Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Бегонія, посадка і догляд в домашніх умовах

  1. Бегонія домашня, опис рослини
  2. Застосування бегонії для будинку
  3. Класифікація бегоній кімнатних
  4. Група декоративно листяних бегоній
  5. Група декоративно-квітучих бегоній
  6. Розмноження бегонії в домашніх умовах
  7. Розмноження бегонії домашньої насінням
  8. Розмноження бегонії бульбами в домашніх умовах
  9. Розмноження бегонії живцями в домашніх умовах
  10. Розмноження бегонії листям в домашніх умовах
  11. Посадка бегонії в домашніх умовах
  12. Пересадка бегонії кімнатної
  13. Бегонія кімнатна, особливості догляду за рослиною в домашніх умовах
  14. Освітлення, вологість, температурний режим домашньої бегонії
  15. Полив домашньої бегонії
  16. Піджівлення кімнатної бегонії
  17. Підготовка домашньої бегонії до зими
  18. Проблеми при вирощуванні бегонії в домашніх умовах
  19. Бегонія, фото

Бегонія - красива рослина з яскравими пишними квітами і незвично забарвленими листям. Різновиди бегоній дозволяють милуватися різноманіттям форм, структур і колірної гами різних частин рослини. Химерні листя, яскрава палітра фарб, рясність і тривалість цвітіння - ось, далеко не всі переваги бегонії.

А враховуючи, що популярна рослина можна виростити не тільки в саду, але і в кімнатному горщику, захоплюватися красою квітки можна цілий рік. Здавалося б, таке пишність вимагає особливого догляду і постійної уваги з боку квітникаря. Ні в якому разі, бегонія щодо невибаглива культура. Базові знання посадки і догляду за рослиною забезпечать 100% позитивний результат. Про те, як правильно посадити і виростити бегонію в домашніх умовах, - читайте в статті.

Бегонія домашня, опис рослини

Бегонія - відоме і улюблене багатьма культурна рослина з обширного сімейства бегонієвих. Рослина по праву визнано одним з найпопулярніших декоративно-листяних і декоративно-квітучих культур.

  • Рід бегоній представлений різноманітними видами і сортами, що відрізняються як зовнішніми, так і морфологічними ознаками. Так, бегонії бувають однорічними і багаторічними, трав'янистими рослинами і чагарниками, з повзучим і бульбоподібним кореневищем. Зовнішні ознаки також разючі.
  • Ареал зростання бегонії широко поширений по всьому світу. У природному середовищі, рослина зустрічається в Південній Америці, Індії, Африці і Азії. Ефектно квітучу бегонію найчастіше можна зустріти у вологих тропічних лісах, горах і регіонах з субтропічним кліматом.
  • Одним з головних достоїнств культурної бегонії є яскраві і пишні суцвіття. Одностатева культура, у бегонії жіночі та чоловічі квітки ростуть поруч, на одній рослині. Забарвлення суцвіть різноманітний: зустрічаються жовті, рожеві, червоні, білі квіти.

Забарвлення суцвіть різноманітний: зустрічаються жовті, рожеві, червоні, білі квіти

  • Не менш ефектним прикрасою бегонії вважається асиметрична, незвично пофарбована листя, різної форми і текстури. При цьому характерною рисою всіх бегонієвих є листова пластинка з обрисами, що нагадують за формою серце.

При цьому характерною рисою всіх бегонієвих є листова пластинка з обрисами, що нагадують за формою серце

  • Стебло у рослини потовщений і м'ясистий. Кореневище - масивне, бульбоподібне або повзуче.
  • Квітка бегонія - вельми теплолюбна рослина, що віддає перевагу помірне розсіяне освітлення і легкий родючий грунт. Дані фактори важливо враховувати при посадці бегонії.

Дані фактори важливо враховувати при посадці бегонії

Застосування бегонії для будинку

  • Бегонія, вирощена в домашніх умовах, являє собою чарівне видовище, а приємний аромат лише підсилює ефект загального враження.
  • Бегонію можна вирощувати в домашніх умовах, як у відкритому грунті, так і в захищеному (горщиках). Бульбові бегонії ростуть на вулиці, на садових ділянках і квіткових клумбах. Домашня кореневищна бегонія більше підходить в якості кімнатних рослин, що прикрашають підвіконня і балконні зону.

Домашня кореневищна бегонія більше підходить в якості кімнатних рослин, що прикрашають підвіконня і балконні зону

  • Кімнатна бегонія цвіте цілий рік, незалежно від пори року. Декоративно-листяні види відрізняються надзвичайно красивим листям, різноманітної форми і відтінків зеленого. При цьому, можна простежити певну закономірність: чим «багатшими» листя бегонії, тим дрібніше і непоказний її квітки, і навпаки.
  • Широке поширення отримали і садові форми бегонії. Високо декоративний зовнішній вигляд дозволив рослині швидко завоювати любов квітникарів і ландшафтних дизайнерів по всьому світу.

Високо декоративний зовнішній вигляд дозволив рослині швидко завоювати любов квітникарів і ландшафтних дизайнерів по всьому світу

  • Озеленення приміщень, створення незвично яскравих садових композицій, посадка в кашпо або підвісних горщиках, використання рослини в якості почвопокровного або для декорування стін, альтанок, вікон - ось далеко не весь список декоративного застосування бегонії.

Озеленення приміщень, створення незвично яскравих садових композицій, посадка в кашпо або підвісних горщиках, використання рослини в якості почвопокровного або для декорування стін, альтанок, вікон - ось далеко не весь список декоративного застосування бегонії

Класифікація бегоній кімнатних

З огляду на величезну кількість видів (близько 1600) і сортове різноманіття бегонії, існує кілька варіантів класифікацій цієї рослини.

  • За зовнішнім морфологічним особливостям виділять 2 види бегонії: лиственно - декоративні і красивоцветущие рослини.
  • Згідно будовою кореневої системи, бегонії поділяють на 3 види: кореневищні, бульбові і культури з поверхневою кореневою системою.
  • Часто зустрічається класифікація бегонії в залежності від особливостей втечі і зростання культури. У такій системі виділяють 4 групи: кущувата бегонія з прямостоячим стеблом, бегонії з кореневищними вилягаючими пагонами, бегонії з повзучими тонкими пагонами, красиво квітучі бегонії.
  • У квітникарстві кімнатних культур бегонії об'єднують в 3 групи: декоративно-квітучі кімнатні бегонії, декоративно-листяні кімнатні бегонії, декоративно-квітучі бегонії.

В даний час, існує тисячі сортів і гібридних форм бегонії.


Види і сорти бегоній кімнатних

Розглянемо найбільш відомі і вимога види і сорти бегонії, вирощувані в домашніх умовах.

Група декоративно листяних бегоній

Група декоративно листяних бегоній

Бегонія королівська - одна з найкрасивіших бегоній, на основі якої було виведено безліч декоративно - листяних гібридних сортів. Відрізняється великою, серцеподібної форми, які не симетричною листям з зубчастими краями. Забарвлення листової пластинки може бути коричневих, малинових, фіолетових відтінків з контрастними вкрапленнями або плямами. Рожеві квіти дрібні і непоказні.

Рожеві квіти дрібні і непоказні

Кращими сортами виду вважається:

  • Картахена - має листя округлої форми, загорнутої як би «в черепашку». Забарвлення листової пластинки незвичайний: темно зелений загальний фон поцяткований рожево-сріблястими цятками, а середина листа змінюється в процесі росту від коричневої до фіолетової.
  • Алілуя - відрізняється закрученими в спіраль бузковими, з сизим відтінком, листям. Краї і серцевина листа - вишневого кольору, інша частина покрита сріблястими вкрапленнями і яскравою широкої зеленою смугою.
  • Сільвер Грінхарт - сорт, з сріблястими, скошеної серцеподібної форми, листям. Зелена облямівка обрамляє листову пластинку по всьому краю.
  • Івнінг Глоу - сорт, з переважанням на листках яскраво малинових відтінків.

Івнінг Глоу - сорт, з переважанням на листках яскраво малинових відтінків

  • Мікадо - високий сорт з великими листками, забарвленими в контрастні тони: темно фіолетова мереживна серединка змінюється світло зеленими тонами. По краю аркуша йде чітка окантовка.

По краю аркуша йде чітка окантовка

Бегонія тигрова - невисока, з повзучим стеблом і зеленим листям, посипаними темними плямами, рослина. Дрібні ніжно рожеві квіточки зібрані в пухкі суцвіття.

Дрібні ніжно рожеві квіточки зібрані в пухкі суцвіття

Найбільш красиві сорти:

  • Тайгер- низькорослий (до 10 см) сорт, з бархатистими візерунчастими листям.
  • Клеопатра - сорт, для якого характерна зміна забарвлення листя в залежності від освітлення. Нижня частина листа пофарбована в червоні або бордові тони.

Нижня частина листа пофарбована в червоні або бордові тони

Бегонія коралова - напівчагарник, що досягає в кімнатних умовах висоти до 1 метра. Стебла голі, прямостоячі. Листя довгастої форми, з зубчастими краями. Зверху листова пластинка насиченого темно зеленого кольору, з сріблястими вкрапленнями, знизу - світло зелена. Квітки зібрані в суцвіття кисть.

Квітки зібрані в суцвіття кисть

Популярні сорти:

  • Президент Карно має щитовидні листя, розсічені біля основи. Забарвлення листя - зелений зі світлими плямами.
  • Люцерна відрізняється великими зубчастими листками, червоними з нижньої сторони листа.

Люцерна відрізняється великими зубчастими листками, червоними з нижньої сторони листа

Група декоративно-квітучих бегоній

Бегонія вечноцветущая - кущ, що досягає у висоту близько 60 см. Прямостоячий стебло, з віком приймає ампельну форму. Листя невеликі, слабо опушені, округлої форми. Квітки можуть бути простими або махровими, білого, червоного або рожевого тонів. Суцвіття швидко в'януть і змінюються новими квіточками.

Кращі сорти:

  • Густав Кнаак - красивий розлогий кущик, з листям зеленого кольору і червоною окантовкою. Дрібні яскраво червоні квіточки зібрані в суцвіття.
  • Бікол - низькорослий (до 20 см) кущик, квітучий біло рожевими суцвіттями.
  • Кармен - середньорослий сорт з коричневим листям і безліччю, яскраво малинових квіточок.

Кармен - середньорослий сорт з коричневим листям і безліччю, яскраво малинових квіточок

  • Волання - акуратний невисокий кущик з зеленим листям, облямованої червоною смугою і яскравими, оранжево - кармінних тонів, квіточками.

Волання - акуратний невисокий кущик з зеленим листям, облямованої червоною смугою і яскравими, оранжево - кармінних тонів, квіточками

Бегонія елатіор - фаворит кімнатних бегоній, що відрізняється яскравим і рясним цвітінням. Кущики компактні, висотою не більше 40-45 см з товстим міцним стеблом і продовгуватими невеликими (8-10 см) листям. Верхня частина листа глянсова, нижня - матова і світла.

Верхня частина листа глянсова, нижня - матова і світла

Відомі сорти:

  • Швабенланд - високорослий, з рясно квітучими яскраво-червоними квіточками, сорт.
  • Роза - сорт, що відрізняється махровими квітками насичено пурпурних відтінків.
  • Ренесанс - високорослий сорт з махровими, кармінних відтінків, квітками. Відрізняється пишними квітками з гофрованими хвилястими пелюстками.

Відрізняється пишними квітками з гофрованими хвилястими пелюстками

Бегонія ампельна - переважно садова форма бегоній. Про людське око характерні пониклі пагони з безліччю квіток різних розмірів, в залежності від сорту. Квітки різної кольорової гами (червоні, жовті, білі) і фактури (махрові, прості, напівмахрові).

Квітки різної кольорової гами (червоні, жовті, білі) і фактури (махрові, прості, напівмахрові)

Найбільш затребувані сорти:

  • Гейл - утворює великий розлогий кущ з невеликими ніжно рожевими квітками.
  • Крісті - відрізняється махровими білими квітками і висячими пагонами.
  • Роксана - компактний кущик з махровими квітками помаранчевого кольору.

Роксана - компактний кущик з махровими квітками помаранчевого кольору

Бегонія бульбова - універсальна група бегоній, вирощуваних в саду, на балконі або в кімнатних горщиках. Головна особливість рослини цього виду - наявність клубневидне кореневища. Суцвіття різних відтінків нагадують за формою невелику трояндочку, цвітіння пишне і рясне.

Популярні сорти:

  • Криспа біло-червона - має квітки червоно білих тонів з жовтою серцевиною.
  • Дарк Ред - відрізняється матовими, темно вишневими суцвіттями.

Дарк Ред - відрізняється матовими, темно вишневими суцвіттями

Окремо, варто відзначити сучасні декоративно квітучі гібридні сорти бегоній, які завоювали широку популярність у квітникарів. До них належать такі різновиди: «Арлекін», «Голд Платье», «Криспа маргината», «Камелія Флора», «Мармората», «Дайяна Віньярд», «Амі Жан Бард».

Розмноження бегонії в домашніх умовах

Залежно від виду, бегонії розмножуються насіннєвим і вегетативним способом (живцями листа, стебла, кореневища або діленням куща).

Розмноження бегонії домашньої насінням

Даний спосіб розмноження бегонії вважається не трудомістким і досить простим.

  • Посів насіння здійснюють в кінці зими - початку весни.
  • Насіння бегонії дуже дрібні, тому їх висівають на поверхню легкого ґрунтового субстрату, що не закладаючи всередину. Грунтосуміш, як правило, складається з торфу, піску і листової землі в співвідношенні 1: 1: 2.
  • Контейнер з насінням ставлять у тепле світле місце, накриваючи при цьому його плівкою або склом. Після поява перших сходів таке покриття прибирають.
  • Зволожують грунт за допомогою пульверизатора або, наливаючи воду в спеціальний нижній піддон контейнера.
  • У фазі 3-4 листків, сіянці пікірують. Підросли 1,5-2-х місячні бегонії пересаджують в окремі горщики.
  • Бегонія з насіння зацвітає вже в перший рік розвитку. Для цього важливо забезпечити рослині максимально сприятливі умови: полив, розпушування, освітлення.

Для цього важливо забезпечити рослині максимально сприятливі умови: полив, розпушування, освітлення

Розмноження бегонії бульбами в домашніх умовах

Бульбова форма бегонії легко розмножується частиною свого кореневища - бульбою.

  • Восени, коли зрізані листя і викопані бульби бегонії, останні очищаються від землі і підсушують для зберігання.
  • Ранньою весною, бульби розрізають на кілька частин так, щоб кожна з них мала корінці і паростки. Стимулювати швидке утворення корінців можна, розмістивши бульби на постійно увлажняемой тканини.

Стимулювати швидке утворення корінців можна, розмістивши бульби на постійно увлажняемой тканини

  • Зріз присипають деревним вугіллям (або піском) і висаджують в торф (або пухкий грунтовий субстрат), в повному обсязі поглиблюючи, а, щоб невелика частина (1-2 см) бульби все ж залишалася на поверхні.
  • Важливо забезпечити помірно теплу температуру в приміщенні і постійне зволоження грунту.
  • При стійкій теплій погоді, пророслі бульби можна висаджувати у відкритий грунт.
  • Розмножувати бульбову бегонію в домашніх умовах нескладно, якщо правильно дотримувати всіх етапів. Цілий неушкоджений бульба бегонії може зберігатися близько 5 років.

Цілий неушкоджений бульба бегонії може зберігатися близько 5 років

Розмноження бегонії живцями в домашніх умовах

Багато квітникарі практикують розведення бегонії за допомогою живців - пагонів з кількома листками.

  • Спочатку заготовлюють живці потрібної довжини, з 3-4 листочками на втечу.
  • Щоб місця зрізу не загнили, їх обробляють деревним вугіллям.
  • Живці висаджують в легкий субстрат і ставлять ємність в тепле світле місце без потрапляння прямих сонячних променів. Забезпечують помірний полив.
  • Можна вкорінювати живці і в воді, але при такому способі вище ризики загнивання пагонів.
  • Після 3-4-х тижнів на держаках починають утворюватися молоді корінці.

Після 3-4-х тижнів на держаках починають утворюватися молоді корінці

Розмноження бегонії листям в домашніх умовах

Даний спосіб здійснюється навесні і застосовується тільки для бегоній з великими масивними листям.

  • Для розмноження використовується ціла листова пластинка або її частина. Лист зрізається біля самої основи втечі, довжиною від 5 см і вище.

Лист зрізається біля самої основи втечі, довжиною від 5 см і вище

  • На нижньому боці листової пластини надрізають великі прожилки і поміщають лист (надрізами вниз) на вологий пісок або грунтосуміш. Злегка притискають і фіксують лист (наприклад, шпилькою) в одному положенні. Для створення парникового ефекту, можна накрити ємність плівкою.
  • Зволожують пісок (грунтосуміш) знизу, через піддон. Через 1,5-2 місяці в місцях надрізів з'являються перші корінці.
  • Підросли саджанці відокремлюють і висаджують окремо в грунтосуміш з торфу, піску і грунту.

Підросли саджанці відокремлюють і висаджують окремо в грунтосуміш з торфу, піску і грунту

Посадка бегонії в домашніх умовах

Посадка бегонії в домашніх умовах не вимагає особливих зусиль або спеціальних знань. Досить правильно підібрати грунт для квітки і висадити саджанець в горщик або на квітник, в залежності від виду та призначення бегонії.

  • Бегонії воліють легкий родючий грунт з хорошим дренажним шаром. Кислотність грунту повинна бути нейтральною або слабокислою.
  • Грунтосуміш для посадки можна придбати в магазині (вибирати субстрат на основі торфу) або зробити самостійно. Для цього достатньо змішати листову землю з торфом і піском в співвідношенні 2: 1: 1.

Для цього достатньо змішати листову землю з торфом і піском в співвідношенні 2: 1: 1

  • Горщик для бегонії вибирають не дуже великий, лише на 3-4 см більше кореневої системи рослини. Причому кореневищні видам бегонії потрібні більш просторі ємності для посадки, ніж бульбової представникам роду.
  • На дно горщика насипають дренаж (керамзит, дрібний щебінь), зверху невеликий (2-3 см) шар деревного вугілля. Такий «прийом» дозволить уникнути захворювання гниллю. Саджанець з грудкою землі поміщають в горщик і засипають підготовленою почвосмесью, злегка ущільнюючи грунт, щоб уникнути утворення пустот.
  • Вологий мікроклімат сприятливо впливає на розвиток квітки, нарощування зеленої маси і тривалість цвітіння. Головне - не допускати застою вологи у коренів, щоб запобігти їх загнивання.
  • Бульбову бегонію можна висаджують у відкритий грунт або контейнер. Для успішної приживлюваності, бульби заздалегідь пророщують на постійно вологому субстраті (можна взяти вологу марлю або тканину) і висаджуються округлої стороною вниз.

Для успішної приживлюваності, бульби заздалегідь пророщують на постійно вологому субстраті (можна взяти вологу марлю або тканину) і висаджуються округлої стороною вниз

Пересадка бегонії кімнатної

Пересаджують бегонію в міру необхідності: якщо квітка занадто розрісся і вимагає нового, більш просторого горщика; якщо бегонію потрібно розмножити; якщо бегонія втрачає декоративність (наприклад, жовтіють листя).

  • Пересаджувати бегонію краще ранньою весною, до початку активного вегетаційного періоду.
  • Рослина акуратно дістають з горщика і очищають коріння від землі. Потім слід оглянути всі корені і, при необхідності, видалити загнили або пошкоджені ділянки. Місця зрізу обробити порошком деревного вугілля.
  • Доброю профілактикою захворювань стане обробка коренів в розчині марганцівки. Для цього всю кореневу систему поміщають в ємність з розчином на 20-30 хвилин.
  • Після пересаджування, рослина потребує регулярного поливу і ретельного догляду, поки бегонія повністю не приживеться. Не варто відразу після пересадки ставити горщик з бегонією на відкрите сонце. Перші кілька днів краще помістити рослина в півтінь.
  • Пересаджуючи рослина, якому більше 3-х років, краще його омолодити, розділивши на частини і висадив в окремі горщики.

Пересаджуючи рослина, якому більше 3-х років, краще його омолодити, розділивши на частини і висадив в окремі горщики

Бегонія кімнатна, особливості догляду за рослиною в домашніх умовах

Вирощування бегонії вимагає знань про особливості її відходу. При максимальному дотриманні всіх умов, бегонія буде радувати оточуючих пишною здорової листям і рясним тривалим цвітінням.

Освітлення, вологість, температурний режим домашньої бегонії

Догляд за кімнатної бегонією починається з правильно обраного місця для квітки.

  • Це повинно бути добре освітлене, тепле (близько 18-200С) з високим рівнем вологості, місце.
  • Влітку краще уникати прямих сонячних променів, щоб не допустити утворення опіків на листках бегонії. Оптимальний варіант - розсіяне світло з східної чи західної сторони.
  • Родом з тропіків, бегонія віддає перевагу високій вологості повітря. Але обприскувати її не рекомендується, так як після цього на листі з'являються коричневі плями. Краще поставити горщик з рослиною на перевернутий піддон, який, в свою чергу помістити в ще один, трохи більший, піддон. У нього насипають керамзит, який постійно повинен бути вологим.
  • Бегонія «любить» простір, тому не можна ставити горщики з квітами дуже близько один до одного. Регулярне провітрювання (без протягів) в теплу пору року лише поліпшить стан квітки.

Регулярне провітрювання (без протягів) в теплу пору року лише поліпшить стан квітки

Полив домашньої бегонії

Догляд за бегонією в домашніх умовах передбачає обов'язковий і регулярний полив рослини. Від вологості грунту безпосередньо залежить процес цвітіння бегонії.

  • Поливають бегонію рясно, під корінь, у міру підсихання грунту на 1-2 см, відстояною м'якою водою. Не можна допускати застою води в піддоні.
  • Після цвітіння, полив скорочують. Взимку, води буде потрібно ще менше. Бульбову бегонію, що впадає в спокій, восени взагалі перестають поливати, а бульби поміщають на зберігання.

Бульбову бегонію, що впадає в спокій, восени взагалі перестають поливати, а бульби поміщають на зберігання

Піджівлення кімнатної бегонії

Внесення добрив забезпечує активний розвиток рослини, збільшення фази цвітіння, розмірів квіток і листя.

  • Підгодовувати бегонію починають в період цвітіння, з періодичністю 1 раз в 2 тижні.
  • Азотні добрива вносять для активізації зростання декоративно листяних видів бегонії. Для квітучих сортів, азот не бажаний, тому що він буде загальмовує процес цвітіння.
  • Для декоративно квітучих видів використовують фосфорно-калійні добрива, які вносять з моменту формування зав'язі і утворення бутонів.
  • Перед внесенням добрив, рослина спочатку поливають. Добрива вносять в рідкому виде.
  • Крім мінеральних комплексів, практикується також внесення в ґрунт органіки, наприклад розведений (1: 5) гній.

Боротьба з шкідниками та хворобами в домашніх умовах

Поява шкідників або ознак захворювання часто пов'язано з неправильним доглядом за бегонією.

  • Надмірний полив може викликати появу на рослині грибкового захворювання - борошнистої роси. Для боротьби з проблемою (білий наліт на листках), скорочуються норми поливу, пошкоджені листя видаляються, рослина обробляється фунгіцидом. Такі ж заходи боротьби застосовують і при зараженні сірою гниллю, коли на листках з'являється характерна світла цвіль.
  • Під час нападу на бегонію попелиці, листя протирають спиртом або спеціальним препаратом (наприклад, «Хома»).
  • При надмірно низької вологості на кущах бегонії може з'являтися павутинний кліщ. В такому випадку, листя обробляють мильним розчином або інсектоакарицидними препаратами, типу Карбофос, інтавір, Децис.

В такому випадку, листя обробляють мильним розчином або інсектоакарицидними препаратами, типу Карбофос, інтавір, Децис

Підготовка домашньої бегонії до зими

Заходи по догляду, пов'язані з підготовкою до зимового періоду, актуальні для вирощування в домашніх умовах бульбових видів бегонії.

  • Бульбова бегонія взимку переживає період спокою. Тому, восени, слід обрізати НЕ опале листя на рослині і відставити горщик в темне прохолодне місце.
  • Викопувати бульби для зберігання потрібно через 1,5-2 тижні після повного відмирання наземної частини бегонії.
  • Зберігають бульби в темному, сухому і прохолодному місці (не нижче 100С). Для цього можна використовувати ящик з піском.

Для цього можна використовувати ящик з піском

Проблеми при вирощуванні бегонії в домашніх умовах

  • Бегонія не цвіте.

Причиною може бути недостатнє освітлення, низька вологість, протяг, що не стійкий температурний режим, надлишок добрив.

  • Обпадають бутони.

Можливо, порушений режим поливу або світла (як недолік, так і надлишок), відчувається нестача добрив.

  • Жовтіють листя.

Причиною може бути виснаження ґрунту, низька вологість, поява шкідників в кореневій частині рослини.

  • Чорніє листя.

Проблема виникає через обприскування бегонії, попаданні води на листя під час поливу, при підвищеній температурі в приміщенні.

  • Бліднуть листя.

Недостатнє освітлення викликає витягування рослини і блідість листя.

  • Скручуються листя.

Швидше за все, занадто висока температура в приміщенні.

Таким чином, знаючи особливості вирощування та переваги бегонії, будь-хто, навіть початківець квітникар, без праці виросте у себе вдома цей красивий ефектний квітка.

Бегонія, фото

Бегонія, фото

Бегонія, відео: «Основи успішного вирощування бегонії»

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама