Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ухил каналізаційної труби: методика підбору потрібного значення

  1. Особливості розташування каналізаційних труб
  2. ика розрахунку ухилу ділянок каналізації
  3. Розташування труб внутрішньої і зовнішньої каналізації
  4. Укладання труб зовнішньої каналізації з ухилом

Видалення відходів життєдіяльності людини в будинках малоповерхової забудови найчастіше здійснюється самопливними безнапірними системами. Для їх ефективного функціонування необхідно правильно визначити ухил каналізаційної труби, і прокладати комунікаційні мережі відповідно до отриманих даних. Видалення відходів життєдіяльності людини в будинках малоповерхової забудови найчастіше здійснюється самопливними безнапірними системами

Правильний ухил - запорука ефективного функціонування системи відведення стоків

Недбалість проведення розрахунків чревата порушеннями роботи системи і витратами, які будуть потрібні для усунення недоліків конструкції трубопроводу. Тому на етапі проектування однієї з найважливіших завдань є визначення розташування труб каналізації відповідно до умов експлуатації мережі і рельєфом місцевості.

Особливості розташування каналізаційних труб

Значення кута нахилу окремих ділянок комунікаційної мережі показує: як змінюється розташування її робочій площині по відношенню до горизонтальної поверхні. Якщо при стандартних методах вимірах ця величина виражається в градусах, то в даному випадку вона визначається як різниця висот між розташуванням нижньої точки поверхні труби на початковому і кінцевому її відрізку.

Каналізація служить для видалення різних відходів, які з часом можуть утворювати наліт на внутрішніх стінках і сприяти заростання елементів системи. Для запобігання цьому, необхідно, щоб рух стічних вод відбувалося з певною швидкістю. Правильно обраний ухил труби каналізації забезпечить її самоочищення під дією гравітаційних сил.

Перевищення його оптимального значення може викликати:

  • зниження ефективності самоочищення за рахунок розділення потоків різної щільності і осідання частинок відходів на внутрішніх стінках труби;
  • збільшення рівня шуму при роботі системи.

Недостатній рівень перепаду висот ділянок трубопроводу сприяє уповільненню швидкості стічних вод, в результаті чого можлива поява засмічень. Отже, який ухил каналізаційної труби вибрати? Це залежить від виду і конструктивних особливостей комунікацій, регулярності їх використання та характеристик видаляються стоків. При прокладанні зовнішніх мереж має значення і глибина промерзання грунту.

При прокладанні зовнішніх мереж має значення і глибина промерзання грунту

Ухил каналізації з урахуванням глибини промерзання грунту

ика розрахунку ухилу ділянок каналізації

Для визначення величини ухилу каналізаційних труб використовують два методи: розрахунковий і неощадно.

Перший незамінний при проектуванні систем виведення відходів з відносно постійним натиском рідини. Такий метод вимагає застосування досить складних формул, тому в приватному житловому будівництві використовують неощадно методику, яка дає рекомендації в залежності від діаметра труби.

Крім того, необхідно враховувати такі фактори:

  • довжину ділянок каналізації;
  • кількість підключаються сантехнічних приладів;
  • число поворотів і стиків комунікаційної мережі.

Розташування труб внутрішньої і зовнішньої каналізації

Визначення ухилу здійснюють по СНиП, враховуючи параметри ділянок комунікацій.

Для внутрішніх комунікацій зазвичай використовують:

  • труби діаметром 50 мм, оптимальний ухил для яких становить 0,03;
  • труби, розміром 85-100 мм, слід розташовувати з ухилом 0,02.

У нормативних документах вказані рекомендації і по величині ухилу при спорудженні відведення для унітазу і умивальника.

У нормативних документах вказані рекомендації і по величині ухилу при спорудженні відведення для унітазу і умивальника

Ділянка внутрішньої самопливної каналізації

Для прокладки зовнішньої каналізації використовують труби більшого розміру. Якщо їх діаметр дорівнює 110 мм, то потрібно ухил не менше 0,02. Розташування ділянок комунікацій з іншими параметрами також визначають за нормативними документами.

У рекомендаціях СНиП наводиться і мінімальний ухил каналізаційних труб, що показує гранично допустимий рівень зниження. Зазвичай його значення використовують для розрахунків, якщо неможливо з яких-небудь причин створити потрібний перепад висот ділянок трубопроводу.

Зазвичай його значення використовують для розрахунків, якщо неможливо з яких-небудь причин створити потрібний перепад висот ділянок трубопроводу

Мінімальний ухил каналізації залежить від діаметра трубопроводу

При прокладанні каналізаційної мережі не слід перевищувати і максимально рекомендованого значення ухилу. В іншому випадку стічні води не встигатимуть змивати більш тверді відходи, і вони будуть відкладатися на внутрішніх стінках, засмічуючи труби.

Укладання труб зовнішньої каналізації з ухилом

Технологія монтажу включає наступні операції:

  1. розмітку розташування каналізації;
  2. виїмку ґрунту, причому глибина канави повинна бути більше рівня залягання комунікацій на 20-30 см;
  3. влаштування піщаної подушки, а який ухил труби каналізації потрібен - визначають згідно з рекомендаціями СНиП;

Піщана подушка для каналізаційних труб

  1. укладку комунікацій відповідно до проекту;
  2. перевірку розташування труб за допомогою спеціальних пристосувань;

Перевірка розташування труби

  1. підсипку піску в разі потреби;
  2. засипку траншеї.

Для формування оптимального ухилу каналізаційної труби необхідно, щоб підсипка охоплювала її мінімум на третину висоти і жорстко фіксувала розташування конструкції. Наявність пустот під окремими ділянками комунікацій неприпустимо.

Щоб визначити правильне розташування трубопроводу, необхідно:

  1. знайти оптимальний ухил каналізаційної труби - СНиП рекомендує його величину для кожного діаметра;
  2. виміряти довжину ділянки комунікаційної мережі;
  3. провести розрахунок.

Наприклад, якщо нахил складає 0,04, то це означає, що на кожен метр труби перепад висоти буде дорівнює 4 см. При довжині ділянки трубопроводу в 5 м різниця між настроями нижньої точки на початку і кінці відрізка - 20 см.

Правильне визначення потрібної величини ухилу елементів трубопроводу та укладання його у відповідність з отриманими даними забезпечать тривалий і ефективне функціонування каналізації.

Схожі статті


Отже, який ухил каналізаційної труби вибрати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама