткою;
  • зола під корінь і обприскування;
  • сольові розчини.

Важливо! Проводити лікування від фітофтори народними засобами або препаратами як Фітоспорін, необхідно рано вранці або ввечері.

Це захворювання дуже давно прогресує на ділянках, тому існують перевірені методи лікування від фітофтори народними засобами і те, що рекомендують досвідчені аграрії. Найбільш популярний препарат Фітоспорін. Ну а чим обприскувати помідори від фітофтори народними засобами, розглянемо більш докладно.

мідь

Цей метал по-справжньому згубний для суперечка фітофтори. Навіть проста дріт з міді допоможе як профілактичний засіб. Якщо в господарстві є мідне відро, можна в ньому містити воду для поливу. Іди ж вводити в воду препарати, що містять ці компоненти. це:

  • мідний купорос;
  • бордосская суміш, яка містить купорос і вапно;
  • Поліху;
  • Хом;
  • Оксихом.

Якщо використовувати мідний купорос, то в воду бажано додати трохи господарського мила, яка закріпить препарат на рослині.

часниковий настій

Часник настільки пекучий і ароматний, що фітофтора просто боїться його. Ну а якщо серйозно, то часник стане в нагоді для приготування настою.

Для цього знадобиться двісті грам часнику настояти в відрі води. Для більшого ефекту, робити це можна в мідному посуді. Наполягати одну добу і після цього обприскати рослину і плоди. Препарат Фітоспорін містить концентрат часнику. Так що народні методи активно використовує сучасна аграрна промисловість.

Молочні продукти

Фітофтора, що з'явилася на помідорах лікування добре переносить за допомогою молока і кисломолочних продуктів. Особливо ефективно - лікування сироваткою. Та й молоко, враховуючи його вартість, не дуже хочеться розливати по городу.

Використовувати цей метод можна ще до того, як з'явитися перша ознака. Це своєрідний запобігає розчин готуючи на воді. У літр води додають сто грам сироватки, молока, кефіру.

Можна співвідношення міняти, і розвести засіб один до одного, після чого просто обприскати рослину і самі плоди.

Важливо! Всі уражені листя і помідори, видаляються і знищуються. Обробляємо тільки здорові частини!

Таким розчином можна обробляти помідори протягом усього вегетативного періоду, роблячи перерву на одну, два тижні. Варто взяти на озброєння, тоді не буде виникати питань як лікувати, як запобігти.

сольові розчини

Відмінний профілактичний і лікувальний засіб, який використовували ще предки. Запобігає появі захворювання розчин і такий же розчин, щоб вилікувати вже хвору культуру, приготувати абсолютно не складно.

Для цього знадобитися стакан простої кухонної солі, який необхідно розчинити у відрі води і обприскати рослину. Вода випаровується, сіль тонкою плівкою залишається на рослині і плодах.

Такий метод вигідно застосовувати, щоб не дати захворіти здоровому рослині. Уражені кущі краще попередньо обробити хоча б бордосской сумішшю. Але, перед цим постаратися розпізнати, визначити, що є уражені ділянки і відразу видалити. І тільки після цього обприскувати рослина сіллю. Після дощу, такий метод можна повторити.

стійкі сорти

Селекціонерам і аграріям добре відома така проблема вони знають, як уникнути, запобігати захворювання, лікувати вже хворий вигляд, як не дати захворіти. Це ціла наука, що вимагає постійного спостереження і догляду за помідорами. Тому такий трудомісткий процес трохи вдосконалений за рахунок виведення стійких до фітофтори сортів.

Сказати, що їх занадто багато, було б неправильним. Але вже можна стверджувати, що своєрідний сорт Черрі є саме таким. Всі інші, які запропоновані тут, менш стійкі, тому вимагають, хай не такого педантичного, але все ж догляду. До таких сортів можна віднести:

  • Гном;
  • Ягуар F1;
  • Чимган F1;
  • Чорна гроно F1;
  • Алексія F1;
  • Медова крапля F1;
  • Дубок;
  • Персей;
  • Хурма.

Більшість з цих сортів є гібридами, тобто більш стійкими, з поліпшеними якостями. Але сподіватися на це не варто. Стовідсоткової гарантії ніхто не дає, тому профілактичні заходи виключати не можна. Для цього можна використовувати запропоновані тут методи. І увагу, постійна увага за станом рослини. Тоді багатих і здорових томатних врожаїв вам не уникнути!

Що робити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама