Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому жовтіє листя у часнику навесні, що робити і як боротися

  1. Причини пожовтіння листя часнику
  2. Низька температура повітря
  3. недостатній полив
  4. Брак поживних речовин
  5. Хвороби і шкідники
  6. Що робити з пожовклим листям часнику?
  7. Використання хімікатів
  8. Народні методи боротьби
  9. профілактичні заходи

Чому жовтіє листя у часнику навесні, від чого так відбувається і що робити в таких випадках? Ці питання задають собі багато городники, адже пожовтіння часниковий листя - нерідке явище на грядках по всій країні. При цьому сповільнюється зростання рослини, головки виростають дрібними. Чому жовтіє листя у часнику навесні, від чого так відбувається і що робити в таких випадках

Причини пожовтіння листя часнику

У більшості випадків пожовтіння з'являються через низьких температур навколишнього повітря і грунту, неправильного поливу, і через «нападів» шкідників і різних хвороб. Розглянемо кожен варіант докладніше.

Низька температура повітря

Мабуть, найбільш часта причина появи жовтизни на листових пластинах - заморозки. Чому так відбувається:

  • Рослини були посаджені дуже рано

Зрозуміло, як у будь-якої культури, у часнику є свої періоди в році для висадки, які вкрай важливо дотримуватися. Якщо культура висаджується в середній смузі Росії, то краще садити її в вересні - на початку жовтня. Якщо на півдні - то тільки в листопаді.

Якщо не дотриматися ці терміни, і посадити культуру раніше, то в осінній період він навіть не встигне дати листя, не те що коріння. Взимку він буде підмерзати, і навесні ми будемо «радіти» пожовклим сходам.

  • Морози в кінці весни і початку весни

Звичайно, на цей фактор ми ніяк не зможемо вплинути. Зими можуть бути дуже морозними, і навесні заморозки «залишаються». У результаті молоді рослини починають жовтіти. Захистити їх можна мульчированием.

Під час висадки восени також варто провести мульчування за допомогою опалого листя. Адже під товстим шаром мульчі рослини будуть надійно захищені від заморозків, і ніяк не постраждають.

Що робити, якщо часник все-таки підмерз?

Його листові пластини потрібно обприскувати біостимуляторами. Вони допоможуть молодому рослині впоратися з несприятливими умовами навколишнього середовища. Серед таких добавок хороший ефект показали:

  • Розчин НВ-101;
  • Епін;
  • циркон;
  • Енергія.

недостатній полив

Дуже часто часникові листя починає жовтіти через тривалі посушливих або занадто дощових періодів. А все через вибору неправильної схеми поливу рослин. Що робити?

Якщо весна «нормальна», і опадів спостерігається невелика кількість, а температура повітря помірна, то полив потрібно проводити лише раз на 14 діб. Якщо дуже жарко і сухо, то, зрозуміло, поливати часник потрібно частіше.

При сирої весни про полив можна взагалі забути. Якщо шар мульчі товстий, то рослини також не потребують поливі. Важливо також пам'ятати, що часник набагато сильніше страждає від надлишку вологи, а ні її нестачі.

Брак поживних речовин

Якщо часник посаджений в «правильне» час, і взимку і навесні не було сильних морозів, а на викопаній контрольної голівці немає захворювань, але часник все ж пожовтів, то причиною цього може бути нестача поживних речовин.

У такій ситуації відразу зрозуміло, що потрібно робити - підгодувати рослини. Причому, часнику потрібна лише одна підживлення, яку варто провести на початку весни, до того, як грунт ще відтає. Це убезпечить рослини від пожовтіння.

На 10 літрів води потрібно взяти 5-7 м селітри аміачної, 5 м сульфату, і 10 м суперфосфату. Полив потрібно проводити приблизно по відру розчину на кожен 1 кв. м. городу. Якщо потрібно - процес повторюється через місяць.

Якщо немає бажання застосовувати мінеральні підгодівлі, то можна взяти настій з свіжоскошеної трави, перемішати його з деревною золою, і обприскати кожну рослину з пульверизатора.

Як реанімувати пожовкле рослина?

Підгодувати аналогічними методами. Спочатку рослини можна рясно обприскати комплексними підгодівлею, а через 7 діб провести підгодівлю кореневих систем.

Важливо! Якщо пожовтіло доросла рослина, то це може бути спровоковано формуванням плодів. Жовтизна в такому випадку провокується відтоком поживних речовин з рослини і його майбутніх зубчиків.

Хвороби і шкідники

Ці чинники теж можуть стати причиною появи жовтизни на листках часнику. В першу чергу, всі рослини потрібно ретельно розглянути. Якщо на листках помітні черв'яки невеликого розміру - це цибульна муха. Вона також вражає часник.

Щоб прибрати її, потрібно приготувати сольовий розчин, що складається з 200-от р солі, розчиненої в відрі води. Для позбавлення від мушок потрібно просто обприскати всі рослини.

Нематода стеблевая також може стати причиною жовтизни. З цією проблемою практично неможливо впоратися. Шкідники можуть жити в землі, без води і їжі протягом 7-11-ти років.

Уражена цієї «заразою» рослина буде поступово вмирати. Листя посветлеют, скрутяться, на них почнуть з'являтися тріщини. Що робити? Спочатку відкопайте одну головку, яка пожовкла більше інших.

Якщо вона захворіла саме нематодою, то на дні часниковою цибулини будуть помітні підгнилі корені з білим або рожевим нальотом. Вони являють собою невеликих черв'ячків, і помітити їх можна тільки за допомогою лупи, адже в розмірі вони досягають всього 1,5 мм. в довжину, і 0,5 мм. в товщину.

На жаль, повністю позбутися від них просто нереально. Доведеться знищити уражені рослини, і на наступний рік висаджувати часник в іншому місці на городі. На жаль, сьогодні немає речовин, обробка яких допоможе впоратися з нематодою.

В якості профілактичних заходів варто перед висадкою часнику відмочити його зубчики в воді, підігрітої до 45-и градусів протягом 3-4-х годин, або опустити посадковий матеріал на півгодини в розчин 3% солі.

Ці запобіжні заходи допоможуть вбити більшість личинок шкідника, і допоможуть запобігти їх подальше розмноження. Також, вони не будуть перелазити на сусідні рослини.

Але, варто пам'ятати, що при наступній посадці потрібно буде приділяти максимум уваги до посадкового матеріалу, і відбирати все згнилі, зіпсовані головки, які можуть бути заражені.

Нематода дуже любить грунти з високою кислотністю. Тому, якщо у вас саме такий грунт на городі, її доведеться понижати за допомогою вапняного розчину або доломітового борошна.

Нематода може жити і в бур'янових залишках, в грудках грунту. Тому, на ділянці варто висадити календулу або чебрець. Ці рослини своїм запахом залучають шкідника. Потім вони виділяють сік, який і вбиває нематоду, так як отруйний для неї.

Потім вони виділяють сік, який і вбиває нематоду, так як отруйний для неї

Що робити з пожовклим листям часнику?

Можна використовувати як препарати, так і методи народної боротьби. Розглянемо обидва варіанти.

Використання хімікатів

Можна використовувати як органічні, так і мінеральні добрива.

Перший варіант

Спочатку землю між грядками потрібно добре розпушити, і зробити борозну глибиною до 3-х см. Потім у неї засипається гранульоване добриво (наприклад, карбамід). Після цього борозни засипаються землею.

Потім грунт гарненько поливається - для максимального насичення та розчинення підгодівлі, а також для якнайшвидшого засвоєння кореневими системами часнику корисних речовин. Після цього проводиться компостування.

Другий варіант

Спочатку в відрі води потрібно розчинити будь-яку суху мінеральну підгодівлю (наприклад, 1 ст. Л. Препарату дженджик Люкс), потім полити отриманим розчином грядку з розрахунку на кожен квадрат по 1-му відру.

Цей спосіб більш ефективний, адже рідка підгодівля відразу ж потрапляє в грунт, і починає підгодовувати рослина.

третій варіант

Передбачає обприскування рослин (т.зв. позакореневе підживлення). Це особливо актуально для щойно висаджених рослин. Роль добрива тут буде грати калійний сульфат (1 чайна ложка на 1 літр води).

Таким розчином потрібно обприскувати листя дуже ретельно. Пульверизатор варто налаштувати на найдрібніший розпил. Час проведення процедури - вечір. Бажано, щоб не було вітру, і було сухо.

Народні методи боротьби

З народних способів позбавлення листя часнику від жовтизни городники найчастіше висаджують близько рослин такі культури, які володіють сильним ароматом. Наприклад, коріандр або чебрець.

З овочів, які варто садити близько часнику, варто вибрати морква. Навесні вона надійно захистить посадки від всяких «напастей». Також, такі грядки варто удобрити одним сірникових коробок селітри або сечовини на кожен кв. м. ґрунту.

Важливо! Варто пам'ятати, що підгодівлі важливо застосовувати разом з одночасними поливами. Так, грядки завжди будуть радувати вас своєю зеленню, пишністю, і здоровими кущами.

профілактичні заходи

Ключове значення в профілактиці пожовтіння листя вважається правильна сівозміна. На колишнє місце часник потрібно садити не раніше, ніж через 3 роки. За цей період всі шкідники і захворювання зникнуть.

Правильна агротехніка також позитивно впливає на профілактику захворювань часнику. Також, для захисту рослинності потрібно стежити за якістю посівного матеріалу.

Якщо часточки мають плями або гниль з цвіллю, то висаджувати їх разом зі свіжим гноєм не можна. Обумовлено це тим, що в останньому міститься занадто велика концентрація патогенних речовин.

Пам'ятайте! Вчасно помічене пожовтіння, профілактика, і швидкий початок лікування основної проблеми - ключові фактори, які допомагають отримати максимально якісний урожай часнику! Дотримуйтесь їх!

Всі ваші статті будуть на цій сторінці.

Що робити, якщо часник все-таки підмерз?
Що робити?
Як реанімувати пожовкле рослина?
Що робити?
Що робити з пожовклим листям часнику?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама