Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Обробка смородини від шкідників і хвороб навесні, влітку і восени

  1. Обробка смородини від хвороб і шкідників
  2. Фотогалерея: основні хвороби та шкідники смородини - ворога потрібно знати в обличчя
  3. Що робити навесні
  4. Таблиця: перелік зазначених у статті препаратів з короткими характеристиками
  5. Фотогалерея: деякі препарати для захисту смородини від шкідників і хвороб
  6. При появі перших листочків
  7. перед цвітінням
  8. літні обробки
  9. Таблиця: народні захисні засоби від шкідників і хвороб
  10. Обробка смородини від найбільш часто зустрічаються хвороб і шкідників
  11. Як позбутися від попелиці на смородині
  12. Відео: обприскування смородини від попелиці
  13. Обробка смородини від почкового кліща
  14. Обробка смородини від павутинного кліща
  15. Обробка смородини від борошнистої роси
  16. Заходи безпеки при обробці смородини
  17. Техніка безпеки при обробці смородини отрутохімікатами
  18. Техніка безпеки при обробці смородини окропом або паром, відкритим полум'ям пальника

Смородина (чорна, червона і біла) поширена в багатьох господарствах, популярна у садівників завдяки неперевершеним споживчими якостями. На жаль, як і багато інших культур, вона схильна до ряду хвороб і шкідників, які можуть звести нанівець зусилля по її вирощуванню. Вченими, агрономами і просто садівниками вироблені десятки методів боротьби зі збудниками хвороб та шкідниками, розроблені і випускаються спеціальні хімічні і біологічні препарати. Допомогти новачкові розібратися в морі інформації, показати просто і доступно, які шкідники вражають смородину, коли, чим і як з ними боротися - мета цієї статті.

Обробка смородини від хвороб і шкідників

Смородина без необхідного догляду часто уражається різними грибковими захворюваннями, кліщами, попелицями та ін.

Фотогалерея: основні хвороби та шкідники смородини - ворога потрібно знати в обличчя

Комплексний підхід до догляду за кущами смородини забезпечить їх здоров'я і збереження врожаю. Необхідно заздалегідь потурбуватися про запас корисних речовин, обладнання та інструменту (садовий обприскувач, секатор, паяльна лампа, граблі, лопати та ін.). Смородину необхідно обробляти протягом усього сезону - від ранньої весни, до пізньої осені. Кожному періоду відповідають свої заходи.

Що робити навесні

Весняна обробка рослин є профілактичним і вважається найважливішою, тому поставитися до неї потрібно особливо уважно і відповідально. В першу чергу потрібно робити акцент на тих шкідників і хвороби, які були виявлені в попередньому сезоні. З великою часткою ймовірності збудники хвороб і шкідники перезимували в корі, опалому листі, в грунті.

Таблиця: перелік зазначених у статті препаратів з короткими характеристиками

Фунгіциди - препарати для боротьби з грибковими захворюваннями.

Акарициди - препарати для боротьби з кліщами.

Інсектициди - препарати для боротьби з комахами.

Гербіциди - препарати знищують бур'яни.

Пестициди - узагальнюючий термін, включають в себе всі перераховані.

Фотогалерея: деякі препарати для захисту смородини від шкідників і хвороб

До набрякання бруньок

У цей час проводять обробку від зимуючих шкідників і збудників хвороб (кліщі, попелиці, грибки). Спочатку здійснюють санітарну обрізку і термічну обробку (окропом, парою, відкритим полум'ям), потім обприскування сильнодіючими інсектицидами.

Застосовують такі препарати:

  • ДНОК.
  • Нітрофен.
  • Мідний купорос.
  • Бордосская суміш.
  • Залізний купорос.

При появі перших листочків

Настає час профілактичного обприскування від кліщів, сисних та листогризучих шкідників, наступними засобами:

  • Актеллик.
  • Фуфанон.
  • Акарін (Іскра-біо).
  • Фитоверм.

перед цвітінням

Проводять повторну обробку тим же препаратом, що і перед цим. Додатково можна використовувати:

  • Тривідсотковий Бордоська суміш.
  • Колоїдна сірка (проти почкового кліща).
  • Бітоксибациллін (проти огнівки).
  • Карбофос (Новактіон).

літні обробки

Після того як смородина відцвіла і до закінчення збору врожаю, небажано використання хімічних засобів захисту. Краще в цей період використовувати народні методи і біологічні препарати.

Таблиця: народні захисні засоби від шкідників і хвороб

Осінь - завершення сезону

При необхідності, в разі виявлення ознак грибкових захворювань, рекомендується застосовувати Квадріс і Хорус, чергуючи їх. Ці препарати викликають звикання, тому обробку ними проводять не більше трьох разів за сезон кожним.

Осінь так само як і рання весна, це час для профілактичних робіт в саду. Крім звичайних санітарних заходів (прибирання опалого листя, видалення засохлих гілок, перекопування пристовбурних кіл), проводять профілактичну обробку смородини одним з наступних препаратів:

  • Нітрафен.
  • Залізний купорос (5% розчин).
  • Мідний купорос (3% розчин).
  • Бордоская суміш.
  • Карбофос.

Ці заходи проводять до настання морозів в суху, безвітряну погоду.

Обробка смородини від найбільш часто зустрічаються хвороб і шкідників

Смородина, що відноситься до сімейства крижовнікових, схильна до ряду грибкових, кліщових захворювань, нападу попелиці та ін. Щоб уникнути згубних наслідків, необхідно своєчасно здійснювати комплекс захисних і профілактичних заходів, спрямованих на оздоровлення чагарнику.

Як позбутися від попелиці на смородині

Зазвичай на смородині поселяються два види попелиці - агрусова побеговая і червоноголова галловая. Перша вражає чорну смородину, друга - червону. Виявити їх легко. Листя чорної смородини згортаються в трубочку, всередині якої і оселився шкідник. Галова тля селиться на внутрішній поверхні листя червоної і білої смородини, а на зовнішній стороні утворюються горбки яскраво-червоного кольору, звані галлами.

Галова тля селиться на внутрішній поверхні листя червоної і білої смородини, а на зовнішній стороні утворюються горбки яскраво-червоного кольору, звані галлами

Побеговая тля вражає молоді листочки і пагони чорної смородини

Восени тля відкладає яйця під корою однорічних пагонів, де вони і зимують. З настанням тепла навесні вилуплюються личинки, які тут же починають поїдати молоді бруньки і пагони. Приблизно до середини липня, коли листя огрубіє, у попелиці виростають крила і вона перелітає на зростаючі поблизу бур'яни, якими вона і харчується в подальшому.

Личинки галловой попелиці, що вилупилися з відкладених на нижньому боці аркуша червоної смородини, утворюють на зовнішній поверхні листа опуклості червоного кольору, так звані, галли

Виходячи з особливостей життєвого циклу попелиці, визначаються терміни і методи боротьби.

  1. Ранньою весною, до розпускання бруньок, обрізають криві, уражені тлею, кінці молодих гілочок довжиною 10-15 см (цю операцію зазвичай поєднують з обламуванням кліщових нирок). Всі зібрані гілочки і нирки потрібно спалити.
    • Відразу після цього, якщо температура повітря дозволяє (+ 5-10 ° C), можна обробити кущі окропом. Проливають ретельно з лійки гарячою водою при температурі 80-85 ° C кожну гілочку. При такій обробці гинуть залишилися яйця попелиці, які були пропущені під час обрізання.
    • Замість отримання опіків окропом, можна обробити кущі паром. Накривають кущ плівкою, під яку ставлять відро з окропом. Процедуру проводять поки вода не охолоне до 70 ° C.
    • Ще один метод - обкурювання димом палаючої гуми протягом трьох годин. Для цього поблизу кущів поміщають будь-які металеві ємності з тліючої в них гумою. Вся тля загине.
    • Прихильники хімічних методів боротьби в цей час обробляють чагарники сильнодіючими інсектицидами (кошти для боротьби з комахами). можна порекомендувати
      • Нітрофен.
      • Карбофос.
      • Актара.
      • Актеллик і інші.
  2. Перед цвітінням проводять друге обприскування обраним препаратом.
  3. Третє обприскування, відразу після цвітіння, краще проводити народними засобами. Хімічні препарати без крайньої необхідності краще не застосовувати. Це можуть бути, наприклад:
    • Настій тютюнового пилу (0,5 кг на 10 літрів води настоюють 3-4 дні) з додаванням прилипачів - засіб, що сприяє прилипанню розчину, наприклад, господарське мило - обприскують рослини ввечері, в суху, теплу погоду.
    • Настій цибулиння (0,5 кг на 10 літрів води наполягають 5 днів) або настій часнику (0,5 кг мелкодроблёного часнику на 5 літрів води настоюють добу).
    • Розчин кальцинованої соди (1 кг соди на 1 літр води) не тільки бореться з попелицею, а й з грибками.
  4. Влітку, якщо не дивлячись на прийняті навесні заходи тля все ж з'явиться, можна занурювати уражені гілки в відро з одним з перерахованих (або аналогічних) розчинів. Регулярно видаляти з ділянки бур'яни.
  5. Після збору врожаю, при необхідності, можна повернутися до обробки хімічними засобами.

Відомо, що мурахи культивують тлю, тому якщо на ділянці живуть ці комахи, прогнати їх можна за допомогою звичайної кухонної солі. Посипте її на мурашник і мурахи підуть.

Відео: обприскування смородини від попелиці

Обробка червоної смородини при появі червоного листя

Листя червоної смородини червоніють в двох випадках

Лист червоної смородини, уражений антракнозом
При появі перших ознак антракноза на листках червоної смородини потрібно негайно обробити чагарники Фітоспорін-М

  • При ураженні галловой попелиць. Методи боротьби були розглянуті вище.
  • При ураженні антракнозом (грибкове захворювання).

При виявленні на аркушах смородини характерних червоних плям (ознака антракноза) потрібно терміново обробити кущі Фітоспорін-М, Квадріс його можна застосовувати навіть в період збору ягід.

Після збору врожаю обрабативают

  • Превікуром.
  • Топсином.
  • Фунвізолом.

Пізньої осені і ранньою весною профілактична обробка мідним купоросом або бордоською рідиною.

Обробка смородини від почкового кліща

Почковий кліщ, як випливає з назви, вражає нирки смородини. Він зимує всередині нирок, в кожній ураженій нирці знаходяться зазвичай до 1 тис. Особин. Має дуже маленькі розміри - до 0,2-0,3 мм. Нирки, уражені кліщем, мають округлу форму і збільшений, у порівнянні зі здоровими, розмір.

Нирки, уражені кліщем, мають округлу форму і збільшений, у порівнянні зі здоровими, розмір

Зліва - здорові, довгасті нирки смородини, праворуч - уражені кліщем (збільшені, округлі)

Якщо ранньою весною, до розпускання бруньок, ви обробляєте кущі смородини окропом або паром в цілях боротьби з попелицею, то одночасно ви знищите і кліщів.

Аналог цього методу - вогнева обробка. Можна використовувати паяльну лампу, газовий пальник або факел. Полум'ям на відстані 10-15 см швидко проводять уздовж гілок 2-3 рази. Так як здорові нирки покриті твердою лускою, то вогонь не заподіє їм шкоди. Заражені нирки пухкі і вогонь легко знищить кліща і тлю.

Кліщі не є комахами (вони відносяться до павукоподібних), тому інсектициди на них не діють. Для боротьби з ними використовують акарициди (так називають протівоклещевие препарати), а також препарати, що містять сірку.

Під час цвітіння і відразу після цвітіння чагарники обробляють розчином колоїдної сірки (10 г на 10 літрів води) або карбофосом (75 г на 10 літрів води), причому після цвітіння концентрацію розчинів зменшують вдвічі.

Протягом сезону відмінно допомагають акарициди Акарін і Фитоверм, які можна застосовувати лише за два дні до вживання ягід в їжу.

З народних засобів найкраще допомагає часниковий настій (0,2-0,5 кг подрібненого часнику на 10 літрів води наполягати добу), застосовуваний також для боротьби з попелицею. Обробки проводять в період бутонізації та одразу після цвітіння.

Більш точно терміни обробок можна визначити спостерігаючи за температурою навколишнього середовища, оскільки саме від неї залежить цикл розвитку почкового кліща. Зазвичай перший вихід і переселення личинок кліща відбувається при температурі 18 ° C. Важливо не упустити цей момент і провести першу обробку.

Таблиця: інтервали обробок препаратами проти почкового смородинового кліща

Надалі, потрібно провести ще дві обробки з інтервалом, що залежать від температури повітря (як зазначено в таблиці).

Обробка смородини від павутинного кліща

Першою ознакою нападу на смородину павутинного кліща є поява на поверхні листя жовтих точок, потім листя стає «мармуровими», жовтіють, засихають і опадають. У запущених випадках на рослині з'являється павутина, в якій знаходяться кліщів гнізда.

У запущених випадках на рослині з'являється павутина, в якій знаходяться кліщів гнізда

Так виглядає в запущеному випадку червона смородина при ураженні павутинним кліщем

Профілактичні заходи щодо боротьби з павутинним кліщем нічим не відрізняються від заходів по боротьбі з почковим кліщем, описані вище.

На додаток можна привести, відмінно зарекомендував себе, препарат Санмайт японського виробництва. Це контактний акарицид, успішно справляється з безліччю різних кліщів. Він однаково ефективний на всіх стадіях розвитку шкідника від яйця до дорослого кліща. Його дія починається вже через 15 хвилин після обробки і триває до 6 тижнів, незалежно від температури повітря. Малотоксичний для тварин і людини.

У зв'язку з тим, що павутинний кліщ боїться підвищеної вологості, ефективна обробка чагарників струменями води, добре омиваючи внутрішні поверхні листя.

Обробка смородини від борошнистої роси

Борошниста роса - грибкове захворювання, що паразитує на листках і ягодах смородини (як чорної, так і червоної). Зимує в опалому листі, а також на самій рослині, тому боротьбу з нею потрібно починати ранньою весною, до розпускання бруньок.

Зимує в опалому листі, а також на самій рослині, тому боротьбу з нею потрібно починати ранньою весною, до розпускання бруньок

Борошниста роса на смородині нагадує цвіль

Ефективні вже знайомі нам методи обробки окропом, парою або відкритим вогнем. А також обробляють чагарник 3% розчином мідного купоросу.

Чорнобривці і календула, що ростуть поблизу смородини, захистять її від борошнистої роси і інших грибкових хвороб.

Якщо, незважаючи на профілактику, борошниста роса все ж вразила смородину, проводять обробку інсектицидами щадного дії перед цвітінням і після збору врожаю. Популярні й ефективні такі препарати:

  • Фітоспорін.
  • Марганцевокислий калій (1,5 грама на 10 літрів води).
  • Квадріс.
  • Хорус.

Квадріс можна застосовувати за 3-5 днів до збору ягід, Хорус - за 7 днів.

З народних засобів рекомендуються:

  • Настій деревної золи (1 кг на 10 літрів води наполягати 2 дня).
  • Кальцинована сода (50 г на 10 літрів води) - обробити після цвітіння.
  • Настій коров'яку (1 кг на 3 літри води настояти 4 дні, в день обробки розвести водою в пропорції 1 до 3) - обробляють 3 рази.

Восени, перед відходом в зиму, проводять профілактичну обробку 5% розчином залізного купоросу.

Заходи безпеки при обробці смородини

При обробці смородини отрутохімікатами, а також окропом, парою, полум'ям пальника, необхідно подбати про безпеку. Потрібно пам'ятати, що немає абсолютно безпечних хімічних препаратів. Вони можуть бути малотоксичні або среднетоксічним.

Техніка безпеки при обробці смородини отрутохімікатами

необхідно:

  • Одягати захисний спецодяг (комбінезон, халат з водонепроникної тканини).
  • Застосовувати засоби захисту органів дихання та зору (респіратор, ватно-марлева пов'язка, захисні окуляри).
  • Перед початком робіт уважно вивчити інструкцію до застосовуваних препаратів, можливо, там будуть вказані додаткові заходи захисту, а також дії при попаданні препарату на шкіру або в очі.
  • Якщо в безпосередній близькості від смородини ростуть овочі або зелень, що вживаються в цей час в їжу, то потрібно обов'язково накрити грядки поліетиленовою плівкою, яку після проведення робіт акуратно зняти, щоб хімікати не потрапили на рослини.
  • Після закінчення робіт ретельно вимити руки, прийняти душ.

забороняється:

  • Знаходження в місці проведення робіт сторонніх без засобів захисту, дітей, домашніх тварин.
  • Під час роботи палити, приймати їжу, пити.
  • Виконувати роботи в вітряну погоду.

Техніка безпеки при обробці смородини окропом або паром, відкритим полум'ям пальника

При виконанні цього виду обробки потрібно остерігатися опіків шкіри, мати при собі аптечку з протиопіковими засобами, перекис водню, бинт.

При роботі з пальником прийміть заходи по недопущенню виникнення пожежі. біля кущів не повинно бути сторонніх легкозаймистих предметів (хмиз, папір, плівка, суха солома або сіно і т. п.).

Забезпечте наявність елементарних засобів гасіння пожежі (вода, пісок, брезент).

Смородина - не зовсім проста для вирощування ягода, вимагає систематичного догляду, потребує регулярних обробках, підгодівлі і санітарні заходи. Важливо дотримання термінів і якості обробок, застосування потрібних препаратів в потрібний час. Не захоплюйтеся хімічними засобами захисту, але при необхідності застосовуйте їх. Запорука успіху - профілактика. При виявленні перших ознак ураження хворобами або шкідниками приймайте термінових заходів. При систематичному, грамотному підході до вирощування, своєчасних обробках, це чудове рослина обов'язково порадує вас рясними врожаями, багатих на вітаміни, смачних і солодких, ягід.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама