Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Форміровкі для неукривного винограду

Існує думка, що неукривной виноград в обрізку не потребує. Але це абсолютно невірно. Такий виноград ще більше потребує обрізку, ніж укривной. Тому що його перезимовка багато в чому залежить від підготовки самого куща до цього періоду.

Як правило, неукривні сорти винограду саджають близько навісів, пергол, альтанок або арок, куща в таких випадках надають форму відповідно до наявної опорою.

вертикальний кордон

Цю форміровку використовують тоді, коли хочуть витягнути кущ вгору, на відміну від формування крони черешні . Існує два варіанти вертикального кордону: перший - коли нижня дріт розташовується на висоті 60-70 см від землі, другий - коли нижня дріт розташовується на висоті 1,2-1,5 м.

У рік посадки в першому і другому випадках на однорічному саджанці залишають тільки 2 втечі, які підв'язують вертикально. У другій рік приступають до формуванню.

Перший варіант (нижня дріт шпалери розташовується на висоті 60-70 см). Найпотужніший і довгий торішній втеча підв'язують вертикально до нижньої дроті шпалери і обрізають його вище місця підв'язки. Другий втечу повністю вирізують.

Якщо жоден з пагонів не доріс до нижньої дроту, то самий товстий торішній втеча вкорочують на три очки, а другий вирізають повністю. На цьому скороченому втечу знову залишають дві втечі. У наступному році кращий з них підв'язують вертикально, інший - вирізають.

Другий варіант (нижня дріт шпалери розташовується на висоті 1,2-1,5м). На другий рік після посадки кращий втечу обрізають на 3-5 очок, а другий вирізають повністю. Протягом літа на залишеному пагоні виростуть 2-3 зелених втечі. У міру зростання їх підв'язують до кілка. У наступному (третьому році) якщо один з пагонів доріс до нижньої дроту шпалери, його підв'язують і обрізають вище місця підв'язки.

Якщо жоден з пагонів не досяг потрібної висоти, тоді найкращий з них вкорочують на 5-6 очок, на якому знову дають відрости 2-3 зеленим паросткам. Решта пагони видаляють. При досягненні пагонами нижньої дроту переходять до подальшого формування куща.

На підв'язати втечу дають розвиватися тільки трьом верхнім паросткам, які підв'язують вертикально. Інші вирізують у міру їх появи. Восени у залишених пагонів вирізують невизревшую частина, пасинки і вусики. В такому стані підв'язаний до шпалери кущ може залишатися зимувати. Але більшу гарантію перезимівлі молодого рослини можна отримати, знявши виноград зі шпалери і уклавши його на землю.

Навесні верхній втечу підв'язують вертикально і обрізають в тому місці, де передбачається закласти наступний ярус (на відстані не менше 60 см - через одну або дві дроту шпалери). Решта дві нижні лози підв'язують горизонтально до нижньої дроті шпалери - це перший ярус.

На вертикально підв'язаною лозі залишають рости тільки три верхніх зелених втечі, а на тих, що підв'язані горизонтально, - все. Якщо рослина ослаблено, деякі пагони, що ростуть на горизонтальних лозах, видаляють. Також видаляють йде з землі поросль і Волчкова пагони.

Навесні наступного року з верхніми втечами надходять так само, як при формуванні першого ярусу (центральний втечу підв'язують вертикально і прищипують на необхідній висоті, а два інших підв'язують горизонтально). На горизонтально підв'язаних лозах першого ярусу залишають тільки по два втечі. З них формують два плодових ланки. Читайте як формувати крону груші на нашому сайті.

Так закінчується формування першого ярусу і закладка другого. Третій і наступні яруси формують точно таким же чином.

горизонтальний кордон

Цю форміровку використовують тоді, коли хочуть витягнути кущ в довжину (вздовж паркану, стіни і т. Д.). Нижню дріт розташовують на висоті 30-70 см від поверхні грунту.

Нижню дріт розташовують на висоті 30-70 см від поверхні грунту

Формування винограду починають тоді, коли рослини досягнуть нижньої дроту шпалери. На вершині лози залишають два-три втечі. На наступний рік два втечі підв'язують горизонтально до нижнього дроту, а третій втечу (якщо залишали три) вирізують.

У наступному році на горизонтальних лозах вкорочують по одному крайнього втечі (на 8-12 очок) і укладають горизонтально, підв'язуючи до нижньої дроті шпалери. Це будуть продовження кордонів. А з двох пагонів, розташованих ближче до центру (на лівій і на правій частинах окремо), формують по два плодових ланки. Всі інші пагони вирізають.

У неукривних сортів винограду плодоносними є майже всі очки, починаючи з другого. Тому плодову стрілку можна робити досить короткою (5-7 очок).

Навесні наступного року з кожного боку обрізають по два крайніх втечі на 5-7 очок і залишають по одному сучку заміщення. Решта пагони вирізають. Самий крайній з решти пагонів укладають в продовження кордону.

Відстань між плодовими ланками повинно бути таким, щоб укладені плодові стрілки не перекривалися іншими.

Таким же чином протягом наступних років кущ подовжують до потрібних розмірів. Для завершення форміровкі пагони продовження не укладають далі, а вирізають.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама