Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чим харчується капустянка на дачі. Життєвий цикл капустянки. Боротьба з Медведков.

  1. Як боротися з Медведков на дачі
  2. Як боротися з Медведков на городі?
  3. Бій з капустянка в теплиці
  4. Боротьба з вредітельніцамі хімічними методами
  5. Бій з вредітельніцамі народними засобами (Відео)
  6. Народні способи боротьби з Медведков
  7. Використання пасток
  8. Інші способи боротьби з Медведков
  9. Навіщо знищувати медведку
  10. Як з ними боротися
  11. Капустянка, яка вона
  12. її личинки
  13. Звідки беруться ці комахи, середовище проживання і спосіб життя шкідника
  14. Методи боротьби з Медведков
  15. принади
  16. 1-й варіант
  17. 2. Рецепт з використанням колотого гороху
  18. 3. З черствим хлібом
  19. За допомогою пасток
  20. Пляшки з рідкими приманками
  21. Лунки з картопляної приманкою
  22. Осінні пастки зі свіжим гноєм
  23. Найвідоміший ефективний спосіб виманити медведку
  24. Профілактика поширення шкідника
  25. Народні методи боротьби з Медведков
  26. Рослини проти капустянки
  27. сучасні методи

Комаха капустянка дуже любить псувати урожай дачників, обгризаючи коріння і плоди посаджених рослин. Цей шкідник здорово пристосовується до всяких умов і швидко розмножується. Іноді у власників садових ділянок просто не вистачає терпіння боротися з ними, через це вони впадають у відчай і втрачають урожай.

Зараз придумано безліч способів, як перешкодити Медведков знищувати коренеплоди. Багато з них перевірені і описані в книгах про садівництво. Також можна купити якісь ефективні хімічні засоби для їх повного знищення в спеціалізованих магазинах.

Як боротися з Медведков на дачі

  • Деякі рослини можна садити в пластикові пляшки або коробки. Так, комаха не зможе дістати до їх коренів і урожай буде врятований.
  • Ще навесні рекомендується приготувати суміш: на 1 літр води додати будь-який препарат від капустянки, 2 столові ложки рослинної олії. Взяти булочку, нарізати її кубиками, занурювати в цю чарівну суміш, а потім класти з розсадою або з насіннєвий картоплею в землю.
  • Щоб захищати рослини в парнику, можна занурити мотузку в гас і розкласти її навколо парника. Капустянка не проникне туди.
  • Добре допомагає постійне якісне розпушування землі. Необхідно орати город навесні і восени.
  • Можна приманювати на город птахів і не боротися з ящірками, так як для них капустянка - відмінна їжа.
  • Паростки радять захищати шматочками металу або руберойду, це точно не прогризёт комаха.
  • Для медведок вже винайшли відлякувачі на батарейках з ультразвуком, які здатні прогнати земляних крабів.

Засада для медведок

01. За допомогою гною. Пізньої осені потрібно вирити невеликі ямки і насипати в них гній. Туди неодмінно збіжаться капустянки, так як це дуже тепле містечко для них на час морозної зими.

02. На норки комах виливати відро мильної води. Коли вони стануть вибігати звідти в переляку, їх можна буде вбити. У воду також можна додати кілька крапель йоду, який є в кожній аптечці.

03. Медведки люблять солоденьке. Можна поставити банки, що намазали солодким сиропом або варенням, і спійманих шкідників закрити кришкою.

04. Запахи хризантеми, меліси і чорнобривців не подобається Медведков. Можна їх розсадити навколо ділянки.

05. Пляшки - кращий капкан. Тваринам звідти важко вибиратися. Тому потрібно зарити пляшку в землю, попередньо обмазати її яким-небудь ласощами для капустянки. Наприклад, вони не встоять перед пивом або медом. Потім накрити горлечко тонкої тюлью. Коли в пляшці виявиться кілька медведок, можна буде спокійно покарати лиходіїв, і заново ставити пастку.

06. Шкаралупа від курячих яєць доведеться не до смаку ворогам. Але її можна змішати з маслом і посипати в землю разом з весільним рослиною або чагарником. Те ж саме можна зробити з лушпинням від цибулі і свіжим часником.

Капустянка є дуже великим комахою із загону прямокрилих. Тіло цієї комахи каштанового кольору красивим з шовковистим блиском, в довжину капустянка досягає близько 5 см. У шкідника твердий панцир на грудях, величезні крила і досить розвинені передні кінцівки.

Головна активність капустянки починається приблизно в травні, коли грунт на глибині 25-30 см досягає температури 10 градусів. В кінці весни у цих комах настає шлюбний сезон.

Самки вредітельніц будують гнізда в землі на глибині близько 10-15 см.

За раз самка може відкладати до 500 яєць. Два тижні потрібно для того, щоб з яєць вилупилися личинки і 30 днів, щоб вони виросли і разом з дорослими рили свої в землі ходи.

Капустянка є багатоядні - і взагалі не пошкодує вашу, помідори, цибуля, а також картопля. Капустянка здатна зруйнувати всі коріння рослин, що можна назвати причиною його подальшої загибелі.

Виявити медведку можна при виявленні різних звивистих земляних валів, які прекрасно видно після дощу, а ще по діркам в землі і гниючих рослин.

Як боротися з Медведков на городі?

Навесні, до посадки який-небудь, вам варто спочатку перекопати всю грунт там, де у вас зберігається компост і інші органічні добрива, зібрати всіх личинок, що вам точно вдасться виявити.

Всі знайдені гнізда з яйцями медведок, варто спалити.

Якщо прокопати ранньою весною ділянку у вас взагалі немає можливості, тоді все одно не турбуйтеся! Є велика кількість інших найкращих засобів по боротьбі з капустянка в саду!

Бій з капустянка в теплиці


Бій з капустянка в теплиці

Щоб капустянка НЕ ​​заповзла прямо в парник, ви зобов'язані добре натягнути на землі навколо всієї теплиці мотузку, яка буде обов'язково просякнута гасом або навколо посадок варто увіткнути вербові прутики.

Необхідно пам'ятати, що подібний вид захисту працює лише 14 днів, потім мотузку знову варто змочити в гасі, а все прутики замінити.


Також в якості оборони всій теплиці можна застосовувати листя часнику і м'яти. Необхідно розкласти їх по периметру всієї гряди. Коли все листя втратять повністю свій запах, то їх потрібно легко поміняти на нові.

Боротьба з вредітельніцамі хімічними методами

Якщо бій народними засобами з Медведков вам взагалі не підходить або навіть не допомагає, тоді варто згадати про хімічних способах битви.

Обробка кореневої системи рослин хімічними засобами. Коріння всій розсади перед посадкою у відкритому ґрунті занурюються прямо в суспензію препарат «Актара 25 WG».

Також досить хороший престиж 290 FS, коріння спочатку варто замочити в суспензії препарату.

Ще для захисту коренів картоплі, помідор і капусти від вредітельніци досить поширений - медведтокс-У.

Готовий вже препарат варто наносити на борозни завглибшки 3-4 см по периметру грядки або прямо між ними, зверху повністю присипається землею, а потім поливається водою з розрахунку 10 л води на 1 кв. м.

Боротьба за допомогою гасу. Досить дієвий метод боротьби з Медведков. Варто знайти ходи і гнізда медведок, і потім залити їх розчином гасу. Якщо ви не переносите запах гасу, тоді варто залити ходи розчином простого порошку для прання або навіть водою.

До того ж капустянка не любить квіти чорнобривці. Так що ви легко зможете, не просто зберегти ваш весь урожай, а й ще і повністю прикрасити ділянку!

Бій з вредітельніцамі народними засобами (Відео)

Бій за допомогою пива. Швидше за все, найбільш дивним і поширеним способом боротьби з Медведков є пиво! Саме пиво! Даний дивовижний продукт знаменитий своїм нормальним впливом на волосся і шкіру голови, легко зможе вам послужити відмінну службу в городі!

У скляну пляшку вам необхідно налити близько 100 г пива і поверх горла пляшки обов'язково пов'язати марлю. Закопати пляшку в землю під гострим кутом і потім присипати зверху землею.

Капустянки миттєво зможуть клюнути на приманку, прогризуть бинт і потім заберуться в пляшку, лише ось вибратися з неї їм точно потім не вдасться. В кінці тижня, повністю відкопуючи пляшку, ми зможемо побачити, що вона повністю буде забита маленькими любителями пива.

Боротьба за допомогою меду. Капустянка так само прекрасно може ловитися і на мед. Щоб зробити пастку, вам варто взяти банку і добре зсередини змастити її медом, а потім банку вкопати строго врівень з грунтом. Зверху пастку потрібно прикрити шматком заліза, газетним папером або картоном, і повністю замаскувати пастку шаром соломи. Капустянка відразу виявить на мед, звалитися прямо на дно банки і потім просто їй не вдасться з неї вибратися.


Боротьба за допомогою хвої Боротьба за допомогою хвої. Капустянка сильно боїться запаху різних хвойних рослин. Тому, варто запастися голками сосни, ялиці, кедра, і при посадці всіх рослин вирити трохи лунок і засипати в них голок. Якщо раптом рослини вже будуть посаджені, а капустянка раптом з'явилася, тоді варто спробувати присипати грядку голками, і вредітельніца відразу ж відступить.

Бій з Медведков за допомогою протухлої риби. Капустянка взагалі не переносить запах зіпсованої риби. Коли почнете садити розсаду помідорів, огірків, картоплі або ж капусти, варто обов'язково покласти в лунку 1-2 маленьких шматка протухлої риби. Можна навіть застосовувати риб'ячі голови, тельбухи, луску і нутрощі.

Риба миттєво загниває, перебуваючи під землею, і сама капустянка взагалі не захоче заходити саме в те місце. Грядки з взагалі не посівів, що зійшли, також варто обкласти шматками риби, після чого присипати їх землею.


Насіння точно встигнуть зійти саме на той час, як риба порожниною зіпсуватися. І капустянка взагалі не зможе ліквідувати ваші насіння, а також сходи.

Про способи боротьби з Медведков дивіться в нашому відео

Капусту. Після цього рослини висихають і легко висмикуються з грунту. Якщо не знищувати ця комаха, можна залишитися і без врожаю картоплі.


У боротьбі з Медведков ефективні різні приманки-отрути. Їх потрібно закопувати в землю на глибину 2-3 см. Принаду можна не тільки купити, але і приготувати своїми руками:


  • Зерна пшениці розпарити і змішати з цинком, почекати поки охолоне.

  • Змішати 1 кг висівок і паризьку зелень.

Важливо знати, що такий метод небезпечний, адже приманку можуть з'їсти домашні тварини і птахи.

Народні способи боротьби з Медведков

Є рослини і квіти, що відлякують комаха. Під час висадки розсади закопують на глибину 3-4 см гілочки хризантеми. Комаха не виносить хвойного запаху. Гілки сосни розкладають між грядками, і перед збиранням врожаю ви не знайдете жодної капустянки.


Також можна використовувати подрібнену шкаралупу від яєць, змішану з соняшниковою олією. Шкідник не витримає такої суміші і загине.

Використання пасток

Потрібно вкопати скляну пляшку або банку так, щоб горлечко було врівень в поверхнею землі. Для залучення капустянки в банку добре б налити трохи пива.

Інші способи боротьби з Медведков

Комаха не переносить запаху прального порошку, тому розчиняємо його в воді (4 ст.л. прального порошку на 10 л води) і заливаємо норки. Можна просто залити норки холодною водою. Шкідник виповзе назовні.


є хитрий спосіб не допустити розмноження медведок по весні. Для цього потрібно восени в невелику яму покласти гній і змішати його з овочевою бадиллям. Капустянки залізуть туди, відкладуть яйця і захочуть перезимувати в ямі з гноєм. З настанням перших морозів треба розкидати гній по землі і комахи загинуть. Можна залишити яму як є, але навесні полити її гасом і спалити.


Хімічні засоби добре допомагають в боротьбі з Медведков, їх безліч (Медветокс, престиж, феноксін плюс і ін.). Можна вибрати те, яке вам більше подобається по ефективності.

Медведков називається комаха-шкідник розміром 35-50 мм, що мешкає в грунті. Велика кількість цих шкідників в городі здатне повністю знищити врожай, перегризаючи коріння культурних рослин.

Навіщо знищувати медведку

Ця комаха живе в грунті, на поверхні з'являється рідко, тільки в нічний час. У капустянки є короткі шкірясті надкрильнікі, що дозволяють йому здійснювати короткі перельоти. До того ж ця комаха може непогано плавати, а також швидко риє нори своїми потужними передніми ногами. Від зимових морозів капустянки рятуються на глибині в 80-100 см.

Масовий вихід шкідника припадає на кінець травня, в цей час відбувається спарювання, самки роблять кладки під землею, в місцях з підвищеною вологістю. Нерідко гнізда з личинками медведок можна знайти в гнойових і компостних купах, де досить тепла і вологи. Розвиток яйця до стану личинки складає 15-20 днів, після цього вони готові харчуватися самостійно, підгризаючи коріння капусти, помідорів, баклажанів. У коренеплодах картоплі, буряка, моркви, ріпи капустянки вигризають великі порожнини, розривають і перегризають коріння. При цьому надземна частина рослин в'яне, посіви засихають. Якщо не приділяти належної уваги боротьбі з Медведков, урожай можна погубити повністю.

Як з ними боротися

Є багато способів позбавлення від медведок, більшість з них - механічне знищення: глибока перекопування грунту дозволяє видалити велику кількість личинок. Досить ефективне, але трудомістка захід: в кінці вересня треба викопати в грунті ями глибиною 0,5 м, заповнити їх свіжим гноєм або компостом, а пізно восени (в листопаді) розкидати вміст ям по ділянці. Капустянки, які зібралися на зимівлю, гарантовано загинуть, оскільки не зможуть знайти собі нове укриття.

Навесні після посадки садових культур теж можна розкладати пастки з гною або компосту на ділянці, щоб самка зробила там кладку. Через три тижні потрібно перевірити пастку і знищити личинок. Вважається, що капустянка гине, якщо з'їсть яєчну шкаралупу - для цього в ходи розкладаються приманки, складені з суміші шкаралупи і рослинного масла. Відлякують шкідника посіяні на ділянці чорнобривці, заливання в ходи комахи настою лушпиння цибулі, мильного розчину, окропу, є й інші методи боротьби з цією комахою. Найбільш ефективний спосіб - використання спеціальних хімічних препаратів «Грім», «Медветокс», »Медвецид» та інші. При їх застосуванні потрібно уважно вивчати інструкції і строго дотримуватися їх, приймаючи необхідні запобіжні заходи.

Однак капустянка може бути і дуже корисною - в східній медицині ця комаха з успіхом застосовують для лікування стійких форм туберкульозу. Фермент фераза, що міститься в тканинах капустянки, здатний розчиняти оболонку туберкульозної палички, внаслідок чого захворювання краще піддається лікуванню.

Виявивши сліди активності капустянки на городі, не варто впадати в паніку, краще заздалегідь дізнатися, як боротися з цим великим підземним цвіркуном. Капустянка звичайна - небажаний, але не такий вже рідкісний, гість на городах південній та середньої смуги. Знищені сходи, висаджена в землю, обгризені і ніжні підземні проростки не що інше, як наслідки активної роботи її щелеп і клешнеобразних передніх лап. Боротися з підземним шкідником не просто, його самка відрізняється надзвичайною плодючістю, живе кілька років, може замовити на недосяжній півтораметрової глибині.

Капустянка завдає шкоди дачному городу не тільки тим, що харчується паростками і коренеплодами. Прокладаючи під землею цілі тунельні системи, будуючи гнізда, комаха пошкоджує коріння рослин, приводячи їх до ослаблення і навіть загибелі. Вивчивши повадки і умови проживання шкідливого комахи і його численного потомства можна успішно боротися з Медведков і здобути перемогу.

Капустянка, яка вона

Короткий опис

Велике істота зловісної зовнішності озброєне копальними кінцівками, потужним щелепним апаратом, крилами, міцним хітиновим покривом. Капустянка має трохи фантастичний страхітливий вигляд, основний час проводить під землею, по ночах вибирається на поверхню. Здатна до перельотів на невеликі відстані і стрибків. Як і близькі родичі, цвіркуни і коники видає характерні трелі - "співає". Цим користуються для полювання на медведок. Увечері або вночі, коли вони свірістіт, можна прогулятися по городу з ліхтарем і кілочками або прутиками по звуку відзначити норки, а вдень приступити до боротьби.

її личинки

Личинки, що вилупилися з яєць, спочатку схожі на маленьких павучків, а підростаючи, набувають вигляд дорослої комахи, відрізняючись від нього меншими розмірами і світлої сірої забарвленням. Личинкова стадія триває кілька років. При великому зараженні городу шкідником, популяцію становлять комахи і личинки різного віку і розміру.

Капустянка не обмежується в харчуванні рослинами, проявляє і хижацькі звички - полює на комах, черв'яків. Сама, в свою чергу, із задоволенням поїдається деякими мешканцями городу: кротами, їжаками, ящірками, великими птахами.

Звідки беруться ці комахи, середовище проживання і спосіб життя шкідника

На дачні городи, раніше вільні від цієї напасті, комахи або їх личинки найчастіше потрапляють з гноєм. Листовий перегній, компостні купи, свіжі і перегнилі тирса, свіжий гній - місця, де можна виявити великі скупчення цих шкідників. Їх приваблює тепло, що виділяється органікою. У гної вони люблять влаштовувати і зимовище.

Цикл життєвої активності комахи починається при досягненні в грунтовому шарі стійкої температури 15 град. Земля повинна прогрітися на глибину до 30 см. З цього моменту дорослі особини з личинками починають харчуватися. Будівництво гнізда і відкладання яєць в середніх широтах припадає на середину травня-середину червня.

Споруджене на невеликій глибині гніздо можна виявити за характерними ознаками. Для кращого прогрівання яєць сонячними, променями капустянка вискубує над підземним лігвом всю рослинність, залишаючи голу землю. Навколо камери з кладкою самка будує кільцеподібний тунель. Таке кільце можна виявити, якщо поливати підозріле місце струменем води з м'яким розпиленням. Грунт провалиться по колу. У центрі кола на глибині до 20 см розташовується капсула з ущільненими земляними стінками діаметром близько 10 см. Всередині знаходиться велика кількість жовтувато-зеленуватих яєць розміром 3-3,5 мм. Самка все літо доглядає за гніздом і поповнює кладку.

Методи боротьби з Медведков

З використанням спеціальних хімічних препаратів

Застосування хімічних засобів, що дають позитивний ефект в боротьбі з Медведков на городі, передбачає безпосередній контакт отруйної речовини з комах або поглинання їм отруєної приманки. Оптимальний час для проведення хімічної обробки поверхні - кінець весни-початок літа, до відкладання яєць. Препарати вносять в ґрунтовий шар на глибину до 10 см, ретельно розпушуючи і перемішуючи землю граблями. Можна боротися за звільнення дачної ділянки від шкідливих комах, використовуючи один з наступних отрут - приманок (на кв. М.):

  • Медветокс - 3 гр.
  • Грізлі - 2 гр.
  • Фенаксін плюс - 10 гр.
  • Грім - 3 гр.
  • Заріт.


Заріт

Слід дотримуватися правила: робити роботи на ділянці, обробленому препаратами, дозволяється через 7 днів.

До хімічних методів боротьби з Медведков відносяться і самостійно приготовані приманки з додаванням інсектицидів:

принади

1. Рецепт з зерна на основі препарату Банкол або карбофосу

Відварити 1 кг зерна, остудити до теплого стану і додати:

1-й варіант
  • Соняшникова олія - ​​50 гр;
  • Банкол - 10 гр.
2-й варіант
  • Соняшникова олія - ​​30 гр;
  • Карбофос - 50 гр.

Свіжоприготовлену приманку поміщають в пророблені підземним шкідником ходи, обов'язково присипають грунтом, щоб виключити отруєння птахів. Норма внесення - 10-20 шт. зерен на одну нірку-отвір. Не слід застосовувати отруйні принади на ділянці городу, де посаджені зеленню культури - цибулю на перо, салати, кріп, петрушка.

2. Рецепт з використанням колотого гороху

Ампулу будь-якого доступного інсектициду (Децис, Інта-Вир, Аткара, Антижук і т. П.) Розводимо в літрі води, а в отриманому розчині замочуємо колотий на половинки горох і ретельно перемішуємо. Приманка готова, коли зерно вбере в себе всю рідину. Використання половинок горошин виключає їх проростання. Приманку закладають в грядки при перекопуванні або закладають в усі виявлені ходи і нори.

3. З черствим хлібом

Наламані на шматочки хлібні сухарі кілька хвилин вимочуємо в 1 л води, в яку попередньо додаємо вміст 1 ампули інсектициду і 1 ст. ложку рослинної олії. "Грінки" закладаємо в лунки при посадці картоплі, помідорною розсади і присипаємо землею.

За допомогою пасток

Тим, хто не хоче використовувати на дачі в городі промислові інсектициди, в боротьбі зі шкідливим комахою допоможуть пастки.

Пляшки з рідкими приманками

Помічено, що цих шкідливих комах приваблює запах подкісшего пива або квасу. Позитивний результат також дають розведений мед і патока. Близько 1/2 склянки рідини наливають в пляшки, і закопують їх по вінця на ніч в городі. Попалися в ємність медведок на наступний день потрібно обов'язково знищити, шкідники можуть вибратися з пляшки і втекти. Помічено, що окремі особини можуть плавати в рідині до 3-х днів, а потім відлітають.

Лунки з картопляної приманкою

Щоб боротися з подгризаніем посівного матеріалу, на картопляної або інший ділянці організовують лунки-пастки. За кілька днів до висадки бульб на підготовленому ділянці по всій площі роблять ямки глибиною в 1 штик лопати. На дно кладуть картопляне лушпиння або порізаний шматочками сиру картоплю. Зверху прикривають прілого травою, старим листовим опадом або гноєм. Лунки 2-3 рази оглядають, спійманих особин знищують.

Осінні пастки зі свіжим гноєм

Ефективно боротися з Медведков на дачній ділянці можна восени. Відомо, що комаха починає влаштовуватися на зимівлю, коли температура опускається нижче 8 град. Не чекаючи похолодання готують "ловчі ями". Лунки глибиною 40-45 см вистилають плівкою і набивають свіжим гноєм. Капустянки охоче користуються наданим теплим укриттям і в безлічі забираються в пастку. Дочекавшись морозів "начинку" ями витягують і розкидають. Всі шкідники замерзають і гинуть. На 1 сотці городу роблять не менше 4 пасток.

Найвідоміший ефективний спосіб виманити медведку

Перевірений багатьма городниками-дачниками метод, що дає можливість побудувати і знищити до 500 особин за сезон - застосування мильного і мильно-масляного розчинів. Однозначної думки про те, який з розчинів краще бореться з комахою, не існує. Практика застосування показує велику успішність то одного, то іншого складу.

Розчин готуємо в відрі: на 10 л води беремо грамів 15-20 рідкого миючого засобу (типу Фейрі) або 1/10 шматка натертого господарського мила. Якщо додаємо масло, то його потрібно 2-3 столові ложки. Ретельно розмішати емульсію наливаємо в пластикову пляшку і закриваємо пробкою. Через отвір, виконаний в пробці, під натиском рідина вливаємо в "ведмежі" ходи. Комахи починають квапливо залишати укриття, багато гинуть. Всіх потрібно обов'язково зібрати і знищити, інакше результати важкої боротьби будуть марними: через деякий час нерухомо лежать на верху лапками капустянки приходять в себе і повертаються в рідні пенати.

У природі не буває істот, що складаються тільки з одних недоліків. Є користь і від героїні нашої статті. У раціон її харчування входить безліч садових шкідників, вона із задоволенням їсть хрущів-личинок хруща. А який рибалка-сомятників відмовиться від такої чудової наживки для лову сома, як велика капустянка?


Профілактика поширення шкідника

Якщо шкідливий підземний житель ще не встиг сильно розплодитись в городі, боротися за обмеження його чисельності допоможуть наступні прийоми:

  • Розпушування грядок і міжрядь руйнує тунельні споруди капустянки, змушує її покинути територію. Якщо площа городу щорічно переорюють за допомогою техніки, бажано проводити дві глибокі оранки. Першу зробити восени, другу - рано навесні;
  • Відмова від використання для удобрення городу свіжого гною підвищує шанси уникнути зараження ділянки ззовні;
  • Допомагають боротися за збереження врожаю пластикові кільця, вирізані з ПЕТ пляшок. Вони створюють перешкоду навколо кущиків розсади;
  • Залучення на ділянку їжаків. Вони не відмовляються від такого ласощі, як личинки і дорослі комахи. Ворони і сойки також поїдають цих шкідників;
  • Мульчування поверхні грунту. Капустянки дуже теплолюбні, люблять прогріту землю. Під шаром мульчі прохолодно. Мікроклімат, що утворюється під укриттям з скошеної трави або соломи, не тільки допомагає вигнати шкідника, а й забезпечує комфорт для коренів, грунтових мікроорганізмів, структурує і збагачує землю в городі;
  • Після збирання врожаю на заражену ділянку випускають домашніх курей. Вони значно скорочують чисельність шкідників, розриваючи верхній шар грунту і скльовуючи їх, а заодно удобрюють і розпушують ґрунт. Вважається, що курячий послід, на відміну від гною, змушує медведок залишати місця проживання;
  • Переклад всіх можливих овочів і пряних трав на подзимний посів, допоможе боротися із загибеллю врожаю через пошкодження підземних жителем молодих паростків. Посаджені з осені городні культури сходять і встигають трохи підрости до активізації шкідників, збільшуючи свої шанси на виживання;
  • Вирощування чорнобривців для боротьби з Медведков на городі. Радять висаджувати їх по периметру ділянки, створювати групи з рослин на грядках. Більш дієвий спосіб застосування чорнобривців - висушити квітучі рослини цілком, подрібнити і закопати в невеликі лунки серед овочевих культур;
  • Відлякування підземних комах різкими запахами. В лунки з розсадою томатів кладуть шматочки або відходи і кістки сирої риби і присипають землею. Сильний запах гниття зберігається в грунті більше місяця і захищає рослини до визрівання врожаю. У тунелі і нори поміщають ватні кульки з нанесеною на них маззю Вишневського;
  • Дієвим засобом в боях з шкідливим підземним мешканцем вважається яєчна шкаралупа . Її використовуємо двома способами. У першому - достатня кількість подрібненої шкаралупи додаємо в лунки при висадці перців, огірків, томатів, гарбуза, кабачків. Другий спосіб - дрібно змолоту шкаралупу з додаванням соняшникової олії скочується в кульки і розкладаємо в підземні ходи.

Капустянка - комаха, яка живиться рослинами і дрібними тваринами. Найчастіше зустрічається в добре зволоженою, багатою перегноєм грунті. Ця комаха може завдавати значної шкоди сільськогосподарським культурам. Тому з ним потрібно вміти правильно боротися.

Народні методи боротьби з Медведков

Садівники постійно намагаються придумати нові способи боротьби з шкідливим комахою. Розглянемо найефективніші з них:

  • Убезпечитися від капустянки. Щоб шкідливе комаха не проникло на ділянку з сусідніх, потрібно по всьому периметру встановити листи жерсті, вкопавши їх на 50-60 см. Висота листів над поверхнею землі повинна перевищувати 40-50 см. Також для захисту від капустянки можна прокопати канавку глибиною 40-50 см і засипати її щебенем, битою цеглою, битим склом.
  • Пиво. Налити приблизно 50 мл пінного напою в банку ємністю 0,5 л. Вкопати її по вінця в землю. Запах напою привертає комаха, і воно падає в банку. Зворотно ж вибратися воно не може.
  • Гас. Розвести 100 мл гасу в 10 л води. Заливати ввечері по 1,5 ст.л. в кожну нірку капустянки. Ще один варіант - в відро піску влити 1 ст.л. гасу, перемішати. Цей пісок розкладати по доріжках між грядками. Найкраще комбінувати обидва методи.
  • Мед. Обмазати банку зсередини медом і закопати в землю по вінця. Мед привертає комаха так само, як і пиво. Аналогічним чином можна використовувати нарізаний сиру картоплю і навіть звичайну підсолоджену воду.
  • Кінський гній. Восени в тих місцях, де була помічена капустянка, викопати ямки, закласти в них гній. Зверху присипати землею. Комаха забереться в гній, щоб перезимувати. Коли настануть сильні холоди, потрібно розрити ямку і розкидати гній по землі. В результаті капустянка загине.
  • Курячий послід. Дуже сильний засіб проти капустянки. Розведеним послідом потрібно поливати рослини або заливати його в норки.
  • Мильна вода. 10 г звичайного господарського мила і 50 г прального порошку розвести у відрі води. У кожен отвір ходу влити по 500 мл цього розчину. Якщо через 1-2 хвилини комаха не вибереться на поверхню, то загине під землею.
  • Яєчна шкаралупа. Підсушити шкаралупу, розтерти її в порошок і змочити соняшниковою олією (краще всього нерафінованою). Викладати разом з насінням в лунки. Або ж зробити борозенки глибиною 3-4 см, закласти туди суміш зі шкаралупою і маслом. Зверху присипати піском. Капустянку приманює цей запах, вона з'їдає шкаралупу з маслом і гине.
  • Хвоя. Капустянку відлякує запах будь-яких хвойних дерев. Потрібно посипати хвою між рядами рослин, або ж засипати в лунки.
  • Мокрі ганчірочки. Допомагають захистити стебла помідорів і перців. Перед посадкою потрібно обмотати стебла вологими тонкими ганчірочками так, щоб вони були і під землею, і над нею. Також можна вимочити ганчірки в мильному розчині для більшої ефективності. Такі рослини капустянка буде обходити стороною.
  • Цибулиння. Навколо сеянца зробити борозенку глибиною 3-4 см. Викласти в неї лушпиння, зверху присипати піском і землею.
  • Часник. Викладати по зубчику часнику в кожну лунку при посадці рослин. Різкий часниковий запах ефективно відлякує комаха.
  • Риб'ячі голови. Хоча б 1 раз в сезон закопати сирі голови по всьому периметру земельної ділянки, на глибині 20-30 см.
  • Карбофос. Змішати кілограм будь-якого проваренного зерна, гороху або висівок з 50 г карбофосу і 30 мл соняшникової олії. Такі приманки шкідливі для птахів і домашніх тварин, тому їх потрібно закопувати в землю. Аналогічним чином готується і приманка з фосфідом цинку, який використовується замість карбофоса.
  • Карбід кальцію. Закласти в кожну нірку по 5 г карбіду. Трохи утрамбувати землю. Реакція з грунтової або дощовою водою приведе до виділення ацетилену, який згубний для капустянки. Якщо земля суха і дощів немає, землю над карбідом потрібно трохи полити.
  • Механічний спосіб. У травні-червні капустянка відкладає яйця. Потрібно перекопати землю на тих ділянках, де було помічено комаха. яйця на відкритому повітрі гинуть.

Рослини проти капустянки

Відлякати комаха можна за допомогою таких рослин:

  1. Коріандр. Висівати по периметру ділянки.
  2. Чорнобривці. Висівати по периметру ділянки. Восени, коли рослина висохне, обламати стебла і розкидати їх по городу.
  3. Вільха. Потрібно наламати невеликих гілочок і вставити їх в землю на відстані 1,5-2 метри один від одного. Вставляти по всьому периметру.

сучасні методи

Сьогодні у продажу є велика кількість хімічних засобів, розроблених спеціально для боротьби з Медведков. Принцип роботи більшості з них практично однаковий - комаха привертає запах, воно з'їдає приманку і незабаром гине.

Розглянемо деякі з ефективних засобів, які представлені на вітчизняному ринку:

  • Грім. Готовий препарат, який потрібно розкласти по нірках комахи, ущільнити ходи і полити водою. Після однієї обробки позитивний вплив проти капустянки зберігається 10-14 днів. Крім того, ефективно проти садових мурах.
  • Банкол. Інсектицид, що пригнічує роботу центральної нервової системи комах. Вони не можуть рухатися, харчуватися і через кілька днів гинуть. Препарат не накопичується в грунті і воді, безпечний для тварин. Ефективно діє і при високих температурах, тому його зручно використовувати влітку.
  • Фенаксін Плюс. Гранульована принада. Володіє привабливим для капустянки смаком і запахом. Після поїдання кошти комаха гарантовано гине протягом 3-х годин. Засіб не робить негативного впливу на рослини і не накопичується в грунті.
  • Грізлі. Засіб, розроблений спеціально для знищення личинок капустянки і дорослих комах. Шкідники гинуть вже через 1-2 діб після обробки ділянки. Після цього захист рослин зберігається ще протягом 4-х тижнів.
  • Медветокс. Засіб для захисту квіткових та овочевих культур. Випускається у вигляді гранул з привертає смаком і запахом. Комаха гине через кілька годин після поїдання кошти. Препарат діє до трьох тижнів. Для поліпшення ефекту гранули рекомендується збризкувати соняшниковою олією.
  • Rembek. Являє собою оброблену хімікатами пшоняну крупу. Її потрібно закладати в ямки з розсадою.
  • Боверин. Препарат, виготовлений на основі гриба під назвою Бовери. Засіб розмішується з соняшниковою олією і закладається в лунки з розсадою. Перед смертю комахи вибираються на поверхню. Рекомендується їх зібрати і спалити, щоб ними не отруїлися птиці або домашні тварини.

Також продаються звукові відлякувачі, дія яких заснована на вібрації. Ефективність їх помірна, тому рекомендується використовувати такі відлякувачі в поєднанні з іншими засобами. Проте, вібрація, яку видають такі пристрої, здатна відлякати декілька медведок.

Капустянка - дуже небезпечний для сільськогосподарських культур шкідник. Рослини з пошкодженими комахою корінням, як правило, гинуть. Тому боротися з Медведков потрібно обов'язково, підбираючи найефективніші методи. Якщо ж не боротися з Медведков, то в сприятливих умовах вона буде швидко розмножуватися і наносити все більше шкоди рослинам.

Як боротися з Медведков на городі?
А який рибалка-сомятників відмовиться від такої чудової наживки для лову сома, як велика капустянка?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама