Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як з'явилися банки

Банк - це фінансова установа, яка виконує найрізноманітніші операції з грошима, надає різноманітні фінансові послуги Банк - це фінансова установа, яка виконує найрізноманітніші операції з грошима, надає різноманітні фінансові послуги. Сучасна банківська система є однією з основ економіки, так як роль банків в ній величезна.

Історія створення банків налічує тисячі років. Перші організації, що почали виконувати функції банків з'явилися ще до нашої ери. В першу чергу вони займалися накопиченням грошей, тобто їх зберіганням. Наприклад, в Древній Греції і Древньому Римі банківські функції виконували різні храми. При цьому вони не тільки брали гроші на зберігання, а й платили за ними відсотки, видавали позики. Тобто фактично надавали населенню ті ж послуги, що і сучасні банки - відкриття депозитів і видача кредитів.

  • - вигідні умови торгівлі на Форекс ( докладніше про умови ), Реальний доступ до ринку
  • - тільки для досвідчених інвесторів і агресивних інвестицій
  • - тут відкрив свій рахунок для копіювання торгових сигналів
  • - "Пентаграма прибутку"

Найбільшого ж розвитку в Стародавньому світі досягла банківська система Нововавилонського царства, в якому існували «ділові дому» - фактично перші повноцінні банки. Вони не тільки видавали кредити і брали депозити (ставка по кредитах тоді була 20% річних, по депозитах - 13%) а й створили одну з перших в світі безготівкових систем розрахунку, тобто існували чеки за допомогою яких вкладники банку могли оплачувати товари. І це за 2500 тисячі років до н. е.!

В середні віки банків як таких не існувало, деякі функції їх виконували «міняйли», які сидячи за столом в місцях жвавої торгівлі обмінювали різні гроші. У той час в Європі існувала величезна кількість держав і відповідно різних національних валют, відповідно обмін їх був дуже затребуваний.

Саме з того часу відбулося саме слово банк, banco в перекладі з італійської означає стіл, за яким і сиділи зазвичай міняйли. Позики в середні століття також існували, причому більшу їх частину видавали монастирі, в той час як релігія офіційно не схвалювала лихварство. Схема була дуже проста - монастир видавав «безвідсотковий» займ на короткий термін до 3 місяців, а потім заявляв про необхідність виплатити відсотки через «понесеного збитку», причому відсотки в той час були дуже високі 40-60%. Саме з того часу відбулося саме слово банк, banco в перекладі з італійської означає стіл, за яким і сиділи зазвичай міняйли

Значно пізніше, вже 16-17 століттях з'явилися перші банківські будинки, які і стали прототипами сучасних банків. Вони виникли в результаті все більш активної торгівлі, появі потреби в спеціалізованих фінансових компаніях. Так і з'явилися перші банки, найперший банк сучасного типу відкрився в 15 столітті в Генуї - Банк св. Георгія.

Після цього історія створення банків почала швидко набирати обороти, дуже швидко банки почали об'єднаються в єдину кредитно-грошову систему, все тісніше взаємодіяти. Вже до 19 століття досить широко поширилися безготівкові платежі, в основному за допомогою чеків. Також активно банки займалися обміном валют, видачею кредитів і т. Д.

У наш час банки не надто відрізняються від банків 100-200 річної давнини з поправкою на нові технології (інтернет, комп'ютери), які значно полегшили і спростили роботу банків.

Таким чином історія створення банків і банківської системи сучасного типу почалася відносно недавно, але її прототипи існували навіть кілька тисячоліть тому, періодично людство втрачало отримані напрацювання, але знову поверталося до них, так як уявити розвинену фінансову систему без банків практично неможливо.

Як ви вважаєте, створення банків неминучість або люди змогли б прожити і без них?

Андрій Малахов, професійний інвестор, фінансовий консультант

Поділіться цією статтею з друзями. Вони скажуть вам "Спасибі!":

Як ви вважаєте, створення банків неминучість або люди змогли б прожити і без них?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама