Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

автоматичний полив, полив в теплиці, крапельний полив

  1. Варіанти автоматичної подачі води
  2. дощування
  3. Крапельний полив
  4. Внутріпочвенний спосіб поливу
  5. Самостійна організація поливу без витрат
  6. Установка автоматичної подачі води в теплицю
  7. План-проект по самостійному створенню автоматичного поливу

Всі ми знаємо, що рослинам потрібен полив, а для рослин в теплиці він необхідний, адже якщо на відкритому повітрі рослини можуть отримувати воду у вигляді опадів, то в теплиці дощів немає. Тому поливати необхідно. Причому кожен день. А як зробити, що б спростити весь цей процес, і домогтися того, що б автоматизувати весь процес поливу.

А як зробити, що б спростити весь цей процес, і домогтися того, що б автоматизувати весь процес поливу

Тому більшість власників теплиць воліють організувати способи автоматичної подачі вологи для парникових рослин. Для цього вони або купують уже готові системи в спеціалізованих магазинах, або намагаються самостійно облаштувати автоподача воду, використовуючи підручні матеріали і проявляючи «інженерну» кмітливість.

Варіанти автоматичної подачі води

На сьогоднішній день існує три варіанти подачі вологи рослинам

дощування

Являє собою верхній полив рослин методом мікрозрошення, який наразі триває системою зі спеціальними насадками. Вони підключаються до водопроводу, і по шлангах системи, волога надходить в парник саме зверху. Для більш рівномірного і насиченого поливу існують дощовики з насадками обертального типу. Дощування є вельми поширеним способом насичення ґрунту вологою в парниках невеликій площі. Але істотним мінусом є той факт, що при подачі води зверху, волога потрапляє не тільки в грунт, а й на листя рослин. Після завершення поливу доводиться витрачати час і сили на те, щоб видалити краплі води з листя тих рослин, яким вона протипоказана.

Крапельний полив

Вважається найбільш затребуваним, організаційно грамотним і фінансово вигідним. Такі переваги пояснюються самою організацією крапельного варіанту. При ньому волога повністю надходить в прикореневу частину При цьому організувати краплинні стрічки можна двома способами: безпосередньо в грунті або на поверхні. Але в будь-якому випадку вода буде подаватися виключно в кореневу систему. Рослини їм не піддаються в силу того, що грунт завжди буде ретельно зволоженою. Важливим фактором залишається і те, що організувати полив крапельним способом можна без наявності водопроводу. Для якісної подачі води достатньо буде лише поставити на «постамент» ємність необхідно обсягу і провести в теплиці систему шлангів.

Внутріпочвенний спосіб поливу

Для його організації буде потрібно придбати спеціальні труби і пористі шланги, які укладаються безпосередньо в грунт. Як правило, така система поливу використовується для теплиць, в яких вирощуються багаторічні рослини. Цей спосіб завжди застосовувався професійними садівниками, так як має ряд переваг, серед яких подача води до кореневої системи, збереження оптимального температурного, повітряного і вологого режиму.

Самостійна організація поливу без витрат

Безсумнівно, можна придбати в спеціалізованих магазинах вже готові системи поливу. Однак значно вигідніше самостійно організувати полив, параметри якого будуть ідеально підходити кожному парниковому ділянці. Далі розглянуті варіанти, втілити які зможе практично будь-який садівник.

  1. Організація внутрипочвенного методу передбачає не просто використання подірявлених шлангів. Початковим заходом має стати внутрисистемное забезпечення необхідного рівня тиску. Це необхідно для того, щоб надходження води було рівномірним по всій довжині шланга, особливо в умовах нерівної місцевості. Можливо, доцільніше використовувати не старий гумовий шланг, а ПВХ-труби, створивши свою систему поливу. Труби прокладаються уздовж насаджень, а вода просочується в кореневу зону через спеціально пророблені отвори. Вода може надходити як з водопроводу, так і з наповненою бочки, яка встановлюється вище рівня землі для забезпечення рівномірного тиску в системі.
  2. Існує ще один спосіб крапельного поливу. Він створюється з таких підручних побутових засобів, як пластикові пляшки. Необхідно зробити:
  • спорудження горизонтальної опори над тепличної грядкою, оптимальна висота - 1,2 м;
  • в нижній частині звичайних пластикових пляшок (1,5 л) зробити отвори, потім пляшки закріпити підручним способом на встановленій опорі таким чином, щоб одна рослина оточувало кілька ємностей;
  • крізь шийку кожної пляшки протягнути при досить сильному натягу звичайні медичні крапельниці;
  • можна окремо заповнювати кожну пляшку водою, а можна загальний шланг приєднати до наповненою бочці утворивши, таким чином загальну подачу.

Установка автоматичної подачі води в теплицю

Якщо дачну ділянку є пріоритетним місцем проживання, то питання про щоденному поливі значно спрощується. Але от якщо немає можливості щодня приїжджати для того, щоб полити майбутній урожай, то виходом з такого становища стане монтаж системи для автоматичного поливу.
Можна придбати вже готове обладнання, як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва. Але багато власників таких пристроїв по автоподачі дуже часто зустрічаються з недоліками приладу або необхідністю його перепрограмування, а це ще й зайва стаття витрат.
Уникнути таких неприємностей можна. Потрібно просто своїми руками створити автоматичну систему подачі води, яка буде відповідати індивідуальним запитам і розрахунком і ідеально підходити для поливу конкретної теплиці.

План-проект по самостійному створенню автоматичного поливу

Дуже зручний для установки системи полив є комплект Садовод 150 профі . Благо там є все необхідне, а також фільтр для захисту стрічки від забруднення
Автоматичний полив виконується в наступні етапи:

  1. Складання плану. Чертится в масштабувати варіанті з урахуванням всіх точок поливу. Також необхідно вказати лінії прокладання труб і шлангів з урахуванням рельєфності ділянки. Окремо уточнюються місця з'єднання водних магістралей, які потребують подальшого розгалуження. Це дасть правильні розрахунки за кількістю заглушок, з'єднувачів, трійників, кранів та іншої фурнітури.
  2. Монтаж ємності з водою. Для цього підійде будь-яка відповідна бочка. Її необхідно встановити поруч з місцем поливу на висоті 1,5 м на яку-небудь підставку або «постамент» з цегли. Потім необхідно організувати подачу води в встановлену бочку. Її можна заповнювати як від водопровідної системи, так і від окремого шланга. На час поливу вона вже досить прогріється і стане придатною для зрошення рослин. Досвідчені садівники використовують і варіант природного наповнення дощовою водою. Але в цьому випадку ємність слід закривати підходящої по діаметру кришкою, щоб вміст баняки, не перегрівалася і не цвіла.
  3. Прокладка трубопроводу. Для цієї мети ідеально підійдуть пластикові труби з діаметром не більше 25 мм. У трубах слід виконати необхідну кількість отворів для краплинного поливу. Шланги-труби можна розміщувати як на самій грядці, так і закопувати в грунт, або ж підвішувати на спеціальні опори, все залежить від обраного методу зрошення. Варто зауважити, що досвідчені садівники рекомендують вибирати труби або шланги саме непрозорими і обов'язково з товстими стінками.
  4. Розрахунок стрічки і установка фільтрів. Точного алгоритму за розрахунком крапельної магістралі немає. Будується все за наступним принципом: якщо рядів 10 довжиною в 15 метрів кожен, то необхідна довжина стрічки (з запасом) буде дорівнювати 150 метрам. При монтажі трубопроводу необхідно в місця стику окремих сегментів встановити очисні фільтри, тому як саме вони особливо схильні до засмічення.
  5. Стартери і контролером. Установка стартера зажадає вирізу отвори діаметром близько 14-15 мм і заповнення його ущільнювальної гумкою. Потім слід заглушити кінець стрічки. А після того, як будуть розбиті всі грядки, можна приступити до монтажу електричних контролерів. Як правило, вони живляться від акумуляторної батареї.

Незалежно від обраного методу поливу установка автоматичної системи подачі води на тепличні грядки істотно зменшить не лише ресурсні витрати, але і значно полегшить працю садівника.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама