Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Приготування бордоською суміші (рідини) і обприскування рослин

  1. Як правильно приготувати розчин медьсодержащего препарату - бордоською рідини
  2. Як обробляти рослини бордоською рідиною від хвороб і шкідників
  3. Техніка безпеки при роботі з розчином бордоською суміші

Однією з основних завдань, з якою стикаються багато дачники і садівники, є методи боротьби з хворобами і комахами, що вражають рослини. Готова бордоською рідиною - це найвідоміший препарат, обробка яким дозволяє повністю впоратися з шкідниками саду та городу, а також ліквідувати багато захворювання рослин . До складу цього препарату входить вапно і мідний купорос, чудодійні властивості якого були відкриті абсолютно випадково.

захворювання рослин

Як правильно приготувати розчин медьсодержащего препарату - бордоською рідини

Бордоською рідиною є фунгіцидом, при правильному приготуванні якого відбувається утворення сірчанокислої міді, що надає знешкоджуючий вплив на всі шкідливі мікроорганізми. Обробка рослин цим препаратом, як і раніше користується підвищеним попитом серед садівників-городників, оскільки вона є простим і перевіреним засобом. Цей фунгіцид застосовується для приготування багатьох розчинів, якими обробляють рани на деревах після обрізання крони, а також додають в побілку. Бордоською рідиною служить не тільки засобом боротьби із захворюваннями і комахами, а й є хорошим засобом профілактики, що допомагає запобігти розвитку багатьох захворювань.

Найчастіше садівники-любителі готують 1% розчин бордоською суміші, хоча в деяких випадках необхідний і 3% розчин препарату.

Для отримання 1% розчину бордоської рідини знадобиться 10 літрів води і по 100 грам свежегашеной і мідного купоросу. Запропоноване кількість мідного купоросу слід розчинити в 1 літрі води, використовуючи для цього посуд, виготовлену з дерева, скла або пластмаси. Варто відмовитися від використання залізних ємностей, оскільки відбудеться їх хімічна реакція з розчином, і він втратить свої корисні властивості. Для того щоб мідний купорос повністю розчинився, рекомендується ретельно помішувати приготований розчин.

Така ж сама процедура проробляється і з гашеним вапном, тобто 100 грам речовини ретельно розмішується в 1 літрі води до консистенції густого молока без грудочок. У процесі приготування обох розчинів при досягненні потрібної консистенції кожен з них доливається водою, і їх обсяг доводиться до 5 літрів кожного.

Отримані рідини слід змішати межу собою, попередньо профільтрувати кожну з них через марлю або мішковину. Розчин мідного купоросу додають в вапняну суміш, ретельно розмішуючи отриману бордоскую суміш світло-блакитного кольору.

Не допускається змішування двох розчинів високої концентрації з наступним розведенням водою, а також не дозволяється інша послідовність приготування бордоською рідини, коли гашене вапно, навпаки, вливається в ємність з мідним купоросом.

При необхідності використання розчину високої концентрації вдаються до приготування 3% суміші, при цьому рецептура дотримується деяких змін. Для того щоб отримати 3% розчин рідини, використовується 300 грам мідного купоросу і 300-400 грам гашеного вапна. Подальша технологія приготування 3% розчину нічим не відрізняється від приготування 1%.

Бордоською рідиною, приготована з урахуванням всіх правил і рекомендацій, набуває нейтральну або слаболужну реакцію, перевірити яку можна за допомогою доступних засобів. Можна скористатися звичайним кислотним індикатором, на який наноситься невелика кількість препарату і визначається його реакція. При відсутності такого пристосування можна скористатися звичайним залізним предметом, на якому відсутні сліди іржі, наприклад, дріт або цвях. Обраний предмет поміщається в приготовлену бордоскую суміш на кілька хвилин, після чого уважно вивчається. Освіта на предмет червонувато-рудих плям свідчить про порушення процесу приготування та освіті розчину підвищеної кислотності. Розчин такої концентрації може негативно вплинути на оброблювані рослини, викликати їх загибель або залишити опіки. Виправити ситуацію допоможе додавання вапняного молока в розчин, що призведе до зниження кислотності. У бордоською рідини, приготовленої без порушення технології, занурений в неї залізний предмет не повинен покриватися вапном.

Використовувати приготовлену суміш для обробки рослин бажано в день її приготування, а для збереження корисних властивостей протягом доби рекомендується додати в неї трохи цукру.

Як обробляти рослини бордоською рідиною від хвороб і шкідників

З початком весни оживає дачний сад і город, тому саме в цей період садівники-любителі проводять обробку рослин. проводити обробку посадкових культур рекомендується в ранковий або вечірній час, коли відсутній сильний вітер. Розприскування рідини проводиться в напрямку від поверхні стовбура до верхніх відділах крони дерева, розчин рівним шаром лягає на кору дерева, перефарбовуючи її в ніжно-блакитний колір. Обробка дорослих дерев потребують приблизно 7-8 літрів бордоською рідини на одну рослину, а більш молодим посадкам буде досить і 2-3 літрів.

Бордоською рідиною успішно застосовується при боротьбі з паршею, грибками і цвіллю, а обробка нею вишні і слив допоможе позбутися від моніліозу і коккомікоза. Хороший ефект дає обприскування 1% розчином суміші дерев зерняткових і кісточкових порід в період вегетації. Розчин такої концентрації також використовується для обробки картоплі, цибулі, часнику, полуниці, агрусу, смородини , Малини і винограду.

Бордоською рідиною виділяється стійкістю до дощу, тому оптимальним періодом для проведення обробки вважається період появи нирок, а також пізня осінь. Проведення обприскування в дощову погоду призведе до виникнення опіків на листках рослин, а також може викликати опадання листя на деяких видах кісточкових дерев, яблунях і грушах. Для обробки бруньок дерев використовується 3% розчин рідини, а для обприскування рослин після періоду цвітіння і для запобігання таких захворювань, як фітофтороз і борошниста роса, застосовують 1% бордоською суміш.

Не варто забувати про те, що обробка цим препаратом впливає не тільки на хворобу, а й на саму рослину. У деяких випадках може спостерігатися зниження інтенсивності росту пагонів деяких рослин. Бордоською рідиною є хорошим профілактичним засобом, який використовується для обробки здорових листя.

Обробляти культури можна за допомогою садового обприскувача, а при його відсутності підійде звичайна пластикова пляшка з розпилювачем.

Обробляти культури можна за допомогою садового обприскувача, а при його відсутності підійде звичайна пластикова пляшка з розпилювачем

Техніка безпеки при роботі з розчином бордоською суміші

Звичайно, бордоською рідиною приносить велику користь рослинам саду та городу, але вона відноситься до середнього рівня токсичності і є отруйною для тварин і людей. Саме тому всі роботи з цим препаратом повинні вестися з дотриманням правил техніки безпеки, тобто процес її приготування і обробки повинен проводитися з використанням спеціальних захисних засобів: окуляри, рукавиці, респіратор і спеціальний одяг. Виробляти приготування розчину слід в спеціальному посуді, яка в подальшому не буде використана для приготування їжі і годівлі тварин.

Ті рослини, які піддалися обробці бордоською рідиною, є непридатними для годування домашніх тварин. Дозрілі плоди, які виросли на оброблених культурах, обов'язково повинні митися водою перед вживанням в їжу. Що залишився розчин препарату після проведення обприскування обов'язково повинен бути закопаний в землю, при цьому робити це потрібно на значній відстані від колодязів і джерел питної води.

Бордоською рідиною, приготована за всіма правилами, є ідеальним засобом для обробки рослин при боротьбі з різними хворобами і шкідниками, а також в профілактичних цілях. Дотримання порад по неї використанню дозволить не тільки збереже урожай, але і примножити його кількість в кілька разів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама