Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Яким має бути тиск води у водопроводі

  1. Тиск і натиск
  2. нормальні значення
  3. причини проблем
  4. Високий тиск
  5. Низький тиск
  6. Рішення проблем
  7. висновок

Манометр в системі водопостачання

Сьогодні ми маємо знайти відповіді на ряд питань, так чи інакше пов'язаних з тиском води в системі водопостачання житлового будинку. Ми торкнемося нормальні значення тиску, причини його надлишку або падіння і способи нормалізації. Отже, в путь.

Тиск і натиск

  1. Як пов'язані тиск води і висота, на яку вона може піднятися по стояку водопостачання?

Надлишок тиску в атмосферу (1 кгс / см2) здатний підняти водяний стовп на 10 метрів. Наприклад, 3 кгс / см2 відповідають 30 метрам напору. При середній висоті поверху в 3 метри цього достатньо для підйому води на 10-й поверх.

Розрахунок водяного стовпа при надмірному тиску в 1 кгс / см2 (760 мм ртутного стовпа)

нормальні значення

  1. Яким має бути тиск у водопроводі?

СП 30.13330.2012, що регламентує монтаж і проектування внутрішніх мереж водопостачання будинків, встановлює його максимальне значення рівним 4,5 атмосферам. Якщо малоповерхова будівля зводиться в умовах багатоповерхової забудови, або стоїть в низині, допустимо підвищення тиску до 6 кгс / см2.

Звід правил регламентує норми тиску води

Зверніть увагу: виміри знімаються нема на введенні води в будівлю, а безпосередньо в нижній точці водорозбору (наприклад, в будь-якій квартирі на першому поверсі).

Мінімальна допустиме значення береться з паспортних даних встановленого в будівлі сантехнічного обладнання та побутової техніки. За відсутності відповідних даних воно приймається рівним 2 атмосферам.

Довідка: як правило, побутова техніка з датчиками тиску води зберігає працездатність аж до його значення в 3 метри, або 0,3 атмосфери. Змішувачі та арматура зливних бачків в таких умовах теж працездатні.

При напорі менше трьох метрів цей прилад відмовляється включатися

  1. Чим загрожує перевищення нормативних норм?
  • Неможливістю роботи частини побутової техніки. Датчики відключають пральну або посудомийну машину не тільки при недоліку, але і при надлишку напору;
  • Зривом гнучких підводок до бачків і змішувачів;

Зірвана гнучка підводка

  • Ушкодженнями електромагнітних клапанів побутової техніки, цифрових фотокамер компанії для нагріву води в проточних водонагрівачах і т.д .;

Заливний клапан пральної машини часто виходить з ладу через стрибки тиску

  • На гарячій воді - прискореної деградацією пластикових і металопластикових труб. Термін їх служби помітно падає в міру зростання експлуатаційних показників тиску і температури.
Залежність терміну служби труб PPR від експлуатаційних параметрів
  1. Що робити, якщо тиск води помітно вище або нижче норми (зокрема, якщо вода періодично відсутній на верхніх поверхах)?

Запросити представників житлової організації для складання акту про відсутність води чи іншому відхиленні від нормативних параметрів роботи водопроводу. Комісія повинна виконати контрольні заміри тиску і локалізувати причину виникнення проблеми.

На підставі зроблених їй висновків будуть призначені терміни ремонту або модернізації системи водопостачання.

Акт виміру тиску води

причини проблем

Тепер давайте розберемося, в силу яких причин напір води може помітно відхилятися від норми.

Високий тиск

  1. Чому може перевищуватися норма тиску?

Напір води створюється насосними станціями. Надмірною натиск, перш за все, може бути при різної поверховості забудови та при значних нерівностях рельєфу: при його нормальних значеннях вода просто-напросто не підніметься на верхні поверхи.

Однак: діючі будівельні норми і правила рекомендують в таких випадках постачати насосними станціями окремі будівлі.

Підкачка в технічному підвалі житлового будинку

Крім того, причиною надлишкового тиску може бути невірно виконаний розрахунок потужності насоса. Підкачки часто збираються житловими організаціями з складських залишків: наприклад, двухкіловаттний електромотор з згорілої обмоткою цілком може бути замінений на час ремонту трехкіловаттним.

Установка на насос надмірно потужного електромотора може стати причиною перевищення нормативного тиску

Далі: до неконтрольованого зростання тиску може призвести неправильне підключення бойлера. На його вхідному патрубку ставиться зворотний клапан, що виключає слив нагрітої води і осушення ТЕНів при відключенні водопостачання. При нагріванні і супутньому йому розширенні води в замкнутому просторі і бак, і водопровід цілком можуть зазнати пошкоджень.

Зміна обсягу води при її нагріві

Підказка: проблема вирішується установкою запобіжного клапана після зворотного. При критичному зростанні тиску він скидає надлишок води в дренаж. Бойлери великого обсягу замість запобіжних клапанів забезпечуються мембранними розширювальними баками.

Зворотний і запобіжний клапани можуть об'єднуватися в одному корпусі

Мембранний бак в обв'язки бойлера

Нарешті, до короткочасних стрибків тиску (гідроударів) може призводити неправильна експлуатація або несправність запірно-регулюючої арматури. Наприклад, якщо швидко перекрити кульовий кран в циркуляційної системі ГВП, інерція потоку води призведе до збільшення тиску на його фронті. Той же ефект дасть падіння щічок засувки внаслідок зносу штока або клина.

Механізм виникнення гідроудару

Низький тиск

  1. Через що може впасти натиск води?

Ось перелік найбільш ймовірних причин:

  • Невірний розрахунок або несправність насоса підкачки;
  • Частково перекрита запірна арматура в водомірному вузлі, тепловому пункті або на стояках водопостачання. У моменти найбільшого водорозбору (вони зазвичай припадають на ранок і вечір дня) її пропускної здатності може не вистачати;

Прохідність водопроводу може обмежувати частково прикритий вентиль

Зверніть увагу: натиск буде зменшуватися лише під час водорозбору. У його відсутність тиск у водопроводі після частково закритою арматури буде таким же, як до неї. Це очевидно для будь-якої людини, пам'ятає основи фізики; однак автор під час перебування сантехніком багато разів стикався зі спробами зменшити тиск води прикритим вентилем на підводці.

  • Сміття (окалина, пісок і так далі - аж до дерев'яні Чопик). Вони потрапляють в водомережі при її ремонті, і створюють засмічення в вузьких ділянках водопроводу - на вигинах стояків і підводок, а також під сідлами гвинтових вентилів;

Сміття в розливі водопостачання

  • Витоки води внаслідок корозії труб, частково викручених заглушок на стояках і т.д .;

Витоку можуть привести до помітного падіння напору

  • Заростання сталевих труб. Про нього варто розповісти більш докладно.

Сталь в умовах постійного контакту з водою і розчиненим у ній киснем іржавіє. Крім того, на стінках шорсткуватих сталевих труб активно накопичуються вапняні відкладення. В результаті за 10-20 років внутрішній діаметр водопроводу може зменшитися в 3-4 рази.

Відкладення та іржа в сталевому водогоні

Зауважте: натиск води падає не тільки за рахунок зменшення перетину труби, але і за рахунок збільшення шорсткості її стінок і, відповідно, зростання гідравлічного опору.

Саме тому СП 30.13330.2012 фактично забороняє використання сталевих неоцинкованих труб в системах водопостачання. Звід правил допускає застосування матеріалів, службовців як мінімум 25 років на гарячій воді і 50 років на холодній, при цьому зберігають весь термін служби постійне гідравлічне опір.

Пластикові труби не іржавіють і не заростають відкладеннями

Рішення проблем

  1. Як знайти ділянку водопроводу, що обмежує його пропускну здатність?

Шляхом виміру тиску в різних точках системи водопостачання. Після вузької ділянки воно буде помітно нижче.

Контрольний замір тиску води в квартирі

Капітан Очевидність підказує: виміри виконуються в пік розбору води. При нульовій витраті тиск буде однаковим у всіх точках, що знаходяться на одному рівні.

  1. Як боротися з заростанням труб?

Проблема відкладень може вирішуватися декількома способами:

  • Прочищенням стояка або розливу жорсткої сталевої дротом. Для прочищення в сталевому трубопроводі вирізається вікно, яке заварюється після закінчення робіт;

Заварений операційний шов для прочищення трубопроводу дротом

  • Хімічної промиванням системи водопостачання або її окремих ділянок. Іржа і вапно розчиняються в кислотної або лужному середовищі;

Результати хімічної промивки

  • Заміною проблемної ділянки системи водопостачання. Вона може бути виконана як сталевою трубою, так і сучасними матеріалами, що відповідають вимогою СП 30.13330.2012. Найчастіше для поточного або капітального ремонту водопостачання використовуються поліпропіленові труби, вигідно відрізняються від конкуруючих рішень дешевизною і технологічністю монтажу за допомогою низькотемпературної зварювання.

Проблемні ділянки стояків замінені поліпропіленовими трубами

  1. Як підвищити тиск води при його нестачі?

Найпростіше рішення для квартири - підвищує насос. Він піднімає натиск на 8-20 метрів. Типовий in-line насос споживає всього лише близько 100 ват, причому включається тільки при заданому виробником рівні витрати води.

Підвищує насос для водопостачання

Зверніть увагу: насос підвищує вже наявне надлишковий тиск води. Якщо вона не піднімається до вашого поверху, що підвищує насос не вирішить цю проблему.

У приватному будинку при перебоях з подачею води збирається резервна система водопостачання з накопичувальною ємністю. Вода може подаватися з бака самопливом (при його установці на горищі) або за допомогою насосної станції.

Остання схема реалізована в будинку автора статті: як тільки натиск в центральному водопроводі падає нижче 15 метрів, насос починає качати воду з резервного бака.

  1. Чи можна зменшити надмірно високий тиск води?

Зрозуміло. Необхідна для цього арматура так і називається - редуктор тиску. Найпростіший поршневий редуктор коштує близько 1000 рублів, монтується на введенні водопостачання, і тримає тиск на виході рівним 1-4 атмосферам незалежно від напору в магістральному водопроводі.

Пристрій поршневого редуктора

Зверніть увагу: вже згадуваний СП 30.13330.2012 прямо наказує установку редукторів на вводах у квартири в тих випадках, коли особливості місцевої забудови змушують подавати воду з тиском вище нормативного.

Редуктор на вводі водопостачання

  1. Як можна захистити систему водопостачання від гідроударів?

Цю функцію може взяти на себе вже знайомий нам редуктор, або встановлений на вводі мембранний бачок. При короткочасному стрибку тиску повітря в його повітряному відсіку виконає роль демпфера. При колекторної розводки води бачок може монтуватися на колекторах ХВП і ГВП.

Мембранний гаситель гідроударів від компанії Valtec

висновок

Сподіваємося, що нам вдалося відповісти на всі актуальні для читача питання. Додаткову інформацію про параметри роботи водопроводів ви можете знайти в прикріпленому до статті відео. Успіхів!


Як боротися з заростанням труб?
Чи можна зменшити надмірно високий тиск води?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама