Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування редьки - догляд, сорти, корисні властивості, рецепти

  1. вирощування
  2. догляд
  3. сорти
  4. Вирощування чорної редьки
  5. Про властивості
  6. Застосування і рецепти

подробиці

Редька відноситься до сімейства капустяних, рослина це дворічна Редька відноситься до сімейства капустяних, рослина це дворічна. У перший рік життя формується його плід і колір. Шкірочка редьки буває білою, жовтою, фіолетовою і чорної, але м'якоть завжди біла. Насіння у редьки коричневі, круглої форми. В одному грамі насіння міститься від 100 до 160 штук.

Редька - холодостійка рослина. Уже при + 4 ° С насіння проростає. Рекордом низьких температур при вирощуванні редьки є - 5º С.

вирощування

Щоб зібрати хороший урожай редьки, потрібно правильно підготувати грядку для посадки. Редька «любить» родючу, вологу, багату перегноєм, суглинних грунт. Восени потрібно удобрити грядки перегноєм. Не варто садити редьку на ті ділянки, де в минулому році зростали бруква , Капуста, ріпа або редис. Перед посадкою необхідно скопати землю на глибину 30 - 35 см, внести сечовину, хлористий калій, суперфосфат.

У грядках проводять борозни завглибшки 1,5 - 2 см, на відстані 30 см. Укладають насіння по 3 штуки гніздами на відстані не менше 15 см. Якщо грунт недостатньо вологий, то її необхідно полити. Паростки з'являються через 5 - 6 днів, з трьох в гнізді залишити потрібно найміцніший.

Садять редьку в два етапи: з 25 квітня, якщо потрібно зібрати урожай влітку або восени. З 20 червня по 10 липня проводять сівбу для зберігання редьки взимку. Вибір сорту визначає терміни посіву. Наприклад, коренеплоди у зимових сортів, посаджених рано, дають тріщини. І квіти з'являються в перший рік після посадки.

догляд

Доглядати за редькою не дуже трудомістким. Потрібно прополювати, розпушувати, підгортати і поливати. Поливають її один раз в тиждень. При виникненні перших листочків рослини потрібно прорідити, через 20 - 30 днів - ще раз. Відстань між плодами для ранніх сортів має бути 6 - 8 см, для пізніх - 12 - 15 см.

Підживлення для редьки роблять як в рідкому, так і в сухому вигляді. Але останній варіант можливий тільки при добре зволоженою грунті.

Щоб редька довго зберігалася, плоди були якісні, небажано підгодовувати її органічними добривами. Найкраще їй підходять мінеральні добрива .

Удобрюють редьку два рази за сезон. З виникненням перших листків - перший раз і під час дозрівання плодів, через 20 - 30 днів. Склад підгодівлі: сечовина - 20г, хлористий калій - 16г, суперфосфат - 60г. Все це розчинити у відрі води. Цього розчину вистачить на ряд довжиною 15 - 20 м. Сухі добрива вносять так: 5 - 10 г сечовини, 15 - 20г суперфосфату, 5 - 10 г калію хлористого на 1 кв.м. грунту.

грунту

Правильний догляд вимагає і боротьби зі шкідниками: чорної ніжкою, слимаками, хвилястою блішки, ріпаковим квіткоїдом, капустяної мозаїкою, капустяної попелиць, капустяної огнівки, килою капусти, капустяним Листоїди, весняної капустяної мухою.

сорти

Сорти редьки розрізняються по дозріванню на ранні, середні та пізньостиглі.

  • Ранній сорт редьки Травнева погано зберігається, зате його можна використовувати в їжу вже через 60 днів після посадки. Білий овальний коренеплід, звужується до низу, має соковитий, ніжний смак з невеликою домішкою гостроти.

  • Літній сорт редьки Рання травнева «говорить сам за себе». Коренеплід овальної форми, з гладкою білою шкіркою. Біла соковита м'якоть з приємним, злегка гоструватим смаком.

  • Ще один літній сорт Одеська - 5 відрізняється скоростиглістю. Круглий білий коренеплід з ніжним, приємним смаком.

  • Маргеланской сорт теж вважається ранньостиглий. Його висівають в травні і липні. Плід циліндричний, подовжений виростає до 16 см. Забарвлення коренеплоду зелена, що переходить на кінці в білий колір. Вага одного коренеплоду доходить до 400 грамів. Має дуже соковитий, майже без гіркоти смак.

  • Середньостиглий сорт Кругла чорна відмінно зберігається всю зиму. Цінність цього сорту в великій кількості аскорбінової кислоти і сухих речовин. Тому Круглу чорну використовують як профілактичний засіб, що поліпшує здоров'я.

  • Дуже урожайна середньостигла Кругла біла редька. Вона добре зберігається, тому її використовують в їжу восени і взимку. Колір білий із зеленою «шапочкою», кругла, трохи плеската форма. Коренеплід з білою соковитою м'якоттю і невеликою гостротою.

  • дайкон - середньостиглий сорт дає великий урожай білих циліндричних коренеплодів вагою до 1 кг. Має великі листи. Добре переносить зимове зберігання.
  • Середньостиглий сорт Ікло слона має період розвитку близько ста днів. Привабливість сорти в тому, що він дає стабільний урожай, який відмінно зберігається взимку і не «боїться» міцних морозів. Виводиться з свого насіння, що дозріли в даній місцевості. Білий колір коренеплоду і подовжена форма до 25 см нагадують бивні слона.

  • Вегетаційний період редьки среднепозднего сорти Грайворонським займає 100 днів. Цей сорт легко переносить холоду, відрізняється хорошим цвітінням, врожайністю і тривалими термінами зберігання. Циліндричний білий коренеплід з щільною, що не соковитою м'якоттю і з гостротою в смаку.

  • У пізньостиглої сорти Грайворонським 27 період від сходів до дозрівання триває до 120 днів. Добре росте на вологому, слабо розпушеній грунті. Цей високоврожайний сорт відрізняється великими коренеплодами вагою до 2 кг і довжиною до 50 см. Великі листя цієї редьки стеляться по землі.

Вирощування чорної редьки

Чорна редька має різні сорти по часу дозрівання. Літні сорти висівають навесні, в травні, а зимові - на початку літа. Цвітіння починається в середині весни, а з кінця травня до кінця червня вже можна збирати коренеплоди. Чорна редька не надто вибаглива. «Любить» нейтральну або слабокислу, не надто вологе, удобрений грунт. Їй теж не підходять органічні добрива. Урожай зберігається в паперових пакетах або ящиках з вологим піском.

Про властивості

Корисні властивості редьки були відомі давно. Тож не дивно, адже вона багата вітамінами (В1, В2, С), мінеральними речовинами, ефірними маслами, органічними кислотами і глюкозиди. Плоди містять до 90% води, є клітковина, цукор, кислоти, натрій, кальцій, калій, фосфор, залізо, магній, амінокислоти, білки, вуглеводи. Є сірковмісні речовини, завдяки яким редька має бактерицидні і фітонцидні властивості. Тому в народній медицині її успішно застосовують в суміші з медом для лікування застуди та бронхіту як відхаркувальний засіб.

Використовують також для поліпшення функцій шлунково-кишкового тракту. Її сік збуджує апетит, має сечогінні і жовчогінні властивості. Допомагає в лікуванні захворювань серця, бронхів, сечового міхура. Ефірні масла і глюкозиди редьки ефективні при сечокам'яній хворобі для розчинення каменів. Терту редьку застосовують при радикуліті і ревматизмі. Цілющі властивості редьки допомагають впоратися з атонією кишечника, запорами, жовчнокам'яну хворобу і холецистит. Редька має навіть антисклеротичними властивостями, має позитивний вплив на лікування атеросклерозу.

Але застосування редьки в лікувальних цілях має і протипоказання. При деяких захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози необхідно проконсультуватися з лікарем.

Якщо немає протипоказань, то такі рецепти допоможуть впоратися з деякими захворюваннями.

Застосування і рецепти

Корисно приймати сік редьки з медом при застуді і як відхаркувальний засіб. Коренеплід вимити, вирізати в ньому ямку, заповнити медом. Зверху накрити кришкою з редьки і настоювати в теплому місці 4 години. Злити сік, що утворився і приймати його по 1 столовій ложці 3 рази на день, дітям - по 1 чайній ложці.

Швидко впоратися з сильним кашлем у дітей допомагає солодкий сік редьки. Сиру редьку розрізають на 6 - 8 тонких пластин. Кожну посипають цукром. Коли виступить сік, зібрати його і приймати через кожну годину по 1 столовій ложці.

При кашлі, бронхіті, хворобах печінки, сечокам'яної хвороби, атеросклерозі п'ють свіжий сік редьки по 1 столовій ложці 3 рази на день. При лікуванні і профілактиці атеросклерозу судин головного мозку і серця сік редьки найкраще змішувати з яблучним соком.

Свіжовіджатий сік приймають по 1 столовій ложці за 15 хвилин до прийому їжі для стимуляції вироблення шлункового соку і жовчі.

Чудовий засіб для лікування анемії - сік редьки в суміші з соком буряка і моркви. Очищені сирі коренеплоди редьки, буряка і моркви натирають на дрібній тертці, змішують в рівних пропорціях і віджимають отриманий сік. Його зливають в керамічну або глиняний посуд і ставлять в духовку, заздалегідь нагріту. Через 2 - 3 години ліки готові. Його приймають за 15 - 20 хвилин до їди по 1 столовій ложці 3 рази на день. Курс такого лікування - 2 - 3 місяці. Є протипоказання до такого лікування при наявності гастриту з підвищеною кислотністю, виразок шлунково-кишкового тракту, подагри та інших хвороб, що відносяться до порушень обміну речовин.

Свіжий сік ефективний і при зовнішньому застосуванні для лікування міжреберної невралгії, ішіасу і миозитов. При невралгії по ходу нерва його втирають в шкіру.

Ревматизм, неврит, радикуліт лікують компресами з кашки або соку редьки.

Застосовують цю рослину і для холодних інгаляцій. Натерту редьку накладають в банку, закривають щільно кришкою. Через півгодини можна проводити процедуру. Відкрити банку, піднести її до обличчя і, затримуючись на вдиху, вдихнути 5 - 6 разів. В день потрібно подихати над банкою 6 - 8 разів.

При деяких обмінних порушеннях і захворюваннях суглобів використовують свіжий сік редьки для розтирання. 1,5 склянки соку, 0,5 склянки горілки, 1 стакан меду, 1 столова ложка кухонної солі добре перемішати. Втирати або прикладати компрес, попередньо збовтавши суміш. Додатково приймати всередину 3 рази на день по 1 столовій ложці.

Звичайнісінька редька може стати корисною і недорогий можливістю для зміцнення здоров'я.

Статті по темі:

Ще цікаві статті

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама