Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Селера на розсаду: ці хитрощі важливо пам'ятати | Ягідний сад, або прикладне садівництво в радах, питаннях і відповідях

  1. Вирощування розсади селери: як правильно ростити пестуни-богатиря?
  2. Замочування або пророщування?
  3. Підготовка ґрунту для розсади
  4. висаджуємо насіння
  5. Температурний режим, полив, підсвічування розсади селери
  6. Пікірувати чи ні - ось в чому питання. А далі - як?
  7. підживлення
  8. Посадка в грунт
  9. Ці сорти важливо знати всім:

Ювелірним мистецтвом вважається цю справу. Вегетаційний період культури - майже 6 місяців. Потужне, витривала рослина на першому етапі примхливо. Навіть досвідчені агротехніки мають значний відсоток випадів сіянців. Виховуємо селера на розсаду без втрат: знаючи це, ви будете завжди з селерою, і будете давати поради іншим.

Виховуємо селера на розсаду без втрат: знаючи це, ви будете завжди з селерою, і будете давати поради іншим

Вирощування розсади селери: як правильно ростити пестуни-богатиря?

Кореневої вирощують виключно розсадним методом в парниках, теплицях, в середній смузі, як і стебловий, листковий, на півдні - без.

Коли садити розсаду? Термін посіву індивідуальний для кожної кліматичної зони. Для середньої смуги культуру садять за 70-75 днів до висадки в грунт, починаючи з I декади лютого і до початку березня включно.

При виборі часу посадки насіння необхідно враховувати час появи сходів через 7-14 днів після посіву, іноді до 20 днів, зрідка - до 3-х тижнів.

Замочування або пророщування?

В принципі, це одне й те саме.

Селера кореневої, вирощування розсади насіння до посадки на постійне місце. Тонкощі, температурний режим, освітлення та інші.

Посадковий матеріал обов'язково замочують протягом 24-48 годин при кімнатній температурі, часто - кожні 3-4 години змінюючи воду і помішуючи насіння.

Це прискорить проростання на 4-5 днів: сіянці можуть просто не зійти з огляду на властивостей ефірних масел рослини, що заважають швидкому набухання оболонок. Вода ж змиває плівку, яка оберігає насіння від пересихання, а й перешкоджає проростанню.

По закінченню замочування матеріал просушують природним способом до неповного висихання, але щоб насіння не злипалися.

Підготовка ґрунту для розсади

Яка грунт підходить для розсади черешкового і кореневої селери? Для тепличок, великих парників однаково хороша грунтова суміш дернової землі плюс трохи піску і вермикуліту.

Селера кореневої, вирощування в подробицях.

Перегній не потрібен! Це шлях до хворобам і витягуванню розсади. Та й до пікірування вона "добро" не оцінить: на перших порах сіянці харчуються резервами насіння, потім фотосинтезу вистачає дихання і поглинання води. А на перетворення складного комплексу білків і мінералів рослини лише витрачають енергію.

Кислотність грунту нейтральна, при pH 4.5 коренеплоди поганої якості, деформуються, багато рослин випадають.

Закислення грунту - ворог культури, однак вапнування проводять по попередників - картопля і бобові, цибуля, огірок, капуста.

висаджуємо насіння

Скільки потрібно насіння? Все залежить від методу вирощування розсади селери. Невеликі парники - кількість визначають з розрахунку 1-1.2 г / м2 з подальшим пікіруванням.

Селера черешкова, вирощування розсади: час посіву і норми витрати насіння, відстань, грунт, глибина загортання насіння, температура, освітлення та інші премудрості.

  • Для кореневого: без пікіровки - 0.5-0.7 г / м2, при промисловому вирощуванні приблизно 0.3 кг на 1 га.
  • Для черешкового: 0.5-0.6 на 1 м2 з пікіруванням, 0.2-0.3 г - без.
  • Насипним методом не користуються, висаджують рядами 3-5 см для посівних рам, ящиків, в парниках - рядами в 8-10 см шириною.
  • Закладати в грунт насіння кореневого не потрібно, просто спорскати водою з розпилювача, пульверизатора. Черешкова - на 0.5-0.7 см, трохи присипати землею.
  • До появи сходів тримати при температурі не нижче 20 ° C, прикривши тепличку скляною рамою, плівкою. Важливо часто провітрювати, пару раз в день, без різкої зміни температури, щоб не утворювався конденсат, вогкість, грибкові.

Температурний режим, полив, підсвічування розсади селери

Перед висадкою у відкритий грунт розсаду за 1-2 дня гартують: в теплицях відкривають рами, посадочні ящики заносять в більш прохолодне приміщення на день, вночі заносять.

Розсада листового селери, вирощування в подробицях.

Важливо: культура боїться протягів, різкої зміни температури в будь-яку сторону: неженка, гартувати обережно, зміна температур не більше 10 ° C.

Багато в чому догляд за розсадою не відрізняється від інших культур - того ж самого перцю, а багато в чому відрізняється.

  • Яка температура потрібна сіянцям в теплиці? До появи сходів для кореневого і черешкового - від 20-25 ° C і до 30 ° C. Більш - насіння можуть зупинити розвиток: селера вважається хладостойкой.
  • Після появи сходів t трохи знижують до 10-12 ° C в денний час і 8-10 ° C вночі на 4-7 днів. Після цього періоду температуру знову підвищують до 16-20 ° С вдень і + 12 ... + 14 вночі.
  • Максимальні температури: вдень + 22 ... + 25 ° C, вночі +18 ° C.
  • Час підсвічування при вирощуванні селери від 12 до 16 ч світловий день. Під час висадки у відкритий грунт пери сонячній погоді саджанці важливо притенять.
  • Відкритого сонця не можна допускати тривалий час: в надто сонячні дні теплички притеняют.
  • Необхідна вологість грунту 60-70%, повітря 65-75%, хороша вентиляція, але рівномірна.
  • Полив - у міру потреби, частих, помірний, рівномірний, без потужного напору води, здатного збити слабкі стебла, вимити незміцнілі корінці.

Важливо! Коли сходи зміцніють, підсипають трохи піску, а краще агроперліту: це запобіжить витягування, дасть потужну кореневу, врятує від чорної ніжки. А ще агроперліт відбиває світло, тобто зігріває.

Пікірувати чи ні - ось в чому питання. А далі - як?

Навіщо це потрібно? Попереджає витягування розсади, механізм, формує, запускає силу росту кореневої системи.

Селера на розсаду: тонкощі мистецтва від замочування до відкритого грунту. Чому кореневої висівають поверхнево, стебловий заглиблюють, скільки потрібно світла і температурний режим. І інші тонкощі.

Без пікірування сіянці проривають, залишаючи відстані межу саджанцями 4-5 см. Витягнуті при проріджуванні рослини можна пересадити на вільне місце - в ящики, стаканчики.

Коли пікірувати і, головне, як? І головне, чи потрібно? Переважна більшість агротехніків вважає процедуру необхідної. Єдине, вона кілька віддаляє висадку в грунт і свого роду стрес для рослин.

  • Коли пікірувати кореневої? На стадії двох-трьох справжніх листків.
  • Вирвані рослини розсаджують в горщики, стаканчики розміром не менше 4 х 4 см, а краще більше: в стакани 100 г або 200 г.
  • Корінь довжиною 5-6 см вкорочують на 0.5 см, усуваючи кореневі волоски. Це принципово для сортів, де має значення розмір бульби і відсутність кореневих волосків - "мочалки".
  • На яку глибину садимо, знову ж? При зануренні важливо не покрити центральну нирку, т.зв. точку росту, а якщо простіше - до місця, де утворюється розгалуження перших нижніх листя.

На яку глибину садити? 0.5-1 см всі сорти кореневого, для черешкового глибина посадки схожа, але насіння обов'язково засипають шаром землі 0.5-1 см.

Чи потрібно пікірувати стебловий селера? Можна, але краще обійтися, просто прорідити по необхідності.

А як бути з листовим: пікірують чи листової селера? У багатьох випадках немає: просто проріджують.

підживлення

За 10-12 днів до висадки підгодовують повним мінеральним комплексному в рідкому вигляді. Це може бути будь-який комплекс типу Кемира, Ростконцентрат і ін.

Як приготувати підгодівлю самому: аміачна селітра 0-15 г, суперфосфат і калійна сіль по 5-7 г з розрахунку на 10 л води. Зрошувати під корінь.

Посадка в грунт

Посадка в грунт

  • Висаджують кореневої широкорядним (45-60 см в ряду) або стрічковим способом (20-45 см). У рядку - 15-20 см.
  • Черешкова - на грядках в 3-4 ряди, в два рядки на гребенях на відстані 40-70 см між рядками, між рослинами 40х50 см, при відстані в ряду 50 х 40 - міжряддя 40 см.

Коли садити в грунт, на постійне місце? У південних районах перша і друга декада квітня, центральних - третя-початок травня під плівку, в кінці травня - без укриття. У північних регіонах - під плівку, парник в середині-кінці травня, коли немає загрози нічного заморозка і тривалого зниження температур.

Раніше не має сенсу: частина загине, можливе поширення захворювань, витягування в похмуру погоду.

Час посадки - коли утворюються 5-6 справжніх листків віці 50-60 днів кореневої з пікіровкою, без - 60-75 днів, 40-50 пікірувати стебловий, 60-70 - без.

  • Глибина посадки на 1-15 см глибше, ніж в парнику для обох культур.
  • Грунт трохи ущільнюють, але не сильно.
  • Важливо не засипати верхівкову бруньку землею.
  • Поливають не дуже рясно, але досить, до зволоження на всю глибину розташування кореня.
  • Саджанець разом грудкою землі витягають з стаканчика або ящика, переносять у відкритий грунт.
  • Щоб просто і без пошкоджень коренів це зробити, землю трохи змочують.
  • При вирощуванні в стаканчиках рекомендується їх розрізати будь-яким зручним способом: витягнутий саджанець разом з грудкою землі вкорениться куди швидше.
  • Висаджують у вологу землю, поливають через 3-5 днів у міру пересихання, коли саджанці укореняться.

Як бачите, коротко і по справі, по пунктам ми розповіли і показали: селера, розсада, вирощування - від насіння до посадки у відкритий грунт - на перший погляд, нічого складного. Проте, процес цей складний, і головний помічник - досвід.

Ці сорти важливо знати всім:

Вибираємо кореневої селера, сорти для себе і продажу, великі і без бороди

Далі, що стосується подальших етапів росту - все набагато простіше. Але це вже інша історія. Доброго врожаю!

Вирощування розсади селери: як правильно ростити пестуни-богатиря?
Замочування або пророщування?
А далі - як?
Вирощування розсади селери: як правильно ростити пестуни-богатиря?
Коли садити розсаду?
Замочування або пророщування?
Яка температура потрібна сіянцям в теплиці?
А далі - як?
Навіщо це потрібно?
Коли пікірувати і, головне, як?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама