Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Курчавість картоплі, листя, бадилля: заходи боротьби, лікування, ніж обробити

  1. Курчавість картоплі опис причин
  2. Пошкодження препаратами, що знищують бур'яни
  3. Чому ще бадилля у картоплі Кучерявий
  4. Види мозаїк, через які кучерявості листя
  5. Різоктоніоз
  6. методи боротьби
  7. Відгуки

Коли люди говорять про таке явище, як курчавость картоплі, вони намагаються розглянути доступні заходи боротьби

Коли люди говорять про таке явище, як курчавость картоплі, вони намагаються розглянути доступні заходи боротьби. Але перш за все, потрібно розібратися, чому картоплиння Кучерявий. Явище характеризує різні деформації бадилля. Вони можуть проявлятися різко або давати знати про себе лише з часом. Хвороба небезпечна, якщо вчасно не почати з ним боротися. Ймовірна припинення в розвитку і різке скорочення врожайності. Щоб зрозуміти, чому у картоплі кучерявості листя, необхідно розглянути причини.

Курчавість картоплі опис причин

Явище може бути викликано різними причинами, які сприяють виникненню деформації. Найчастіше зустрічаються роздуті хвилясті листи з характерними темними плямами. Це часто можна зустріти в Ленінградській області. Грунт на прояв хвороби впливає. В першу чергу, відсутність необхідної кількості кальцію в ній сприяє характерною симптоматикою.

Розглядаючи питання, чому листя у картоплі кучерявляться, необхідно зрозуміти, що всі причини, які можуть призводити до цього, не вивчені повністю. Але загрозу урожаю вони створюють однаково високу.

Пошкодження препаратами, що знищують бур'яни

Нерідко городники підходять до вибору хімічного препарату для усунення бур'янів без відповідної обережності. Це призводить до двох симптомів:

  • яскраво виражене скручування листя рослини;
  • характерне збільшення в обсязі, чорні плями.

Це тягне зупинку розвитку бульб. Число їх може бути менше, ніж у здорового куща картоплі. Вибираючи якісні препарати для усунення бур'янів, не можна поспішати з проведенням зрошення.

Важливо! Небезпечно робити це на перших стадіях формування бульб. Несвоєчасне застосування агресивних препаратів, неправильна доза для застосування і обробки зони у кожного куща призводить до кучерявості і тягне за собою проблеми з урожаєм.

Чому ще бадилля у картоплі Кучерявий

  1. Нерідко у картоплі зустрічаються різні вірусні та інфекційні хвороби.
  2. Найчастіше культура страждає від мозаїк, які призводять до деформації листа, пожовтіння бадилля, її закручування до жилці, що знаходиться по центру.

Після цього настає момент припинення росту рослини. Кущі не можуть вирости до тих розмірів, які їм по сорту покладені. Ті листи, які, здається, не порушені хворобою залишаються маленькими. При викопуванні городники виявляють малу кількість бульб, багато хто з них дрібні або деформовані, не годяться ні до вживання, ні для відбору на посадку в наступному році.

Мозаїка може проявлятися не однаково у різних сортів. На деякі вона діє з мінімальними втратами для врожаю, та й якість бульб залишається на висоті. Але якщо курчавость листя картоплі запустити, відкласти лікування, хвороба прогресуватиме. Навіть ті культури, які мали імунітет до мозаїчним вірусам, почнуть втрачати якість бульб. Різниця між здоровими і ураженими буде помітна.

Вірусна інфекція здатна накопичуватися в посадковому матеріалі, що призводить до поступового виродження картоплі. Це може проявлятися повільно або швидко. На момент виявлення симптоматики вірусів, які відрізняються за своєю природою і структурі, методом впливу, на грибки і бактерії, врятувати рослина неможливо.

Віруси не мають здатності проникнення крізь оболонки будь-якої щільності через відсутність клітинної будови. Це не заважає їм вражати культури, впливаючи через живі організми, що сприйнятливі до зараження вірусами.

Перш ніж розбиратися, чому бадилля у картоплі кучерява, важливо зрозуміти, як вірус потрапляє на культуру. Найчастіше цьому сприяє живий організм, який живиться листям картоплі. Яскравим прикладом переносника вірусів є тля. Чому кучерявляться картопля, яка це хвороба і чим її лікувати - важливі питання. Заглиблюючись в тему, чому кучерявляться картопля, важливо не забувати, що раннє виявлення ознак вірусу може зіграти важливу роль в реабілітації культури для збереження плодів і врожайності.

Необхідно враховувати час поширення попелиці, з урахуванням її циклу. Курчавість листя картоплі настає незабаром після цього періоду, а значить важливо заздалегідь знати, чим обробити культуру і коли.

Види мозаїк, через які кучерявості листя

Люди часто задаються питанням, чому бадилля у картоплі кучерява, не думаючи про те, що рослина могло бути заражене давно. Вірус часто ховається в рослині, знаходиться в латентному стані, не проявляючи звичної симптоматики.

Вас може зацікавити:

  1. Звичайна і складчаста. Хвороба може бути спровокована трьома різними вірусами або їх комбінацією. На листках з'являються плями різних відтінків, від темних до світлих. Хвороба провокується і штамами вірусів. Ознаки хвороби можуть маскуватися, якщо температура повітря висока і на картоплю впливає пряме сонячне випромінювання на протязі тривалого часу.
  2. Крапчаста. Курчавість картоплі викликає багато питань, серед яких актуальним є, як лікувати рослина. Але визначення типу хвороби відіграє важливу роль. Грунтовий грибок частіше є винуватцем крапчато мозаїки, яку можна не помітити через слабко симптоматики. Помітити ознаки можна на початку вегетаційного періоду, за характерними світлим плям.
  3. Зморшкувата і полосчатая. Кучерява бадилля картоплі може бути спровокована різними причинами. Часто винуватцем кучерявості картоплі стає Y-вірус або S-вірус, який здатний викликати хворобу самостійно і в комбінації з іншими збудниками, фото можна побачити в мережі. Для цих мозаїк характерні незграбні плями. Можлива некротізація жилок. Поразка листя настільки виражена, що вони стають крихкими і уразливими. Некротізація може погубити стебла культури, і торкнутися черешки. У зморшкуватою мозаїки виражено відставання в формуванні нового листя, зростанні кущів. Стебла стають слабкими.

Різоктоніоз

Відповідаючи на питання, від чого кучерява картопля, не можна не згадати грибкову хворобу, яка призводить до утворення чорних твердих плям. Їх можна без праці зчистити з бульб. Симптоматика хвороби помітна на паростках в вигляді ранок, які можуть призводити до відмирання уражених областей паростка. Посилює хворобу погана грунт або наявність грибка в насіннєвому матеріалі. При зборі врожаю більшість бульб будуть недорозвиненими. У періоди посухи, уражені ризоктониозом культури, виживають рідко.

У періоди посухи, уражені ризоктониозом культури, виживають рідко

методи боротьби

Курчавість картоплі - поширене явище. В мережі достатньо інформації про заходи боротьби з хворобою і фото симптоматичних ознак.

Щоб усунути ймовірність хвороби, насіннєвий матеріал відбирається тільки зі здорових кущів. Посадковий матеріал повинен бути вищої якості, без найменшого натяку на можливу хворобу.

Порада! Досвідчені городники, щоб картопля не турбувала кучерява бадилля, використовують препарат Престиж, який здатний забезпечити належний захист культурі.

Боротьба з шкідниками та бур'янами проводиться з урахуванням всіх етапів вегетації культури. Якість засобів для обробки повинно бути високим. Дрібні і не сортові бульби частіше схильні до зараження вірусами, тому їх в посадковий матеріал не відбирають.

Відгуки

Сергій:

«Кілька років поспіль боровся з мозаїчною хворобою. Які препарати тільки не перепробував поки не прийшов до використання Престижу. Спасибі сусідові за слушну пораду. Всім рекомендую".

Ірина:

«Призвичаїтися боротися з курчавістю. Головне, використовувати вчасно якісний матеріал для добрива з вмістом калію. Якщо грунт хорошої якості, а посадковий матеріал добірний, про проблему кучерявості бульб можна забути ».

Валентина:

«Довго мучило питання, чому кучерявляться листя у картоплі. З кожним роком хвороба виявлялася сильнішою. Цього року закупили новий посадковий матеріал і добре його обробили перед посадкою. Поки проблем не було ».

Марина:

«Придбала на посадку сорт, стійкий до мозаїчним вірусам, але уникнути хвороби не вдалося, поки не поміняла добриво і не скористалася на наступний рік Престижем».

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама