Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як і чим позбутися від воскової молі: способи

Бджільництво, як відомо, складно назвати простим заняттям Бджільництво, як відомо, складно назвати простим заняттям. Тут є дуже велика кількість важливих моментів, в тому числі потрібно вміти правильно боротися з різного роду шкідниками. Серед таких слід виділити воскову міль, або, як її ще інакше називають, вогнівку. Бджоли, звичайно ж, у багатьох випадках самі успішно знищують своїх природних ворогів. Однак у випадку з восковою міллю потрібно, щоб їм на допомогу прийшла людина.

Читайте також: Чого бояться домашні клопи і як позбутися від них

При цьому від цих дрібних особин потрібно позбавлятися якомога швидше. Адже за місяць крихітне комаха здатна знищити 2 грами воску, а це, ні багато ні мало - 600 оброблених осередків. Крім того, в вулику адже з'являється далеко не одна комаха. В одній кладці воскової молі приблизно 3 сотні яєць. Однак це ще не все. Адже самка за 2 тижні свого життя здатна зробити 5 кладок. Розмір потенційної загрози, як бачимо, більш ніж значний. Тому боротися з даними шкідником потрібно відразу ж після того, як ви помітили на пасіці або біля неї хоча б одну особину.

Слід зазначити, що розрізняють 2 види цих шкідників. Зокрема, воскова міль буває:

  • велика;
  • мала.

Відрізняються вони, як нескладно здогадатися, розмірами Відрізняються вони, як нескладно здогадатися, розмірами. Велика моль більша - розмах її крил приблизно на 1 сантиметр більше, ніж у малої (24 міліметра). Крім того, є деякі відмінності і в забарвленні. Разом з тим обидва види однаково шкодять як бджолам, так і продуктів їх життєдіяльності. Воскова міль, оселившись у вуликах, починає поїдати мед, віск, пергу, прополіс, пилок, маточне молоко, стільники, і навіть кокони. Самих бджіл шкідники не чіпають, проте перші згодом вже не можуть нормально прогодувати сім'ю. Сумним підсумком тут може стати вимирання.

Природно, бджоли намагаються боротися зі шкідниками. Однак тут має важливе значення той факт, що перші є денними комахами, тоді як воскова міль - нічний. Тому без допомоги людини тут не обійтися. Найбільш ефективним методом боротьби з шкідниками в даному випадку є термічна обробка. При цьому потрібно знати, що дії низької або високої температури слід під сумнів не сам вулик, в якому живуть бджоли. Адже личинки молі переважно поселяються в рамках. Тому саме їм приділяємо найпильнішу увагу.

По суті, застосовуючи даний метод, ми позбавляємося від воскової молі точно так же, як і від звичайної. Тільки в першому випадку на мороз виноситься одяг - шапки, шуби і так далі, тоді як у другому - рамки і віск. Вся справа в тому, що воскова міль, незалежно від того, на якій стадії розвитку вона знаходиться, просто не може витримати більше 2-х годин при температурі нижче мінус 10 градусів. В результаті шкідник просто гине. Однак особливість даного варіанту в тому, що потрібно чекати на похолодання. Тим часом нерідко через занадто високу активність гусениць молі боротьбу треба починати, не чекаючи настання зими.

В такому випадку можна застосувати інший метод - обробку парою. Вся справа в тому, що воскова міль також не витримує високу температуру і суша. Всі особини після обробки парою, температура якого перевищує плюс 50 градусів, гинуть, незалежно від того, на якій із стадій розвитку вони знаходяться.

Боротися зі шкідниками можна і народними засобами, наприклад, за допомогою сольового розчину. Як правило, даний метод застосовують у разі, якщо термічна обробка неможлива або не принесла очікуваного результату. Як правило, комахи дуже чутливі до впливу солі, а також інших речовин, що мають серйозне відхилення показника кислотності від нейтрального значення. Чи не є тут якимось винятком і воскова міль. Слід зазначити, що боротьба з личинками і дорослими особинами даного шкідника Боротися зі шкідниками можна і народними засобами, наприклад, за допомогою сольового розчину за допомогою солі нерідко більш ефективна, ніж термічний вплив.

Сам процес знищення молі виглядає наступним чином. Потрібно приготувати концентрований розчин солі і залити його в обприскувач. Далі очищаємо стільники від меду і ретельно обробляємо їх рідиною з двох сторін. Робити це потрібно дуже ретельно - поспіх тут ні до чого. Після цього залишилося тільки лише підсушити оброблені стільники і прибрати їх на зберігання. Слід попередити, що застосовувати цей метод можна тільки лише в разі, якщо рамки виготовлені з хрому, нержавіючої сталі або іншого, що не піддається корозії матеріалу.

Втім, для боротьби з восковою міллю цілком можна скористатися продуктами хімічної і фармакологічної промисловості. В даний час є досить велика кількість коштів, що дозволяють бджолярам ефективно боротися з цією проблемою. Наприклад, прекрасно себе зарекомендував такий метод, як обкурювання сіркою. Для того щоб застосувати його на практиці, спершу слід компактно розмістити заповнені сотами вулики в закритому приміщенні. Далі беремо димар, і розпилюємо всередині вулика від 50 до 70 грамів сірки на 1 кубічний метр бджолиного будинку. Однак слід попередити, що обкурювання потрібно буде провести кілька разів, у міру того, як будуть виходити личинки. Вся справа в тому, що сірка ніяк не діє на яйця молі.

Також можна скористатися препаратом Ентобактерін. Він не є небезпечним для бджіл (в певних концентраціях), тому користується популярністю серед пасічників. Випускається Ентобактерін в трьох формах:

  • паста;
  • концентрована суспензія;
  • порошок.

Є ще більш ефективний засіб - Формалін. Однак використовувати його, незважаючи на хороші результати, не рекомендується. Вся справа в тому, що Формалін входив до складу отруйних сумішей, які застосовувалися на полях битв Першої світової війни. Відповідно, навряд чи варто використовувати таку речовину для обробки бджолиних сот.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама