Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

звичайна капустянка

  1. поширення Даний вид поширений на території Європи, Північної Африки і західних регіонів Малої Азії....
  2. розмноження
  3. методи боротьби
  4. опис

поширення

Даний вид поширений на території Європи, Північної Африки і західних регіонів Малої Азії. Повсюдно зустрічається в Україні, Білорусі, на заході Російської Федерації і Казахстану. Окремі популяції є на Кавказі. Відсутня в місцевостях з дуже холодним кліматом.

Шкідливі істоти були завезені до Латинської Америки і південні штати США, де успішно акліматизувалися. Зараз вони є в Аргентині, Чилі, Мексиці, Колумбії, Перу, Венесуелі, Уругваї та Парагваї. Селяться у вологому і добре удобреному грунті, вважаючи за краще сади і городи.

У Західній Європі та Англії через посиленого застосування гербіцидів і інсектицидів в сільському господарстві комаха стало досить рідкісним, що змусило деяких англійських джентльменів зайнятися вирощуванням такого цінного істоти на своїх присадибних ділянках. Знаходження його в грунті свідчить про виробництво екологічно чистих продуктів, ціна яких зростає з кожним днем.

Знаходження його в грунті свідчить про виробництво екологічно чистих продуктів, ціна яких зростає з кожним днем

У період з 1970 по 2001 рік британським вченим вдалося лише чотири рази спостерігати це істота в природних умовах. Завдяки вжитим заходам по його охороні капустянки зараз все частіше зустрічаються на території Великобританії. У королівстві діє державна програма по їх розведенню в неволі і створення самоподдерживающихся колоній в місцях колишнього ареалу.

До невимовної радості біологів вони були виявлені в 2014 році в Національному парку Нью-Форест в графстві Гемпшир. Знахідка була розцінена громадськістю як явне поліпшення екології в країні. Незважаючи на свій великий ареал, вид монотіпічен і його підвиди поки невідомі.

Спосіб життя

Капустянки є всеїдними. Вони харчуються корінням і бульбами різних рослин, а також будь-якої дрібної безхребетної живністю, яку вдалося знайти на своєму шляху. Часто ненажерливі комахи залишають круглі отвори в бульбах, завдаючи істотної шкоди фермерам, тому вважаються злісними сільськогосподарськими шкідниками.

В першу чергу вони пошкоджують посіви картоплі, капусти, зернових культур, соняшнику, цукрових буряків, тютюну, конопель, ревеню, льону і суниці. У трохи меншому ступені становлять небезпеку для фруктових дерев. Капустянки настільки люблять капусту, що не обмежуються одними корінцями, а часто з'їдають молоді пагони і навіть качани.

Їх поїдають ворони, шпаки, граки, одуди, кроти, землерийки, мурахи, жужелиці та нематоди. Рибалки використовують як наживку для лову сома. Якщо взимку бувають тривалі відлиги, то серед них поширюються грибкові захворювання, що ведуть до масової загибелі.

Представники даного виду самостійно викопують складну систему підземних тунелів, по яких можуть дуже швидко переміщатися. Будучи полохливими створіннями, вони намагаються миттєво втекти подалі від будь-яких підозрілих шумів в грунті. У посушливі роки здатні переміститися на сотні метрів в пошуках вологого грунту.

Влітку нори розташовуються на глибині 10-20 см, вони вузькі, але розширюються ближче до виходу. Для зимівлі капустянки закопуються на 2 м і більше в товщу землі, де залишаються до потепління.

Для зимівлі капустянки закопуються на 2 м і більше в товщу землі, де залишаються до потепління

Вони подібно іншим прямокрилих за допомогою тертя стридуляционного апарату про зазубрену поверхню кутикулярного канта видають звуки схожі на стрекотіння цвіркунів або спів дрімлюг. Звукові сигнали дозволяють їм спілкуватися між собою на великих відстанях, навіть не покидаючи своїх сховищ. Співають в основному самці, але нерідко до них приєднуються самки. Хоровий спів частіше чується вночі, вдень співаки намагаються не видавати своєї присутності.

Капустянка вміє плавати і літати. Вона в стані форсувати невеликі водойми і підніматися в повітря на висоту до 5 м, іноді пролітаючи за один раз до 200 м. Перельоти, як правило, відбуваються теплої ночі. У холодну погоду вона ніколи не літає.

розмноження

У травні або на початку червня самка вириває гніздо розміром з кулак, і відкладає в ньому 300-500 яєць діаметром 1-2 мм. Інкубація триває 10-20 діб під наглядом матусі. Щоб отримати побільше тепла для свого потомства, вона підгризає коріння рослин, розташованих над гніздом, даючи дорогу сонячним променям. Дбайлива мати постійно відкриває і закриває спиралеподібні ходи навколо кладки, підтримуючи оптимальну вологість, температуру і доступ свіжого повітря.

Личинки, що вилупилися спочатку ведуть виключно підземний спосіб життя. Материнська опіка триває до двох тижнів, але іноді затягується до самої осені. Маленькі німфи схожі на дорослих особин, але значно менше розмірами. Вони світлі, малорухливі і сліпі. Очі з'являються після першої линьки. Підросли широко розкривши очі малюки самостійно викопують собі крихітні притулку на глибині 0,5-1 м і проводять там зиму.

Для перетворення в імаго німфи зазнають 5 линьок протягом 12-14 місяців. Поява імаго в залежності від умов навколишнього середовища спостерігається з початку травня по кінець вересня. Найбільше їх з'являється навесні, коли грунт товщиною 20-30 см прогріється більше 10 ° С. У несприятливі роки метаморфоз може розтягнутися на два з половиною роки.

методи боротьби

Для багатьох садівників і городників дуже важливим залишається питання як боротися з Медведков. Позбутися від неї можна мінімум за 2-3 роки, застосовуючи кілька способів одночасно. У грунті завжди знаходяться як дорослі комахи, так і підростаючі німфи, тому знищити за один присід і тих, і інших ніяк не вийде.

Капустянки божеволіють від свіжого коров'ячого і кінського гною. Вносити таке добриво на своїй ділянці рівнозначно відкриттю курортного сезону для всіх паразитів в окрузі. Це ж їх пристрасть можна використовувати для встановлення пасток з вертикальними стінками і укопаними в грунт. Всередину поміщають гній. Залучені його ароматом ненажери падають вниз і не можуть вибратися назовні по гладкій поверхні, змащену маслом або клейкою масою.

Настільки ж ефективні і пастки з пивом. Його наливають в пляшки. Закопують їх під кутом в 45 ° С. Шийка розміщують на рівні лунки або трохи нижче. Збирати п'яних істот необхідно щоранку.

Капустянка не подобається запахи часнику і чорнобривців (Tagetes). Рекомендується висаджувати ці рослини разом з іншими культурами. Поруч з молодими сходами викладають також лушпиння цибулі, хвою і шматочки гниючої риби. Для пожирачів бульб вони теж неприємні. Почуття глибокої неприязні вони відчувають до курячого або перепелиному помету, тому використання такого добрива дуже корисно.

Ефективним захистом будуть різні загородження, встановлені в поверхневому шарі грунту на 30-50 см, і регулярне його розпушення, що знищують ходи комах.

Головними природними ворогами личинок є нематоди, тому їх спеціально запускають на уражені шкідниками території. Хижі черви здатні повністю знищити шкідливе поголів'я за один сезон.

На жаль, перераховані методи часто не дають бажаного результату. Тоді доведеться боротися за допомогою хімічних препаратів. Зазвичай для боротьби з капустянкой застосовують отруту у вигляді гранул, наприклад, Медветокс, Гром, Грізлі, Межвецід, Боверин, Рембек, Фенаксін плюс і інші. Вносять її в ґрунтовий шар ранньою весною при посадці розсади. Нез'їдені гранули з часом розчиняються і не представляють будь-якої суттєвої небезпеки, проте випасати на такій ділянці домашніх тварин і птахів небажано.

опис

Максимальна довжина тіла досягає 6 см, а розмах крил 4 см. Забарвлення темно-коричневий або рудо-коричневий. Тулуб масивний і витягнуте, головогрудь в 3 рази менше абдомена. Абдомен товщиною до 1 см має веретеноподібну форму. На його кінці розташовані нітіевідние придатки.

Голова наполовину входить під грудної панцир. Складні очі порівняно великі. Навколо апарату гризе типу знаходяться дві пари щупалець, перша з них пристосована для копання землі і оснащена зубчиками.

Складені крила нагадують довгі джгути. Вони з'являються у німф після четвертого линяння. Крила прозорі і покриті прожилками. Надкрила в два рази менше черевця. Середня довжина самців близько 40 мм, а самок 45 мм. У останніх відсутня зовнішній яйцеклад.

Тривалість життя імаго капустянки звичайної не перевищує одного року.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама