Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як підвищити врожайність винограду і прискорити дозрівання ягід: поради початківцям

  1. Підвищення врожайності винограду: як збільшити плодоношення механічними способами Урожай винограду...

Підвищення врожайності винограду: як збільшити плодоношення механічними способами

Урожай винограду на фото

Для збільшення врожаю винограду, в першу чергу, необхідно подбати про створення найбільш сприятливого теплового режиму для рослин винограду на ділянці. Дуже важливо в максимальному ступені використовувати тепло, яке дає сонце. Всі заходи, що покращують освітлення і тепловий режим, сприятливо позначаються на якості врожаю.

Розроблено різні прийоми, щоб прискорити плодоношення винограду, поліпшити якість ягід і отримати хороший урожай. За допомогою нескладної «хірургічної» маніпуляції можна прискорити проходження в рослині винограду фізіологічних і біохімічних процесів і тим самим позитивно вплинути на процес дозрівання ягід. Наприклад, для підвищення цукристості зрілих ягід застосовують скручування грон. Прийом полягає в наступному: підстава грона перекручують в місці її прикріплення до втечі, завдяки чому в ягоди припиняється надходження води і ассимилятов з листя, а концентрація цукру збільшується в результаті випаровування води. Скручування грон використовують в районах з сухою та спекотною восени.

Інший прийом, як підвищити врожайність винограду і прискорити дозрівання механічним способом, - це проріджування листя в зоні розташування грон. Сонячне світло сприятливо вплив на накопичення цукру в ягодах і поліпшення їх зовнішнього вигляду. Ягоди, як прийнято говорити, «загоряють». За 12-15 днів до дозрівання ягід необхідно поблизу кистей обірвати 3-5 нижнього листя. Цей прийом має ще й позитивний фітосанітарний значення: поліпшується провітрювання куща, зменшується небезпека поширення сірої гнилі.

Як збільшити урожай винограду і прискорити плодоношення хімічними речовинами

Крім механічних маніпуляцій, які забезпечують підвищення врожайності винограду, використовують і хімічні речовини - регулятори росту, наприклад гиббереллин. У виноградарстві його застосовують, як правило, на безнасінних (кішмішних) сортах і сортах з фізіологічно жіночим типом квітки. Для обох статей сортів винограду даний прийом також може бути застосований. Обробка суцвіть гиббереллином замінює штучне запилення.

Ягоди при цьому дозрівають на 8-15 днів раніше, і величина їх буває набагато більше. Застосовують гіберелова кислоту (гиббереллин) і препарати на її основі: гібрелат, гібрескол, гіберсіб і ін. Для обробки сортів з функціонально жіночим типом квітки розчин готують наступним чином: на 1 л розчину беруть 30-50 мл гібереліну або 300-500 мг гібрелата або 3-5 мл гібрескола, розчиняють в 10-15 мл спирту, а потім суспензію змішують з водою. Для поліпшення прилипання в розчин додають гліцерин з розрахунку 5 мл / л розчину. Водний розчин гібереліну нестійкий, тому його готують в день застосування.

Щоб збільшити врожайність винограду і прискорити дозрівання, обробку суцвіть з жіночим типом квітки проводять двічі: на початку цвітіння і в період повного цвітіння. Для обробки готовий розчин наливають у високу склянку і в нього на кілька секунд занурюють суцвіття. При такому способі обробки одного літра розчину вистачає для обробки 40-50 кущів. Для цієї ж мети ефективні препарати Зав'язь в концентрації 20 г на 10 л води, гібберросс - 10 г на 15 л води і Цветень - 5 г на 2,5-3 л води.

Підвищити врожай безнасінних сортів можна, використовуючи препарати на основі гібереліну.

У обох статей сортів винограду грона обробляють пізніше, на початку дозрівання ягід. Концентрації препаратів використовують такі ж, як і для безнасінних сортів. Після застосування гібберелловой кислоти збільшується кількість ягід в кисті, зростає частка малосемянних і безнасінних плодів, розпушується кисть (що знижує ураженість ягід фітопатогенами), прискорюється дозрівання. Обробку гиббереллином можна замінити наклеюванням на черешок грона кільця з лейкопластиру, попередньо намоченого в розчині гібереліну та інших препаратів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама