Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування агрусу без хімії: посадка, полив, підживлення

  1. Підготовка ями і посадка агрусу
  2. Догляд за агрусом: полив, підживлення, мульчування

Виростити агрус під силу кожному. Менш вимогливий до родючості грунтів, ніж інші ягідні чагарники, наш невибагливий "північний виноград" здатний рости і плодоносити на одному місці 20-40 років. Тому дуже важливо з самого початку правильно вибрати місце для посадки, підготувати яму, допомогти молодому куща зміцніти і сформувати його щорічної обрізкою.

За турботу агрус неодмінно віддячить нас відмінними врожаями ягід, вживання яких позитивно позначається на нашому здоров'ї. Це особливо вірно, якщо при вирощуванні агрусу ми дотримуємося принципів органічного землеробства і намагаємося обійтися без "хімії".

ЗМІСТ СТАТТІ:

Підготовка ями і посадка агрусу

Виростити агрус під силу кожному

При виборі місця для посадки агрусу потрібно враховувати, що він світлолюбний і цілком стійкий до посухи. Найкраще агрус росте на сонячних ділянках з глибоким заляганням грунтових вод. В тіні і вогкості хороших урожаїв від нього не дочекатися.

Садять агрус восени, приблизно з 15 вересня по 15 жовтня. За два-три тижні до висадки саджанця готують яму діаметром півметра і глибиною 30-40 сантиметрів. Її заповнюють декількома шарами органіки: 1 відро торфу, 1 відро свіжого гною, потім бадилля, трава, листя або солома. Останнім шаром йде торф, перегній або компост. Кожен шар бажано присипати зверху золою і пролити розчином ЕМ-препаратів саморобних або покупних. Зрештою яму накривають плівкою і залишають на 2-3 тижні, щоб органіка пріла.

Якщо ви занадто пізно купили саджанці і терміни посадки підтискають, заповнюйте яму компостом упереміш із золою: 400 грам золи на три відра свіжого компосту.

Саджанці з закритою кореневою системою (в пакетах, горщиках, контейнерах) висаджують, не руйнуючи земляної грудки. Якщо ж коні саджанців відкриті, краще буде перед посадкою на чотири години помістити рослини в воду, а при висадці в яму рівно розправити коріння.

Агрус садять прямо, поглиблюючи в землю на 5-6 сантиметрів. Землею кущик присипають поступово з прітаптиваніем, щоб випустити зайве повітря. Потім під кожен саджанець виливають по відру води і мульчують 10-сантиметровим шаром перепрілих тирси, перегною або торфу.

Відразу ж після посадки гілки саджанця підрізають так, щоб на кожній залишилося по 4-5 нирок. Якщо на гілках є листя, їх треба обірвати.

На цьому посадку агрусу можна вважати закінченою. Молоде рослина залишається зимувати, а в наступному сезоні ми вправі очікувати від нього нових пагонів.

Догляд за агрусом: полив, підживлення, мульчування


У перший рік після посадки бажано не полінуватися і провести п'ять підгодівлі молодому агрусу. Вони допоможуть кущика прижитися, зміцніти і навіть захистять від хвороб. Під кожен кущ вноситься по три літри органічних настоїв.

Перша підгодівля: У відро окропу додається літрова банка картопляного лушпиння, воно закутується чимось теплим і остуджують до 50 ° С. Потім в відро додається стакан золи і прямо таким, ще гарячим настоєм підгодовують агрус на початку квітня з першим пробудженням нирок.

Друга підгодівля: Підживлення рідким добривом з трави з додаванням будь-якого гною вноситься під кущі агрусу під час цвітіння. Можна і по листю обприскати кущі - ця процедура послужить не тільки підгодівлею, але і профілактикою від борошнистої роси.

Третя підгодівля: Ще раз настоєм трави агрус поливають під корінь в період зав'язування ягід.

Четверта підгодівля: Після збору врожаю кущі підгодовують настоєм біогумусу (1 стакан біогумусу на відро води кімнатної температури. Настоюють 24 години).

П'ята підгодівля: По два відра компосту під кожен кущ додають восени, в жовтні в якості підготовки до зимівлі.

У наступні роки підгодовувати кущі агрусу, звичайно, не забороняється, але за великим рахунком можна обійтися хорошим шаром мульчі з додаванням золи і картопляного лушпиння. Так само добре використовувати в якості мульчують матеріалу для агрусу картоплиння. Як і смородина , Її "колючий приятель" не байдужий до крохмалю.

Що стосується поливів, то нас знову ж таки може виручити мульча. При достатньому шарі мульчі (незгірш від 10 сантиметрів) поливати агрус не потрібно. У дуже спекотне і посушливе літо буде достатньо щотижневого поливу.

Агрус зростає швидко і з першого року видає багато нових пагонів, тому важливо "змолоду" проводити обрізку, щоб не загущать кущ і не втратити в майбутньому врожаї. Про те, як правильно формувати кущ агрусу, читайте в наступному випуску "Дачних рад".

Бажаємо вам успіхів і високих урожаїв!

Оцініть, будь ласка, статтю. Ми дуже старалися:

ПОДЕЛИТЕСЬ З ДРУЗЯМИ дачні ради і городніх хитрість:

РЕКОМЕНДУЄМО ПОЧИТАТИ:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама