Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Характерні хвороби і шкідники капусти у відкритому грунті: причини появи, ознаки ураження, способи лікування і профілактики

  1. Суха гниль капусти
  2. Біла гниль
  3. Капуста: боротьба з шкідниками і хворобами (відео)
  4. Чорна ніжка
  5. Як позбутися від мошок і слимаків на капусті (відео)
  6. Сіра гниль: захворювання в процесі зберігання
  7. Які шкідники можуть завдати шкоди капусті

Капусту, як і інші культури, часто вражають хвороби Капусту, як і інші культури, часто вражають хвороби. Боротьба з ними може забирати багато часу, але якщо вжити відповідних заходів, то вдасться зберегти значну частину врожаю. Однак перед тим як щось робити, слід навчитися визначати, який саме недуга вразив культуру.

Суха гниль капусти

Фомоз капусти (лат. Phoma betae) або суха гниль - захворювання, атакуючий всі частини рослини.
У літній період на хворих рослинах можна побачити білі і сірі смужки, плями з величезною кількістю точок. Ці ж смужки і плями фіолетового кольору утворюються на стеблі. У підсумку, ці уражені ділянки висихають.
З уражених листя хвороба переходить в грунт. Поки капуста зберігається взимку, внутрішня її тканину руйнується, утворюючи порожнини.
Лікування і профілактика: При щорічній висадці насіння, культури потрібно чергувати мінімум раз на 3 роки. Потрібно помірно, але регулярно поливати рослини, ліквідувати бур'яни. При зборі врожаю, потрібно берегти качани від деформації, а при їх зберіганні дотримуватися температурного режиму і стежити за вологістю.

Біла гниль

Якщо капуста витягнулася, це не так страшно і говорить про те, що були використані неякісні насіння. Біла гниль (лат. Sclerotinia libertiana) капусти або ж склеротініоз - хвороба рослин, що веде до масштабних втрат врожаю, і вона є дійсно страшною недугою. Основна причина появи хвороби - висока вологість. Листя капусти, уражені білою гниллю, покриває слиз, і з'являється наліт. Пізніше наліт плотнеет, з'являються ущільнення.
Вже через 2 місяці хвороба входить в пік активності. Якщо температура тримається вище 20 градусів, розвиток білої гнилі прискорюється.
Лікування і профілактика: важливо правильно зберігати капусту. У процесі росту рослини слід обприскувати фунгіцидами, необхідно і своєчасно знищувати рослинні залишки.

Капуста: боротьба з шкідниками і хворобами (відео)

Кіла - основний ворог овоча

Часто капуста страждає від такої хвороби, як кила (лат. Carina). Розглянемо опис даного захворювання більш докладно.

Кіла - це грибкова хвороба, яка виникає через зайвого перезволоження грунту. Найчастіше її спостерігають при посадці у відкритий грунт.

Основні симптоми недуги:

  • в'янення листя;
  • втрата листя на пізній стадії хвороби;
  • припинення росту рослини.

в'янення листя;   втрата листя на пізній стадії хвороби;   припинення росту рослини

Лікування кили не завжди відбувається успішно, і в ряді випадків капуста гине. Основними методами позбавлення від грибка є:

  • 1.Видалення і спалювання ураженої рослини.
  • 2.Обработка грунту бордоською рідиною.
  • 3.Обработка перед посадкою землі колоїдної сіркою з розрахунку 5 г на 1 м2.
  • 4.Внесеніе мінеральних добрив в інфікований грунт з кальцієм і деревною золою.
  • 5.Отказ від внесення гною.

Ще один важливий момент, на який слід звернути увагу - якщо ви зібралися висаджувати капусту в теплиці, щоб вона не загинула, обробіть грунт гарячою водою. Якщо ви не зробили цього, не дивуйтеся, що капуста замерзла або захворіла.

Чорна ніжка

Гине овоч і з-за такого захворювання як чорна ніжка (лат.Erwinia chrysanthemi). Воно характеризується тим, що починає темніти поверхню стебла і гниють нижні частини рослини, ті ж самі ознаки має замерзла капуста. Чорна ніжка - хвороба грибкова, уражається капуста їй найчастіше на етапі розсади. Основна небезпека інфекції полягає в тому, що відбувається швидке зараження всіх рослин.

Чому у відкритому грунті у капусти з'являється чорна ніжка? Основною причиною хвороби є суперечки, які знаходяться в грунті. Особливо небезпечно не міняти місце посадки овоча, тоді ризик захворіти у нього стає набагато вище. При цьому часто спостерігається чорна ніжка в кислих грунтах, що відрізняються підвищеною вологістю.

Щоб запобігти виникненню представленої хвороби, слід перед посадкою провести знезараження грунту. Роблять це, проливаючи його 1 -% - ним розчином перманганату калію. Чи не з'явиться чорна ніжка і в тому випадку, якщо перед тим як посадити насіння, обробити їх такими засобами як Планріз і Фундазол.

У тому випадку, якщо стадія зараження сильна, вилікувати капусту не вийде. Залишиться тільки викопати її і спалити. Після цього грунт дезінфікують за допомогою розчину марганцівки.

Як позбутися від мошок і слимаків на капусті (відео)

Фузаріозне в'янення, або жовтизна капусти

Чому овоч заражется представленої хворобою? Це грибок, який часто відзначається у ранніх сортів культури. Він характеризується тим, що на поверхні листа виникають жовто-кремові плями. Потім листя в'яне, як і плоди, а рослина припиняє розвиватися.

Захворює капуста фузаріозним прив'яданням (лат. Fusarium oxysporum) тому, що грибок доходить до її коренів. Сприятливими умовами для розвитку хвороби є спекотна погода і сухе повітря.

Щоб перемогти недугу, належить знезаразити грунт розчином мідного купоросу. При цьому суміш розводять у такий спосіб - по 5 г на 10 л води. Можна використовувати і марганцівку. Її розводять в тому ж співвідношенні. Якщо рослина уражена сильно, його видаляють разом з корінням.

Сіра гниль: захворювання в процесі зберігання

Сіра гниль (лат. Botrytis cinerea) може виникнути у капусти під час її зберігання на складі або погребі. Це грибок, який активізується, якщо йому створити сприятливі умови у вигляді високої вологості.

Основними ознаками наявності проблеми є:

  • чорні цяточки;
  • сіра пухнаста цвіль.

Щоб інфекція не виникла, необхідно дотримуватися деяких профілактичні заходи:

  • своєчасно дезінфікувати склади;
  • помірно поливати капусту;
  • видаляти уражені рослини;
  • не перевищує норми внесення азотних добрив;
  • своєчасно ліквідувати стару бадилля.

Якщо сіра гниль вже з'явилася, вилікувати її буде дуже і дуже складно.

Які шкідники можуть завдати шкоди капусті

Капусту, як і всі овочі, атакують шкідники. Її слід обробляти від гусениць, боротися зі слимаками, знати, які тварини є загрозою для неї.

Всі заходи захисту овоча під час його вирощування поділяються на:

  • хімічні;
  • народні;
  • біологічні.

Вид шкідника Загальний опис Як розпізнати Як боротися хрестоцвітних клоп (лат. Eurydema ventralis) Велике комаха, володіє яскравим забарвленням - спинка чорна, на ній присутні жовті, білі і червоні плями і рисочки Кочан стає м'яким, листя в'януть, набувають мармурову забарвлення Збирати шкідника і його личинки вручну Тля (лат. Aphidoidea) Клопи сисна комаха, довжиною до 2 мм

Селиться на нижній стороні листя

Використання біопрепаратів

Капустяна муха (лат. Delia brassicae Bouche) Схожа на домашню муху Рослина в'яне, видно, що листя посиніла, особливо нижнє листя. Личинки прогризають дірки в качані Дотримання сівозміни, перекопування грунту під зиму Капустяна міль (лат. Plutella xylostella) Сіро-бура метелик, невелика за розміром На нижній частині листа видно жовті невеликі точки Чистота ділянки, використання Карбофоса Метелик Білявка (лат. Pieridae) Велика моль , на крилах присутні чорні круглі цятки на листі великі діри Знищення яєць і гусениць механічно, застосування Фітоверма Совка (лат. Agrotis segetum) Бежевого кольору метелик, на крилах є світлі плями

Листя об'їдаються гусеницями шкідника

Знищення залишків рослини після сміття врожаю, збір яєць і гусениць вручну трипси (лат. Thysanoptera) Дуже маленький, майже непомітний шкідник, добре маскується Висмоктують сік з листя

Дворазова обробка суспензією Боверин, інтервал між обробками - 10 діб

Якщо розсада капусти витягується, на дорослому рослині з'являються плями, листя засихають і опадають, значить, причина або в хвороби, або у впливі шкідників. Щоб не погубити врожай, слід своєчасно боротися з ними.

Хвороби капусти: лікування (відео)


Відгуки та коментарі

Чому у відкритому грунті у капусти з'являється чорна ніжка?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама