Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як захистити виноград в період заморозків

  1. Укриття рослин
  2. Що робити, якщо виноград постраждав через морози?

Будь-виноградар-любитель напевно розповість вам, як він кілька разів «димів» всю ніч, а рослини все одно померзли

Будь-виноградар-любитель напевно розповість вам, як він кілька разів «димів» всю ніч, а рослини все одно померзли. Тому що є дим, а є димок. Другий не врятує від заморозка, а перший не виходить з сирого вогнища.

І найголовніше: всі рекомендовані спеціальною літературою заходи щодо захисту виноградника від заморозків вимагають постійної присутності, а для більшості з нас це неприйнятно - просто тому, що мало у кого виноград займає в житті центральне місце. Але винограду хочеться, а значить, щось робити все-таки треба, в будь-якому випадку дуже бажано уникнути ураження рослин, і вирішення проблеми потрібне надійне і по можливості універсальне.

Щоб уникнути втрати врожаю від вимерзання нирок, підготуватися до весняних заморозків потрібно з осені. При осінньої обрізку залиште більше очок, ніж рекомендується в описі сорту.

Якщо після зими і заморозків виживуть все, то зайві пагони можна буде виламати при зелених операціях з кущем.

Очки з розпустилися нирками довго зберігають високу стійкість до заморозків і навіть пізньої навесні не пошкоджуються. І якщо рослина постраждає, резервні очі почнуть рости і розвинуться в нормальні, часто плодоносні пагони.

Але проблему простіше запобігти, ніж ліквідувати її наслідки, тому необхідно вжити всіх доступних заходів, щоб рослини від заморозків саме захистити.

В першу чергу нам допоможе вода. Увечері, поливаючи виноградник, ви підвищуєте шанси рослин на виживання. Причому, поливати потрібно так, щоб сама рослина залишилося сухим.

При зниженні температури повітря і добре зволоженою грунті над ділянкою виділяється конденсація, що супроводжується виділенням тепла. Виноградник, прикритий хмарою водяної пари, цілком може протистояти радіаційного весняному заморозку.

Вологий грунт добре зберігає тепло, тому температура вологого грунту вранці буде як мінімум вище на 1 ° С, ніж сухий. Почувши в прогнозі про заморозки, полийте рясно дерева, чагарники, виноград (тільки не робіть цього кожен день, а то замість замерзання ваші рослини можуть загнити).

Заздалегідь налийте водою темні пластикові пляшки і розкладіть їх по грядках. Це відмінні акумулятори тепла, які не тільки захистять виноград від заморозків, але і посилять освіту в плодах цукру і вітамінів, особливо у випадку з суницею, перцями і іншими.

Складне питання з мульчею. З одного боку, вона знижує тепловтрати грунту чисто фізично, як ковдру, що зменшує ймовірність сильного радіаційного заморозка. З іншого боку, саме тому, що мульча виступає утеплювачем між теплою грунтом і холодним повітрям, температура над замульчувати поверхнею на кілька градусів нижче, ніж над відкритою грунтом. Тому рекомендують проводити мульчування на винограднику після того, як мине небезпека адвектівних заморозків - якраз до цього часу і грунт добре прогріється.

Укриття рослин

Дуже надійний спосіб - накрити рослини плівкою. Несучою конструкцією може бути шпалера або дротові дуги, як зазвичай у парників. Повітря має низьку теплопровідність, і завдяки його відносно великим стоячому обсягом мороз не дістане до молодих пагонів і бруньок. Деякі виноградарі навіть накривають паралельні ряди винограду з міжряддям, хоча плівки для цього потрібно, звичайно, дуже багато. Враховуйте, що плівка, здатна служити досить довго, варто відповідно.

Але є і ще одна звичайна з плівкою проблема - мало накрити рослини перед заморознем, їх обов'язково потрібно ще й вчасно розкрити Але є і ще одна звичайна з плівкою проблема - мало накрити рослини перед заморознем, їх обов'язково потрібно ще й вчасно розкрити! Для «дачника вихідного дня» це може виявитися дуже клопіткою, а то і нездійсненним завданням. Тому замість плівки для укриття грядок, винограду і навіть дерев краще використовувати агроволокно (спанбонд, агріл, лутрасил).

Агроволокно - це екологічно безпечний пропілен з тонкою структурою, який нагадує звичайне полотно білого або чорного кольору. Найчастіше агроволокно використовують замість плівки на парниках і теплицях, але в дійсності цей матеріал може захистити рослини від заморозків, дощу і граду, спеки, шкідників, хвороб і навіть бур'янів. Агроволокно здатне створювати мікроклімат і, на відміну від плівки, одночасно забезпечує повітряний обмін. Агроволокно - це екологічно безпечний пропілен з тонкою структурою, який нагадує звичайне полотно білого або чорного кольору

Найтонше агроволокно має щільність 17 г / м2 і ефективно при температурах не нижче -3 ° С. Перевага його в тому, що для створення парника не потрібні дуги або інші конструкції, тобто можна накривати безпосередньо рослини на грядках. Завдяки його легкості навіть ніжна розсада підніме таке агроволокно.

Застосування агроволокна щільністю 19 г / м2, аналогічно попередньому, захищає від заморозків до -4 ° С. Завдяки здатності пропускати до 80% світла рекомендується для світлолюбних культур. Спанбонд щільністю 23 г / м2 забезпечує захист до -5 ° С, але може використовуватися як для «ледачого» парника, так і для накриття конструкцій, наприклад, з дротяними дугами.

Агроволокна 30 і 42 г / м2 міцніші і можуть застосовуватися для створення тунельних парників, на яких будуть служити досить довго, захищаючи рослини від морозу до -7 ° С, вітру, злив і навіть граду.

Найбільш щільні агроволокна мають масу 1 м2 50 60 м Висока міцність дозволяє накривати таким спанбондом стаціонарні парники і теплиці. Використовують його і для укриття на зиму ягідників, декоративних кущів і дерев.

Більшості городників вже відома ефективність спанбонду для захисту посадок від заморозків. Однак агроволокно незамінне для захисту від сонця і спеки протягом усього сезону. У комплексі з крапельним поливом стає можливим інтенсивне вирощування томатів, перців, баклажанів і навіть картоплі під агроволокном. Липневого ранку ви побачите в «парнику» літри роси. Досвід показав високу здатність спанбонду захищати посадки від летючих суперечка фітофтори і альтернарії. Що вже говорити про жуків!

Чорний спанбонд використовують в якості мульчують матеріалу Чорний спанбонд використовують в якості мульчують матеріалу. Наприклад, розстеляють по землі, прорізають отвори і висаджують полуницю. Полоти немає необхідності, оскільки бур'яни не проростають, та ще ягоди завжди чисті і вуса вкорінюються.

Чорний спанбонд дозволяє порівняно швидко освоїти ділянку, зарослий бур'янами травами. Навесні землю бажано розпушити плоскорезом або культиватором, пролити розчином ЕМ-препарату і застелити до кінця сезону чорним агроволокном. Це, звичайно, витрати, але хіба краще роками боротися з бур'янами? Можна навіть що-небудь посадити, прорізавши спанбонд.

Матеріал, аналогічний агроволокно, використовують в будівництві і при виготовленні меблів, проте саме агроволокно дає захист від ультрафіолету. Через це воно набагато дорожче технічних матеріалів. Багато вже заощадили, купивши дешевий спанбонд, але вже через місяць ловили білі клапті по всьому городу. Тому звертайте увагу на виробника і пам'ятайте, що дешеве добрим не буває. Гарне агроволокно набагато дешевше гарної плівки, до речі.

Агроволокно можна прати, зшивати, скріплювати степлером і заклеювати скотчем - в загальному, перед вами широкий простір для творчості. Звичайно, укрити виноград агроволокном - завдання не просте, але воно того варте.

Навесні, після розкриття винограду, замість підв'язування на шпалеру залишаємо кущ лежати і ставимо над ним тунельний парник. Землю обов'язково потрібно застелити картоном, газетами або чорним спанбондом, інакше полізуть бур'яни і почнуться хвороби.

При спорудженні парника можна використовувати дротяні дуги, шматки пластикової трубки, будь-які інші конструктивні рішення. Часто агроволокно просто вішають на першу або другу дріт шпалери і прикопують краю «куреня». Двухплоскостной шпалера - готовий каркас «намети»: залишається просто накрити агроволокном по дроті. Доброю ідеєю буде ще при установці шпалери зробити короб, який спростить укриття куща і на зиму, і від заморозків.

Оптимальним для виноградного парника буде агроволокно щільністю 30 г / м2 - досить міцне для тимчасового укриття і за ціною доступне. Висота парника - від 50 см до 1 м. Якщо у вашій місцевості трапляються заморозки від -7 ° С і нижче, то підвищити поріг ефективності парника можна за допомогою акумуляторів тепла.

Все та ж вода, залита в чорний поліетиленовий рукав шириною 20 см, може не дати опуститися температурі в парнику нижче 3С, коли «за бортом» буде -7 ° С. Менш технологічні, але точно так само ефективні пластикові пляшки з водою, розкладені по землі.

Слід передбачити можливість легко відкривати виноградний парник, адже необхідно буде провести першу виломкі пагонів. Це потрібно зробити обов'язково, не відкладаючи на літо, інакше кущ витратить живильні речовини на велику кількість зайвих пагонів, а нам це ні до чого. Для проведення профілактичної обробки й підгодівлі парник теж треба буде розкривати, тому з одного боку агроволокно можна зафіксувати землею або цеглою, а з іншого - довгими дошками, трубами, всім, що можна швидко прибрати в сторону і повернути на місце. Для фіксації агроволокна до дуг і дроту шпалери добре підходять звичайні білизняні прищіпки.

Звичайно, все це витрати і клопоти, але зелені пагони винограду гинуть вже при -1 ° С, і дива тут чекати не доводиться. З іншого боку, завдяки парники виноградна рослина швидше і краще розвивається, зацвітає раніше, а це дає нам більш ранній урожай кращої якості. Коли загроза заморозків відповідно до календаря зникає, парник демонтують, кущ акуратно піднімають і підв'язують на шпалеру, а агроволокно можна перемістити з виноградника на овочеві грядки, які воно буде притенять, захищаючи вже від нещадного сонця.

Агроволокном складно приховувати виноград на альтанці, але можна підвищити стійкість дерев і винограду, якщо зробити перед заморозками обприскування «екоберіном» - це збільшить вміст цукрів в тканинах рослин. Таким антифризом «заправляються» на зиму берези - вам адже доводилося пити березовий сік? Взагалі, періодична обробка «екоберіном» і «Здоровим садом» протягом сезону підвищує стійкість рослин до екстремальних температурних режимів і значно полегшує подальше життя і їм, і нам.

Що робити, якщо виноград постраждав через морози?

Якщо виноград все ж постраждав від весняного заморозка - не поспішайте впадати у відчай, після прийняття простих заходів відійде не тільки виноград, але і троянди. Можна зрозуміти дачника, у якого при вигляді побурілих листя і пагонів опустилися руки, тим більше що при сильних заморозках іноді можуть постраждати не тільки пагони і суцвіття, а й багаторічна деревина. Це ще не привід кидати кущ напризволяще і доводити його до повного запустіння. Навіть якщо в поточному сезоні отримати урожай не вийде, буде сезон наступний, і підготуватися до нього потрібно прямо зараз.

Насамперед потрібно обприскати і полити пошкоджені кущі Біококтейль з «екоберіна» + «Здоровий сад» + ЕМ-препарат - це допоможе рослинам перенести стрес. Багато людей відзначають здатність ЕМ-препаратів прискорювати загоєння дрібних ран і подряпин на тілі, і виноград в цьому сенсі нічим не гірше. Іншим відмінним засобом для пом'якшення наслідків «травматичного шоку» у винограду є «Екогель» - його властивості як імуномодулятор і активатора росту в даному випадку будуть дуже доречними.

Пошкоджені частини рослини видаляються, а для відновлення куща використовують пагони заміщення і пасинки.

Як правило, на пасинках вдається отримати урожай - швидше за все, незначний, але все ж краще, ніж нічого.

Природно, потрібно забезпечити реанімовувана рослинам посилене харчування і захист. Мульчувати такі кущі необхідно напівперепрілим компостом, збродженим послідом, ЕМ-силосом і інший органікою з високим вмістом поживних речовин, додаючи «бокаші».

Не варто «добивати» постраждалих важкими дозами мінеральних добрив, що вносяться під лопату і додатковим обприскуванням системними фунгіцидами. У нас з вами не гектари монокультурних виноградників, ми можемо в повній мірі виходжувати наші рослини природними методами, повноцінним, збалансованим, здоровим харчуванням, використовуючи процеси, організовані самою природою, яка в будь-якому випадку мудрішими і сильніше нас.

Пагони з бруньок заміщення розвиваються пізніше, ніж ті, що ростуть з нирок основних. Відповідно, необхідно простимулювати їх визрівання додатковим внесенням деревної золи і своєчасним проведенням зелених операцій.

Заморозки ранньої осені не такі небезпечні, як весняні, особливо якщо ви забезпечили кущах протягом сезону сите і здорове життя. Як правило, карбування пагонів проводиться до настання тривожного періоду, до того ж у міру наближення зими морозостійкість виноградних рослин, особливо витривалих сортів, значно зростає. але недооцінювати небезпека осінніх заморозків буде необачно.

Шкідливість осінніх заморозків зростає, якщо через як недостатнього, так і надмірного неграмотного догляду пагони розвинені слабко, їх зростання передчасно зупиняється або, навпаки, має місце надмірне жирування і затяжний зростання, а також погане визрівання пагонів і слабке накопичення пластичних речовин.

У ситуації природного, повноцінного розвитку виноградних кущів листя від осіннього заморозку побуреют, висохнуть і повільно опаде. Як ми вже говорили, не варто нервово сприймати це як захворювання і хапатися за обприскувач. Листя вже зробили свою справу, можуть йти.

Нерідко після заморозка ви можете побачити таку картину: на голих, без листя кущах висять грона. Визріли ягоди витримують температуру -4 ° С і навіть нижче, а не цілком визріли стають м'якими і набувають специфічний «морозний» присмак, який багатьом подобається, але знижує якість вина.

Якщо під заморозок потрапляють дозрілі ягоди, то смак їх від цього може навіть покращитися, тому що під впливом низької температури цукристість і екстрактівность соку підвищуються, а вино стає більш «букетістим».

Це, звичайно, витрати, але хіба краще роками боротися з бур'янами?
Таким антифризом «заправляються» на зиму берези - вам адже доводилося пити березовий сік?
Що робити, якщо виноград постраждав через морози?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама