Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування базиліка з насіння на підвіконні в домашніх умовах

  1. Сорти базиліка для домашнього вирощування
  2. Умови та способи вирощування базиліка в домашніх умовах
  3. Вирощування базиліка з насіння
  4. Підготовка посадкового матеріалу
  5. Ємності для посадки
  6. Фотогалерея: ідеї для посадки базиліка і іншої зелені на кухні
  7. посів насіння
  8. пікіровка
  9. Догляд за базиліком
  10. Відео: урожай на підвіконні - вирощуємо базилік з насіння
  11. Обрізка базиліка і збір врожаю

Серед великої кількості пряних трав саме базилік відмінно підходить для вирощування в домашніх умовах. Крім смакоту, аромату і симпатичного зовнішнього вигляду ця рослина вибирається для вазонів посадки через те, що може рости і взимку і влітку, а також абсолютно невибаглива в догляді. Навіть якщо ви ніколи не вирощували зелень на підвіконні, то з легкістю зможете отримати гідний урожай ароматних приправ, почавши свої експерименти з базиліка.

Сорти базиліка для домашнього вирощування

Сортів базиліка безліч. Крім звичайного зелёнолістного, є фіолетовий і коричневий базилік. Існують сорти з великими і дрібними листям, різними відтінками аромату.

Для домашнього вирощування оптимальними є мелколистние, невисокі (до 0,5 м) різновиди, що ростуть компактними кущиками.

Серед великої кількості пряних трав саме базилік відмінно підходить для вирощування в домашніх умовах

Особливо швидко і легко ростуть в домашніх умовах мелколистние і низькорослі сорти базиліка

Державний реєстр селекційних рекомендує два сорти, найбільш придатні для горщечне вирощування:

  • Василіск. Гідність цього сорту в ранньостиглості і компактності. Невисока рослина (до 20 см) має велику кількість дрібних листя з гвоздично-перцевим ароматом;

    Базилік Василіск рекомендується для використання в свіжому вигляді, як пряно-смакова добавка в домашній кулінарії, в сушеному вигляді і при консервуванні

  • Маркіз. Компактний кулястий кущ може виростати до 25 см у висоту. Аромат листя - гвоздично-перцевий.

    Зелене листя і сушена приправа з базиліка Маркіз добре поєднується з сирами, грибами, квасолею, баклажанами

При наявності досвіду в домашніх умовах можна виростити будь-який різновид цієї прянощі. Зверніть увагу, що грецький мелколістний, а також фіолетові сорти ростуть складніше і довше.

Умови та способи вирощування базиліка в домашніх умовах

Базилік - рослина тепло- і світлолюбна, тому для його розвитку і зростання необхідні наступні умови:

  • комфортна температура повітря в районі + 20-25 градусів;
  • довгий світловий день. При посадці рослини в зимові місяці воно потребуватиме підсвічуванні люмінесцентними лампами;
  • родюча земля;
  • систематичні поливи і обприскування.

Базилік можна вирощувати в домашніх умовах цілий рік, але його підвищена чутливість до тепла і світла зажадає від вас додаткових зусиль в осінньо-зимовий період

У домашніх умовах отримати зелень базиліка можна трьома способами:

  1. Пересадивши доросла рослина з відкритого грунту в горщик. Якщо в кінці дачного сезону у вас на грядці залишилися рослини базиліка, які не встигли зацвісти, то їх можна викопати і разом з грудкою землі пересадити в підходящу ємність. Така рослина швидко зацвіте, але якийсь час ви зможете використовувати ароматні листя. Крім цього, доросла рослина ідеально підійде для отримання живців для вирощування нових кущів базиліка.
  2. Виростивши рослина з живців. Спосіб дозволяє досить швидко (через два-три тижні) отримати молоду зелень. Такий кущ базиліка буде служити вам приблизно три-чотири місяці.
  3. Посіявши насіння. Рослині, вирощеному цим способом, буде потрібно набагато більше часу на формування куща, але і забезпечувати свіжої ароматної зеленню воно буде набагато довше, ніж базилік, вирощений по-іншому.

Вирощування базиліка з насіння

Насіння базилік можна придбати в спеціалізованих магазинах. Це найбільш прийнятний варіант при плануванні вирощування кількох кущиків рослини. Якщо на вашому дачній ділянці влітку ріс базилік, який влаштовував вас за всіма параметрами, то цілком можна зібрати його насіння самостійно. Треба врахувати, що повноцінні і якісне насіння дадуть тільки ті рослини, які ви висаджували через розсаду: при прямій посадці в грунт в помірній кліматичній зоні насіння цієї пряності не встигають дозріти. Насіння збирають в суху погоду при підсиханні і потемніння прицветников:

  1. Підсохлий цветонос зрізають з рослини і розміщують в затемненому, добре провітрюваному приміщенні для дозрівання.
  2. Після підсихання насіння самі висипаються з коробочок. Їх необхідно очистити від сміття і додатково просушити.

Дозрілі насіння базиліка повинні бути чорного кольору

Схожість насіння базиліка зберігається протягом 4-5 років.

Підготовка посадкового матеріалу

Базилік прийшов до нас з країн з жарким кліматом, тому його насіння будуть активні тільки при наявності достатньої кількості тепла і світла. При посадці непідготовленими насінням доведеться дуже довго чекати сходів, тому посадковий матеріал рекомендується прогріти. Найкраще це робити на сонці або батареях опалення. Важливо, щоб насіння прогрілися до температури +40 градусів. Прискорює сходи і замочування насіння, при якому вони насичуються вологою. Замочування проводять в теплій воді, що відповідає температурі прогріву (+40 градусів). Після цієї процедури насіння злегка підсушують.

Зверніть увагу, що при замочуванні насіння базиліка ослизняются.

У воду для замочування можна додати препарати, що стимулюють ріст: Циркон, Альбіт і ін

Сходи базиліка з якісно прогрітих і насититися вологою насіння з'являться на 7-10 день після посадки.

Ємності для посадки

Перш ніж вибрати посадочні ємності, необхідно визначитися, яким способом ви будете вирощувати базилік - з пікіровкою або без неї. Якщо планується пересадка сіянців, то первісною тарою можуть бути неглибокі пластикові стаканчики, звичайні касети або лотки для розсади. При вирощуванні без пікіровки відразу вибирають високі і просторі ємності, наприклад, літрові горщики, в яких коріння рослини будуть відчувати себе вільно і комфортно. Так як вирощується зелень найчастіше розташовується на кухонному підвіконні, корисно продумати, як посадочні ємності впишуться в інтер'єр, чи достатньо буде місця для зручного розташування всіх горщиків.

Цілком припустимі варіанти подальшого розміщення горщиків з розсадою в навісних кашпо і на підвісних полицях, розташованих в отворі вікна. Вони стануть яскравою прикрасою інтер'єру, вирішать часто виникає проблему нестачі місця.

Фотогалерея: ідеї для посадки базиліка і іншої зелені на кухні

Грунт для посадки базиліка

Однією з умов успішного вирощування базиліка є легкий, родючий грунт з хорошою волого-і повітропроникністю. Сприятливий грунт можна сформувати, змішуючи такі складові:

  • перегній + кокосове волокно в співвідношенні 1: 2;
  • родючий грунт + компост в рівних частинах;
  • перегній (1 частина) + торф (2 частини).

Для того щоб захистити майбутні сходи від шкідників і хвороб грунт рекомендується прогріти. Це можна зробити на деку в духовці. Грунт прожарюють при температурі + 100-120 градусів протягом години. Для підвищення поживності підготовлену суміш слід пролити розчином мінеральних добрив: на 1 літр води беруть сечовину, сульфат калію і суперфосфат (по 1/8 чайної ложки кожного інгредієнта).

Для підвищення поживності підготовлену суміш слід пролити розчином мінеральних добрив: на 1 літр води беруть сечовину, сульфат калію і суперфосфат (по 1/8 чайної ложки кожного інгредієнта)

Ємність для посіву заповнюють приготовленою сумішшю, злегка ущільнюють і поливають

Перед заповненням ємностей на дно укладають двосантиметровий дренажний шар з керамзиту, гальки, пінопласту або битої цегли. Поверх нього засипають підготовлений грунт, не доходячи 3-4 см до країв, рясно поливають.

посів насіння

Після того як насіння і посадкова ємність підготовлені, можна приступити до посіву. Він абсолютно стандартний, але при його проведенні необхідно врахувати такі особливості:

  • насіння розкладають на вологу землю, а потім присипають їх сантиметровим шаром грунту. При більш глибокому посіві рослини будуть довго сходити, а дрібна посадка збільшить ймовірність вимивання і можливої ​​загибелі насіння;
  • в квітковому горщику комфортно будуть себе відчувати 3-4 рослини. При вирощуванні без пікіровки можна посіяти трохи більше насіння, видаливши згодом більш слабкі сходи;
  • при посіві в лотки насіння розташовують на відстані в 2-3 см;
  • після висіву насіння ємності накривають поліетиленом, склом або пластиковим ковпаком, який знімають тільки після появи сходів;
  • поки не з'являться перші паростки, горщики можна тримати в будь-якому теплому приміщенні, не піклуючись про освітленості. Світло на цій стадії насінню не важливий;
  • полив проводять тільки в міру підсихання верхнього шару грунту;
  • після появи сходів покривний матеріал прибирають, переносять ємність на добре освітлене місце, при необхідності проріджують пагони.

Розкладати дрібне насіння базиліка по поверхні грунту зручно за допомогою пінцета

Якщо насіння були посаджені відразу в просторий горщик, то після досягнення паростками п'ятисантиметрової висоти в ємність досипають грунт, який зміцнить молоду поросль.

пікіровка

Паростки, що зійшли в невеликій рассадочние тарі, потребуватимуть пікіровки. Проводять її в фазі 1-2 пар справжніх листочків. Грунт для пересадки можна використовувати той же, що і для посіву насіння. Сіянці викопують обережно, не обтрясая землі з корінців, і відразу ж розміщують їх в невеликих ямках основний ємності.

Сіянці викопують обережно, не обтрясая землі з корінців, і відразу ж розміщують їх в невеликих ямках основний ємності

Розсаду за допомогою пластмасового ножа або іншого пристосування дістають із загальної ємності, намагаючись не пошкодити корінці

Важлива умова! Так як сіянці базиліка не утворюють додаткових коренів на стеблі, їх пікірують без заглиблення, тобто глибина посадки повинна бути такою ж, як і у сходів.

Після пікіровки розсаду необхідно полити, при необхідності вирівняти похилені рослини. Приблизно тиждень потрібна буде сіянцям базиліка, щоб адаптуватися до нових умов і знову піти в зростання.

Догляд за базиліком

Горщики з рослинами повинні знаходитися в добре освітленому місці. З березня по серпень йому цілком вистачить природного світла, а пізно восени і взимку зростаючий базилік потребуватиме додаткової підсвічуванню. Для того щоб все листя отримували достатню кількість світла, їх рекомендується періодично повертати на підвіконні. Земля в горщиках повинна міститися в помірно вологому стані. Влітку поливати і обприскувати базилік можна щодня, в зимовий час полив проводять двічі на тиждень. Більш часті поливи можуть призвести до перезволоження грунту і загнивання коренів.

Полив проводять водою кімнатної температури, а після процедури грунт обов'язково неглибоко рихлять, щоб забезпечити приплив кисню, необхідного коріння рослини.

Щоб базилік ріс, кущі і гілки, на вашому підвіконні температура повітря повинна бути не нижче 20 ° С (а ще краще 25 ° С), а сонце світити не менше 3-4 годин на добу

Температура повітря в приміщенні, де росте ароматна приправа, повинна бути досить високою - не нижче +20 градусів. Негативно позначаються на рослині протяги. Якщо на підвіконні відчувається сильне поддуваніе, то рослина слід захистити, закутавши горщики прозорою поліетиленовою плівкою. Щоб домашній базилік довго радував вас своїм ароматом і зеленню, його необхідно удобрювати. Аналізуючи досвід кімнатного вирощування рослини, можна порадити органічну підгодівлю біогумусом або АГРОЛАЙФ (згідно з інструкцією). Кількість підгодівлі не повинно перевищувати 2 в місяць.

Органічні добрива сприяють насиченню культур живильними елементами, які представлені в збалансованому співвідношенні

Якщо ви вирішили використовувати мінеральні добрива, то зверніть увагу на те, що слід зупинити свій вибір на спеціалізованих сумішах для базиліка, і не застосовувати склади, призначені для інших культур.

Відео: урожай на підвіконні - вирощуємо базилік з насіння

Вирощування базиліка з живців

Швидкий і досить простий спосіб отримання зелені базиліка - вирощування з живців:

  1. Цілком підійде доросла рослина, придбане на ринку або в магазині, вирощене на дачній ділянці. У нього зрізують верхівку або бічний пагін. Зрізи можна обробити стимулятором коренеутворення або золою.
  2. Живці ставлять в ємність з водою.

    Воду в ємностях з живцями рекомедуется щодня міняти

  3. Через 7-10 днів відрізані пагони пустять коріння.

    У воді у держака базиліка за 1-2 тижні відростають сильні корені

  4. Тепер живці можна посадити в просторі ємності з легким і пухким грунтом.

Догляд за базиліком, посадженим з держака такий же, як і за рослиною, вирощеним з насіння. Перший урожай зеленого листя можна буде зрізати приблизно через 2-3 тижні.

Обрізка базиліка і збір врожаю

Зрізати листя базиліка можна не раніше, ніж після появи на рослині 6 справжніх листочків. Якщо робити це правильно, то кущик відгалузиться, кількість зелені на ньому швидко збільшиться. Наведемо кілька порад якісної і стимулюючої обрізки базиліка:

  • листя і стебло базиліка рекомендується зрізати гострим інструментом;
  • простий обрив листя зі стебла призведе до того, що рослина оголиться і може засохнути;
  • після появи 3 пар справжніх листків верхівку рослини рекомендується прищипнуть, обрізавши стебло вище останніх молодих листочків, які починають рости з пазух. Процедуру прищипування повторюють як тільки в пазухах з'являються нові відростки. Така прищипка простимулює розвиток куща вшир, зробить його більш продуктивним;
  • якщо потрібно зірвати кілька листя базиліка, щоб додати їх в страву, то виберіть більш старі бічні листя і обріжте їх трохи вище місця з'єднання з головним стеблом. Така обрізка також буде сприяти появі нових пагонів;
  • чотири найнижчих листочка на рослині потрібно залишати. Якщо цього не зробити, то базилік почне рости в висоту, стане менш врожайним;
  • з'явився цветонос необхідно негайно видаляти. Зрізають його разом з парою листя під ним. Справа в тому, що в фазі цвітіння аромат і соковитість листя губляться. Квітконіс залишають тільки в тому випадку, якщо ви хочете зібрати насіння прянощі;
  • якщо вам потрібна велика кількість зелені, то рекомендується зрізати весь стебло, залишивши 2 пари нижніх листя. З їх пазух скоро з'являться нові соковиті листочки, рослина омолодитися і буде ще довго радувати вас ароматом і свіжою зеленню.

Збираючи необхідну кількість зелені базиліка, пам'ятайте про правильне формування куща і поєднуйте збір врожаю і обрізку куща

Якщо у вас є бажання і необхідність завжди мати під рукою ароматну і свіжу зелень базиліка, при цьому бути абсолютно впевненим у її якості, створіть домашній міні-город. Забезпечте культуру необхідними умовами, дещицею уваги і ви обов'язково досягнете відмінних результатів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама