Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Столбур томатів, заходи боротьби

  1. Як виглядає столбур томата
  2. Звідки береться столбур
  3. Столбур томатів фото
  4. Як з ним боротися

столбур на томаті

Як виглядає столбур томата

Характерний симптом - явна деформація генеративних органів. Пагони у хворих рослин відходять під гострим кутом, верхні листки звичайно мають рожевий або фіолетовий відтінок, нижні - жовто-зелені. Часточки листя дрібнішають, стають грубими, ламкими.

Спостерігається також позеленіння або ізрастаніє квіток. Пелюстки і чашелістнікі розростаються і зростаються по всій довжині, квітка спрямований вгору і формою нагадує дзвіночок.

На таких рослинах вже не зав'язуються плоди.

Зараження столбура може статися і тоді, коли вже є зав'язі на томатах. В цьому випадку плоди мають жовтувато-оранжеве забарвлення, розвиваються жорсткими, здеревілими, непридатними в їжу.
до змісту ↑

Звідки береться столбур

Найчастіше зустрічається в південних районах у відкритому ґрунті. Збудник столбура - фітоплазми, що вражає рослини сімейства пасльонові. А ось переносником цієї інфекції є цикадка. Навесні, через кілька днів після харчування на заражених бур'янах, цикадки отримують здатність передавати інфекцію рослинам томата, а також іншим рослинам сімейства пасльонові.

Термін масової появи цикадок першого покоління - кінець травня. Вони здатні переносити інфекцію столбура протягом 2,5 місяців. Пік чисельності цикадок - перша половина липня.

Зимує фітоплазми в кореневищах уражених бур'янів та інших багаторічних рослин (березка, осот, подорожник, звіробій, бузина та ін.).

Через насіння столбур не передається, в них збудник цієї хвороби не зберігається.
до змісту ↑

Столбур томатів фото

Столбур томатів фото


до змісту ↑

Як з ним боротися

З метою профілактики видаляйте з ділянки бур'яни, особливо ті, які були вказані вище. Хоча цикадки можуть легко перелітати з однієї ділянки на іншу, переносячи інфекцію.

Потрібно зробити все можливе, щоб вони облетіли ваші томати стороною.

Перед висадкою розсади томатів на постійне місце, рекомендується обробити її препаратом Актара, Конфідор або Моспилан. Через тиждень після висадки (з періодичністю 7-10 днів, якщо у вас зона ризику) обприскувати посадки і прилеглу до них територію препаратами Фуфанон, Бі - 58, Актеллік, Ціткор, Фастак, Децис, Арріво, Ф'юрі і т. Д.

Профілактично, двічі через 8 - 12 днів, у другій половині червня - першій половині липня, обприскати посадки Фармайодом.

У разі появи ознак столбура, необхідно обприскати ВСЕ томати двічі (з різницею 8 - 12 днів) бактерицидом Фітоплазмін. Через 4 дні після застосування Фітоплазміна бажано внести під корінь бактеріальний препарат Екстрасол, з метою відновлення мікрофауни грунту, пригніченою бактерицидом.

Рослини томатів, що мають ознаки столбура потрібно знищувати, так як врожаю з них вже не отримати і крім того, вони стають небезпечними для сусідніх рослин - хвороба передається від хворої рослини до здорової дуже швидко.

TomatLand 11 971 перегляд 6 коментарів

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама