Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шкідники чорної смородини і боротьба з ними (фото і опис)

  1. стеклянніца
  2. галиця
  3. побеговая тля
  4. Огнівка агрусова
  5. п'ядун агрусова
  6. чорносмородиновий пильщик
  7. ложнощитовка

Кущі чорної смородини присутні практично на кожній дільниці. Її ягоди - це не тільки смачний, а ще й корисний продукт. Але похвалитися врожаєм чорної смородини можна далеко не завжди, і частіше за все виною тому - шкідники, після навали яких ймовірність втратити не тільки врожаю, але і самого куща, виростає в рази. Давайте розглянемо, які шкідники чорної смородини зустрічаються найчастіше, і яка боротьба з ними безпечна і найбільш ефективна.

Смородину особливо «люблять» такі комахи як стеклянница, галлица, побеговая тля, огневка аґрусового, п'ядун аґрусовий, чорносмородиновий пильщик, ложнощитовка і бруньковий кліщ . А як то кажуть, «ворога треба знати в обличчя», щоб ефективно від них захищатися. Тому кожного шкідника слід розглянути окремо - вивчити не тільки фото пошкоджень, але і виявити найбільш небезпечну для смородини фазу розвитку комахи.

стеклянніца

Це шкідливе комаха на вигляд являє собою метелика з прозорими крилами, яка наглядає собі смородиновий кущ і на його корі, в місцях тріщин і дефектів, масово відкладає свої яйця (буває, що ця цифра досягає 60 штук!). З'явилися гусениці стеклянніци (білого кольору, завдовжки близько 2,5 см) наносять глобальний шкоди чагарнику - вони прогризають гілки аж до серцевини, і всередині них пробивають свої ходи вниз до самої землі.

Там же, всередині гілок відбувається їх перша зимівля, а з початком весни вони відновлюють своє вигризательное рух зверху вниз. Метою її ходу є грунт, куди личинка комахи ховається для окукливания. Таким чином, якщо зі стеклянницей не боротися, вона пошкоджує гілки повністю до землі.

Тому, восени і з настанням весни слід ретельно оглянути смородинового куща - про наявність шкідника скажуть засохлі або засихають гілки, всередині яких побувала (або навіть ще є) гусениця стеклянніци. Ці гілки негайно слід видалити за допомогою секатора.

Але не всі гілки вирізують під нуль, а тільки зрізають до того місця, куди доповзла гусениця, тобто позбавляються від ураженої їх частини. Для цього слід дивитися на зрізі серцевину - якщо зріз вже чистий, зі світлою деревиною, то далі гілку можна і не обрізати.

А ось чорну серцевину залишати не можна. Буває так, що гілка пошкоджена повністю - коли гусениця зникла в грунті, зробивши свій хід в гілці наскрізь. В цьому випадку, гілку слід повністю зрізати, під корінь. Пошкоджені гілки відразу ж спалюють, не допускаючи подальшого поширення шкідника смородини.

Масово з'являються стеклянніци в період цвітіння малини, і саме в ці моменти слід здійснити попереджувальні заходи. Взагалі, стеклянница не любить різкі запахи, вони її відлякують, і місця, де передбачені «лякають» аромати, не вселяють їй довіри для відкладання яєць. Тому поряд зі смородиновим кущами слід розкласти такі рослини, як полин, бадилля від помідор, хвойні гілки, бузину. Для посилення ефекту, можна кущі обприскати відварами цих трав , Також для настою добре підійде і цибулиння.

Причиною появи стеклянніци може бути і проста черемха. Тому не рекомендуємо висаджувати її поряд зі смородиною. А ось гібридні сорти черемхи (віргінська, китайська) абсолютно не шкідливі на цей рахунок.

Після цвітіння чорної смородини, незайвим буде обробити кущ препаратом Фитоверм. Це необхідно в тому випадку, якщо виявлені підсихаючою гілки.

галиця

Цей шкідник представляє собою дрібного комарика, який має здатність окупувати весь кущ чорної смородини, і тоді безповоротна втрата і врожаю, і самої рослини забезпечена.

Галиця різниться за видами, кожен з яких по-своєму діє на рослину. Листкова галиця проявляє себе на самому початку цвітіння, квіткова галиця з'являється при зав'язі бутонів, і, нарешті, побеговая галлица масово заселяє кущ в активний період цвітіння куща.

Внаслідок їх впливу, квітки чорної смородини починають червоніти, жовтіти і потім гинути, пагони починають гальмувати в зростанні, гілки - засихати. Боротися з шкідником можна тільки за допомогою обприскування препаратом Фитоверм, який активно варто застосовувати в період вегетації куща.

побеговая тля

Особливістю цього шкідника є його масовість. Самка побеговой попелиці відкладає десятки і навіть сотні яєць, з яких вже через тиждень виводяться дорослі комахи, в свою чергу також відкладають яйця. Побеговая тля висмоктує всі соки з листя чорної смородини, причому особливою популярністю у неї користуються саме верхівки гілок.

Щоб успішно боротися з такою масовістю шкідника, слід проводити щотижневу обробку куща, причому в першу чергу обробити слід саме верхівки. Для цього застосовують розчини, приготовані з використанням хвойних гілок або часник з тютюном.

Для більш серйозного обприскування застосовують препарат Фитоверм. Через дві години після обприскування попелиця припиняє свою згубну діяльність, цей розчин діє на її органи травлення, надаючи паралізуючий ефект. Після Фітоверма шкідники можуть не турбувати кущ близько 2-3-х тижнів.

Успішно знищують тлю природні комахи - її вороги. Під цю категорію потрапляють сонечка і хижаки-галиці. Вони харчуються самої попелиць і її личинками, тому питання їх розведення варто приділити увагу.

Огнівка агрусова

Зимує огневка листках у вигляді лялечки в грунті поряд з кущами. Навесні вона виходить назовні і атакує квіти і зав'язі куща чорної смородини - саме туди метелик відкладає свої личинки, які активно вгризаються в зав'язі і ягоди. Огнівка обплітає суцвіття в павутину і може зіпсувати до 14 зав'язей смородини.

Боротьба з цим шкідником починається з ранньої весни, включаючи в себе різні дії:

  • Ранньою весною земля поруч з кущем накривається матеріалом - плівкою або газетою. Вони будуть перешкоджати виходу назовні з грунту вогнівки, яка загине, не зумівши вибратися. Тільки слід врахувати, що як тільки смородина зацвіла, матеріал потрібно прибрати, щоб відкрити доступ корисним рослинам і комахам.
  • З настанням весни, слід провести обприскуванням кущів, особливо якщо в минулий сезон вони піддавалися нашестю вогнівки. Для цього підходить Фитоверм.
  • Протягом всього сезону слід проводити мало не щоденний огляд рослини на предмет появи павутинних гнізд вогнівки, які слід своєчасно видаляти.
  • Восени проводять капітальне розпушування і підгортання куща смородини з додаванням торфу. Ранньою весною цю перероблену землю обов'язково прибирають.

Ранньою весною цю перероблену землю обов'язково прибирають

п'ядун агрусова

Цей шкідник особливо поважає кущі агрусу , А й повз кущів червоної і чорної смородини НЕ пролетить. П'ядун - це невеликий метелик, що виділяється своїм забарвленням: чорними і жовтими плямами на спині. Вона відкладає свої личинки на нижніх сторонах листя в самий розпал літа - червні і липні. Потім з'являються гусениці (сірі, з чорними чотирикутниками на спині і жовтим низом), які обгризають листя куща. Потім гусениці починають обплітає в павутину, щоб обернутися в лялечку, захоплюючи з собою частини куща.

Боротьба з П'ядун полягає в наступних діях:

  1. При виявленні метеликів, імен у куща, слід обприскати смородину розчином БТБ, Ліпідоціда або Фітоверма.
  2. При виявленні павутинних гнізд, їх слід зняти і негайно спалити.
  3. Восени слід обприскати кущ розчином Фармайода.

Восени слід обприскати кущ розчином Фармайода

чорносмородиновий пильщик

Особливістю черносмородинного пильщика є його відкладання яєць в великі зав'язі куща чорної смородини. Личинки розвиваються усередині зав'язі, харчуючись насінням. Якщо нічого не робити, то шкідник прогризає зав'язі і ягоди наскрізь, а потім спускається на грунт, за допомогою своєї павутини. Там він зимує і навесні починає свою згубну діяльність знову. Боротися з пилильщиком можна двома шляхами:

  • своєчасно виявляти шкідника за допомогою огляду куща, і ті ягоди, які швидко дозрівають і виділяються своїм забарвленням, швидко знищувати, спалювати і т.д., тим самим не дозволяючи вредителю вилізти назовні.
  • обприскувати кущі чорної смородини Лепідоцид, Агровертіном і Фітоверма. Ці розчини безпечні для людини як під час цвітіння, так і під час плодоношення куща, в них не містяться отрутохімікати. Однак щоб уберегти корисних комах , Обробку потрібно проводити пізно ввечері.

Однак щоб уберегти   корисних комах   , Обробку потрібно проводити пізно ввечері

ложнощитовка

Ложнощитовка - це шкідливий для чорної смородини комаха, що висмоктує соки з куща. Присмоктується ложнощитовка до кори. На вигляд вона нагадує собою кому світлого кольору, її шкіра тверда, як панцир, і саме за рахунок цього багато препаратів шкідника не беруть. Ефективні обприскування Фітоверма і промивка пагонів розчином часнику.

Боротися з ложнощитовки рекомендовано фізичним способом. Для цього на грунт біля куща розстеляється плівка, на яку падає шкідник, подцепленний кінчиком ножа. Робота копітка, але таким чином можна врятувати урожай від шкідника. Після того, як весь кущ чорної смородини очищений від комахи, плівку прибирають і потім спалюють разом з ложнощитовки. Якщо цей момент пропустити, шкідник перекинеться на гілки куща.

Якщо цей момент пропустити, шкідник перекинеться на гілки куща

Не забувайте, що паразитарні комахи-фітофаги накидаються на ослаблені рослини. Тому частіше проводите підгодівлі сумішами натуральних препаратів по листу і вносите під кущі органіку, тоді шкідники чорної смородини рідко будуть вам докучати, адже головне - не боротьба з ними, а хороший імунітет рослин і біорізноманіття на ділянці. А ми постараємося вам в цьому допомогти, тому залишайтеся з нами, і ви дізнаєтеся як гарантовано підвищити імунітет смородини та інших рослин на своїй ділянці.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама