Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Установка точкових світильників своїми руками

  1. Що обов'язково потрібно врахувати перед початком монтажу?
  2. вибираємо провід
  3. з'єднання проводів
  4. На якій відстані слід розташовувати точкові світильники на стелі
  5. Робимо точну розмітку світильників на стелі
  6. Виготовляємо отвори під точкові світильники
  7. монтаж проводів
  8. Підключення точкових світильників
  9. Схема підключення точкових світильників 220 вольт, через одноклавішний вимикач

Установка точкових світильників своїми руками, всупереч поширеній думці, не є складним Установка точкових світильників своїми руками, всупереч поширеній думці, не є складним   електромонтажних процесом, займає небагато часу і не вимагає будь-якої особливої ​​спеціальної підготовки електромонтажних процесом, займає небагато часу і не вимагає будь-якої особливої ​​спеціальної підготовки. У цій статті докладно викладено покрокове фото керівництво по монтажу, прочитавши яке, установка точкових світильників своїми руками не викличе у вас ніяких питань і складнощів.

Варто зазначити, що основною перевагою точкових світильників, щодо інших освітлювальних пристроїв, (люстри, настінні і стельові світильники), є рівномірне освітлення всієї площі приміщення і практично повна відсутність тіні від предметів, що дуже благотворно впливає на наш зір.

Існує багато різних варіантів монтажу точкових світильників, в кожному з яких використовуються свої певні марки проводів, методи їх кріплення до стелі, з'єднання зі світильниками і між собою. Так само світильники можуть мати різні лампи, наприклад, на 12 вольт, де підключення виконується через понижуючий трансформатор струму, на 220 вольт, а так само дуже велику популярність зараз набувають світлодіодні лампи. У нашому прикладі ми розглянемо варіант монтажу точкових світильників з лампами розжарювання на 220 вольт, який є найпростішим, безпечним, надійним і практичним.

Що обов'язково потрібно врахувати перед початком монтажу?

Як правило, левова частина підвісних стель вмонтовується з матеріалів схильних до горіння, це можуть бути пластикові панелі, МДФ панелі, всі види натяжних стель, фанера або ДСП. У нашому прикладі, стеля виконана з пластикових панелей.

Даний вид стелі ставитися до особливо пальним, тому слід особливу увагу приділити протипожежної безпеки. Для даного випадку це:

  • негорючі, жаростійкі дроти
  • надійний метод з'єднання проводів між собою
  • правильний вибір потужності ламп, які будуть встановлюватися в світильники

Вимога до використання негорючих проводів, відноситься до всіх видів підвісних стель, особливо воно актуально при використанні в точкових світильниках ламп розжарювання і галогенних ламп. Так як при їх використанні йде сильне нагрівання випромінюється лампою по обидва боки стелі. Провід постійно схильні до сильному теплового впливу, повинні витримувати тривалі температурні навантаження, в іншому випадку можливе руйнування ізоляції, коротке замикання і пожежа. Чим більше потужність лампи заставленій в точковий світильник, тим сильніше нагрів, якому піддаються дроти.

вибираємо провід

Існує величезна безліч негорючих або малоподверженних горіння марок проводів, але нам потрібно знайти відповідний конкретно нашим критеріям:

  • НЕ горіти
  • витримувати тривалий вплив високих температур

Даними характеристиками в повній мірі володіє провід марки РКГМ.

Провід РКГМ - м'який багатожильний мідний провід, термостійкий, жаростійкий, негорючий.

Має два ізоляційних шару:

  • зовнішній, складається з стекловолоконной лакованої обмотки
  • внутрішній, виготовлений з кремнийорганической гуми особливої ​​міцності

Температурні характеристики від -60 до +180 градусів Цельсія. У велику область застосування даного проводу входять лазні і сауни, де нагрівання повітря і перепад температур досягають критичних значень.

з'єднання проводів

Для з'єднання проводів між собою, використовуємо обжимной ручний прес і мідні або мідно луджених гільзи.

Для м'якого мідного дроту, даний метод з'єднання є практично ідеальним, конкуренцію яким може скласти тільки пайка оловом.

Для м'якого мідного дроту, даний метод з'єднання є практично ідеальним, конкуренцію яким може скласти тільки пайка оловом

Якщо під рукою немає преса, альтернативою йому можуть служити електромонтажні плоскогубці або кусачки, принцип роботи яких нічим не відрізняється від принципу роботи електромонтажного обжимного преса.

На якій відстані слід розташовувати точкові світильники на стелі

Так як точкові світильники конструктивно встановлюються всередину стелі, вони мають обмежений кут освітлення, безпосередньо біля світильника він становить 30 градусів, а далі починає розсіюватися.

Для оптимального освітлення, світильники потрібно розташувати таким чином, щоб світлові потоки, які випромінює ними, обов'язково перетиналися. Таким чином, досягається рівномірний розподіл світлового потоку.

наприклад; при висоті стелі 2,5 метра світильники бажано розносити один від одного не більше 1 метра і не більше 60 сантиметрів про т краю стіни.

Для наочності і візуального представлення того, як світильники будуть розташовуватися на стелі, потрібно зробити попередню розмітку. Виконаємо її за допомогою ізоляційної стрічки.

Відрізаємо від ізоляційної стрічки дві невеликі смужки і наклеюємо один на одного, так щоб вийшов хрест, який в нашому випадку буде імітувати точковий світильник на стелі. Виготовляємо хрести за кількістю світильників і наклеюємо їх на стелю.

Виготовляємо хрести за кількістю світильників і наклеюємо їх на стелю

Тепер ми маємо можливість поглянути на всю картину цілком і подивитися, як точкові світильники будуть виглядати і при необхідності підкоригувати місця їх розташування. Після того, як хрестики імітує точкові світильники рівномірно розподілені по стелі, необхідно виконати точну розмітку з застосуванням рулетки.

Робимо точну розмітку світильників на стелі

Спочатку відміряє відстань від стіни до крайнього світильника. Далі рівномірно ділимо відстань між іншими світильниками. При висоті стелі 2,5 м крайні точкові світильники, біля стін рекомендується встановлювати на відстані не більше 60 см, стіна не повинна залишитися темної і не освітленій, між іншими не більше 1 метра, для рівномірного освітлення світлові потоки світильників повинні перетинатися.

Якщо стеля складається з зістикованих панелей, як в нашому випадку і місце розташування світильника потрапляє на стик, перемістіть його трохи в сторону
Якщо стеля складається з зістикованих панелей, як в нашому випадку і місце розташування світильника потрапляє на стик, перемістіть його трохи в сторону. Якщо цього не зробити, то виготовленні отвори під світильник з дуже великою ймовірністю можуть пошкодитися дві панелі.

Якщо цього не зробити, то виготовленні отвори під світильник з дуже великою ймовірністю можуть пошкодитися дві панелі

Виготовляємо отвори під точкові світильники

Приступаємо до виготовлення отвори під світильники.

Для його нам знадобиться:

  • електрична дриль або шуруповерт
  • коронка по дереву необхідного діаметра, у більшості світильників він дорівнює 68 мм

У нашому прикладі використовується саме така коронка, 68 діаметра.

Тут, все просто і зрозуміло, вставляємо коронку в дриль або шуруповерт і в заздалегідь розмічених місцях виготовляємо отвори, висвердлюючи гуртки в стелі.

А ось якщо коронки немає, тоді процес виготовлення отворів буде більш трудомісткий.

Нам буде потрібно:

  • електрична дриль або шуруповерт
  • тоненьке свердло по металу або по дереву
  • канцелярський ніж

Для цього малюємо коло необхідного для установки світильника діаметра. Зазначу, що діаметр зовнішньої частини світильника, яка буде знаходитися на лицьовій частині стелі, не повинен збігатися з отвором. Отвір має бути трохи менше, інакше світильник просто провалитися всередину стелі. Зовнішня спідниця точкового світильника заходячи в отвір, впирається в лицьову частину стелі, а пружини, призначені для фіксації світильника, упиратися у внутрішню частину стелі. Таким чином світильник буде з двох сторін надійно притиснутий до стелі.

Коло намалювали, тепер тоненьким свердлом насверливаем отвори по лінії кола. Чим ближче будуть отвори один до одного, тим легше буде виконати отвір. Для наступного дії нам буде потрібно канцелярський ніж. За допомогою ножа з'єднуємо насвердлені отвори між собою, прорізаючи перемички залишилися між ними. Виходить круглий отвір. Решта задирки видаляємо ножем або напилком.

І так отвори всі отвори готові, переходимо до наступного етапу.

монтаж проводів

Всі точкові світильники, повинні бути з'єднані між собою проводами, по ним буде проводитися подача електроенергії.

Насамперед виготовляємо перемички між світильниками. За допомогою рулетки відміряє відстань між отворами.

За допомогою рулетки відміряє відстань між отворами

Додаємо до отриманого 40 сантиметрів, за отриманими розмірами відміряє дроти і відрізаємо. Нам буде потрібно два дроти однакової довжини, один буде використовуватися для подачі до світильника нуля, інший для фази.

Так як провід м'який, з протяжкою можуть виникнути проблеми. Для цього виготовляємо протягання зі шматка жорсткого сталевого або мідного дроту гачок. З його допомогою ми будемо протягувати дроти між отворами, які ми виготовили під світильники. У нашому прикладі використовується жорсткий, мідний, трижильний провід, перетином 2,5 квадрата. Ідеально для цих цілей підходить провід марки ПВ1, перетином 6 квадрат.

Максимально вирівнюємо наш провід протяжку, так що б він був рівний і прямий, як антена. Тепер, виготовляємо на одному з його кінців гачок.

Тепер, виготовляємо на одному з його кінців гачок

Засовує протяжку гачком в перший отвір, так що б його напрямок збігалося з другим сусіднім і ловимо в ньому гачок дроти протягання. Якщо при протягуванні виникають проблеми, можна зробити зустрічний гачок. Він виготовляється аналогічно проводу протягання, тільки має більш короткий розмір. Він запускається назустріч проводу протягання і шляхом виловлювання чіпляється за гак протягання, далі, в повній мірі просовується між отворами.

Він запускається назустріч проводу протягання і шляхом виловлювання чіпляється за гак протягання, далі, в повній мірі просовується між отворами

Тепер, на заздалегідь підготовлених, відміряних за розміром проводах, на одній зі сторін, робимо невелику петлю.

Так як провід м'який, петлю слід зафіксувати ізоляційною стрічкою. Так як провід м'який, петлю слід зафіксувати ізоляційною стрічкою

Зачіпляються петлю за гак дроти протягання і дуже легко простягаємо його всередині стелі витягаючи протягання разом з проводом.

Зачіпляються петлю за гак дроти протягання і дуже легко простягаємо його всередині стелі витягаючи протягання разом з проводом

Аналогічні дії виробляємо для всіх світильників.

Проведення прокладаються шлейфом поєднуючи все світильники між собою по ланцюжку. Для наочності розглянемо всі на нашому прикладі. На зображенні представленої нижче є чотири дроти. Дві фази і два нуля. На перший світильник має прийти харчування, фаза з вимикача і нуль безпосередньо з розподільної коробки. Для конкретного прикладу, включення точкових світильників буде проводитися Одноклавішний вимикачем, докладний опис принципу роботи схеми і її наочне, покрокове виконання, при необхідності ви можете вивчити в статті схема підключення одноклавішного вимикача світла . З живильного проводу повинен підключитися перший світильник, далі повинна піти перемичка (нуль і фаза) на наступний другий світильник. Де все виконується за аналогією з 1 світильником, два дроти живлення нуль і фаза прийшли з першого на другий світильник, два пішли на третій, плюс до цих проводах, в подальшому підключиться точковий світильник під номером два. В кінці статті можна подивитися схему підключення точкових світильників.

Для простоти розуміння зараз на картинці нижче показані тільки перемички, два дроти прийшли (нуль і фаза), нехай це буде харчування, його ми помітимо жовтої ізолентою, і дві жили пішли (фаза і нуль) на другий світильник. Який з проводів буде нулем, а якою фазою актуально тільки для світильників з нарізним патроном, в нашому прикладі наведено саме такий. Для інших видів патронів, як правило мають заводський патрон з уже заряджений проводами, це не принципово. Винятки можуть скласти, тільки деякі види світлодіодних світильників, на них повинні нанесені бути позначення контактів.

Дана картинка має повторитися на всіх світильниках, тобто у всіх отворах, крім останнього, там буде тільки харчування, фаза і нуль, перемичка з передостаннього світильника.

У нашому прикладі прикладі буде всього два світильника.

Увага! Перед виконанням електромонтажних робіт, слід подбати про безпеку їх проведення. Тому, всі з'єднання, жили й проведення, до яких буде проводитися підключення, слід відключити від подачі елетроенергіі. Після чого, в обов'язковому порядку, переконатися у відсутності на них напруги і тільки після цього, приступати до роботи. Перевірити наявність або відсутність напруги можна за допомогою покажчика напруги, як це зробити детально описано в статті покажчики напруги, різновиди та інструкції по використанню .

Підключення точкових світильників

Тепер, приступаємо до підготовки світильників до монтажу. Відрізаємо два однакових шматка дроту довжиною 20 см, знімаємо з двох кінців ізоляцію. З одного боку 7 мм, з іншого 5 см.

Зачистка дроти РКГМ має свої особливості, вся справа в стекловолоконной лакованої обмотці, вона дуже погано чиститься, куйовдиться і залишає волоски скловолокна, які потім дуже заважають при з'єднанні проводів між собою
Зачистка дроти РКГМ має свої особливості, вся справа в стекловолоконной лакованої обмотці, вона дуже погано чиститься, куйовдиться і залишає волоски скловолокна, які потім дуже заважають при з'єднанні проводів між собою.

Що потрібно зробити, щоб уникнути цих труднощів.

Відрізаємо необхідної довжини провід, в нашому випадку це 20 см, готуємо ізоляційну стрічку і ніж.

Відміряємо з двох сторін потрібну відстань, яке необхідно зачистити і наметовому ізоляційну стрічку навколо дроти Відміряємо з двох сторін потрібну відстань, яке необхідно зачистити і наметовому ізоляційну стрічку навколо дроти. У нас ці розміри становлять 7 мм і 5 см.

Далі, робимо надріз по краю ізоляційної стрічки навколо дроти, і знімаємо ізоляцію з дроту. Непотрібно занадто сильно надрізати ізоляцію, так як ушкодяться тоненькі жилки і наш провід з перетину 1,5 мм, перетворитися вже в 1 мм. Наше завдання акуратно обрізати скловолокнисту обмотку, друга ізоляція жили, що складається з кремнийорганической гуми, знімається добре. Далі, робимо надріз по краю ізоляційної стрічки навколо дроти, і знімаємо ізоляцію з дроту

Після зняття ізоляції з жили проводу ізоляційну стрічку, з того боку, де ми зачистили 7 мм потрібно зняти, так як ця частина проводу буде підключатися до світильника. В експлуатаційному режимі, контакти точкового світильника схильні до тривалого теплового впливу, особливо при використанні в світильниках ламп розжарювання і галогенних ламп. Деякі види ізоляційної стрічки, при впливі на них тепла видають неприємний специфічний запах.

Інша сторона дроти буде з'єднуватися з проводами, які ми простягали між отворами для світильників, тут, ізоляційну стрічку можна не знімати.

Інша сторона дроти буде з'єднуватися з проводами, які ми простягали між отворами для світильників, тут, ізоляційну стрічку можна не знімати

Підключаємо проводи до контактів світильника. Як правило, точкові світильники бувають двох варіантів виконання:

  1. Перші, з контактними клемами, як в нашому прикладі.
  2. Другі, з уже готовими заводськими проводами, закріпленими на патроні. В цьому випадку проводи вже мають заводську, негорючую і температуростойкостью ізоляцію.

Розкручуємо клемні гвинти на патроні світильника, готуючи контакти до підключення проводів.

Тепер, ущільнюємо багатожильний жилу дроту, що складається з маленьких тонких волосинок міді, для цього скручуємо їх пальцями рук в щільну косу, а потім підтягуємо плоскогубцями. Це робиться для того, щоб гвинт контактної клеми затиснув максимальну кількість жилок. Вставляємо провід в клеми і закручуємо гвинти, після чого переконуємося, що жила добре зафіксована в контактом затиску, для цього тягнемо її в протилежну від контакту сторону.

В результаті всіх проведених маніпуляцій виходить підготовлений до установки, заряджений проводами точковий світильник.

Наш світильник має стандартний патрон з гвинтовим різьбленням, який має два контакти, один йде на різьбу, другий з'єднаний з центральним пелюсткою контактом, що знаходяться всередині патрона. При правильному підключенні нуль повинен знаходитися на різьбі, а фаза на пелюстковому контакті всередині патрона. Це потрібно для того, що б при заміні лам не потрапити під напругу, випадково торкнувшись різьблення.

З'єднуємо його з проводами харчування.

З'єднання жил будемо виконувати методом опресування гільзами. Насамперед з'єднаємо нульові жили. Для цього беремо по одній жилі з кожного напряму, які ми визначили як нуль, одну з живильного проводу, одну з перемички, що йде на наступний світильник і одну зі світильника. З'єднуємо їх разом скручуючи між собою за годинниковою стрілкою, спочатку руками, потім плоскогубцями.

За аналогією з нульовою скручуванням з'єднуємо фазную. Має вийти дві скрутки по три дроти.

Виконуючи з'єднання проводів. Будьте уважні! Чи не скрутіть разом фазу і нуль, інакше при включенні вимикача виникне коротке замикання. У нас є два приходять дроти, два відходять і два на світильник, на кожному з напрямків, одна жила фаза, інша нуль.

Для зручності подальшої опресування можна зафіксувати проводу перед скручуванням ізоляційною стрічкою. Після чого одягаємо на скручування гільзи. Вони можуть бути як мідними, так і мідно-лудженими.

Перетин гільз визначається за сумарним перетину проводів. У нашому прикладі, для освітлення, ми застосовуємо провід РКГМ перетином 1,5 мм квадратних. Вважаємо: 1,5 + 1,5 + 1,5 = 4,5 мм, беремо розмір гільзи в бік збільшення, що б її можна було вільно одягнути на скручування, найближчий розмір 6 мм квадратних.

Гільзи одягнені. Тепер їх необхідно обжати, для цього дії використовується ручний прес або плоскогубці.

Робимо два стискання, на початку гільзи і в кінці, від краю потрібно відступити 2-3 мм, інакше гільза може порватися.

Відкушуємо, за допомогою кусачок стирчать з гільзи жилки проводів і ізолюємо готові з'єднання ізоляційною стрічкою.

Аналогічно з'єднуємо всі інші дроти зі світильниками.

Світильники підключені, тепер, необхідно виконати установку точкових світильників в отвори на стелі. Притискаємо підпружинені лапки до внутрішньої частини світильника і акуратно вставляємо його в отвір.

Тепер, укручуємо лампочки. Для нашого прикладу використовуються лампи розжарювання потужністю 40 Вт кожна.

При покупці ламп для точкових світильників обов'язково зверніть увагу на наявність дзеркального відбивача.

для ламп розжарювання і галогенних ламп, що застосовуються на горючих матеріалах стелі (пластик, натяжні стелі), не слід використовувати лампочки потужністю більше 40 Вт. Так як при використанні більш потужних ламп виникає ризик, під впливом її теплового потоку, зруйнувати матеріал стелі. В якості альтернативи лампам розжарювання і галогенних ламп можна використовувати світлодіодні лампи .

Укручуємо лампочки в світильники і включаємо світло.

Установка завершена. Все працює, вмикається і вимикається. У даній статті ми докладно розглянули питання як підключити точкові світильники своїми руками.

Більш детально і наочно про підключення і установку окремих елементів електропроводки (розеток, вимикачів, в тому числі і вимикачів з підсвічуванням, люстри, підвісного світильника і витяжного вентилятора ванної кімнати) тут .

Схема підключення точкових світильників 220 вольт, через одноклавішний вимикач

Підключення двох світильників ми розібрали в статті, для більшої наочності та зрозумілості нижче приведена схема підключення трьох точкових світильників на напругу 220 Вольт (без понижувального трансформатора струму).

Що обов'язково потрібно врахувати перед початком монтажу?
Що обов'язково потрібно врахувати перед початком монтажу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама