Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Горох в теплиці: спостереження за насінням, догляд за горохом, опора і схема посадки гороху »eТепліца

  1. Підготовка насіння і посів
  2. Вимоги до грунту
  3. Догляд за горохом
  4. Шкідники і хвороби
  5. Вирощування гороху - відео

Горох вже сотні років полягає в раціоні різних народів світу Горох вже сотні років полягає в раціоні різних народів світу. Ця бобова культура містить багато білків і вуглеводів, прекрасно поєднується з іншими овочами і підходить для додавання в різні страви. Рослина здатна давати велику кількість бобів, тому його вирощування і продаж - досить прибуткова справа. До того ж, з гороху, вирощеного в теплиці, можна зібрати ранній урожай. Засівання цієї бобової культури вимагає попереднього спостереження за насінням і відбору найкращих з них для успішного вирощування. Садівникові потрібно знати особливості догляду за рослиною і схеми посадки його насіння в землю, а також мати на увазі, що гороху потрібно міцна опора.

Підготовка насіння і посів

Перед посівом необхідно перевірити горошини на присутність шкідників і відібрати тільки кращі з насіння. Для цієї мети проводять замочування, яке також здатне запобігти розмноженню шкідників в горосі і сприяє проростанню насіння. Їх поміщають в розчин 1 літра води з 1 ложкою солі. Спливли горошини - легкі, так як уражені шкідниками, тому не підходять для посадки. Потрібно відібрати ті, які лягли на дно ємності - це цілі горошини, які життєздатні і дадуть добрі сходи. Далі потрібно промити насіння від солі і висушити.

Далі потрібно промити насіння від солі і висушити

При вирощуванні гороху в теплиці можна отримати ранній урожай

Порада. Для швидкої схожості насіння можна замочити горох у воді кімнатної температури і залишити на 12-15 годин до набрякання. Слід змінювати воду кожні 3 години. Через 15 годин воду зливають і підсушують насіння.

При посіві насіння потрібно зробити в землі борозни 2-3 см завглибшки. Як правило, горох вирощують в кілька рядів. Між ними залишають простір 15-20 см, при цьому між горошинами одного ряду потрібно дотримуватися дистанції в 5-8 см. Якщо відстань між рядами велике (40-50 см), то в цій частині землі можна вирощувати салат або редис .

Городники, які бажають отримати ранній урожай, засівають насіння в кінці квітня. Горох - хладостойкой культура, тому його сходи можуть витримувати короткочасні заморозки (до -6 °), але іноді грядку все ж прикривають плівкою. Жару горох переносить погано, тому літній посів роблять у серпні, якщо середня нічна температура вже досить опустилася.

Горох можна вирощувати двома способами - із замочуванням і без

Вимоги до грунту

Для гарного росту необхідно вибрати сонячне місце на ділянці. Якісні і смачні боби виходять, якщо рослина посаджено на родючому ґрунті. Підготовку такого ґрунту починають восени: її удобрюють перегноєм або компостом, вносять 10 г аміачної селітри на 1 кв. м або 30-40 г суперфосфату. Навесні перед посадкою також можна використовувати добрива і необхідно розпушити грунт. Потрібно стежити, щоб грунт не була кислою, тому що при таких умовах культура слабо росте і хворіє.

Увага! На кислому грунті потрібно зробити вапнування - на 1 кв. м використовується 300-400 г вапна або 600-800 г золи.

Горох можна вирощувати разом з огірками та цибулею

Кращого врожаю можна домогтися, якщо грунт для посадки гороху відповідає кільком вимогам:

  • вологоємна;
  • повітрепроникна;
  • суглинна або среднесуглинистая;
  • багата гумусом.

На грунті, яка погано зволожена, занадто легка або, навпаки, важка, культура росте погано, тому вкрай важливо правильно вибрати місце зростання. Також городнику слід мати на увазі, що коріння гороху ростуть дуже глибоко, тому на ділянці не повинно бути грунтових вод - надлишок вологи може привести до загибелі рослини.

Якщо планується багаторічний посів цієї бобової культури, то потрібна ділянка з великою площею, так як при вирощуванні гороху потрібно дотримуватися сівозміни. На старе місце садити горох можна лише через 4 роки. Для вирощування добре підходить грунт, на якій раніше росли огірки, гарбуз , Картопля, помідори, капуста , При цьому горох - це найкращий попередник для будь-яких культур.

Для отримання хорошого врожаю гороху необхідно сонячне місце

Догляд за горохом

Успішне вирощування гороху вимагає дотримання деяких умов.

  1. Для високорослих сортів необхідно встановлювати опори. Нехтування цією вимогою призведе до того, що горох будуть рости по землі, його стебла переплетуться один з одним і не будуть пропускати повітря до землі. У вологу погоду розрослися таким чином рослини будуть перешкоджати випаровуванню вологи, провокуючи гниття коренів і стебел і виникнення захворювань. Крім того, збирати урожай на такий грядці дуже складно. Щоб домогтися правильного росту рослини, городники зазвичай при досягненні зростання стебел 10 см встановлюють поруч опори у вигляді кілочків і Тичин - горох зміцниться на них і буде рости вгору. На великих площах землі в якості опори використовують овес, який сіють разом з горохом.
  2. Горох вимагає постійного поливу. Занадто сильне зволоження і посуха зменшують урожай бобів. Поливати потрібно з розрахунку 8-10 літрів води на 1 кв. м. При нестачі вологи рослина скидає зав'язі і квітки. У період перед цвітінням поливають раз на тиждень, а під час цвітіння полив потрібно збільшити до двох разів. Також під час спекотної погоди важливо не давати землі пересихати.
  3. Необхідно регулярно видаляти бур'яни, щоб посадка гороху була затінена ними. Після появи перших сходів роблять розпушування ґрунту.

Високорослий горох необхідно вирощувати на шпалерах

Шкідники і хвороби

Брухус - зерновий жук, головний шкідник для гороху. Він їсть пелюстки квіток, пилок і відкладає яйця, з яких потім з'являються личинки, що проїдають зерна гороху. Також великої шкоди врожаю гороху завдає плодожерка. Цей метелик відкладає яйця на стебла і плоди гороху. Що вилупилися гусениці впроваджуються в боби і поїдають їх, а потім уползают в грунт для утворення кокона на зиму.

Для захисту від шкідників важливо робити оранку ґрунту в холодний період і своєчасно прибирати урожай. Перед відродженням гусениць городники застосовують інсектицид, якщо кількість заселених яйцями бобів перевищила 10%. Від багатьох шкідників рятує обприскування відваром кореня лопуха, полину, настоєм часнику.

Горох не вимагає особливого догляду, тому виростити його на ділянці досить просто

Увага! Великої шкоди посівам гороху наносять птиці, тому варто захистити рослину, укривши його сіткою.

Ця бобова культура схильна до появи антракноза, борошнистої роси, білої гнилі та кореневої, аскохітозу. Боротьба із захворюваннями відбувається агротехнічним методом і за допомогою дотримання сівозміни. Перед посадкою насіння відбирають цільні горошини, які здорові і не пошкоджені шкідниками.

Для вирощування гороху не потрібно володіти особливими навичками. Догляд за ним нескладний, необхідно лише дотримуватися кількох важливих принципів і мати відповідну за складом грунт і велика ділянка землі.

Вирощування гороху - відео

Горох в теплиці - фото

Горох в теплиці - фото

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама