Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Прискорене формування кущів

В останні роки питання про прискорене формування виноградних кущів, а отже, і більш ранньому плодоносінні приділяється багато уваги.
В останні роки питання про прискорене формування виноградних кущів, а отже, і більш ранньому плодоносінні приділяється багато уваги
матеріал надано РКПО-АГРО

раннє плодоносіння молодих виноградників залежить від умов середовища і біологічних особливостей сорту. При надмірному харчуванні рослин формування кореневої системи і надземних органів куща закінчується в більш-короткі терміни. При затримці загальної сили розвитку куща затримується і термін початку вступу в пору повного плодоношення.

У виробничих умовах Криму є численні факти, коли при посадці винограду хорошими саджанцями і на родючих ґрунтах виноград починає плодоносити на другий рік після посадки навіть без застосування, спеціальних прийомів по прискореному формуванню куща. Так, наприклад, в навчально-дослідному господарстві Кримського сільськогосподарського інституту в 1958 р сорт Тербаш на другий рік після посадки саджанцями дав урожай 15 ц, а Ркацителі - 12 ц з гектара. У 1959 р, т. Е. На третій рік після посадки, отриманий урожай Тербаш 92 ц, а Ркацителі - 85 ц з гектара на площі 100 гектарів. Аналогічні приклади можна привести по радгоспам «Ново-Джанкойський», «Степове», «Бурлюк» і ін.

Таким чином, для раннього вступу винограду в плодоношення обов'язковими умовами є своєчасне і якісне підняття плантажа з внесенням органо-мінеральних добрив, посадка потужними саджанцями, установка опори до початку другого року вегетації і своєчасне виконання комплексу агромероприятий по догляду за молодими виноградниками.

Однак для створення нормальних умов для розвитку рослин в ряді випадків слід вдаватися до прискореного методу формування виноградних кущів за методом, розробленим Ф. Б. Башировим.

Користуватися цим методом необхідно починаючи з вирощування саджанців в розсаднику. Роботами багатьох авторів доведено, що потужність розвитку саджанців в розсаднику залежить не тільки від якості висаджених живців і забезпеченості рослин поживними речовинами, а й від співвідношення між числом що розвиваються пагонів і кореневою системою. Роботами кафедри виноградарства Кримського сільськогосподарського інституту доведено, що в Криму найбільш сильні саджанці розвиваються в тому випадку, якщо на кожному черешку виховується по 2-3 втечі.

У практиці при вирощуванні виноградних саджанців в розсаднику нерідко на частини висаджених живців розвивається тільки по одному побіжу. Для збільшення числа країн, що розвиваються пагонів слід застосувати раннє прищипивание основного пагона із залишенням 2-3 міжвузлів. З вузлів прищипнуть втечі, як правило, розвивається 2-3 пасинка, які несуть на собі багато листя, чим і досягається потужний розвиток саджанців. Такі саджанці вже при висадці на постійне місце мають два нижніх втечі, що є основою майбутніх рукавів.

До раннього Прищипування слід вдаватися і на тих молодих насадженнях, у яких також розвивається один- два втечі. Для прискорення розвитку таких кущів основні пагони слід прищипнути, щоб викликати розвиток 3-4 пасинків з великим числом листя, що сприяють сильному розвитку рослин, починаючи з першого року вегетації. Особливо важливо прискорене формування кущів за рахунок використання пасинків при посадці винограду живцями, на яких в зоні укривного виноградарства, як правило, розвивається по одному побіжу. Для посилення потужності розвитку молодих кущів також доцільно раннім прищипуванням основних пагонів викликати утворення 2-3 пасинків.

Великого значення набуває метод використання пасинків при виведенні бесштамбовиє форміровок для укривной зони. Наприклад, при розвитку на держаку або саджанці двох-трьох пагонів, з яких один розташований нижче поверхні грунту, а 1 або 2 вище, від останніх слід звільнитися, а раннім прищипуванням залишився втечі (розташованого, нижче поверхні грунту) викликати; два сильнорослих пасинка, підстава яких також буде знаходитися нижче поверхні грунту. На цих пасинках в, наступного року легко, забезпечити формування бесштамбовиє форми.

Метод прискореного формування та отримання врожаю за методом Ф, Б. Баширова незамінний і при пошкодженні виноградних кущів морозами або заморозками, а також при пошкодженнях, пов'язаних з порушенням підземних органів куща.

Позитивний вплив раннього прищипування порослевих пагонів і освіти на них плодових пасинків було встановлено в 1956 р в виробничих умовах на виноградниках колгоспу ім. Кірова, Білогірського району.

В зиму 1955-1956 р виноградники в цьому колгоспі вимерзли на 90-95%. За рахунок частково збережених плодових лоз на ділянках, де не було застосовано прищипивание порослевих пагонів, був отриманий урожай сорту Ташла 9,9 ц, Сенсо - 15,5 ц і Совіньон - 4,6 ц з гектара. На дослідних ділянках, де порослеві пагони пріщіпнулі над 5-7 вузлом, за рахунок розвитку плодових пасинків був отриманий урожай сорту Ташла 55,7 ц, Сенсо - 55,3 ц і Совіньон - 29,9.ц з гектара.

Пасинки на порослевих пагонах до кінця вегетації досягли одного метра, а ягоди до моменту збору основного врожаю характеризувалися кілька зниженою цукристістю і підвищеною кислотністю. При більш пізньому зборі винограду (на 8-10 днів) вміст цукру досягло встановлених кондицій.

Хороші результати були отримані Героєм Соціалістичної Праці І. І. Майбородою в колгоспі «Боротьба за мир», Кіровського району. Застосувавши метод раннього прищипування порослевих пагонів на вимерзлих виноградниках, Майборода викликав утворення плодових пасинків, завдяки чому отримав урожай по 120 ц з гектара.

Прискорений метод формування можна застосовувати і при загибелі значної кількості розпускаються нирок від весняних заморозків. У цьому випадку за рахунок прищипування залишилися основних пагонів і виникнення порослевих пагонів можна отримати велике число плодових пасинків, а отже, і додатковий урожай.

Що стосується методу застосування вигину лози, розробленого Всесоюзним науково-дослідним інститутом виноробства і виноградарства (Н. І. Хилькевич), то в своїй основі він не є новим.

Сутність цього методу знайшла докладне пояснення в теоретичних засадах обрізки (викладених вище) і в описі процесів формування. Принципово новим у цьому методі є тільки його використання на ранніх етапах формування кущів та уточнення місця вигину лози для створення кращих умов для розвитку двох-трьох лоз (до вигину). Цим, методом безумовно потрібно користуватися, але він не виключає, -а доповнює метод Ф. Б. Баширова і протиставляти ці два способи було б неправильним.

Статті по темі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама