Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Характеристика сатанинського гриба

  1. Як виглядає сатанинський гриб?
  2. поширення
  3. Помилковий сатанинський гриб
  4. Чи можна їсти сатанинський гриб?
  5. ознаки отруєння
  1. Як виглядає сатанинський гриб?
  2. поширення
  3. Помилковий сатанинський гриб
  4. Чи можна їсти сатанинський гриб?
  5. ознаки отруєння
  6. Починається літо, і багато любителів «грибного полювання» спрямовуються в ліс, складаючи в корзину все, що знайшли. Однак, слід з обережністю ставитися до будь-яких малознайомим екземплярів, так як вони можуть бути отруйними. Один з них - сатанинський гриб.

    Він належить роду боровиків, і на перший погляд нагадує боровик. Іноді його називають хибним білим або сатанинським білим грибом. Але є характерні ознаки, за якими можна впевнено його впізнати.

    Але є характерні ознаки, за якими можна впевнено його впізнати

    Як виглядає сатанинський гриб?

    Якщо добре уявляти собі, як виглядає сатанинський гриб, ви зможете без особливих зусиль визначити його, виявивши в своїй кошику.

    Є кілька характерних рис, які легко помітні:

    1. У молодого грибочки форма капелюшки схожа на подушку з округлими виступами, у старого примірника - більш плоска. Її розмір поступово збільшується і може досягати 30-40 см. Колір капелюшка варіює від брудно-сірого до оливково-сірого в тіні, на добре освітлених галявинах може бути коричневим, як у звичайного боровика. При сухій погоді її поверхня гладка і суха, в дощову стає вологою, слизової.
    2. Трубчастий шар щільний з дрібними порами. Колір трубочок в міру розвитку гриба змінюється від жовтуватого до жовто-оливкового, пори мають різні відтінки червоного. При легкому дотику або натисканні синіють.
    3. Ніжка така ж міцна, щільна, як у боровика, так і за формою нічим не відрізняється, має масивне підставу, зменшуючись до місця кріплення капелюшки. А головна відмінність сатанинського гриба від його благородного побратима - це колір ніжки. Під капелюшком ніжка зазвичай жовто-червона, посередині темно-червона, цегляно-червона, у підстави може бути бурою. Добре помітний темний або більш світлий сітчастий малюнок. При розрізі ніжки швидко з'являється синій, а потім червоний колір. Досвідчені грибники знають, що деякі їстівні види також синіють на зрізі або зламі, наприклад, підосичники. Але ви ніколи не побачите у них червоніє м'якоті. Ця ознака має відразу вас насторожити.
    4. Однак, є відомості, що ніжка не завжди настільки яскраво забарвлена. Тоді і капелюшок, і ніжка мають приблизно однаковий сіро-бурий колір. Червоний колір добре помітний тільки у пір навколо ніжки. На зрізі яскравих синіх і червоних квітів не спостерігається, світла жовтувата м'якоть поступово темніє і набуває брудний бурий відтінок.
    5. Існує ще одна важлива відмінність, яке може вам допомогти - його запах, особливо характерний для старих екземплярів. Він пахне гниючим цибулею, закиснув продуктами або падлом. При цьому слід пам'ятати, що у молодого представника можливий звичайний грибний запах, пряний, досить приємний. Але можна запам'ятати, як виглядає «смердючий» зразок, згадати опис сатанинського гриба, і тоді, зустрівши міцненький гарний грибочок з уже знайомої зовнішністю, ви не помилитеся.

    Дивіться відео про небезпеку сатанинського гриба.

    поширення

    Для початківця грибника важливо знати, де росте сатанинський гриб, де з великою ймовірністю можна його зустріти. Перш за все, в холодних регіонах він не росте, так як досить теплолюбний. Навіть в Московській, Калузькій і сусідніх з ними областях, які ми не сприймаємо, як особливо холодні, зустрічається вкрай рідко.

    Його ареал поширення - південь Європи і Азії, Кавказ, в нашій країні на півдні європейської частини і півдні Примор'я. Його улюблений сезон - з кінця червня до кінця вересня. Крім тепла йому потрібно вапняний ґрунт.

    Збираючись на «грибне полювання» в хвойники, у вас немає шансів зустріти цей гриб. Для нього потрібен світлий листяний ліс добре освітлений сонцем. Дерева, поруч з якими часто знаходять сатанинський гриб, в середній смузі в дикому вигляді майже не ростуть. Це такі породи, як бук, граб, дуб, ліщина, їстівний каштан і липа.

    Помилковий сатанинський гриб

    Дуже рідко зустрічається помилковий сатанинський гриб. Він теж відноситься до роду боровиків і схожий на вже описаний, але має більш тонку ніжку. Решта - кольору шапки та ніжки, поширення, таке ж. Відрізняється тим, що у нього відсутня огидний запах тухлятини або падали. Його м'якоть володіє кислим запахом, що, звичайно, менш огидно.

    Чи можна їсти сатанинський гриб?

    Часто виникає питання, який із сатанинських грибів можна їсти. У більшості країн відповідь одна - категорично ні, не їстівний жоден. Однак в нових довідниках можна зустріти твердження, що даний гриб є умовно-їстівних, якщо його вимочувати і варити не менше 10 годин. Сирим для приготування салатів він абсолютно не придатний.

    У таких країнах, як Чехія, Франція, його збирають за спеціальними правилами, а після відповідного приготування дозволено готувати для їжі. В Італії цей вид вважається отруйним. Його не можна їсти ні в якому разі. У цій країні його збір заборонений, і питання їстівний чи сатанинський гриб взагалі не виникає.

    Читайте про приготуванні ікри з сухих грибів .
    А також про отруєнні грибами .

    ВООЗ вважає, що 10 грам грибний м'якоті можуть послужити причиною летального результату, навіть якщо це доросла людина без проблем зі здоров'ям, так як уражається не тільки травна система, але може розвинутися параліч нервової системи і зупинитися серце.

    Звичайно, вирішувати, їстівний чи сатанинський гриб чи ні, вам самим. Але треба пам'ятати, що необдумані досліди над собою і своїми родичами, можуть стати причиною трагедії.

    ознаки отруєння

    Через дві години або трохи пізніше можна спостерігати перші ознаки отруєння - зазвичай це нудота і блювота. Будьте уважні і постарайтеся викликати «Швидку допомогу». До приходу лікаря можна допомогти постраждалому, промивши шлунок і напоївши содовим розчином (2 ч. Л. Соди на 1 літр води). Якщо лікаря очікують довго, хворому стає гірше.

    Звичайні симптоми отруєння:

    • висока температура тіла;
    • сплутаність свідомості, марення, галюцинації;
    • повторюється блювота;
    • сильно болить живіт;
    • пронос з домішкою крові;
    • нестерпно болить голова;
    • параліч кінцівок.

    Слід зауважити, що отруїтися можна не лише сатанинським грибом, тому що все неїстівні види небезпечні. Тому при схожих ознаках отруєння викликайте «Швидку допомогу» без жодних проблем. Це може зберегти вам здоров'я і, можливо, життя.

    Чи можете ви самі визначити такий гриб? Залиште своє повідомлення в коментарі ! А також дивіться відео про те, як нібито досвідчений грибник плутає сатанинськи гриб з Дубовик.

Як виглядає сатанинський гриб?
Як виглядає сатанинський гриб?
Чи можна їсти сатанинський гриб?
Чи можете ви самі визначити такий гриб?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама