Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Масляна

  1. Історія виникнення свята
  2. Коли святкують Масляну
  3. Як святкують Масляну
  4. Масляна і її аналоги в світі
  5. Масляна Вузька і Широка
  6. Рецепти млинців на Масляну
  7. гречані млинці
  8. Млинцеві мішечки з грибами
  9. Млинцевий торт Шоколадний
  10. млинцеві роли

Масляна - молодецький свято з розмахом і воістину російською душею. Веселі гуляння, катання на санях, забави, зустрічі з друзями і ріднею, величезна кількість з'їдених млинців, відмінний настрій і головне - передчуття весни, ось що таке Масляна!

Історія виникнення свята

Масляна з'явилася за часів язичництва, тобто до виникнення християнства. Спочатку Масляна відзначалася два тижні, до і після дня весняного рівнодення, який для багатьох народів був початком Нового року. Тому Масляна була і проводами зими, і зустріччю весни (що збереглося до наших днів), а також новорічними святами.

Після прийняття християнства язичницький свято не був скасований, просто святкування скоротилися вдвічі і складають один тиждень, яку часто називають Сирного (або мясопустной) седмицею і дата початку Масляної стала «плаваючою», яка прямо залежить від дати Великодня.

Після прийняття християнства язичницький свято не був скасований, просто святкування скоротилися вдвічі і складають один тиждень, яку часто називають Сирного (або мясопустной) седмицею і дата початку Масляної стала «плаваючою», яка прямо залежить від дати Великодня

Коли святкують Масляну

Масляну відзначають в останній тиждень перед Великим Постом, коли вже не можна вживати м'ясну їжу, але, щоб перехід до пісного столу був не такий різкий, дозволялося досхочу ласувати млинцями зі всілякими начинками.

Зазвичай Масляна відзначається в кінці лютого - початку березня, але, як і Великдень, може бути рання (наприклад, в 2018 і 2029 роках початок Масляної настане 12 лютого).

Для православних Масляна - час для підготовки до Великого Посту, примирення і прощення. У Сирну тиждень скасовуються посади по середах і п'ятницях, але м'ясо є вже не покладається.

Як святкують Масляну

Масляна символізує зміну зими навесні, родючість і початок нового життя, але ніколи в дні Масляної не забували про померлих - адже млинці це не тільки маленькі «сонечка», а й традиційно поминальне блюдо.

Родючість - найважливіший фактор для всіх верств населення, тому і опудало Масляної (уособлення родючості) робили у вигляді огрядною жінки, з пишними формами і яскравим рум'янцем на щоках, в багатошарової одязі. Традиція спалювання опудала теж «працювала» на майбутній урожай - попіл від Масляної розкидали по полях, ще покритим снігом, для підвищення родючості.

За язичницьких обрядів виготовляли і спалювали в останній день Масляної опудало зими, тим самим даючи зрозуміти, що з нею прощаються. Але на початку лютого це не зовсім доречно, тому поступово опудало стали називати Маслёной або Масницею.

Масляна і її аналоги в світі

Масляну святкують не тільки в Росії, але і практично у всіх європейських країнах. У східних і західних слов'ян, як православних, так і католиків, святкується мясопуст - аналог масляного тижня, під час свята влаштовуються гуляння і веселі спільні розваги молоді, особливо серед неодружених юнаків і незаміжніх дівчат. Мета свята - познайомити молодих людей і зав'язати нові відносини, які повинні закінчитися весіллям, щоб народилися діти - плодючість жінок в народному розумінні безпосередньо пов'язана з родючістю землі.

Всім відомий Карнавал у західних католиків також відзначається в останній тиждень перед Великим Постом, щоб вдосталь напідпитку перед періодом стриманості.

У кожного народу є своя назва Масниці, наприклад, в Латвії відзначають Метені, а в Литві - Узговенье, греки веселяться під час Апокріес, а вірмени - Бун Барекендан.

Масляна Вузька і Широка

Вузькою Масницею називають перші три дні Сирного тижня, в які не тільки свято святкували, а й справи робили - по господарству, прибиралися і готувалися до 40-денного посту. Широка Масляна святкувалася дійсно широко і від душі - з четверга до неділі були забуті всі, навіть нагальні господарські справи, святкові дні повністю заповнювалися гуляннями і забавами, кожному дню присвоєно назву і свої власні звичаї.

Понеділок - Зустріч, закінчувалися основні приготування до святкування, вранці невістку споряджали до рідної домівки, куди ввечері відправлялися свёкри, щоб за млинцевим частуванням обговорити плани на Масляну. Цікавий факт - приказка «Перший млинець - комом» має не таке значення, як ми звикли. Справа в тому, що на Русі комами називали ведмедів, які відігравали важливу роль у святкуванні Масляної - є звичаї, пов'язані з побудкою ведмедя від зимового сну. Так ось перший млинець віддавався комам, тобто - ведмедям, для їх спокою і ситого пробудження. Насправді, найчастіше перші спечені в понеділок млинці віддавалися жебраком, щоб вони пом'янули покійних.

Вівторок має назву загравання, характеризується не тільки гуляннями і катанням з гірок, а й оглядинами наречених, на яких запрошували один одного на млинці.

Вівторок має назву загравання, характеризується не тільки гуляннями і катанням з гірок, а й оглядинами наречених, на яких запрошували один одного на млинці

Середовище - Ласуни, зяті приходили на млинці до тещами, де збиралися гості після того, як закінчували роботи по господарству.

Четвер - перший день Широкої Масниці - Широкий розгул. Кулачні бої, катання на санях, запряжених трійками яскраво одягнених коней, розіграші, катання з гірок і на гойдалках, гори млинців з найрізноманітнішими начинками, медовуха лилася рікою, скоморохи, блазні і карнавальні ходи - саме так гуляли на Масляну.

П'ятниця назвалася тещині Вечірки. Зяті запрошували тещу і її родичів і пригощали млинцями з ікрою і рибою, а також солодкими начинками.

Зяті запрошували тещу і її родичів і пригощали млинцями з ікрою і рибою, а також солодкими начинками

Субота - це посиденьки зовиці. Сестри чоловіка збиралися в будинку у невісток, ласували млинцями і займалися самими жіночими справами - перемивали кісточки чоловікам і їх мамам. Молоді дружини робили своїм золовкам подарунки, щоб далі жити в мирі та злагоді.

Неділя відомо як Прощена, коли в обов'язковому порядку необхідно було піти до церкви, де батюшки просили вибачення у своїх прихожан, а ті, в свою чергу - один у одного. Прекрасний і світлий звичай досі дозволяє багатьом попросити вибачення, в якому не можна відмовляти. Адже не дарма відповіддю на «Прости» завжди звучить - «Бог простить і я прощаю». В останній день Масляної спалювалося опудало Маслёни, люди відвідували кладовища і відправлялися в баню - змивати гріхи і готуватися до Посту.

Рецепти млинців на Масляну

На масницю кожна господиня знає, які млинці вона буде подавати - ті, які найкраще їй вдаються! А якщо захочеться трохи звернути з второваною дороги традицій, пропонуємо кілька незаяложених і корисних варіантів, наприклад, гречані млинці.

гречані млинці

Складові:

Просіяти обидва види борошна в миску, додати сіль і цукор, яйця і ретельно перемішати. Невеликими порціями ввести молоко, не перестаючи заважати тісто. В кінці додати вершкове масло, попередньо розтоплене і охолоджене до кімнатної температури. Ретельно перемішати тісто, накрити рушником і дати відпочити 30 хвилин. Випікати млинці на сильно розігрітій сухій сковорідці з товстим дном. Подавати зі сметаною і будь-якими солодкими начинками - медом , Варенням або згущеним молоком.

Подавати зі сметаною і будь-якими солодкими начинками -   медом   , Варенням або згущеним молоком

Млинцеві мішечки з грибами

Складові:

Рецепт тонких млинців можна підібрати в нашому розділі , Спекти тонкі млинці, цибулю очистити і дрібно нарізати, спасерувати на олії, додати шампіньйони, готувати 10-15 хвилин, посолити. На центр кожного млинчика викласти пару ложок начинки, сформувати мішечок, з'єднавши краю млинця і зав'язати тонкою смужкою Чечіла.

На центр кожного млинчика викласти пару ложок начинки, сформувати мішечок, з'єднавши краю млинця і зав'язати тонкою смужкою Чечіла

Млинцевий торт Шоколадний

Інгредієнти для млинців:

Для начинки:

Замісити досить густе тісто для млинців, випікати їх на сковороді з товстим дном, трохи змащуючи олією. Дати млинців охолонути, приготувавши начинку - змішати блендером сметану, сир і згущене молоко до однорідної консистенції. Промазати кожен млинець, укладаючи їх один на одного. При бажанні можна поверх крему викласти порізані свіжі абрикоси або будь-які ягоди.

млинцеві роли

Складові:

Приготовлені за улюбленим рецептом тонкі млинці остудити, змастити вершковим сиром і «зібрати» роли - викласти з одного боку млинчика на сир тонкі скибочки риби, смужки огірка і авокадо, присипати дрібно порізаними кропом. Згорнути млинець в щільний рулет і кілька хвилин дати просочитися. Нарізати поперек або по діагоналі, при бажанні подавати зі сметаною або соєвим соусом .

Нарізати поперек або по діагоналі, при бажанні подавати зі сметаною або   соєвим соусом

Начинку для млинцевого торта або ролів можна вибрати на свій смак, ще більше цікавих рецептів і незвичайних поєднань шукайте на нашому сайті в розділі Десерти .

Смачної всім Масляної!

Автор: Вікторія Н. (спеціально для Calorizator.ru )
Копіювання даної статті цілком або частково заборонено.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама