Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Мілдью - грибкове захворювання винограду

  1. збудники хвороби
  2. Приховане розвиток захворювання
  3. Первинні ознаки захворювання
  4. вторинне зараження
  5. наслідки захворювання
  6. Заходи щодо захисту винограду від мілдью
  7. профілактика захворювання
  8. захист винограду
  9. досвід садівників

мілдью

Виноград часто хворіє різними хворобами, які не дозволяють отримувати такі бажані врожаї соковитих ягід. Найбільш поширеним і небезпечним захворюванням кущів винограду є грибкова хвороба - мілдью. Іноді це захворювання називають несправжньою борошнистою росою. Як відомо, несправжній борошнисто-росистий грибок вражає всі зелені частини куща. Грибок вражає: листя, пагони, вусики, зав'язі і суцвіття.

збудники хвороби

Збудниками цього небезпечного грибкового захворювання є зооспори. Їх часто називають зимовими спорами, оскільки вони утворюються в кінці літа в заражених тканинах винограду і зимують в опалому листі на поверхні землі або під її поверхнею. Навесні, після першого теплого дощу, коли температура повітря більше ніж 11-12 градусів за Цельсієм зооспори починають набухати. Саме в цей період в них активно починають рости джгутики, за допомогою яких вони починають рухатися до зелених частинах куща. Якщо разом з бризками води такі набряклі зооспори з джгутиками потрапляють на зелені частини рослини - відбувається зараження куща винограду. Після цього вони втрачають свою рухливість і починають проростати на листках та інших зелених частинах куща. При цьому вони утворюють ниткоподібний відросток - гіф. З утворених гифов згодом утворюється грибниця.

Приховане розвиток захворювання

Протягом 1-2 тижнів після зараження відбувається прихований, невидимий для ока людини, процес розвитку гриба. Можна сказати, що в цей період проходить інкубаційний період розвитку захворювання. Тривалість цього періоду безпосередньо залежить від температури навколишнього середовища. Чим вище температура повітря, тим швидше розвивається захворювання, в такому випадку менше часу для подолання захворювання.

Первинні ознаки захворювання

Після проходження інкубаційного захворювання починають з'являтися зовнішні ознаки захворювання. Для грибкового захворювання мілдью характерні такі ознаки:

  • на верхній частині зараженого листа з'являються світло-жовті плями;
  • на нижній частині листа з'являється білий наліт, який складається з безлічі конидиеносцев з конідіями, які представляють собою літні суперечки гриба.

вторинне зараження

Найбільш небезпечним є вторинне зараження і наступні зараження, які викликаються літніми спорами. Ці спалахи захворювання починають вражати не тільки листя, але і зелені пагони, вусики і зав'язі. Якщо літо вологе і часто випадають дощі, кущі винограду часто переживають масові спалахи цього грибкового захворювання. Що, врешті-решт, призводить до остаточної втрати врожаю.
За літній період може бути кілька спалахів зараження винограду і з кожним спалахом кількість літніх суперечка буде збільшуватися, і з кожним разом зараження буде проходити все болючіше з великими втратами.

наслідки захворювання

Якщо активно не боротися з цим захворюванням урожай буде втрачено і кущ винограду сильно послабиться, і будуть сприятливі умови для розвитку інших хвороб, які, врешті-решт, знищать кущ. Основними, сезонними наслідками грибкового захворювання мілдью є такі ознаки:

  • заражені листя відмирає і опадає;
  • ягоди темніють, зморщуються, засихають або обсипаються. Тут все залежить від погодних умов;
  • кущ, який втратив листя, не може накопичити необхідний запас поживних речовин, тому навіть при слабких морозах він може загинути або заразитися іншими збудниками.

Заходи щодо захисту винограду від мілдью

Для захисту кущів винограду використовують два основні методи:

  1. Перший з них це профілактика захворювання. Цей метод дозволяє запобігти зараженню кущів зимовими спорами, що в подальшому дозволяє уникнути спалахів зараження зелених частин рослини літніми зооспора.
  2. Другий метод полягає в безпосередній боротьбі із захворюванням, коли ви точно знаєте, що кущ заражений збудниками захворювання.

профілактика захворювання

Часто садівники не обробляють кущі винограду, поки не з'являються видимі ознаки захворювання. Більшість людей сподіваються, а може бути пронесе і кущ не заразиться, навіщо даремно витрачатися на препарати захисту рослин. І в результаті такої недбалості і необачну економії в майбутньому можна втратити набагато більше. Тому необхідно своєчасне і не одноразова обприскування винограду 1% розчином бордоської рідини. Зазвичай перше профілактичне обприскування роблять, коли з'являються зелені пагони і листя і температура навколишнього середовища більше ніж 12 градусі за Цельсієм. Своєчасна обробка дуже важлива, так як розчин бордоською рідини діє тільки на зооспори, на поверхні листя. Коли зооспори проросли, на них не діють майже ніякі препарати, які доступні широкому загалу. Можна сказати, що коли зооспори проросли, гриб стає невразливим і тому існує велика ймовірність вторинного зараження літніми спорами. В цьому випадку, витрати по захисту винограду значно зростуть.
Іншим ефективними, можна сказати допоміжними профілактичними заходами є такі заходи:

  • спалювання заражених листів і пагонів, які залишилися після осінньої обрізки винограду;
  • обприскування лози винограду 5% розчином мідного купоросу ранньою весною, до появи зелених пагонів і листя;
  • формування високого штамба кущів і обов'язкове підв'язки пагонів винограду;
  • провітрювання кущів;
  • пасинкування (стимулювання винограду до утворення великої кількості молодих пагонів).

захист винограду

Активний захист винограду проходить в три основних етапи, кожен з яких охоплює найвідповідальніші періоди вегетації куща. Отже, захист від зооспор складається з наступних етапів:

  1. Перше обприскування 1% розчином бордоської рідини проводиться в період, коли ще не з'явилися симптоми захворювання. Зазвичай це робиться, коли пагони відросли на 10-20 см.
  2. Другий раз кущ обприскується 1% розчином бордоської рідини перед цвітінням. Зазвичай починають обприскувати виноград, коли розкриваються перші квіточки майбутньої кисті.
  3. Третій раз кущ обприскують відразу після цвітіння, коли з'являються зав'язі.
  4. Подальше обприскування проводиться, в залежності від погодних умов, через 2-3 тижні. Якщо літо вологе і часто випадають непомірні опади обприскування потрібно проводити регулярно до початку дозрівання врожаю. У разі, коли літо сухе можна не проводити обприскування після формування повноцінних ягід.

досвід садівників

Досвідчені садівники, які професійно займаються вирощування винограду, приділяють велику увагу захисту винограду. Вони докладають неймовірних зусиль, щоб зберегти урожай і кущі винограду в хорошому стані, адже це джерело їх доходів. Тому навіть простим садівникам-любителям потрібно ретельно обприскувати кожен листок, пагін, вусик і кожну зав'язь. Особливо ретельно потрібно обробляти нижні частини листя, оскільки часто саме там можуть проростати зооспори, які потрапили з грунту разом з бризками води.
Мілдью вважається одним з найнебезпечніших захворювань, яке сильно поширене і завжди завдає великої шкоди навіть найбільшим виноградникам. Тому з ним потрібно боротися і проводити профілактичні заходи цього захворювання, навіть якщо ваші кущі не уражаються або мало уражаються зооспора. Звичайно, на сьогоднішній день існує безліч сортів винограду, стійких до грибкового захворювання - мілдью. Ці сорти отримали широке поширення в нашому регіоні, але основний їх проблемою є їх мала стійкість до анактарозу. Тому при виборі сорту винограду потрібно зважувати всі за і проти, щоб потім не було ніяких несподіванок.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама