Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лаванда, як вирощувати в саду

  1. Лаванда, лікувальні властивості, застосування в медицині
  2. Використання лаванди в кулінарії
  3. Вирощування лаванди в саду
  4. Розмноження лаванди насінням, діленням куща, відводками, живцями
  5. Лаванда вузьколиста

Головна література • Лаванда, як вирощувати в саду Головна   •   література   • Лаванда, як вирощувати в саду   Мал

Мал. 1. Зарості лаванди
(На півдні Франції)

Лаванда була добре відома жителям древнього Риму як запашне і лікарська рослина. Її квітки в свіжому і сухому вигляді використовували для прикраси і ароматизації житлових приміщень. Їх вживали для приготування запашних сумішей, клали в білизні, хутра, вовняні тканини і килими, а також використовували для відлякування молі, москітів і інших комах.

Лаванда входила до складу популярної запашної суміші, відомої під назвою "нард", з її квіток робили ароматичні свічки для освіження повітря. Маслом лаванди здавна лікували рани і опіки, шлункові і простудні захворювання.

Великі зарості лаванди на півдні Франції протягом багатьох століть служили джерелом природної сировини. Трояндова олія, свіжі і сухі суцвіття з Південної Європи купці у великій кількості вивозили в інші країни. З XVIII століття лаванду почали розводити в багатьох ботанічних садах.

У міру розвитку легкої і харчової промисловості лаванду стали використовувати все ширше. Масло лаванди застосовували при виготовленні духів, одеколонів і інших парфумерних виробів, в миловарінні, для сиропів в лікерною виробництві, а також для ароматизації вин. У XX столітті почалося промислове вирощування лаванди у Франції. Потім її плантації з'явилися в інших країнах Європи, Азії та США.

До Росії запашні води та інші парфумерні вироби з лаванди ввозили ще за часів Івана Грозного. Сама рослина вперше з'явилося на початку XVIII століття - його вирощували в ботанічних садах Санкт-Петербурга, Риги, Астрахані. Перші промислові плантації лаванди були закладені в 1929-1930 роках в Криму і Абхазії.

Потім лаванду почали обробляти в передгірській зоні Краснодарського краю і в Молдавії. В даний час лаванда - одна з провідних ефіро-олійних культур.

В даний час лаванда - одна з провідних ефіро-олійних культур

Мал. 2. Лаванда англійська вузьколиста
(Lavandula angustifolia)

Лаванда англійська вузьколиста   (Lavandula angustifolia)

Мал. 3. Лаванда французька широколистная
(Lavandula latifolia)

Лаванда, лікувальні властивості, застосування в медицині

У медицині застосовують квітки і суцвіття лаванди, зібрані під час цвітіння, а також ефірне масло з них.

У народній медицині багатьох країн спиртові розчини масла лаванди, а також спиртові настоянки, водні настої і відвари з квіток використовують при лікуванні мігрені, неврастенії, ревматизму, серцево-судинних захворювань, при сечокам'яній хворобі і пієлонефриті, для лікувальних ванн при запаленні суглобів, як ранозагоювальний , при шкірних захворюваннях і невралгіях, ударах, вивихах і паралічах.

Препарати з квіток мають сечогінну, протисудомну і седативну дію, покращують мозковий кровообіг.

Лавандова олія має антисептичні та бактерицидні властивості, воно входить до складу інгаляційної рідини, досить ефективною при профілактиці грипозних інфекцій. Розчин ефірного масла стимулює загоєння ран, в тому числі гнійних, при цьому не залишається грубих рубців на шкірі.

Ефірна олія лаванди має високу фитонцидной активністю, тому при збагаченні повітряного середовища ефірним маслом лаванди в ній знижується концентрація хвороботворних мікробів. Рослина відрізняється сильним пряним запахом і пряно-терпким смаком.

Використання лаванди в кулінарії

Квітки і листя лаванди в невеликих кількостях вживають в кулінарії країн Південної Європи. Для ароматизації оцту і безалкогольних напоїв застосовують зібрані на самому початку цвітіння і висушені квіти Лавада.

Для приготування супів і соусів, страв з м'яса, риби і овочів можна використовувати молоді пагони лаванди, зібрані на початку цвітіння, висушені і розмелені в порошок.

Порошок лаванди додають також в різні пряні суміші, нею ароматизують китайський зелений чай. Лаванда відноситься до числа кращих медоносів, причому її мед вважається цілющим і володіє прекрасним запахом. Підраховано, що квітка лаванди може давати 1,65 мг меду. З однієї рослини можна отримати до 300 г меду.

Вирощування лаванди в саду

Лаванда дуже приваблива і здатна прикрасити будь-який сад. Вона чудово поєднується з багатьма квітковими культурами, її можна використовувати як бордюрное рослина.

За кордоном виведені декоративні сорти лаванди з глибокої синьо-фіолетової, темно-фіолетового, лілово-рожевою, світло-рожевого і білим забарвленням віночка. У Криму і на Кавказі лаванда застосовується для озеленення сухих кам'янистих місць, створення бордюрів, використовується для боротьби з ерозією грунтів.

Лаванда відрізняється стійкістю до холодів, вона витримує морози до -28 ...- 30 ° С. Дослідження, що проводяться в Головному ботанічному саду РАН з 70-х років, показали, що кліматичні умови Підмосков'я забезпечують нормальний розвиток лаванди.

Активне відростання рослин починається в третій декаді квітня, першій-другій декаді травня, бутонізація - в першій-другій декаді червня, цвітіння - в другій-третій декаді липня. Особливо цінною якістю лаванди, що характеризує її високу декоративність, є тривале цвітіння, середня тривалість якого становить 46 діб.

У період цвітіння рослини досягають висоти 60-70 см. Насіння лаванди дозрівають в третій декаді серпня-першій декаді вересня, в середньому на 114 добу від початку відростання. Період від початку відростання до цвітіння є найбільш важливим, і недолік води в цей час призводить до зменшення числа суцвіть, зниження врожаю і значного скорочення виділення квітками нектару.

Лаванда не вимоглива до грунтів і мириться з бідними, легкими суглинками, супіщаними і щебенчатой грунтами. Зовсім не придатні для неї важкі сирі ґрунти з підвищеною кислотністю, а також ділянки з високим заляганням грунтових вод і надлишковим зволоженням.

Найкраще вдається лаванда на пухких, влагопроніцаемая, перегнійних, багатих вапном грунтах. Перед посадкою дуже важливо глибоко скопати землю і ретельно видалити багаторічні бур'яни. Розміщувати лаванду найкраще на південних схилах, добре освітлених і захищених від холодних північних вітрів.

Розмноження лаванди насінням, діленням куща, відводками, живцями

Лаванда прекрасно розмножується насінням, які проростають і без стратифікації. Але для підвищення схожості рекомендують проводити стратифікацію протягом 30 днів при температурі +3 ... + 5 ° С.

Можна розмножувати її і вегетативним шляхом - поділом куща, відводками, живцями. При посадці рекомендується на 1 кв.м вносити 1,5-2 кг перегною, 20 г азотних і по 10-15 г фосфорних і калійних добрив. Підживлення проводять з другого року життя рослини рано навесні азотними добривами в дозі 15 г на 1 кв.м.

У помірній кліматичній зоні рослини лаванди вкривають на зиму сухим листом або ялиновим гіллям, проте добре акліматизовані сорти обходяться без укриття. Під час перезимівлі для рослин згубно надмірне зволоження грунту.

Лаванда вузьколиста

Лаванда вузьколиста (рис. 2.) багаторічний вічнозелений напівчагарник. Надземна частина рослини висотою і діаметром 50-70 см, складається з численних розгалужених пагонів, що утворюють компактний кущ.

Коренева система мичкувата, основна маса коренів зосереджена у верхньому, найбільш родючому шарі грунту на глибині 30-40 см, але окремі корені можуть проникати на глибину 2 м і більше.

Листя лаванди супротивні, бесчерешковие, усіяні волосками, які надають їм сіру повстяні. Дрібні квітки зібрані в переривчасті колосовидні суцвіття на кінцях пагонів.

Забарвлення віночка від світло-блакитний до темно-фіолетового. Чашечка трубчаста, ребриста, опушена короткими волосками. Насіння гладкі, темні, блискучі.

автор статті Олена Горбунова

Повернутися - в зміст - література Повернутися - в зміст -   література

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама