Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Цукрова тростина - трав'яна солодкість

Важко сьогодні уявити життя без цукру. Без нього, звичайно, прожити можна, але більшості людей довелося б різко змінити свій режим харчування. Цукор так міцно закріпився в живильному раціоні, що цукрова промисловість сьогодні є однією з найважливіших галузей світової економіки.

Вирощуванням, прибиранням і переробкою цукрового очерету зайняті десятки мільйонів людей по всьому світу. Були часи, коли виробництво цукру було найприбутковішою і великої промислової галуззю всієї світової економіки. Дуже небагато рослин можуть за своїм впливом на світ зрівнятися з цукровою тростиною.

Подорож до Австралії

Щоб дізнатися про цю рослину побільше, потрібно відправитися в Австралію, а саме в штат Квінсленд. Тут займаються вирощуванням цукрового очерету. Сьогодні плантацій цієї рослини не дуже багато, але ефективні методи вирощування і переробки цукрової тростини перетворили штат Квінсленд в одного з провідних світових експортерів нерафінованої цукру.

Прибирання цукрової тростини виконується тростнікоуборочнимі комбайнами. Вони зрізають стебла рослин і потім скидають їх у йде поруч причіп. Через якийсь час з тростини починає сочитися солодкий цукровий сік і поступово навколишнє повітря починає наповнюватися солодким і приємним ароматом. Так з поля починається шлях цього солодкого соку до цукорниці на столах жителів всієї Землі.

Ще зовсім недавно цукрова тростина в Австралії прибирали вручну, як сьогодні роблять в більшості країн світу. Праця цей дуже нелегкий. Сьогодні все ж спостерігається загальна світова тенденція до механізації збирання цукрової тростини.

Вирощується в Австралії цукрова тростина в основному в неширокої прибережній смузі довжиною близько 2100 кілометрів. Значна частина цієї смуги йде уздовж Великого Бар'єрного рифа. Протягом всього року тут дуже волого і тепло. Для цукрової тростини це ідеальні умови. Тут живе близько 6500 власників невеликих сімейних очеретяних плантацій, які розкидані по всьому узбережжю Квінсленда.

У центральній частині штату Квінсленд близько узбережжя розташований «цукровий» місто Бандаберг. Навколо нього ростуть тисячі гектарів очерету різного ступеня зрілості, тому плантації як би переливаються різними кольорами і відтінками - від золотистого і зеленого до шоколадно-коричневого кольору.

Тут, в цій місцевості, липень самий холодний місяць. У цей період починається збирання цукрової тростини. Триває вона до грудня, оскільки дозріває урожай поступово. Неподалік розташована дослідницька дослідна станція по створенню нових сортів цієї унікальної трави. Тут вчені проводять різні досліди для виведення нових, більш врожайних і стійких сортів тростини.

Якщо трохи повернутися в історію цукрової тростини, то вперше він був знайдений в тропічних вологих лісах Нової Гвінеї і Південно-Східної Азії. Ця рослина вважається своєрідним «королем» в своєму сімействі трав, куди входять також деревне бамбук, газонна трава і хлібні злаки. У листі всіх цих рослин в процесі фотосинтезу виробляється цукор. Але від інших рослин цукрова тростина відрізняється набагато більшим вмістом цукру, який у вигляді солодкого соку накопичується в його стеблах.

Цукрова тростина почали вирощувати ще в Стародавній Індії. Коли Олександр Македонський зі своєю армією прийшов в ці землі, його писарі помітили і потім написали, що місцеві жителі «жували якийсь чудовий очерет, що давав солодкий мед без допомоги бджіл». У 15 столітті одночасно з дослідженням і бурхливим розвитком світу почалося активне обробіток цукрового очерету. На сьогоднішній день налічується кілька тисяч сортів цієї унікальної рослини. Вирощується тростина в 80 країнах світу, а загальний світовий урожай його состаляет близько мільярда тонн.
Цукрова тростина почали вирощувати ще в Стародавній Індії
У більшості країн посадка цукрової тростини є дуже трудомістким процесом. Стебла вже дозрів очерету розрізаються на невеликі черешки близько 40 сантиметрів в довжину і садять в підготовлені борозни приблизно в 1,5 метрах один від одного. Згодом з кожного саджанця виростає кущ з кількістю стебел від 8 до 12. Дозрівання очерету триває від 12 до 16 місяців. Крізь його зарості пробиратися досить важко. Виростає очерет в висоту до 4 метрів, а листя його стають масивними і товстими.

Сьогодні дуже актуальною є боротьба з хворобами і шкідниками цукрової тростини. Багато з цих старань все ж були успішні, але далеко не все. Наприклад, для боротьби з комахами з Гавайських островів завезли жабу-агу. Всупереч всім очікуванням, для цієї жаби знайшлася більш ласа їжа, ніж шкідливі для очерету комахи. Згодом вона сильно розмножилася і поширилася по всій північно-східній Австралії і сама незабаром перетворилася на шкідника.

Щоб було зручно збирати урожай, плантатори ближче до ночі починають підпалювати дозрілий цукрова тростина. Вогонь за кілька секунд охоплює всю плантацію і незабаром все, що залишається, це лише голі стебла. Це роблять для того, щоб було зручно збирати урожай. Але сьогодні все частіше очерет прибирають без такого грандіозного спалювання. Називається таке прибирання зеленої. Такий метод дозволяє збільшити кількість тростинного цукру і одночасно на землі зберегти захисний шар мульчі. Це дуже допомагає в боротьбі з бур'янами і ерозією грунту.

Сьогодні в багатьох країнах, де вирощують цукрову тростину, все ще урожай прибирають вручну. Спочатку зрізаються верхівки і все листя, потім стебла розрізають на невеликі шматки для зручності обробки пресом. За один день робочий може прибрати до 5 тонн тростини, і праця ця далеко не з легких. За одну жатку в день легко можна зібрати до 300 тонн стебел. Урожай з одного поля можна прибирати кілька років поспіль. З кожним роком кількість виробленого очеретом цукру буде зменшуватися, і незабаром рослина на цьому полі потрібно буде міняти.

Після зрізання очерету дуже важливо швидко його переробити, інакше цукор в зрізаному стеблі через деякий час починає псуватися. Для прискорення доставки очерету до місць переробки в Квінсленді було прокладено близько 4 тисяч кілометрів вузькоколійних залізниць. За ним ходять невеликі локомотиви, які старанно за собою тягнуть не один десяток вагонів, наповнених до верху очеретяними стеблами. Видовище це досить таки захоплююче і цікаве.

Коли склад підійшов до місця своєї розвантаження, починається подрібнення стебел за допомогою величезних стеблерубов і барабанів, які вичавлюють з волокон очерету солодкий цукристий сік. Решта волокна просушиваются і використовуються в якості палива для пресів. Всі надлишки йдуть на продаж виробникам будматеріалів і паперу.

Потім з цього цукрового соку ретельно видаляються всі домішки і в результаті залишається тільки чиста рідина. Домішки, виділені з соку, широко використовуються у виробництві добрив. Меляса, ще один побічний продукт після переробки тростини, йде на корм для худоби, а також в якості сировини для перегонки технічного спирту та рому.

З очищеної рідини випаровується вся вода і залишається концентрований сироп, в якому містяться маленькі кристали цукру. Їм дають рости до тих пір, поки вони не досягнуть необхідного розміру. Потім їх виймають з цієї рідини і висушують. В результаті виходить цукровий неочищений пісок. В процесі подальшого очищення він як раз і перетворюється в той звичний всім рафінований цукор.

У світовому виробництві цукру в основному використовуються дві сільськогосподарські культури - цукрова тростина і цукровий буряк. Очерет росте в основному в тропічних зонах, рідше в субтропічних. Його частка в світовому виробництві цукру становить близько 65%. Частка цукрових буряків відповідно буде близько 35%. Росте вона в більш холодних регіонах планети, в основному в Європі, США і Канаді. Тростинний цукор за своїм складом абсолютно нічим не відрізняється від бурякового.



Схожі матеріали

Немає схожих матеріалів!


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама