Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Які операції необхідно проводити на винограднику?

  1. Видалення зайвих пагонів, прищипування
  2. підв'язка
  3. Прищипування пагонів винограду
  4. Пасинкування винограду.
  5. карбування винограду

Виконуючи певні дії з зеленими частинами куща дозволить впливати на силу росту куща і їх врожайність Виконуючи певні дії з зеленими частинами куща дозволить впливати на силу росту куща і їх врожайність.

До зелених операцій належать:

  • уламка зелених пагонів винограду,
  • прищипивание верхівок винограду,
  • пасинкування, чеканка,
  • підв'язка однорічних лоз,
  • проріджування ягід, грон, листя винограду.

Видалення зайвих пагонів, прищипування

Видалення зайвих пагонів у куща винограду навесні і на початку літа - найважливіша операція, що служить доповненням до осінньої обрізку винограду. З її допомогою можна до певної міри виправити помилки, допущені восени. Видаленням (обламуванням) зайвих пагонів регулюється навантаження куща винограду, а також поліпшується повітряний і світловий режим винограду, що полегшує боротьбу з шкідниками та хворобами, але слід пам'ятати, що залишення пасинків сприяє підвищенню родючості куща.

Навесні з'являються пагони не тільки від сучків заміщення і плодових лоз винограду, але і з сплячих бруньок старих частин винограду. Їх називають вовчками. Особливо багато їх з'являється, якщо кущ винограду коротко обрізаний і має в надлишку багаторічну деревину. Якщо вам необхідно провести заміну старої деревини на нові плодові освіти, то залишають один-два дзиги винограду, які розташовані ближче до основи (голівці) куща винограду. Решта дзиги виламують, щоб вони не затінювали кущ винограду і не відбирали пластичні речовини, необхідні для розвитку винограду.

Уламка винограду - найбільш важлива з усіх зелених операцій. Вона доповнює і виправляє зимову обрізку винограду. Завдяки уламку винограду досягається вільне розташування пагонів на кущі, поліпшуються умови освітлення і провітрювання, забезпечується більш рівномірний ріст пагонів, кращий розвиток грон і ягід.

Мета уламки винограду залежить від віку і стану виноградного куща. На молодих кущах основна мета - швидке і правильне формування куща винограду. В цьому випадку видаляють пагони, які не потрібні для форміровкі (слабкі, двійники, загущаючі кущ). На плодоносних кущах основне завдання - встановлення остаточної навантаження добре розвиненими плодоносними і безплідними пагонами, а також збереження форми куща винограду.

Уламку винограду проводять у два строки: перший - після розпускання бруньок, коли молоді пагони досягнуть довжини в 7-10 см, і другу, коли на пагонах чітко позначаться суцвіття. Дуже важливо в цей момент відрегулювати кількість молодих пагонів на сучках заміщення. Їх повинно бути не більше двох на один сучок і не більше шести на весь кущ винограду. При цьому залишають тільки самі добре розвинені молоді пагони. З слабких нирок не вийде хороших плодових лоз для майбутнього врожаю винограду. Не можна запізнюватися з проведенням уламки винограду, тому що пагони швидко одревеснеют, і при їх видаленні куща винограду наноситься велика кількість ран.

При другій виломкі зелених пагонів винограду необхідно підраховувати кількість суцвіть - їх повинно бути не більше 30-35 на 1 погонний метр плоскої шпалери для сортів з дрібної і середньої гроном (ізюмні і технічні сорти винограду). На столових сортах винограду з великої гроном не повинно бути більше 20-25 пагонів на 1 погонний метр шпалери, і не більше 30-40 грон - на добре розвиненому п'яти-семирічному кущі. Якщо кущ винограду перевантажений, видаляють частину пагонів з суцвіттями. На недовантажених кущах винограду від уламки утримуються.

Крім цих операцій необхідно виламати всі пасинки винограду, що ростуть до першої-другої грона. Третя гроно, якщо вона з'являється на однорічному пагоні, повинна бути вилучена. А якщо ви хочете отримати дуже великі грона і ягоди винограду, то видаліть і другу гроно. Пасинки, що з'являються вище грон, можна не видаляти, а тільки прищипувати, якщо у них дуже сильне зростання. Необхідно прищипнуть також два крайніх втечі винограду, тому що вони завжди дуже сильно ростуть, затримуючи тим самим зростання і розвиток інших пагонів в плодовому ланці. Крім того, віднімаючи поживні речовини, ці пагони можуть викликати осипання зав'язей в молодих гронах. Пріщіпкой видаляють верхівки пагонів з одним-двома недорозвиненими листами, залишаючи над останньою гроном не менше 6-7 листків. Після прищіпки зростання втечі на деякий час припиняється, і більшу кількість поживних речовин прямує до суцвіттям. Не можна прищипувати тільки слаборастущіе пагони і пагони, що ростуть від сучків заміщення винограду. Пагони, відросло з сучків заміщення винограду, прищипують тільки в кінці серпня, щоб вони краще визріли.

У комплексі агротехнічних заходів, що сприяють отриманню високих врожаїв винограду хорошої якості, важливим прийомом є підв'язка однорічних лоз до шпалери.

підв'язка

має на меті правильно розподілити однорічні лози винограду, зафіксувати їх в певному положенні, щоб на них проросло якомога більшу кількість зелених пагонів, що несуть грона, тобто майбутній урожай.

Підв'язка. По термінах виробництва розрізняють два види підв'язки винограду - суху і зелену. Суха підв'язка - це підв'язка перезимували однорічних пагонів винограду. При цьому важливо не упустити терміни і закінчити підв'язку до початку проростання вічок, тому що розпускаються бруньки винограду дуже крихкі і легко обламуються.

Способи підв'язки роблять значний вплив на розвиток виноградного куща, і, в першу чергу, це пов'язано з явищем полярності. На вертикально підв'язаних торішніх однорічних пагонах винограду розвиваються лише верхні оченята, в зв'язку з цим родючість цих пагонів використовується лише частково. Щоб цього не сталося, плодові пагони винограду підв'язують тільки до першого і другого рядів дроту (вважаючи знизу) в одну лінію строго горизонтально. Як подвязочного матеріалу використовують мочало, шпагат, стару ізольовану дріт, віскозну і бавовняну нитку.

До підв'язці зелених пагонів винограду приступають після того, як пагони досягнуть довжини 40-50 см і почнуть виступати над другим і третім рядами дроту. При досягненні пагонами чергового ряду дроту роблять другу, третю, а якщо є можливість, то і четверту підв'язку. Мета зеленої підв'язки - захистити молоді зростаючі пагони від пошкодження вітром, рівномірно розподілити їх на шпалері, створити кращі умови для освітлення і визрівання грон, а також для зручності догляду за виноградним кущем. Зелені пагони можна підв'язувати і під кутом в 30-45, що сприяє підвищенню продуктивності бруньок винограду. Втім, на суперінтенсивного сортах винограду це не обов'язково, тому що врожайність їх і без того дуже висока.

Прищипування пагонів винограду

роблять для перерозподілу поживних речовин між основними органами виноградного куща.

Для попередження осипання квіток і зав'язі прищипивание зростаючих пагонів винограду проводять за 2-3 дня до цвітіння, видаляючи саму верхівку на одне-два міжвузля. Прищипують тільки плодоносні пагони винограду, при цьому зростання їх припиняється на 10-15 днів, і більше поживних речовин надходить до суцвіттям винограду. Ягоди при цьому краще зав'язуються, а грона винограду стають більшими. Своєчасне прищипивание не тільки збільшує урожай винограду поточного року, але і покращує закладку плодових бруньок під урожай наступного року.

Пасинкування винограду.

Пасинки - це пагони другого порядку, що розвиваються з пазушних бруньок винограду, молодих зелених пагонів поточного року. У великій кількості вони з'являються на сильнорослих, коротко обрізаних пагонах і недовантажених кущах винограду. На нормально навантажених пагонами і врожаєм кущах винограду пасинки розвиваються слабо. І з ними не проводять ніяких операцій, а видаляють їх тільки до першої та другої грона. Третя гроно, якщо вона з'являється на молодому втечу, видаляється.

Видалення пасинків (пасинкування) проводять в тих випадках, якщо спостерігається сильне загущення куща винограду. Повністю видаляти пасинки все ж не слід, тому що вони роблять позитивний вплив на розвиток зимуючих вічок і покращують умови формування суцвіть в нирках винограду. Тому їх краще прищипувати над другим-четвертим листом. Деякі сорти винограду (наприклад, Оригінал рожевий) здатні зав'язувати на пасинках другий урожай. Залишати ці суцвіття не можна ні в якому разі, тому що ці грона визріти не встигають, але сильно затримають дозрівання основного врожаю винограду.

карбування винограду

видалення верхівок пагонів для прискорення їх визрівання. До карбування приступають в період загасання росту пагонів винограду, зазвичай в середині серпня. Рання карбування може викликати небажаний ріст пасинків, пізня - не робить ніякого дії. На високоштамбових формуваннях карбування винограду, як правило, не проводиться, тільки вкорочують пагони, що ростуть в небажаному напрямку.

Формування грон і суцвіть винограду. Проріджування. За кордоном цієї операції надають великого значення, тому що в результаті таких дій продукція набуває відмінний товарний вигляд. Крім того, з'являється можливість уникнути загнивання окремих ягід в щільних гронах винограду. Для цього грона проріджують, застосовуючи спеціальні ножиці з загнутими лезами. Ягоди в проріджених гронах стають одновимірними, краще забарвленими і більш солодкими.

На деяких сортах винограду (наприклад, Страшенский) необхідне формування суцвіть. У цього сорту винограду через дуже довгих грон тривале цвітіння. Якщо верхня частина грона вже має зав'язь, то нижня ще цвіте. Через тривалості цвітіння він часто потрапляє в цей період під дощі, грона стають зрідженими та втрачають товарний вигляд. Дозрівання таких грон сильно затягується. Верхні ягоди винограду дозрівають вже в кінці серпня, нижні - тільки в середині вересня і мало набирають Сахаров. Під час цвітіння для виправлення цього недоліку слід видалити нижню третину грона винограду. В результаті грона винограду стають компактними і красивими, ягоди дружно дозрівають і мають відмінний товарний вигляд.

Укорочення і формування грон роблять не тільки на сорті Страшенский, але і на інших сортах винограду, що мають довгі, циліндричні грона і інші дефекти.

Схожі матеріали

В саду своїми
руками ...

читаємо

багаторічні
квіти ...

читаємо

Догляд за садом
і городом ....

читаємо

декоративні
рослини для саду ...

читаємо

Якщо вже троянди,
то все за правилами ..

читаємо

клопітно чи
з клематисами ...

читаємо

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама